Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Nordica... czy są różnice?

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Midnight

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Fischer
  • Ulubiony stok:wiele, wiele ;-)
Reputacja: 45
+

Napisano 27 listopad 2010 - 13:57

Mam ciężki orzech do zgryzienia... kupno nowych butów :goraco:
Wzięłam na testy z Intersportu buty Nordica http://esklep.inters...ortmachine-x75w i mam pytanie czym (poza kolorem) różnią się do butów katalogowych np tych? http://allegro.pl/bu...1333921118.html
Naczytałam się, że lepiej kupować sprzęt katalogowy, niż ten robiony dla sieci, stąd moje dylematy...
Poprzednie buty były o rozmiar za duże i dość miękkie- flex 45, teraz chcę dokonać świadomego wyboru :)
Myślę też o Salomonach http://esklep.inters...n-idol-x-117799 , które na etapie testów sklepowych były ok, ale przeraża mnie trochę ich twardość-80, czy to nie za duży przeskok? Nordici mają regulowaną twardość 65-75, więc tutaj jakoś obaw nie mam ;) Cały czas się uczę i żaden ze mnie zaawansowany narciarz, buty chciałabym kupić trochę na "wyrost", żeby jednak posłużyły te kilka sezonów. Co wybrać??? Kompletnie nie mogę się zdecydować :goraco:
Help me :P
Skiing is a dance, and the mountain always leads...

#2 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 27 listopad 2010 - 14:55

Wyświetl postUżytkownik Midnight dnia 27 listopad 2010 - 13:57 napisał

Mam ciężki orzech do zgryzienia... kupno nowych butów :goraco:

Roznice pomiedzy butami katalogowymi a tymi robionymi dla sieci sa niewazne. O ile w przypadku nart mozna znalezc kilka detali, powiedzmy srednio istotnych, o tyle w przypadku butow tym bym sie nie kierowal. Flex 80 faktycznie troche duzy, ale tez bym sie nim nie przejmowal. Po pierwsze flex to miara bardzo umowna i nieprecyzyjna. A po drugie, nie jest to flex 100-110, gdzie faktycznie odczulabys buty jako twarde. A podstawowa sprawa, nawet twarde buty moga byc wygodne. Na Twoim miejscu wybralbym but, w ktorym najlepiej sie czujesz, tzn. nie gniecie, czujesz ze dobrze trzyma i jest w miare wygodny. Jesli te warunki spelnia Salomo, kupuj go, nawet z tym flexem. Pewna poczatkujaca Ewa, ktora moze sie odezwie, kupila, o ile pamietam, Tecnici z Flexem 90 i zdaje sie nie narzeka. :)

#3 Midnight

• Użytkownik
  • 35 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 15:06

Coś już wiem :lol: a wiem tyle, że lecę do Intersportu po te Salomony Idol, przetestuję i jeśli okażą się równie wygodne, co Nordica to nie będę się zastanawiać! Tym bardziej, że design mają o wiele bardziej ciekawszy niż Nordica, no i uspokoiłeś mnie co do tej twardości butów... Jak koszmar, spływała przed moje oczy wizja tygodniowego pobytu we Francji, pod czas którego nie jeżdżę na nartach, bo moje new buty skatowały moje biedne nogi w ciągu dwóch dni :stres: I wcale nie dlatego, że były niewygodne ;)
Reasumując: brać te które, będą dla mnie bardziej komfortowe a przy tym będą dobrze trzymać i nie bać się cyferek oznaczających flex, tak?

#4 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 27 listopad 2010 - 15:24

Wyświetl postUżytkownik Midnight dnia 27 listopad 2010 - 15:06 napisał

Reasumując: brać te które, będą dla mnie bardziej komfortowe a przy tym będą dobrze trzymać i nie bać się cyferek oznaczających flex, tak?

Otoz to. Mierzac Salomona zwroc uwage czy za bardzo nie sciskaja lydki na gorze cholewki. Z tego powodu zonie nie pasowaly. Corke tez gniotly w tym miejscu, ale ona wziela model meski (cisniejsze gora) i rozmiar troche za maly, wiec trudno o jednoznaczne wnioski. Ostatecznie obie moje panie jezdza w Tecnicach.

