narty dla laika
Napisano 04 styczeń 2011 - 08:14
Problem polega na tym, że importerzy kupują w euro a sprzedają w PLN po kursie euro.
A jak jest z tym kursem to łatwo się zorientować.
Jeżeli narta kosztuje np. w Austrii 1000 Euro to u nas kosztuje 4200zł. a może kosztować np. 3800zł. lub mniej lub więcej w zależności jak stoi euro pod warunkiem, że wcześniej nie trzeba było zakontraktować zakup nart z góry u producenta.
Do póki będzie zakup w euro a sprzedaż w PLN to zawsze będzie za drogo!
Wracając do tematu to niestety jak chcesz kupić dobrą nową nartę dla siebie to musisz jeszcze dołożyć minimum 500zł.
Za 1500zł. możesz już znaleźć nową nartę ale z zeszłych sezonów.
Napisano 04 styczeń 2011 - 11:12
Użytkownik front247 dnia 03 styczeń 2011 - 18:33 napisał
Widzę, że lubisz ryzyko. A Pytek na początku dobrze radził: najpierw kup buty. Do tego masz wiedzę wystarczającą, ewentualnie łatwą do uzupełnienia nawet tu, na forum. Tylko idź do dobrego sklepu, nawet gdybyś miał w nim nic nie kupić. Chodzi o to, żeby Ci zmierzyli dokładnie stopę. Bez tego na 99 proc. weźmiesz o numer za duże
A narty wypożyczaj i testuj. Jak znajdziesz te odpowiednie, szukaj okazji cenowej. Kupując w ciemno masz dużą szansę porażki - nie dlatego, że narty są niedobre, tylko dlatego, że Ci nie podpasują.
Ps. Ja swoje kupiłem za 900 zł, nowe - tylko z poprzedniego sezonu. Żona ma trafione okazyjnie w Selgrosie Rossignole Passion za jakieś 600 zł, najniższy model - i nie zamieniłaby ich na żadne inne. Oboje jesteśmy narciarzami na mniej więcej Twoim poziomie, chciaż ja umiem skręcać w obie strony
Jarek
Napisano 04 styczeń 2011 - 11:13
Narciarz ja nie kaze tobie za mnie wybierac nart....ja tylko poprosiłem o pomoc w wyborze ponieważ wiem duzo mniej o sprzecie niż wielu na forum,no po to jest forum i ten dział...
Nie wiem sam czym róznią sie narty za 500 od tych za 1000...to pytam:)
Jarek s troszke lubie ryzyko ale akurat nie w wyborze nart,dlatego spytałem i dostałem odp. od moderatora forum wiec mysle ze czlowiek ma jednak wiedze w temacie:)...nie chce wypozyczac nart bo to bezsens dla mnie ,przekonalem sie ze to loteria...bede ciagle wypozyczal i ciagle bede mial inne narty inne buty...ja chce miec jedne swoje i na nich sie uczyc i do nich nawet sie dopasowac.
Co do butów to jasne ze posłucham rady i kupie nowe w sklepie ale to nie przeszkadza juz powoili szukac nart:)
dzieki za wszystkie rady i sugestie:)
pozdrawiam
Użytkownik front247 edytował ten post 04 styczeń 2011 - 11:19
Napisano 04 styczeń 2011 - 11:15
Użytkownik pytek 23 dnia 04 styczeń 2011 - 10:23 napisał
Normalna cena za roczne narty.
350 euro to około 1500zł.
Jak narty kosztowały powyżej 2000zł. to po sezonie na narty masz rabat min 25%.
Tak samo robi się w naszym kraju jak zostają Ci narty po sezonie.
Żadna okazja jeżeli chodzi o te narty a i za przesyłkę trzeba zapłacić.
Nie wspomnę o gwarancji.
