Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Co zrobić żeby zjechać z trasy?

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 10 styczeń 2011 - 21:15

No po trasie to tez to nie jest.

#22 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 10 styczeń 2011 - 21:51

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 10 styczeń 2011 - 19:57 napisał

No jasne tylko, że to nie jest zejście z trasy. :)

No to ja Cię też nie rozumiem :)
Sądziłem, że chodzi o przeciwstawienie "próbuję tego, co chcę, na tym, co mam" postawie "co mam mieć, żeby spróbować tego, co chcę", a nie o dylematy ludzi, którzy na ubitym umieją już wszystko ;)
pozdrawiam
Jarek

#23 KubaR

• Użytkownik
  • 169 Postów:
Reputacja: 77
+

Napisano 10 styczeń 2011 - 22:35

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 10 styczeń 2011 - 19:04 napisał

Kuba, na poziomie, o którym pisze Mitek, wystarczą jakiekolwiek narty, byle w miarę sensownie dobrane do delikwenta.

Tak ale trochę przedmówca (Mitek) ma trochę racji: to słabo jest poza trasą. Przy czym nie chodzi mi negowanie tego - po prostu jazda przy np. około 20 cm świeżego na twardym faktycznie nie wymaga czegokolwiek. Wręcz śnieg świeży do ok 15 cm stabilizuje narciarza w skręcie. Jak jest więcej to już trzeba umieć i czasem sprzet może przeszkadzać. Akurat praktycznie jedyną narta która będzie mocno przeszkadzać to typowa slalomka (ale też się da), natomiast dopasowany Allround już pomaga. Chciałbym przekazać coś takiego: jazda poza trasą nie wymaga specjalistycznych nart, wymaga zwykłych nart, ale bywają narty specjalistyczne które mogą w nieidealnych warunkach przeszkadzać. Zresztą na stoku także: zanim urwałem sobie nogę, to byłem w Kasinie się rozjeździć. Nie miałem tych dużych nart tylko ciut mniejsze takie turowe-all roundy (G3 Spitfire, 123-89-111, 177cm) zresztą ciut za krótkich na mnie. Umówiłem się tam z kolegą (niezłym instruktorem zresztą) który jeździł na fajnych gigantkach klubowych Heada. Od początku nie mogłem za nim nadążyć tzn. jego narta po prostu w skręcie szła jak burza, moja tu uskoczyła, tam się ślizgła, a nawet jak jechała bez problemów to nie przyspieszała. Aliści w miarę jak stok stawał się coraz bardziej rozjeżdżony to dystans między nami malał, pod koniec widać było jak kolega musi te narty "krótko przy mordzie trzymać". Nawet żartowaliśmy, że jeszcze trochę, a to on mnie będzie gonił. Po prostu narta wyczynowa czy quasi-wyczynowa jest narzedziem specjalistycznym i w warunkach nie do końca idealnych (nawet stokowych), uzyszkodnik musi umieć (i mieć siłę) "chycić łajzę za pysk". A moim skromnym zdaniem gigantka mimo wszystko jest nieco bardziej uniwersalna od slalomki.

Zresztą tak naprawdę jedyna sensowna odpowiedź na wątkowe pytanie "Co zrobić żeby zjechać z trasy?" brzmi: skręcić.

Kuba

#24 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 10 styczeń 2011 - 22:43

Cytat

Tak ale trochę przedmówca (Mitek) ma trochę racji: to słabo jest poza trasą

Dla mnie jest to klasyczny przyklad "seksu dloniowego",tego w najlagodniejszej postaci.Tu faktycznie zwykly all-round wystarczy.

#25 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 11 styczeń 2011 - 00:11

Cześć

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 10 styczeń 2011 - 22:43 napisał

Cytat

Tak ale trochę przedmówca (Mitek) ma trochę racji: to słabo jest poza trasą

Dla mnie jest to klasyczny przyklad "seksu dloniowego",tego w najlagodniejszej postaci.Tu faktycznie zwykly all-round wystarczy.

Jak rozumiemtakie zjechanie z trasy. Pełna zgoda. Tu wystarczy wszystko.
Pozdro

#26 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 11 styczeń 2011 - 00:17

Wyświetl postUżytkownik KubaR dnia 10 styczeń 2011 - 22:35 napisał

Tak ale trochę przedmówca (Mitek) ma trochę racji: to słabo jest poza trasą. Przy czym nie chodzi mi negowanie tego - po prostu jazda przy np. około 20 cm świeżego na twardym faktycznie nie wymaga czegokolwiek.

