Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Wyprawa podhalańska, czyli Trzech Króli w sześciu chłopa.

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 07 styczeń 2011 - 22:46

Na wstępie pragnę wyjaśnić, iż mój post przedstawi jedynie relacje z Białki i Jurgowa, a posty pozostałych śmiałków zaprezentują cały długi weekend narciarski na Podhalu.

Dzień 1

AD 2011 dnia 5 stycznia o godzinie 6:30 w mroku i mrozie (na początek -6), dwóch panów (Pazur i Kiedar) połączyło się telefonicznie w celu wspólnego kolędowania do matecznika narciarzy leni - Białki Tatrzańskiej. Po ustaleniu strategi przejazdu wsiadamy w auta i "mkniemy" do Białki pod moim przewodnictwem, jednak Pazur znudzony monotonią podróży, tuż przed Myślenicami wyrywa do przodu i pędzi na spotkanie przygody narciarskiej co koń (mechaniczny) wyskoczy, pozwalając mi jednak w New Targu przejąć prowadzenie - jak się okaże tylko dlatego, że z lenistwa nawet na drogowskazy nie chciało się mu patrzeć. Dzięki niesłychanemu pędowy Pazura do nart w piękny, mroźny (-15) poranek, meldujemy się na parkingu pod Banią. Okazuje się, że przed nami na parking zdążyła zawitać jedynie barierka rezerwująca miejsce dla inwalidów. Jednak by w wigilie Trzech Króli nie być tylko we dwóch, stawiamy Fana na nogi i o godzinie 8:55 w składzie Pazur, Fan, Syn Fanowy, Kiedar wyruszamy na podbój Białki.

No i w zasadzie w tym momencie było już po emocjach:

- sztruks i dobrze przygotowane stoki na całej Kotelnicy
[attachment=6936:01.jpg] [attachment=6937:02.jpg] [attachment=6938:03.jpg] [attachment=6939:04.jpg] [attachment=6941:06.jpg] [attachment=6942:07.jpg] [attachment=6943:08.jpg] [attachment=6944:09.jpg] [attachment=6945:10.jpg] [attachment=6946:11.jpg] [attachment=6947:12.jpg] [attachment=6948:13.jpg] [attachment=6950:15.jpg]

- było tak nudno, że jeden facet to nawet książkę czytał na orczyku (niestety kryminał, nie żadną pozycję narciarską z której mam działkę :zab:) by podnieść sobie adrenalinę.
[attachment=6940:05.jpg]

- gdy na dole tłum do kanapy był już 40 minutowy
[attachment=6951:16.jpg]

my na spokojnie obracaliśmy orczykiem z dołu do góry.

O godzinie mocno po 13-stej stwierdziliśmy, że pora zjechać na dół, by wypić kawę, kupić oscypka, strzelić pamiątkowe fotki

[attachment=6953:18.jpg] [attachment=6956:21.jpg]

i udać się każdy w swoją stronę - tzn Pazur do domu, ja dzięki uprzejmości Pawła i jego rodzinki na super kwaterę i jak przystało na Trzech Króli, iście królewski obiad u przesympatycznej i miłej Pani Beaty
(dla zainteresowanych, jeśli Paweł pozwoli, namiary kwatery z super jedzeniem zdradzimy na PW).

Po obiedzie 2 godziny dla słoniny i o 18:50 meldujemy się w Jurgowie, ale z racji, że jest z nami 6 letnia narciarka, a my stoku nie znamy zupełnie wracamy do Białki i korzystając z kanapy na Banię, a potem z 3-osobowej na Kotelnicę (bo na szóstce był dziki tłum, choć inne kanapy były bez kolejek) wytransportowaliśmy się na samą górę. Tam przyjęliśmy obraną do południa taktykę i nie odwiedzając dolnej stacji 2 godziny jeździliśmy non stop trasami wzdłuż wyciągu nr 10 gdzie nie było ani minuty przestoju w kolejce

[attachment=6954:19.jpg]

O godzinie 21:30 już mocno zmęczeni i nieźle zmarznięci udaliśmy się na kwaterę, w celu spędzenia wieczoru na miłych pogaduchach i oczekiwaniu na zmienników Pazura - Jacka i jego syna, którzy po paru przygodach dotarli do Białki o północy w 19-sto stopniowym mrozie.

Dzień 2

Po przespaniu nocy w ciepełku, lekkim śniadaniu o godzinie 9 wyruszyliśmy do Jurgowa.

