Volkl Attiva - narty dla kobiet
Napisano 04 styczeń 2009 - 21:51
Zakupu nart chciałam dokonać dopiero w przyszłym sezonie ale dziś, po wizycie na giełdzie w Katowicach (ul. Ceglana) już nie wiem czy nie uczynię tego wcześniej. Już od paru miesięcy jestem częstym bywalcem for narciarskich i w zasadzie to powinnam umieć sobie odpowiedzieć na pytania....ale jednak nie jest to takie proste gdy trzeba wyłożyć trochę kasy i nie wpaść jak śliwa w kompot.
Moja krótka charakterystyka: Kobieta, wiek 33 lata, 178 cm, waga 73-75kg, kondycja - pracuje za biurkiem ale staram się ćwiczyć w domu; w lecie - rower, wycieczki górskie, okazjonalnie basen.
Jeżdżę od roku na nartach na naszych polskich, przygotowanych stokach w ilości dni ok 20/sezon. Do tej pory wypożyczałam narty i zawsze były to dechy o promieniu 15m i długości 150cm. Trudno mi w tej chwili opisać jakim skrętem lubię jeździć - uczę się cały czas więc nie ma mowy na tą chwilę o technice ani o jakichkolwiek preferencjach. Zamierzam rzecz jasna skorzystać z usług instruktorów i mam nadzieję, że nastąpi to za dwa tygodnie (wstępnie mam umówione 2 lekcje). Nie używam jeszcze krawędzi podczas jazdy, praktycznie "wożę się". Cóż jeszcze....Jestem osobą bardzo "zakochaną" w narciarstwie i chcę kontynuować naukę dążąc do możliwie jak najlepszej techniki. Niemniej jednak zdaję sobie sprawę, że raczej będzie to jazda rekreacyjna; nie sądzę abym miała wyjść poza ramy w kierunku jazdy sportowej, zawodniczej....Po prostu chcę przyzwoicie jeździć.
Ufff....trochę się rozpisałam ale chciałam jak najbardziej opisać siebie.
I teraz tak, dziś widziałam takie oto narty....http://skionline.pl/...et/?co=kolekcje ... odelu=1963
Cena była bardzo fajna bo gość mógłby mi je sprzedać za 500zł nowe! Poszperałam trochę w necie i nigdzie nie znalazłam lepszej oferty akurat tego modelu, a może po prostu nie dość dobrze szukałam. W każdym bądź razie...Pytanie: Czy jest to dobry wybór dla mnie? Jeśli nie to co proponujecie?
Nie ukrywam, że chciałabym aby był to sprzęt rozwojowy ale też taki, który nie "męczyłby podczas nauki...
Bardzo byłabym wdzięczna za jakieś informacje. Z góry serdecznie dziękuję!
Pozdrawiam
Ewa
Napisano 05 styczeń 2009 - 08:59
jeśli to jest narta w takiej cenie i nowa, to nawet nie się co zastanawiać tylko kupować.
Będziesz z niej zadowolona..
Sprawdz tylko dokladnie czy to jest narta katalogwa volk`a, czy nie czasem jakas podróbka dla jakiejś sieci handlowej. Mam nadzieję że nie...
Zawsze też możesz zjechać na nich w trudniejszych warunkach, a nawet poza trasą jak już będziesz miała dość oglądania setki tysięcy ludzi na stoku
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 05 styczeń 2009 - 11:33
Narty są katalogowe dlatego mocno się zastanawiam ale wolę się jeszcze popytać. Jeśli ktoś mógłby zabrać głos to proszę....
Napisano 06 styczeń 2009 - 11:15
"Ewa":10hz6tep napisał:
Narty są katalogowe dlatego mocno się zastanawiam ale wolę się jeszcze popytać. Jeśli ktoś mógłby zabrać głos to proszę....
Witaj Ewo !
Kilka informacji : http://www.twojenart.../v2/index.php/o ... imited/ac1
... to pewnie niezłe narty , na początek . Jeżeli jednak , tak jak piszesz , zamierzasz ambitnie podejść do nauki , to AC1 , mogą "nie podołać" ( Twój wzrost i waga ,np. ) .
Cena , faktycznie , bardzo atrakcyjna , jeśli jednak poszperasz jeszcze , napewno znajdziesz odpowiedniejszą nartę w niezłej cenie .
Np. takie Blizzardy : http://www.skionline...sprzet/?co=kole ... odelu=2879
Sprawdzone ! ... przez bliską mi kobitkę Do kupienia , np. w Extreme Bike w Siemianowicach .
Pozdrowienia ślę !
Napisano 07 styczeń 2009 - 08:39
Dzięki serdeczne za pomoc; wczoraj pobiegłam do sklepu, o którym wspomniałeś....Opowiedziałam facetowi jak wygląda sytuacja ze mną (umiejętności etc) i zasugerował mi blizzard wild passion....http://www.enarty.pl...fo/?user_id=544 Cena połowę niższa (starszy model)ok 600zł. Oczywiście o tej desce nic nie wiedziałam; jakoś mnie ciągnie w stronę volkl'i i częściej czytam o ich ofercie...Niemniej jednak nie upieram się, będę drążyć temat i zaglądać do innych producentów.
Szczerze mówiąc mam mętlik w głowie...Wspomniane volkl'e są podobno bardzo dobre ale słyszałam też, że mogą być dla mnie, w razie oczywiście postępów w nauce, z czasem za "słabe". Z drugiej strony nie chciałabym rzucać się na nartę, która byłaby "na przyszłość" a w obecnej chwili utrudniała mi życie na stoku...Może lepiej wydać kasę w granicach 500-600zł na model dla początkujących/średnio zaawansowanych a powiedzmy za dwa lata zmienić...
Pozdrawiam
Ewa
Napisano 07 styczeń 2009 - 08:51
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 07 styczeń 2009 - 16:00
pozdrawiam goraco
Sylwia
Napisano 08 styczeń 2009 - 20:38
Bardzo nastawiłam się na model volkla attiva ac1...sporo osób twierdzi, że wybór jest bardzo dobry i mam się nie zastanawiać. Okazało się jednak, że oferowana narta jest dostępna tylko w długości 156cm... Według zasady wzrost minus 10/15 cm to są one dla mnie za krótkie...
Zupełnie nie wiem co zrobić Fakt, cały czas się uczę na 150-tkach ale patrzę trochę na przyszłość; nie chciałabym za rok szukać nowego sprzętu...
Czy Waszym zdaniem zakup narty dł. 156 przy aktualnych moich umiejętnościach, wzroście itp. jest słuszny?
Na giełdę jadę w niedzielę...Możliwe, że facet już nie będzie miał tego modelu ale jeśli tak to zostały mi dwa dni na decyzję. A jestem trochę w lesie...
Napisano 08 styczeń 2009 - 21:33
Gdyby były za długie to zawsze piłką można opierdzielić końce na stoku, ale w takiej sytuacji to działa przysłowie:
"łatwiej kijek pocieniować niż go potem pogrubasić"
Za krótkie koleżanko.
Napisano 10 styczeń 2009 - 01:23
No coś w tym musi jednak być,tym bardziej,że parę opinii jest od instruktorek.