Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Sposób na marzące stopy

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 27 listopad 2010 - 20:19

Witam .
Ten temat stworzyłem z myślą o ludziach którzy mają problemy z marznącymi stopami . Będąc w Krakowie w Windsporcie natrafiłem na podgrzewane wkładki renomowanej francuskiej firmy SIDAS która zajmuję się tworzeniem wyśmienitych wkładek do butów. Tak po prawdzie to zrobiłem te fotki z myślą o Oli naszej admince , która ma wiecznie kłopoty z marznącymi stopami .
Wkładki są świetne ,dopasowuję się je do stopy termicznie i leżą rewelacyjnie , są niestety 2 minusy .... cena i bateria którą trzeba zapinać na tylnią część buta.

P.s Sorki za słabe zdjęcia , ale telefonem cudów nie zrobię .

Załączone pliki

Użytkownik Łysy edytował ten post 27 listopad 2010 - 20:23

#2 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 27 listopad 2010 - 20:31

Fajna sprawa te wkładki SIDAS też im się dzisiaj się przyglądałem tylko tym zwykłym bez bajerów gość proponował mi zakup takich standardowych a jeżeli mam jakieś nietypowe stopy sugerował aby wygrzać tylko zastrzegł aby zarezerwować sobie z 30 min pojadę do nich z butami i zobaczę ale któreś sobie kupie zwłaszcza że gość powiedział że można je przełożyć później do zwykłych butów :) jak bym się zdecydował na wygrzewane to może kamerę zabiorę i nagram :)

Pozdrawiam

Użytkownik decent edytował ten post 27 listopad 2010 - 20:32

#3 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 20:45

No to prawda standardowa wkładka w bucie nawet się nie umywa do Sidas , jeśli masz faktycznie problemy z stopami to warto zakupić właśnie te wygrzewane , całkiem inaczej czujesz buta w tedy idealnie trzyma stopę tam gdzie trzeba .
Z ciekawości jaka cenę Ci powiedział ?

#4 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 20:56

Ceny mnie nie interesowały te już wyprofilowane były chyba w cenie około 75 zł tak mi się wydaje bo dyndały sobie na ścianie a te wygrzewane od 120 zł ale chyba sztuka były zapakowane w takie czerwone opakowanie ale nie rozmawiałem o cenie - wybiorę się w tygodniu to wszystko opiszę :)

Pozdrawiam

Użytkownik decent edytował ten post 27 listopad 2010 - 20:58

#5 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 27 listopad 2010 - 20:59

Ciekawe na ile taka bateryjka starcza - Łysy była jakaś wzmianka na etykiecie na ile wystarczy standardowa bateria??
Żegnam!

#6 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 21:05

Muszę Ci powiedzieć że zaintrygowałeś mnie tym pytaniem o cenę, przeglądam internat i ceny są hmmmm odlotowe koniecznie muszę się dowiedzieć ile to kosztuje i co wisiało na ścianie :)

Pozdrawiam

#7 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 22:21

No właśnie jak czytam co Ty piszesz to się właśnie zdziwiłem w Krakowie te wygrzewane do stopy kosztują 330zł w każdym razie mnie tyle kosztowały .
Co do pytania Darka to instrukcja podawała przy najmniejszym nastawie temperatury czyli 40stopni praca akumulatorków do 8/h .

http://www.windsport...0%99ABLE/Custom <=== 330zł

http://www.windsport...99ABLE/FlashFit <=== 270zł

Użytkownik Łysy edytował ten post 27 listopad 2010 - 22:26

#8 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 22:27

Łysy a ty masz takie - faktycznie taka diametralna różnica ??? i można je przekładać

Pozdrawiam

#9 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 22:29

Dokładnie tak .
One dopiero po wystygnięciu nabierają odpowiedniej twardości , prócz tego jest to bardzo mocna konstrukcja , śmiem twierdzić , że używane tylko w butach narciarskich raczej nie do zniszczenia .

Użytkownik Łysy edytował ten post 27 listopad 2010 - 22:37

#10 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 22:43

Łysy a może ty mi odpowiesz - niestety kupiłem za duże buty :) o numer i tak sobie kombinuje aby kupić do nich mniejszy o nr kapeć czy to ma sens bo kapcie i tak muszę kupić kilka razy ich nie suszyłem i teraz mają swój mikroklimat
a wkłady kupuję jak nic

Pozdrawiam

#11 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 22:45

Niestety nic Ci to nie da , prawda jest okrutna , ale musisz nabyć nowe buty ....
Nie przejmuj się , chyba każdy z nas to przerabiał , zle dobrane buty :) ja tez ich w życiu kilka przerzuciłem niestety człowiek uczy się na błędach ....

Użytkownik Łysy edytował ten post 27 listopad 2010 - 22:49

#12 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 22:55

Te co ma są ok tylko czuje że mi nie trzymają stopy łapę się na tym że nie cała stopa przylega mi do buta i podczas skrętów dziwne rzeczy się dzieją i najgorsze ta latająca pięta do ślizgania mogą być ale jak chce coś więcej to masakra dzięki za wybicie pomysłu z głowy wymienię kapcie sprzedam i kupię nowe.