Na miejscu nie było jeszcze tłumów, na parkingu były wolne miejsca jeszcze w jego pierwszej części, spokojnie zakupiliśmy bilety i orczykiem wyjechaliśmy w górę. Pogoda była jeszcze piękniejsza niż dnia pierwszego: mróz raptem -10, słońce i piękne widoki jakich chyba tylko Jurgów może dostarczyć. Trasy 1, 2 i czarna 5 przygotowane dobrze, choć o dziwo w gorszym stanie niż dzień wcześniej w Białce o 18:30.
Trasa nr 3 przywitała nas "kartofliskiem" tzn grudami zmielonego lodu (o średnicy około 2-3 cm) na całej szerokości trasy i tak mniej więcej na połowie jej długości.

[attachment=6963:207.jpg] [attachment=6957:201.jpg] [attachment=6958:202.jpg] [attachment=6962:206.jpg] [attachment=6961:205.jpg] [attachment=6960:204.jpg] [attachment=6959:203.jpg]

Tłum jednak gęstniał z minuty na minutę, ku naszemu zdziwieniu zaczęli zjeżdżać nawet Słowacy, ścisk i tłok, oraz pęd do krzesła był taki, że na koniec narty trzymaliśmy w kolejce już w rękach, by nie zmasakrowali ich kolejkowicze za nami

[attachment=6964:208.jpg] [attachment=6965:209.jpg]

O 12:30 postanowiliśmy zrezygnować z towarzystwa tak "miłych" gości ośrodka i udaliśmy się ponownie na kwaterę.

Po wypiciu kawy, solidnej dyskusji o warunkach i wrażeniach z dnia dzisiejszego, ja udałem się do Krakowa, a panowie zostali na dalsze wspólne odkrywanie podhalańskich stoków.

Na koniec relacji bardzo dziękuję wszystkim spotkanym forumowiczom, tj Fanowi i jego rodzinie, Pazurowi i Vanowi z synem. Panowie jazda z Wami na nartach to sama przyjemność bez względu na temperaturę :uklon2:
Żegnam!

#2 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
Reputacja: 105
+

Napisano 07 styczeń 2011 - 23:22

Witam

tak napisać jak zrobił to kiedar nie potrafiłbym i bardzo dobrze że to właśnie on podjął się tego zadania ,które wykonał celująco :uklon2:

jako że miałem okazję spotkać się z świetnymi facetami,którzy wiedzą jak się bawić na śniegu pozwolę sobie spytać się bardziej doświadczonych narciarzy co sądzą o naszej jeżdzie na nartach....oczywiście na załączonym material filmowym głównym bohaterami są

ja(pomarańczowa kurtka)
Jacek (czerwona kurtka)
Sergiusz (czarna kurtka)syn Jacka
Michał(biała kurtka)mój syn

zależy mi czy jest coś do poprawiena już tak na pierwszy rzut oka,mam świadomość że naszajazda nie jest pozbawiona pewnych błędów,ale przecież każdy z nas uczy sie całe życie...
ja na przykład mam problem z kijami...tzn nie wiem co z nimi zrobić,inni maja problem z kontrolą prędkości,balansem ciała,jak również z krawędziowaniem narty dolnej i górnej....

wiem zaraz ktoś powie,po co sie pyta przecież daje sobie radę,no ale chcę podnosić swoje umiejętności i stąd prośba moja i moich kolegów z wypadu podhalańskiego :)

Bardzo,ale to bardzo dziekuję Kiedarowi,Pazurowi,Van90 i Sergiuszowi za bardzo miłe spotkanie i dużo pouczajacych wskazówek co do jazdy na nartach i porad z zakresu serwisu sprzętu i jego konserwacji

P.S Proszę o krytyczną(nie obrazimy sie) ocenę naszej jazdy,to dopiero 10 sezon na nartach,ale wydaje mi się że postępy są raczej widoczne :)

Pozdrawiamserdecznie

CDN.....

#3 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 00:07

Wyświetl postUżytkownik fan dnia 07 styczeń 2011 - 23:22 napisał

co sądzą o naszej jeżdzie na nartach....

Nawet nie musiałem włączać filmu. Wystarczyła mi klatka tytułowa. Bardzo ładny, to się chyba nazywa body karwing :thumbsup:

#4 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 08:36

dziękuję za cenną uwagę Mirek :D ....choć w pierwszej fazie przechodzenia z techniki płużnej na równoległą więcej ćwiczyłem gleba-carving ;)

#5 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 10:14

ja się nie wypowiadam... ja do tego poziomu jazdy jeszcze nie doszłam :goraco: tak szybko i te zakręty i nienaganna sylwetka.... :goraco: szacun Panowie, szacun :uklon2:

Ola

P.S. A Wy tak z cicha na to spotkanie? tajne/poufne? :foch:

#6 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 10:23

No i znowu nuda.....Chyba bym się załamał gdyby nie kolejka do kanapy w Białce :D A tak, przynajmniej nie czuję się tak źle. Na następnym spotkaniu proponuję remake tego filmiku, tylko kto w roli głównej?