A mnie nie chodzi o chwalenie się - bo i czym? Możemy uznać, że to w ogóle nie jest poza trasą :)
Natomiast nie jestem pewien, co chcesz powiedzieć przez "20 cm świeżego na twardym". Jeżeli "świeże na uleżanym", to ok, nie znam się i nie odróżnię. Ale jeżeli "świeże na ubitym", to nie. Tam na pierwszym planie jest ubijane, bardziej w głębi świeże na nieubijanym. Tyle że niezbyt stromo (Tux, okolice niebieskich na samej górze), co dla mnie było w sumie dodatkowym utrudnieniem.

Cytat

Wręcz śnieg świeży do ok 15 cm stabilizuje narciarza w skręcie. Jak jest więcej to już trzeba umieć i czasem sprzet może przeszkadzać. Akurat praktycznie jedyną narta która będzie mocno przeszkadzać to typowa slalomka (ale też się da),

Otóż to. Da się jeździć, a jeszcze bardziej da się spróbować. Mógł Pytek, mogła Ola, mogłem - pomimo miernych umiejętności - ja. Nawet jeżeli w moim przypadku to się nie liczy jako poza trasą, to i tak niczego nie zmienia. Chodzi o podejście: chcę spróbować, to próbuję. Spodoba się, to się będę zastanawiał, co dalej. A nie, że zaczynam od szukania nart, które będą w tym puchu same skręcać. Tu Mitek ma rację - szkoda tylko, że po ciemnej stronie mocy ustawił Pytka, który (o ile pamiętam) wyrażał radość z faktu, że jeszcze komuś się jazda po nieubitym spodobała :)
pozdrawiam
Jarek

#27 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 11 styczeń 2011 - 01:32

Cześć

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 11 styczeń 2011 - 00:17 napisał

Otóż to. Da się jeździć, a jeszcze bardziej da się spróbować. Mógł Pytek, mogła Ola, mogłem - pomimo miernych umiejętności - ja. Nawet jeżeli w moim przypadku to się nie liczy jako poza trasą, to i tak niczego nie zmienia. Chodzi o podejście: chcę spróbować, to próbuję. Spodoba się, to się będę zastanawiał, co dalej. A nie, że zaczynam od szukania nart, które będą w tym puchu same skręcać. Tu Mitek ma rację - szkoda tylko, że po ciemnej stronie mocy ustawił Pytka, który (o ile pamiętam) wyrażał radość z faktu, że jeszcze komuś się jazda po nieubitym spodobała :)

Właśnie o to chodzi żeby próbować zjechać. Ja nie ganiłem nigdy prób ale ganiłem podejście: "zjechałem z trasy" - teraz już sam wiesz że to banał - "musze sobie kupić specjalne narty" - teraz już sam wiesz że to dziecinada, to jest smieszne - jak widzisz. Po prostu - chcę to próbuję i koniec - jesteś gość.
Pytka nie stawiałem po ciemnej stronie Jarku, nawet Kiedar tam nie jest - każdy ma sznasę. ;)
Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik Mitek edytował ten post 11 styczeń 2011 - 01:33

#28 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 11 styczeń 2011 - 11:26

Czasy się zmieniają i narty poza trasowe będą wypierać narty typowo trasowe. To jest kwestia kilku sezonów. Widziałem, wiem co pierdziele. W takim razie warto próbować i uczyć się poza trasowej jazdy. To będzie HIT. Jeśli już nie jest ?

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#29 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 11 styczeń 2011 - 12:30

Cytat

Pytka nie stawiałem po ciemnej stronie

Sorry za OT ale ja jestem po ciemnej stronie mocy a twarz moja wiecznie ukryta jest w cieniu. A mysli moje jescze czarniejsze :peace:

#30 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 11 styczeń 2011 - 12:36

Cześć

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 11 styczeń 2011 - 12:30 napisał

Cytat

Pytka nie stawiałem po ciemnej stronie

Sorry za OT ale ja jestem po ciemnej stronie mocy a twarz moja wiecznie ukryta jest w cieniu. A mysli moje jescze czarniejsze :peace:

To walnij sobie taki kask jak miał Vader. I na goglach zaoszczędzisz. :)
Pozdro