Pozdrawiam

Użytkownik decent edytował ten post 27 listopad 2010 - 22:56

#13 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 23:03

To będzie najrozsądniejsze wyjście , nie ma nic gorszego jak noga przesuwająca się w bucie , znam to tez kiedyś kupiłem buta o 1 numer do przodu , niech to licho jeszcze się ułożył rozbił kapeć tragedia brak kontroli nad nartą , tak jak piszesz ślizgać się dało ale pojechać przycisnąć na krawędz , cholera jak sobie to przypomnę , aż ciarki chodzą na sama myśl jak mogłem tak zle dobrać buta .

#14 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 29 listopad 2010 - 15:47

Dziękuję Ci Łysolu za myślenie o moich marznących nunach :dziekuje: Ludzki Pan :hysterical:

Dla mnie jest to straszny problem, który już kiedyś poruszałam. Myślałam, że nowe buty rozwiążą problem, ale tak się niestety nie stało :aaaaa: W moim przypadku, to pewnie kwestia niskiego ciśnienia, też. Mam średnio 90/60 lub 86/56 :hysterical:
Chętnie będę korzystać z wszelkich podpowiedzi, bo paluchy z zimna odpadają... Zresztą z górnymi racicami, czyli końców palów tez mam problem :aaaaa:
Czekam jeszcze na info od Jacka Van'a... ma mi coś skrobnąć też o wkładkach... chyba innych. Tak czy tak, musze coś zdecydować i sobie dogrzać stopy i dłonie.

Ola

#15 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 29 listopad 2010 - 17:52

Być może znajdzie coś innego , może coś tańszego , bo nie ukrywam , że to co ja znalazłem są okropnie drogie ...ale najlepsze .:) coś za coś .

#16 luke

• Użytkownik
  • 89 Postów:
  • Narty:Stöckli CROSS PRO
  • Imię :Łukasz
  • Ulubiony stok:Laskowa-Ski !!!!!
Reputacja: 26
+

Napisano 29 listopad 2010 - 22:14

Mi też niekiedy marznęły stopy,ale to przez zimną wkładkę,gdy nie zostawiałem butów w ciepłym miejscu przed bezpośrednim wyjazdem to były zimne w środku (wkładka) i później trudno było to zmienić na stoku ,więc teraz zawsze stawiam je obok grzejnika 30 min przed wyjazdem i są ciepłe ;) .Pozdrawiam :D
Pozdrawiam

#17 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 01 grudzień 2010 - 13:52

Wyświetl postUżytkownik luke dnia 29 listopad 2010 - 22:14 napisał

Mi też niekiedy marznęły stopy,ale to przez zimną wkładkę,gdy nie zostawiałem butów w ciepłym miejscu przed bezpośrednim wyjazdem to były zimne w środku (wkładka) i później trudno było to zmienić na stoku ,więc teraz zawsze stawiam je obok grzejnika 30 min przed wyjazdem i są ciepłe ;) .Pozdrawiam :D

ale ja trzymam baletki w cieple! Nic to nie daje w moim przypadku :(

dostałam od Vana Jacka jeszcze linka do czegoś.... zna ktoś, bo ja jeszcze nie luknęłam :goraco:
http://www.nikken.co...e&RootGroup=176

Ola

#18 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 04 grudzień 2010 - 17:30

To jeszcze o zimnych nóżkach :D

Dzisiaj wyczytałem o Therm-ic niestety ceny też dość wysokie zaczynają się od około 300 zł do 1000 zł

Załączony plik  b_basix_set_wkladka.jpg (8,83 KB)
Ilość pobrań: 12
Załączony plik  Bez nazwy 1.jpg (165,3 KB)
Ilość pobrań: 12 Załączony plik  Bez nazwy 2.jpg (141,89 KB)
Ilość pobrań: 12
wkładka do butów narciarskich,trekkingowych i innych sportowych do zamocowania akumulatora Supermax,Max lub Basix.Wyprofilowana wkładka 3D pozwalajaca lepiej rozprowadzić ciepło niz wkładka Classic.

Pozdrawiam

#19 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 04 grudzień 2010 - 17:37

Miałem w rękach te Therm-ic , one działają na zasadzie podklejenia części grzewczej do wkładki , ale muszę przyznać , że lepiej wypadają gotowe wkładki Sidas , w których dostajesz nie dość , że wspaniała wkładkę to jeszcze dogrzewaną .
Ceny niestety powalają na głowę 600-800 zł komplet .

Sidas mają również o wiele mniejszą baterię (akumulatorek) do wpięcia na but , to dość ważne .

Użytkownik Łysy edytował ten post 04 grudzień 2010 - 17:39

#20 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 25 październik 2011 - 20:30

Osetia,
czas nie stoi w miejscu, może coś takiego?
Ten gadżet powstał specjalnie z myślą o paniach, które często skarżą się na zimno i zmarznięte stopy.

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,