Napisano 04 styczeń 2011 - 11:20
Użytkownik front247 dnia 04 styczeń 2011 - 11:13 napisał
Narciarz ja nie kaze tobie za mnie wybierac nart....ja tylko poprosiłem o pomoc w wyborze ponieważ wiem duzo mniej o sprzecie niż wielu na forum,no po to jest forum i ten dział...
Nie wiem sam czym róznią sie narty za 500 od tych za 1000...to pytam:)
Jarek s troszke lubie ryzyko ale akurat nie w wyborze nart,dlatego spytałem i dostałem odp. od moderatora forum wiec mysle ze czlowiek ma jednak wiedze w temacie:)...nie chce wypozyczac nart bo to bezsens dla mnie ,przekonalem sie ze to loteria...bede ciagle wypozyczal i ciagle bede mial inne narty inne buty...ja chce miec jedne swoje i na nich sie uczyc i do nich nawet sie dopasowac.
Co do butów to jasne ze posłucham rady i kupie nowe w sklepie ale to nie przeszkadza juz powoili szukac nart:)
dzieki za wszystkie rady i sugestie:)
pozdrawiam
Ale ta narta jest dla Ciebie za krótka i ma kompozytowy rdzeń!
I na pewno będzie za miękka.
Napisano 04 styczeń 2011 - 11:42
Użytkownik front247 dnia 31 grudzień 2010 - 13:06 napisał
hej Przemku, wprawdzie nie jestem wielkim ekspertem od nart ale ostatno miałem
okazję przejechać sie na Elanach, kupił je znajomy ok. 100 kg i twierdził że super
był to tylko 1 zjazd czerwoną trasę ale przyznałem mu rację - no i nówki ok 1000 zł
http://cgi.ebay.pl/E...=item68c71ff2c1

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 04 styczeń 2011 - 12:49
Ja się zgadzam i popieram to widzą w sprzedaży nart sięgającą 6 lat że za 1000zł porządnej narty sie nie kupi w parametrach byś był zadowolony. Co innego dla kobiety która jeździ rekreacyjnie, czy dla kogoś mniej ważącego kto traktuje narty jako wypad na browara i jazdę przy okazji.
Tak się składa że mamy ciekawego kneissla, limitowany model dedykowany mistrzostwom świata w piłce. Mogę sprzedać oczywiście z wiązaniem.
Narta skonstruowana w konstrukcjii sandwich zresztą o budowie kneissli możesz poczytać na stronie kneisslpolska.pl
Załączone pliki
-
aaaaaa.jpg (16,47 KB)
Ilość pobrań: 10
Użytkownik jabol edytował ten post 05 styczeń 2011 - 08:51
prośba autora
#30 Guest_pytek 23_*
Napisano 04 styczeń 2011 - 16:26
Użytkownik Narciarz dnia 04 styczeń 2011 - 11:15 napisał
Nie wspomnę o gwarancji.
Ja mowie o rocznym Bridgu za 2 kola.Nie moge teraz znalezc ale tegoroczny model tej narty(juz z rockerem) widzialem za 2899zl, na niemieckim ebayu 549 euro a w UK 419 funtow roznica 800-900zl.Wiec w Polsce znacznie drozej a zarobki spoleczenstwa mniejsze co najmniej o polowe.
Napisano 05 styczeń 2011 - 08:06
Użytkownik pytek 23 dnia 04 styczeń 2011 - 16:26 napisał
Użytkownik Narciarz dnia 04 styczeń 2011 - 11:15 napisał
Nie wspomnę o gwarancji.
Ja mowie o rocznym Bridgu za 2 kola.Nie moge teraz znalezc ale tegoroczny model tej narty(juz z rockerem) widzialem za 2899zl, na niemieckim ebayu 549 euro a w UK 419 funtow roznica 800-900zl.Wiec w Polsce znacznie drozej a zarobki spoleczenstwa mniejsze co najmniej o polowe.
Dalej nie widzę problemu.
Cena 2899zł. - 20% daje nam 23192 a 549euro to około 2300zł.
Za granicą szybciej robią przeceny i tyle.
Jak w tamtym roku byłem w Leogangu w Austrii to na początku stycznia już były przeceny nowych nart o 20%.
Taki rynek i tyle.
A tak na marginesie co to za produkt skoro w trakcie pełnego sezonu trzeba go przeceniać.
Można z tego wywnioskować, że producent mocno naciąga wartość swojego produktu.
#32 Guest_pytek 23_*
Napisano 05 styczeń 2011 - 10:02
--------------------Cena w Polsce---------------Cena w Niemczech--------------------------- Cena w UK
Poczatkowa---------------2899zl-------------------549e (2119zl)----------------------------419£(1889zl)
Po obnizce(20---------- 23192zl------------------430e (1659zl)------------------------- ok 300£(1353zl)
Mam nadzieje,ze teraz zrozumiesz o co mi chodzi.
P.S.Co do produktu nikit go nie przecenia w trakcie sezonu.W Polsce jego kupno graniczy z cudem,w UK juz sa problemy najlatwiej na niemiecki ebayu ale to potezny rynek wiec zawsze cos tam jest.Ale to nie o produkt chodzi tylko nieprzyzwoicie wysokie ceny na rynku Polskim.
Napisano 06 styczeń 2011 - 17:04
Użytkownik pytek 23 dnia 05 styczeń 2011 - 10:02 napisał
--------------------Cena w Polsce---------------Cena w Niemczech--------------------------- Cena w UK
Poczatkowa---------------2899zl-------------------549e (2119zl)----------------------------419£(1889zl)
Po obnizce(20---------- 23192zl------------------430e (1659zl)------------------------- ok 300£(1353zl)
Mam nadzieje,ze teraz zrozumiesz o co mi chodzi.
P.S.Co do produktu nikit go nie przecenia w trakcie sezonu.W Polsce jego kupno graniczy z cudem,w UK juz sa problemy najlatwiej na niemiecki ebayu ale to potezny rynek wiec zawsze cos tam jest.Ale to nie o produkt chodzi tylko nieprzyzwoicie wysokie ceny na rynku Polskim.
To ja powtórzę to jeszcze raz.
Żaden importer i sprzedawca w Polsce nie jest ani cwaniakiem ani złodziejem.
Towar zamawia się na następny sezon max do kwietnia.
Czyli do kwietnia 2011 zamawia się towar na sezon 2011/2012.
W tym czasie np. 1 euro=4zł.
Układasz cennik, który ma obowiązywać od października do kwietnia następnego roku/sezonu.
Od kwietnia do października 1euro może kosztować 3zł. lub 5zł.
W zależności kto chce na naszej walucie zarobić!
I co ma zrobić importer?
Po ile przyjąć euro?
Wiadomo, że nikt do interesu nie dołoży.
Robi się cennik z minimalnym zapasem.
Ale to minimum przy narcie za 1000 euro może np. wynosić 3800zł. lub 4500zł.w zależności po ile będzie euro jak płacisz za towar.
W europie nie mają huśtawki walutowej bo mają euro.
Dla tego masz czasami tak kolosalną różnice w cenach.
Jak u nas będzie euro zamiast PLN tego problemu z taką różnicą cen już nie będzie.
Oczywiście ten problem walutowy dotyczy wszystkich produktów z wszystkich branż importowanych do Polski.
#34 Guest_pytek 23_*
Napisano 06 styczeń 2011 - 17:47
Użytkownik pytek 23 edytował ten post 06 styczeń 2011 - 17:50
Napisano 06 styczeń 2011 - 19:46
Ale zawsze łatwo jest się przyczepić do każdej odpowiedzi.
Może być 500 euro, 250 euro lub 100 euro co za różnica.
Ja z takich przemyśleń jak twoje tak to odbieram.
Bo ciągle powtarzasz jak to jest drogo w Polsce a na ebay tanio.
Ile w Polsce kosztuje sprzęt a ile w Anglii.
To jest jednak trochę irytujące.