P.s
Dzięki za świetną relacje!

#7 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 12:01

Adaś, do kręcenia tego remaku ewidentnie nadaje się Deczko, czego dowodzi ta jego fota:

[attachment=6978:di.jpg]

Tylko pierwsze musi nam oświadczenie podpisać, że kuruje się na własny koszt i ryzyko ;)
Żegnam!

#8 van90

• Użytkownik
  • 63 Postów:
  • Narty:Plastikowo-drewniane
  • Imię :Jacek
Reputacja: 54
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 14:16

Witam

Małe uzupełnienie fotograficzne świetnej relacji Darka

Dzień 2 Jurgów
[attachment=6985:B1.jpg][attachment=6986:B2.jpg][attachment=6987:B3.jpg][attachment=6988:B4.jpg][attachment=6989:B5.jpg][attachment=6990:B6.jpg][attachment=6991:B7.jpg]

i taki mały niuans...budka telefoniczna na środku stoku
[attachment=6994:B8.jpg]

...po wyjezdzie Darka i pysznym obiadku serwowanym przez przez właścicielke kwatery o 18 pomkneliśmy na wieczorną jazde do Białki

[attachment=6995:B9.jpg][attachment=6996:B10.jpg]

Dzień 3 Czarna Góra

O 9 rano dnia następnego zameldowaliśmy sie na Czarnej Górze, pogoda dość dobra, ludzi mało, zaczęli napływać około 11 a dość spora kolejka do kanapy zrobiła się dopiero po 13. Trasy dość dobrze przygotowane ( sztruks) miękko zaczęło robić się około 12

[attachment=6997:B11.jpg][attachment=6998:B12.jpg]

Po porannych treningach już troche lepiej zaczął nam wychodzic skręt równoległy :goraco:

[attachment=6999:B13.jpg][attachment=7000:B14.jpg][attachment=7001:B15.jpg][attachment=7002:B16.jpg]

o 14 zakończyliśmy jazde i pojechaliśmy na wspaniały obiad do naszej kwatery

[attachment=7003:B17.jpg]

Bardzo dziękuje wszystkim uczestnikom spotkania za wspaniale spędzony czas narciarski i pozanarciarski :thumbsup:

Dzień 4 cdn. Paweł :uklon2:

Użytkownik van90 edytował ten post 08 styczeń 2011 - 14:20

Dołączona grafika

#9 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 styczeń 2011 - 18:45

Swietna relacja chlopaki.Jacku napisz cos w dziale testow o nowych nartkach.

#10 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 20:12

Jak zwykle nudy - nary śnieg góry - i jeszcze mamy coś oceniać .... :fak:

Pozdrawiam

#11 Katarynka

• Użytkownik
  • 101 Postów:
  • Narty:volkl attiva
  • Ulubiony stok:ośrodki na Słowacji i w Alpach Włoskich, tam, gdzie dużo śniegu i dobra zabawa :)
Reputacja: 90
+

Napisano 08 styczeń 2011 - 22:31

wow, super :D znowu sie pośmialam :hysterical: ale udało sie nie opluć monitora :) Bardzo fajnie pojeździliście, te postępy carvingowe, super :D :lol: :lol:

#12 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2011 - 17:37

dzień czwarty

rano wyjazd na Małe Ciche....o godzinie 9.30 na stoku już spory tłum narciarzy i stok lekko płynący....na razie temp.+1....po godzinie stwierdzamy że za dużo ludzi i jest mocno ciepło +3....i ewakuacja na Koziniec....jakoś nam się spodobał....i jazda do godziny 12-tej....powrót,pakowanie, obiad i jazda do domu ;)

kilka fotek z Małego Cichego i Kozińca

Podsumowując ten podhalański tour to najbardziej mi podpasowała
białka pod względem infrastruktury...to raczej niespotykany ośrodek w skali kraju w tej materii...tutaj mam na myśli całokształt....parkingi,gastronomia,przygotowanie tras itp
Jurgów narciarsko bardziej ambitny,ale w tym czasie w którym my gościliśmy to przygotowanie tras raczej mizerne,gastronomia tragiczna,dojazd wzorowy
Czarna Góra Koziniec mimo tylko dwóch tras ,ale bardzo dobrze przygotowanych oceniam bardzo wysoko,gastronomia,parking,ilość narciarzy,dojazd
Rusin zaliczyłem innym razem i porównałbym do Kozińca równie wysoko i dobrze po tymi kryteriami
Litwinka-Grapa to ośrodek,który lansuje modę only 4x4 więc my nie pojechaliśmy bo mieliśmy napęd na przód ;)

