Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Lokalizacja dla początkujących?

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 aga80

• Użytkownik
  • 5 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 19 grudzień 2010 - 20:50

Witam wszystkich,

nie jestem jeszcze narciarzem (narciarą;/?), ale od pewnego czasu korci mnie, aby spróbować tego sportu. Dlatego też chętnie wybrałabym się w tym sezonie na parę dni w jakieś miejsce, w którym bez problemu mogłabym wypożyczyć sprzęt (póki się do nart nie przekonam, wolałabym nie inwestować we własny) i móc popróbować pojeździć na mało wymagających stokach..ewentualnie skorzystać z porady instruktora.

Czy możecie polecić jakieś fajne miejsca dla początkujących? Nie musi być to bardzo oblegane miejsce, ważne żeby w okolicy można było znaleźć jakiś nocleg.

#2 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 19 grudzień 2010 - 20:58

Witaj Ago. Jeśli możesz to napisz w jakiej okolicy mieszkasz, to będzie łatwiej coś podpowiedzieć, by ewentualnie nie gnać cię na drugi koniec kraju bez potrzeby :)
Żegnam!

#3 aga80

• Użytkownik
  • 5 Postów:
+

Napisano 19 grudzień 2010 - 21:01

Mieszkam w Wielkopolsce, więc teoretycznie bliżej autem jest w Karkonosze, ale zawsze można wsiąść w pociąg i trochę się pomęczyć;)

#4 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 19 grudzień 2010 - 21:01

Aga, nie czekając na Twoje bliższe dane geograficzne ;) polecam Ci na początek Wisłę Rowienki. Mały stok, idealny do nauki, mają wypożyczalnię i szkółkę na miejscu. Polecam! A i w Wiśle sporo kwater znajdziesz :)

Pozdrawiam, Ola

#5 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 19 grudzień 2010 - 21:06

:russian: to teraz mam klin zabity.

Na pewno forumowicze znający okolice Karkonoszy coś podpowiedzą - nie ma się co męczyć na kolei, lepiej na stoku się gimnastykować :)

P.S. Ja w swojej okolicy poleciłbym Paczółtowice, tylko noclegi niestety są tam drogie http://krakow-valley...o-zjazdowe.html

Użytkownik kiedar edytował ten post 19 grudzień 2010 - 21:10

Żegnam!

#6 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 19 grudzień 2010 - 21:09

Szklarska Poreba tylko nie w okresie ferii.Swieradow Zdroj tylko nie gondola a wyciag Bambino jak chesz polece Ci instruktora.

#7 aga80

• Użytkownik
  • 5 Postów:
+

Napisano 19 grudzień 2010 - 21:26

Dzięki za wszelkie info, zacznę sprawdzać bliżej lokalizacje. Właściwie z pkp to teraz jedna wielka niewiadoma, więc pewnie wybrałabym na początek swieradów zdrój lub okolice. A może orientujecie się, jakie są ceny wypożyczenia sprzętu. Rozumiem, że ciuchy lepiej mieć własne, ewentualnie pożyczone, ale od bliższych znajomych;)

#8 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 19 grudzień 2010 - 21:40

Jak sie zdecydujesz na Swieradow daj znac to jaks znizka w jednej z wypozyczalni sie znajdzie.

#9 scyzor

• Użytkownik
  • 30 Postów:
  • Narty:ELAN Stealth
  • Ulubiony stok:Myślęcinek hihihii :) Joke :P
Reputacja: 17
+

Napisano 20 grudzień 2010 - 08:30

A ja polecam Karpacz i stok "Relax". Jest dość długi ok. 400 m i jak sama nazwa wskazuje niezbyt wymagający :)
Polecam z czystym sumieniem bo właśnie tam stawialiśmy nasze pierwsze "kroki" :thumbsup:

Poza tym koleżanko pomijając poznański stok na Malcie, którego nie znam zresztą to polecam:
http://www.kochamnar...z-stok-unislaw/

Tu masz najbliżej chyba :)

Użytkownik scyzor edytował ten post 20 grudzień 2010 - 08:54

#10 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 20 grudzień 2010 - 11:32

Wyświetl postUżytkownik aga80 dnia 19 grudzień 2010 - 20:50 napisał

Czy możecie polecić jakieś fajne miejsca dla początkujących? Nie musi być to bardzo oblegane miejsce, ważne żeby w okolicy można było znaleźć jakiś nocleg.

w Zakopcu pod Nosalem jest wszystko razem; łatwe stoczki, wypożyczalnia, instruktorzy, karczma
http://nosal.pl/
a noclegi zaraz naprzeciwko:
http://www.nosalowy-...alowy-dwor.html
fajny basen mają
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#11 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
Reputacja: 32
+

Napisano 20 grudzień 2010 - 15:57

Rokytnice na Jizerą - ośrodek Studenow.
Jak już sie masz męczyć autkiem do Karpacza to tych parę kilosków niewiele zmieni, a ciut lepsza infrastruktura.
No i nie jeden Studenow w okolicy...

