Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Kto powinien na forum?

58 odpowiedzi w tym temacie

#1 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 10:09

Jak wszyscy się orientujemy sporym problemem dla wielu początkujących oraz tych już uprawiających narciarzy jest dobór odpowiedniego sprzętu narciarskiego dla siebie.
Dla tego często na forum zadawane są pytania przez forowiczów jaki polecacie sprzęt.
Moje pytanie jest następujące.
Kto na forum powinien doradzać dobór sprzętu innym forowiczom?

#2 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 10:11

Wyświetl postUżytkownik Narciarz dnia 08 styczeń 2011 - 10:09 napisał

Jak wszyscy się orientujemy sporym problemem dla wielu początkujących oraz tych już uprawiających narciarzy jest dobór odpowiedniego sprzętu narciarskiego dla siebie.
Dla tego często na forum zadawane są pytania przez forowiczów jaki polecacie sprzęt.

a jaka jest geneza powstania tego pytania?

#3 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 11:14

Geneza pytania?
To wrodzona chęć do dyskusji.

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 11:29

Mam sto tysięcy argumentów za odpowiedzią: NIKT oraz sto tysięcy argumentów za odpowiedzią: KAŻDY kto jezdzi na nartach.
Ciężko mi je wymieniać tutaj. Jednak z drugiej strony to co napisałem wielu może dać sporo do myślenia.

ps.
Fajny temat.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 styczeń 2011 - 15:34

Odpowiedz Pita chyba oddaje sedno ale ja powiem tak:kazdy forumowicz ma prawo do udzielenia wskazowek,informacji o sprzecie gdyz im wieksza ilosc opini tym obraz doboru sprzetu wiekszy.

#6 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 15:47

Cześć

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 08 styczeń 2011 - 15:34 napisał

Odpowiedz Pita chyba oddaje sedno ale ja powiem tak:kazdy forumowicz ma prawo do udzielenia wskazowek,informacji o sprzecie gdyz im wieksza ilosc opini
- tym większy bałagan,tym więcej sprzecznych informacji.
Pozdro

#7 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 17:41

Sprawa prosta:

1. Wybrać jeden słuszny kierunek.
2. Ustalić komisje egzaminacyjną, która oceni zgodność poglądów z przyjętą doktryną.
3. Przeprowadzić certyfikację.
4. Wszystkim niecertyfikowanym za pierwszy post doradzający obciąć rękę którą piszą, a jeśli to nie pomoże skazać takiego na wieczne pohańbienie przez skasowanie konta na KN.

I nastanie idealny ład i idealny porządek!
Żegnam!

#8 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 18:10

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 08 styczeń 2011 - 17:41 napisał

Sprawa prosta:

1. Wybrać jeden słuszny kierunek.
2. Ustalić komisje egzaminacyjną, która oceni zgodność poglądów z przyjętą doktryną.
3. Przeprowadzić certyfikację.
4. Wszystkim niecertyfikowanym za pierwszy post doradzający obciąć rękę którą piszą, a jeśli to nie pomoże skazać takiego na wieczne pohańbienie przez skasowanie konta na KN.

I nastanie idealny ład i idealny porządek!

A tak na poważnie?

#9 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 18:11

To jest całkiem na poważnie!!!
Żegnam!

#10 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 styczeń 2011 - 18:28

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 08 styczeń 2011 - 15:47 napisał

Cześć

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 08 styczeń 2011 - 15:34 napisał

Odpowiedz Pita chyba oddaje sedno ale ja powiem tak:kazdy forumowicz ma prawo do udzielenia wskazowek,informacji o sprzecie gdyz im wieksza ilosc opini
- tym większy bałagan,tym więcej sprzecznych informacji.
Pozdro

Ty Mitku widzisz szklanke do polowy pusta a ja pelna.Czlowiek inteligentny wyciagnie odpowiednie wnioski z porad.

#11 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 18:28

w zasadzie tylko ten kto na własnej skórze przekonał się o wadach i zaletach doradzanego produktu
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#12 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 18:32

Cześć

[/quote]
Ty Mitku widzisz szklanke do polowy pusta a ja pelna.Czlowiek inteligentny wyciagnie odpowiednie wnioski z porad.
[/quote]

Zeby móc ocenić wartość płynu w szklance trzeba widzieć czego się szuka. Przecież pyanie nie jest o ilość a o jakość . Moim zdaniem zaś ma sens pytanie tylko o ilość bo ją mozna dokładnie określić - odczucie smak płynu w szklance jest zbyt subiektywne. :)
Pozdrawiam Pytku

#13 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 18:51

Błędne koło moi drodzy. Jeśli doradzać ma ten który miał największą liczbę par nart na nogach - pewnie będzie miał swoją ulubioną firmę, typ - źlę. Jeśli jest to producent/sprzedawca - zna z autopsji, doradza ludziom na co dzień - na forum jak wiadomo może być różnie -źle.
Ten który jeździ świetnie, zna się na tych "klockach" ma swoją jedną/dwie pary, więc jak może doradzać? - Źle.