Przy okazji chę podziękować Kiedarowi,Pazurowi,Jackowi z synem za bardzo sympatyczne narciarsko i towarzysko spotkanie :)

[attachment=7014:podhale (1).jpg]...delikatny podjazd na Litwinkę -Grapę[attachment=7015:podhale (9).jpg]chłopaki zadowoleni że zaraz śmigną...[attachment=7016:podhale (11).jpg]....Koziniec w pełnej panoramie....[attachment=7017:podhale (12).jpg]...Pazur anfass...[attachment=7018:podhale (13).jpg]zryte stoki na Kotelnicy....[attachment=7019:podhale (14).jpg]Kiedar narciarz-fotograf...[attachment=7020:podhale (15).jpg]narada wojenna...[attachment=7021:podhale (16).jpg]mała kolejka na Jurgowie w 3 króli....[attachment=7022:podhale (17).jpg]Koziniec....[attachment=7023:podhale (19).jpg]Koziniec na górze przed zjazdem....[attachment=7024:podhale (20).jpg]Jaco na sztruksie na Kozińcu....[attachment=7025:podhale (21).jpg]narciarka Lolka....[attachment=7026:podhale (22).jpg]Małe Ciche....[attachment=7027:podhale (23).jpg]Małe Ciche widok na krzesło....[attachment=7028:podhale (24).jpg]Koziniec zjazd Lolki...

i jeszcze coś co wydaje mi się jest warte odnotowania...otóż ja z Jackiem w pewnym momencie zauważyliśmy na stoku w Jurgowie....Gustlika z "Czterech pancernych i psa"....tak ,tak to żaden żart....jechał Gustlik w pięknym nowiutkim chełmofonie ,który otrzymał na paradzie w Berlinie....chcieliśmy otrzymać od niego autograf,ale niestety nie udało się ;)
w 6 sec.filmiku odjeżdza nam w siną dal....ach ci pancerniacy :zeby:

Podsumowując ten podhalański tour powiem tak....wyjeżdziłem się na mocny full :)

#13 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2011 - 17:50

Już się Pawle bałem, że na filmie będę widoczny, ale na szczęście praktycznie mnie nie ma :D

Ale zmasakrowaliście te stoki w Białce i jak was tu gdzieś w cywilizacje zabrać, jak taką siarę po sobie zostawiacie :paluszek: :hysterical: :hysterical: :hysterical:
Żegnam!

#14 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2011 - 17:59

jesteś tylko muszę poszperać w tych 400 filmikach,które nagraliśmy......

#15 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2011 - 18:01

Paweł broń Cie boże!!!!:paluszek:

Użytkownik kiedar edytował ten post 09 styczeń 2011 - 18:01

Żegnam!

#16 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 09 styczeń 2011 - 18:52

i to by było coś Fan :zeby: a nie tylko góry lasy śnieg i jacyś tam połamańcy na nartach

Pozdrawiam

#17 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 09 styczeń 2011 - 19:40

no i ja przyłączam się do zachwytu nad Waszym wyjazdem :uklon2: , ale pytanie ponawiam i będę upierdliwa do uzyskania odpowiedzi...
czemu to takie tajne/poufne było? ani pół słówka na forum, że w tamtej okolicy się spotykacie... :paluszek:

Ola

#18 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 09 styczeń 2011 - 20:19

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 09 styczeń 2011 - 19:40 napisał

no i ja przyłączam się do zachwytu nad Waszym wyjazdem :uklon2: , ale pytanie ponawiam i będę upierdliwa do uzyskania odpowiedzi...
czemu to takie tajne/poufne było? ani pół słówka na forum, że w tamtej okolicy się spotykacie... :paluszek:

Ola

Olu bo teraz zapanowała moda na Tajnos Agentos ! .

#19 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 13 styczeń 2011 - 20:24

Olcia, widocznie nie mają honoru by odpisać. Bo i po co ? Zlali Cię, ale dzięki temu wiesz czego możesz się spodziewać. Nauka. Zawsze Ci powtarzam: wiesz jacy są ludzie...... ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#20 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 14 styczeń 2011 - 00:26

Cytat

wiesz jacy są ludzie....
......... ;)

moderacja posta Osetia: obrażanie innych użytkowników

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,