#12 scyzor

• Użytkownik
  • 30 Postów:
+

Napisano 21 grudzień 2010 - 09:58

Oj Studenova nie polecałbym dla początkujących (chyba że masz na myśli kolego jakieś małe wyciągi obok) ponieważ jeśli chodzi o stok od samej góry to mimo, że jest szeroki jest stosunkowo stromy. Poza tym chyba z 800m na orczyku dla początkującego zupełnie to też wyzwanie... :goraco:

#13 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
+

Napisano 21 grudzień 2010 - 12:24

No dobrze, tylko z doświadczenia wiem, ze to ciągłe wpinanie się co 400 m zjazdu jest bardziej upierdliwe niż 800 m za jednym zamachem. Żonka szybciutko przeskoczyła z orczyka 300 m na 1600 m i " wreszcie jak już wjadę to mogę coś pojechać...", no i jest zaplecze, jest o czym pomażyć " jutro to już z samej góry!". :D
Jest jeszcze Modra Zwezda, tylko to taka górka na jeden, góra dwa dni dla początkującego.
A Hori Domky z kolei na dole są ciut stromawe. :stres:

#14 scyzor

• Użytkownik
  • 30 Postów:
+

Napisano 21 grudzień 2010 - 14:44

Zgadza się. Na Horni Zvezda nie jeździłem ale to chyba dobre miejsce na początki. Chyba nawet jest oświetlenie...

O tak: Horni Domky są bardzo stromawe :zeby: na sam koniec. Mimo że zjazdów do dojazdu do dolnej stacji jest kilka to każdy jest stromy. Tak, że nawet niebieskie trasy mają czerwony odcinek na deser :crazy_pilot::zeby:

#15 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
Reputacja: 105
+

Napisano 21 grudzień 2010 - 15:22

tu końcówka niebieskiej 1a przed laskiem

a tu zaznaczona na mapce ośrodka....sorry za dwa posty cos mi komp oszalał :zeby:

#16 aga80

• Użytkownik
  • 5 Postów:
+

Napisano 21 grudzień 2010 - 18:52

Jest w czym wybierać, zaczynam więc bardziej zgłębiać temat i bardzo możliwe, że w styczniu lub lutym gdzieś zawitam. Co do stoku na Malcie, to mam blisko - fakt, ale bardziej ciągnie mnie do "natury"...a że lubię dodatkowo gdzieś wyjeżdżać, wolę wydać kasę w typowo górskich miejscowościach:)

Wyświetl postUżytkownik kajro dnia 21 grudzień 2010 - 12:24 napisał

No dobrze, tylko z doświadczenia wiem, ze to ciągłe wpinanie się co 400 m zjazdu jest bardziej upierdliwe niż 800 m za jednym zamachem. Żonka szybciutko przeskoczyła z orczyka 300 m na 1600 m i " wreszcie jak już wjadę to mogę coś pojechać...", no i jest zaplecze, jest o czym pomażyć " jutro to już z samej góry!". :D
Jest jeszcze Modra Zwezda, tylko to taka górka na jeden, góra dwa dni dla początkującego.
A Hori Domky z kolei na dole są ciut stromawe. :stres:

kajro:
ile czasu trwało zanim twoja żonka oswoiła się z orczykiem 300m?;)

Użytkownik kiedar edytował ten post 21 grudzień 2010 - 19:56
Połączyłem dwa posty :)

#17 scyzor

• Użytkownik
  • 30 Postów:
+

Napisano 22 grudzień 2010 - 08:01

Wyświetl postUżytkownik fan dnia 21 grudzień 2010 - 15:22 napisał

tu końcówka niebieskiej 1a przed laskiem:zeby:

Fotki niestety nie oddają kąta pochylenia :( Robiłem w górach full fotek i nijak nie przekłada się to na real :(
Można tylko domyślać się po pozach zjeżdżających. TO pewnie ostatni zjazd? Bo te 2 wcześniejsze są bardziej strome (w tym jeden prosto do dolnej stacji kanapy na Łysą) :)

#18 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
+

Napisano 22 grudzień 2010 - 10:05

Oswojenie się z orczykiem nie zależy od jego długości.
Elementem , który wymaga takiego oswojenia jest wpinanie się i ruszenie.
Z jednej strony - im częściej tym lepiej, :D ale już drugiego dnia Żonka miała dosyć tej "intensywności" ćwiczeń i zdecydowała, że nagroda ( w postaci dłuższego zjadu) za orczyk być musi. :ciacho:
Acha, zobacz jeszcze w Czechach ośrodek Knezycky Vrch w Karkonoszach( koło Vrchlabi), mają tam łagodny stok z wyciągami o długości 1200 do 1600 m - tam uczyłem jeździć syna ( a to już inna historia).

#19 kochamzakopane

• Użytkownik
  • 4 Postów:
  • Imię :Tomek
Reputacja: 1
+

Napisano 27 styczeń 2011 - 23:39

dotarłem tu i ja :) dzięki za podpowiedzi :) co prawda w tym roku, tzn w pierwszej połowie roku nie pośmigam na nartach bo mam dziecko w szpitalu, ale w drugiej połowie roku chętnie skorzystam z któregoś stoku dla początkujących :)
Zapraszam na ZakopaneForum.pl - dla najaktywniejszych noclegi w Zakopanem za free :D i to u ratownika TOPR i przewodnika tatrzańskiego :D

#20 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 28 styczeń 2011 - 12:13

Tu jest trochę więcej o niektórych czeskich ośrodkach w Karkonoszach.
http://www.kochamnar...li-za-sniegiem/

Pytanie do kajro i scyzora - czy Studenov się może dorobił naśnieżania?
pozdrawiam
Jarek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych