Ksiazke przegladnalem pobieznie. Podobnie jak poprzednio, bardzo pozytywne wrazenia. Mysle, ze pomimo roznicy pokolen jaka dzieli mnie z autorem ksiazki, mamy bardzo podobne przekonania i podejscie do techniki jazdy, sposobow jazdy, preferencji i samego amatorskiego narciarstwa zjazdowego. Napisze cos wiecej jak poczytam dokladniej. Szkoda ze pomimo poprzedniej sugestii, do ksiazki nie jest dolaczona plytka demostracyjna.
Narciarstwo dla zaawansowanych... Peszeka,
Rozpoczęty przez o_andrzej, 20 lis 2010 20:40
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 listopad 2010 - 20:40
Dokladnie to "Narciarstwo dla zaawansowanych, karwing, stromizny, muldy, puch". Autor Andrzej Peszek. Wlasnie taka... dostalem. Historia jej dostania jest krotka. Kilka tygodni temu przyszedl mail, w ktorym grzecznie zapytano mnie o adres domowy i zapowiedziano prezent. Skad to wyroznienie? Bo kiedys napisalem kilka uwag na temat innej ksiazki Andrzeja P. Mozne je zreszta znalezc w innym watku. I teraz autor przesyla, w formie nagrody za tamte moje uwagi, kolejne swoje ksiazki (procz wymienionej sa jeszcze dwie mniejsze dotyczace przygotowania do sezonu). Zapewne liczy tez na dalsze moje uwagi. I sie nie zawiedzie. 
Ksiazke przegladnalem pobieznie. Podobnie jak poprzednio, bardzo pozytywne wrazenia. Mysle, ze pomimo roznicy pokolen jaka dzieli mnie z autorem ksiazki, mamy bardzo podobne przekonania i podejscie do techniki jazdy, sposobow jazdy, preferencji i samego amatorskiego narciarstwa zjazdowego. Napisze cos wiecej jak poczytam dokladniej. Szkoda ze pomimo poprzedniej sugestii, do ksiazki nie jest dolaczona plytka demostracyjna.
Napisano 21 listopad 2010 - 12:04
Marku wymieniona przez Andrzeja książka jest dostępna - jutro w pracy sprawdzę dokładnie czy jest to najnowsze wydanie (z informacji które mam teraz to rok wydania 2010, stron 208 w twardej oprawie)
Andrzeju, czy to ta książka?
Andrzeju, czy to ta książka?
Użytkownik kiedar edytował ten post 21 listopad 2010 - 12:08
Żegnam!
Napisano 24 listopad 2010 - 17:55
Właśnie mam wspomnianą przez Andrzeja książkę w ręce i tylko wymienię szybko to co książka owa zawiera - komentarz do książki jak obiecał zamieści Andrzej po przeczytaniu.
"Narciarstwo dla zaawansowanych, karwing ,stromizny, muldy, puch" podzielona jest na następujące części*:
- Terminy używane w książce
- Zaawansowana technika jazdy, a w niej omówiono:
- karwing
- stromizny
- muldy
- puch
- Przygotowanie do sezonu dla zaawansowanych, a tam:
- "nogi ze stali"
- równowaga
- skoczność
- ćwiczenia w domu
- Narty dla zaawansowanych (przegląd technologii i konstrukcji)
- Prawdy i mity o urazach narciarskich
Przeliczając na objętość książki, najwięcej miejsca w niej autor poświęcił sprawie przygotowania się do sezonu (72 strony z 204 całości). Treść książki uzupełniona jest dużą ilością zdjęć, co powinno pomóc np przy wykonywaniu zalecanych ćwiczeń.
Tyle ode mnie, czekamy teraz na opinię Andrzeja.
* pominięto w opisie 3 mało istotne rozdziały.
"Narciarstwo dla zaawansowanych, karwing ,stromizny, muldy, puch" podzielona jest na następujące części*:
- Terminy używane w książce
- Zaawansowana technika jazdy, a w niej omówiono:
- karwing
- stromizny
- muldy
- puch
- Przygotowanie do sezonu dla zaawansowanych, a tam:
- "nogi ze stali"
- równowaga
- skoczność
- ćwiczenia w domu
- Narty dla zaawansowanych (przegląd technologii i konstrukcji)
- Prawdy i mity o urazach narciarskich
Przeliczając na objętość książki, najwięcej miejsca w niej autor poświęcił sprawie przygotowania się do sezonu (72 strony z 204 całości). Treść książki uzupełniona jest dużą ilością zdjęć, co powinno pomóc np przy wykonywaniu zalecanych ćwiczeń.
* pominięto w opisie 3 mało istotne rozdziały.
Żegnam!
Napisano 24 listopad 2010 - 20:37
Użytkownik kiedar dnia 24 listopad 2010 - 17:55 napisał
Bardzo jestem zajety, glowe mam gdzie indziej. Ach te komputery. Napisze cos wiecej, ale pozniej. Ksiazke juz przepracowalem w niektorych fragmentach, zwlaszcza tych dotyczacych techniki jazdy. Mam mieszane uczucia. Na pewno warto ja miec i przegladnac, ale watpliowsci sie rodza. Czesc dotyczaca techniki jazdy dotyczy trudniejszych elementow narciarskich umiejetnosci. Pada tu wiele slusznych uwag, zalecen i sugestii, tyle ze niwiele z tego wynika. Nie jest to zaden kurs jazdy dla zaawansowanych albo sekwencja lekcji do odrobienia. Fachowiec nie skorzysta, bo wszystko to juz wie, uczacy sie ne do konca zrozumie. Zdecydowanie pomogla by plytka CD z demostracjami i odnosnikami w tekscie do prezentacji na plytce. Takie suche wywody, nawet poparte zdjeciami, nie wystarcza. Wystarczaly w poprzedniej ksiazce "Jak poprawic...", tutaj juz nie. Musi byc wsparcie filmikami. Tyle na razie.
Napisano 24 listopad 2010 - 20:53
dla zainteresowanych fragmenty książki Narciarstwo dla zaawansowanych
Załączone pliki
-
zaaw 1.jpg (99,65 KB)
Ilość pobrań: 19 -
zaaw 2.jpg (86,42 KB)
Ilość pobrań: 23 -
zaaw 3.jpg (82,47 KB)
Ilość pobrań: 24 -
zaaw 4.jpg (76,34 KB)
Ilość pobrań: 22 -
zaaw 5.jpg (90,04 KB)
Ilość pobrań: 20
Użytkownik kiedar edytował ten post 24 listopad 2010 - 22:20
Usunięcie linku do sklepu internetowego - książkę można kupić w wielu miejscach, sieciowych również.