#5 Midnight

• Użytkownik
  • 35 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 15:42

Dzięki za rady :uklon2: Zwrócę szczególną uwagę na te łydki.
Ja też myślałam o Tecnicach Phoenix 80 Air shell, ale nie mogłam nigdzie znaleźć tych butów w rozmiarze 24, ten system dopasowywania do stopy to rewelacja, jak dla mnie :)

Użytkownik Midnight edytował ten post 27 listopad 2010 - 15:43

#6 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 27 listopad 2010 - 15:46

Też bym z tą twardością tak nie panikował jeżeli nie kupujemy butów zawodniczych czyli z bardzo skromnym wkładem w środku to z każdego buta jeżeli jest wygodny będziemy zadowoleni myślę że pojęcia flexa jest mylone z typem buta czyli zwykły but dla średniego narciarza a butem zawodniczym przy butach zawodniczych wkład jest mniej komfortowy ponieważ jest cienki w porównaniu z kapciem w bucie dla nas amatorów w którym ma być nam ciepło i wygodnie jak papciach.

Pozdrawiam

Użytkownik decent edytował ten post 27 listopad 2010 - 15:46

#7 Midnight

• Użytkownik
  • 35 Postów:
+

Napisano 27 listopad 2010 - 15:51

No i o to chodziło! Rozwialiście całkowicie moje obawy :dziekuje: Udało się niektórym sprzedawcom w Intersporcie zasiać ziarno niepokoju, dotyczące flexu moich new butów ;) Nie będę patrzeć na cyferki, ale na komfort :)

#8 Midnight

• Użytkownik
  • 35 Postów:
+

Napisano 05 grudzień 2010 - 19:35

Nadszedł czas na podsumowanie zakupu :)
Wybrałam Nordici Sportmachine 75, bałam się ponownego, złego doboru rozmiaru butów... Dzięki radom uzyskanym na tym forum, udało mi się perfekcyjnie dobrać ich wielkość :uklon2:
Tym sposobem z butów o rozmiarze 25 "wskoczyłam" w buciki 23,5 :zeby:
Po dwóch wyjazdach mogę śmiało stwierdzić, że jest to jak najbardziej udany zakup: dopasowane, 0 obtarć i innych sensacji, świetnie trzymają, nareszcie stopa nie lata po bucie, teraz już na własnej skórze (a właściwie stopie) poczułam, jak ważne jest prawidłowe dobranie buta! Warto temu poświęcić trochę czasu, a u mnie to trwało baaaardzo długo :hysterical: ale z jakim efektem!
Życzę wszystkim poszukującym butów, udanych i przemyślanych zakupów :thumbsup:

Użytkownik Midnight edytował ten post 05 grudzień 2010 - 20:27

#9 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 05 grudzień 2010 - 20:02

Super wiedzieć , że są na tym forum tak uczynni narciarze , dzięki którym jesteś tak w niebo wzięta :thumbsup: , dzięki im za to . Będę bardzo nie skromny jeśli dodam , że swoje 5 groszy w to włożyłem ? ....

Pozdrawiam i niech Ci służą długo i wygodnie :)

#10 Midnight

• Użytkownik
  • 35 Postów:
+

Napisano 05 grudzień 2010 - 20:12

Wyświetl postUżytkownik Łysy dnia 05 grudzień 2010 - 20:02 napisał

Super wiedzieć , że są na tym forum tak uczynni narciarze , dzięki którym jesteś tak w niebo wzięta :thumbsup: , dzięki im za to . Będę bardzo nie skromny jeśli dodam , że swoje 5 groszy w to włożyłem ? ....

Pozdrawiam i niech Ci służą długo i wygodnie :)

Absolutnie nie będziesz nieskromny :zeby: to również Twoja zasługa! I myślę, ze było to więcej niż 5 groszy :hysterical:

#11 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 05 grudzień 2010 - 21:23

No to ja też byłbym beznadziejny gdybym z tego miejsca nie podziękował Łysemu. :hi:
Bardzo dużo czasu poświęcał ze mną na konsultacje przy doborze firmy, modelu, rozmiaru buta.
Miałem ten minus, że zamawiałem w internecie, bo taniej i tylko sapałem do Łysego na gg aby przyszły dobre. Cóż doszliśmy do wniosku, że można odesłać jak będą niewygodne - to gdy będą odeśle je po prostu.

Lecz gdy przyszły, na szczęście okazało się, że są dobre i wygodne :) (co się okaże dokładniej w praniu w Sobotę na rozpoczęciu sezonu)
I tylko aby mi noga dużo nie urosła !

Dzięki Łysy :hi:
Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________