Zawsze, w każdym wypadku na największego kozaka znajdzie się jeszcze większy kozak....
Porada rzadko kiedy dotyczy konkretnego modelu, tak jak pisze Prezes - porada to ukierunkowanie, w gruncie rzeczy pomimo 100 porad na forum ktoś kupi to co mu się spodoba i będzie miało korzystną cenę. A rdzenie, promienie i inne mogą początkującego narciarza kompletnie nie interesować...

#14 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 19:19

Cześć

Wyświetl postUżytkownik AdamSlask dnia 08 styczeń 2011 - 18:51 napisał

Błędne koło moi drodzy. Jeśli doradzać ma ten który miał największą liczbę par nart na nogach - pewnie będzie miał swoją ulubioną firmę, typ - źlę. Jeśli jest to producent/sprzedawca - zna z autopsji, doradza ludziom na co dzień - na forum jak wiadomo może być różnie -źle.
Ten który jeździ świetnie, zna się na tych "klockach" ma swoją jedną/dwie pary, więc jak może doradzać? - Źle.

Zawsze, w każdym wypadku na największego kozaka znajdzie się jeszcze większy kozak....
Porada rzadko kiedy dotyczy konkretnego modelu, tak jak pisze Prezes - porada to ukierunkowanie, w gruncie rzeczy pomimo 100 porad na forum ktoś kupi to co mu się spodoba i będzie miało korzystną cenę. A rdzenie, promienie i inne mogą początkującego narciarza kompletnie nie interesować...

Na podstawie tego co piszesz eliminujemy:
- narciarzy doświadczonych w jeźzie na wielu parach nart
- producentów, sprzedawców oraz ludzi w jakikolwiek sposób profesjonalnie związanych z nartami
- narciarzy jeżdząćych bardzo dobrze (w tym jak rozumiem instruktorów, trenerów, zawodników) bo (mają jedną dwie pary??? - tego nie rozumiem no ale OK.

Kto zostaje?
Ostatnio - jak pamietasz Adamie poruszyłęm ten temat w naszej rozmowie. Ja raczej nie doradzam bo uważam, że znakomita większość rad, które mógłbym dać byłaby zbyt subiektywna a przez to często oszukańcza a więć nieuczciwa. Możemy wskazać typ narty, długość i zasugerować dbanie o polepszenie techniki - myslę, że niewiele więćej.
Ideałem byłoby gdydby był jeden (max trzech) doradzających ekspertów będących testerami z dużym doświadczeniem,znającymi większośc modeli imającymi możliwość przetestowania ich w identycznych warunkach, tak samo przygotowanych itd. Wtedy porada nabrałaby znamion obiektywizmyu i miałaby wartość.
Pozdrawiam serdecznie

#15 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:38

Trudne pytanie. Jeszcze kilka lat temu dosc (ale tylko dosc) chetnie udzielalem porad zakupowych. Ale teraz nie podejmuje sie. Za duza rozmaitosc sprzetu, zmienne preferencje "zawodnikow", mody, tendencje. Nawet w sprzecie odpowiednim dla mnie przestaje sie orientowac. Niedawno np. Lysy uswiadomil mnie, ze tak solidny wydawaloby sie Volkl, stal sie znacznie ostatnio mniej solidny. Zwezil krawedzie, zmniejszyl grubosc slizgu w nartach race'owych. A wlasnie sie do Volkla przymierzalem. O ile sie nie siedzi w nartach na codzien, by uzyc kolokwializmu, czlek nie ma szans. To zreszta dotyczy kazdej dziedziny wiedzy, np. kupowania samochodow, zwlaszcza uzywanych. Ile tu roznych pulapek i wiedzy tajemnej, ktorej nawet niezle zorientowany w temacie czlowiek nie posiada.

Teoretycznie poczatkujacym powinien pomagac przede wszystkim praktykujacy instruktor albo ktos, kto na codzien ma do czynienia z uczeniem poczatkujacych na nartach, np. nauczyciel. Ale i oni maja swoje preferencje, skrzywienia, manie. Ot chociazby kwestia doboru dlugosci nart i promienia skretu dla poczatkujacego. Jesliby spytac dwoch doswiadczonych instruktorow, mozna otrzymac dwie znacznie sie od siebie rozniace odpowiedzi. Jeden powie: srednia dlugosc, powiedzmy wzrost - 5 cm, sredni promien skretu ok. 15-16 m, a drugi, rownie doswiadczony, bedzie zachecal do nart krotkich - typu do brody i malego promienia skretu - typu 12-13 m. I komu wierzyc? Takie dosc rozne podejscie do tematu u ekspertow mozna znalezc w wielu dziedzianch, np. w ekonomii. Istnieja dwa podejscia: bardzo lieberalne, typu "niewidoczna reka rynku" i drugie, ktore akcentuje silny wplyw panstwa. Oba, dosc rozne podejscia maja swoich zwolennikow i przeciwnikow wsrod najwiekszych autorytetow, w tym laureatow nagrody Nobla. Kiedys w Onecie, znalazlem niezly poradnik w sprawie doboru nart dla poczatkujacych, sredniozaawansowanych i dobrze jezdzacych. Prowadzilo go dwoch ekspertow. Nie wchodzac w szegoly, ich podejscie do narciarstwa, zwlaszcza techniki jazdy, bylo istotnie rozne.

A wracajac do pytania. Forum rzadzi sie swoimi prawami i ma swoja specyfike. Mysle, ze w sprawie doboru sprzetu moze i powinien sie wypowiadac kazdy, kto ma jakie takie doswiadczenie. Pytajacy, jesli kumaty, szybko sie zorientuje, przefiltruje i skorzysta jesli trzeba.

#16 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 21:39

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 08 styczeń 2011 - 19:19 napisał

Na podstawie tego co piszesz eliminujemy:
- narciarzy doświadczonych w jeźzie na wielu parach nart
- producentów, sprzedawców oraz ludzi w jakikolwiek sposób profesjonalnie związanych z nartami
- narciarzy jeżdząćych bardzo dobrze (w tym jak rozumiem instruktorów, trenerów, zawodników) bo (mają jedną dwie pary??? - tego nie rozumiem no ale OK.

Kto zostaje?
Ostatnio - jak pamietasz Adamie poruszyłęm ten temat w naszej rozmowie. Ja raczej nie doradzam bo uważam, że znakomita większość rad, które mógłbym dać byłaby zbyt subiektywna a przez to często oszukańcza a więć nieuczciwa. Możemy wskazać typ narty, długość i zasugerować dbanie o polepszenie techniki - myslę, że niewiele więćej.
Ideałem byłoby gdydby był jeden (max trzech) doradzających ekspertów będących testerami z dużym doświadczeniem,znającymi większośc modeli imającymi możliwość przetestowania ich w identycznych warunkach, tak samo przygotowanych itd. Wtedy porada nabrałaby znamion obiektywizmyu i miałaby wartość.
Pozdrawiam serdecznie

Wcale ich nie eliminuję, tylko idę tropem myślenia co po niektórych. Tacy ludzi mają podstawę żeby doradzać..ale często nie można od nich usłyszeć nawet tych podstawowych rzeczy o których piszesz : długość, typ...
A opisany przez Ciebie ideał jest niemożliwy do osiągnięcia na forum narciarskim (jak zawsze, i względem wszystkiego to moja subiektywna opinia)
Jednak gro pytań stawianych na forum dotyczy doboru sprzętu...

#17 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 22:33

Jeśli łosoba która nie miała do czynienia z nartami chce kupić narty, a ja mu powiem:
nie kupuj...wypożycz... to źle doradziłam ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#18 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 22:46

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 08 styczeń 2011 - 22:33 napisał

Jeśli łosoba która nie miała do czynienia z nartami chce kupić narty, a ja mu powiem:
nie kupuj...wypożycz... to źle doradziłam ?

Zle, bos facet. :)

#19 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
Reputacja: 105
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 23:08

moim zdaniem tylko osoby ,które prowadzą sklepy ze sprzętem narciarskim...maja wiedzę,kompetencję,szerokie horyzonty,bywaja 100 dni w alpach na nartach i oni powinni miec licencje na porady....NIKT INNY....
ja nie radze bo jestem narciarzem dopiero po 10-ciu sezonach na nartach i nie mam takiej szerokiej wiedzy na ten temat....narty mi kupiła mama pod choinkę,a buty żona na imieniny i jestem bardzo z tego zadowolony :)

#20 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 23:13

Wyświetl postUżytkownik fan dnia 08 styczeń 2011 - 23:08 napisał

jestem narciarzem dopiero po 10-ciu sezonach

Nie musisz się tego wstydzić. Dobrze Ci szło.