Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Jak zkładać buty - ???

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 10 listopad 2010 - 14:45

Każdy ma jakąś technikę zapinania klamer najpierw środek później góra i na koniec dół albo najpierw dół później środek i na koniec dół i jeszcze raz tak aby ścisnąć tą biedną nogę.
Na siedząco czy na stojąco ??? Ja osobiście zakładam na stojąco po za tym nigdy by mi do głowy nie przyszło rozczulać się nad sposobem zakładania buta ale wczoraj obejrzałem taki o to film i ten Pan sugeruje że należy zakładać na siedząco i jeszcze sobie obertasa strzelić więc jak to jest ???

Pozdrawiam

Ps.
Szkoda że nie oglądałem filmu jak buty kupowałem ...

Użytkownik decent edytował ten post 10 listopad 2010 - 14:46

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 11 listopad 2010 - 21:34

Wrzuć raz jeszcze link, ten nie żyje.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 11 listopad 2010 - 21:41

Piotrze u mnie chodzi ten link.
Żegnam!

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 11 listopad 2010 - 21:43

O idzie ;) Dzięki.
A co do pana, to jest w błędzie. Wg mnie na stojaka przede wszystkim.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 11 listopad 2010 - 22:20

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 11 listopad 2010 - 21:43 napisał

O idzie ;) Dzięki.
A co do pana, to jest w błędzie. Wg mnie na stojaka przede wszystkim.

No nie wiem tu jeszcze jeden film gdzie Pani sugeruje aby robić to jednak na siedząco ;) na stojąco to chyba dla tych bardziej sprawnych :)
Sugeruje też aby stuknąć sobie piętą co by stopa cofnęła się na sam koniec buta wraz z piętą tylko nie wiem dlaczego ??
później zapinanie najpierw góra i rzep a na koniec druga klamra od dołu i pierwsza chyba nakręcę swój film

tutaj też dziewczynka sugeruje nam aby sobie z pięty śmignąć zapinanie już w innej kolejności

Aż kusi mnie teraz wybrać się do kilku sklepów z tymi pięknymi podłogami pokrytych terakotą gresem czy innym tam i zaprezentować im prawidłową metodę mierzenia butów narciarskich :hysterical:

Pozdrawiam

Użytkownik decent edytował ten post 11 listopad 2010 - 22:36

#6 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 12 listopad 2010 - 08:44

Na naszych stokach generalnie nie ma możliwości zakładania butów na siedząco. Generalnie dzieje się to na parkingu, poniżej jakichkolwiek ławek i ławeczek. Przy aucie, a więc wymusza to na nas nakładanie butów w wersji: stojąc.
Może na zachodzie jest inaczej i to nas tylko dotknęła ewolucja tego procederu nakładania butów narciarskich.
Choć np. na lodowców też zakładałem pod autem i nie tylko tam w ...Alpach !

Giełda narciarska

#7 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 12 listopad 2010 - 09:43

Na siedzaco, na stojaco, na lezaco jakkolwiek bym sie do tego nie zabieral, wkladanie butow narciarskich jest franco..., znaczy sie niemile. Chodzi o wlozenie nogi do srodka, bo zapinanie klamer mozna rozwiazac na rozne przemyslne sposoby, np. zaczynajac od srodkowej dolnej, potem przechodzac do gornej, gornej itd. Ale samo wlozenie, zwlaszcza zmrozonego buta jest katorga i to pomimo roznych patentow, ktore stosuje.

#8 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 12 listopad 2010 - 09:50

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 12 listopad 2010 - 09:43 napisał

Na siedzaco, na stojaco, na lezaco jakkolwiek bym sie do tego nie zabieral, wkladanie butow narciarskich jest franco..., znaczy sie niemile. Chodzi o wlozenie nogi do srodka, bo zapinanie klamer mozna rozwiazac na rozne przemyslne sposoby, np. zaczynajac od srodkowej dolnej, potem przechodzac do gornej, gornej itd. Ale samo wlozenie, zwlaszcza zmrozonego buta jest katorga i to pomimo roznych patentow, ktore stosuje.

Choć chyba najłatwiej jednak na stojąco, z większą siłą nacisku na but( masa ciała). Siedząc cała masa nie idzie w gwizdek.
Choć i czasami tej masy za mało. Nakładanie buta na dobrym mrozie który przeleżał sobie w bagażniku może być nie lada wyczynem kaskaderskim. Wiem coś o tym :goraco:

Giełda narciarska

#9 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2010 - 21:33

Sytuacja, kiedy zakładamy zamarzniętego buta, który leżał całą noc w bagażniku raczej uznałbym za ekstremalną - przydarzyła mi się raz i od tamtej pory buty wsiadają do auta, jako ostatnie czasami nawet zastanawiam się nad zakupem grzałek, które można podłączyć w samochodzie jak sobie ułatwiać to uławiać.

Co do samego zakładania to niestety odpowiedzi nie ma i chyba decyduje o tym miejsce, czyli zazwyczaj parking, więc na stojąco i chyba nie ma to znaczenia no może podczas zakupu a zapinanie tu każdy ma swój własny system i też chyba pozostanie indywidualne podejście i nasza wygoda.

Pozdrawiam

#10 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 14 listopad 2010 - 09:36

Wyświetl postUżytkownik decent dnia 13 listopad 2010 - 21:33 napisał

Sytuacja, kiedy zakładamy zamarzniętego buta, który leżał całą noc w bagażniku raczej uznałbym za ekstremalną - przydarzyła mi się raz i od tamtej pory buty wsiadają do auta, jako ostatnie czasami nawet zastanawiam się nad zakupem grzałek, które można podłączyć w samochodzie jak sobie ułatwiać to uławiać.

Co do samego zakładania to niestety odpowiedzi nie ma i chyba decyduje o tym miejsce, czyli zazwyczaj parking, więc na stojąco i chyba nie ma to znaczenia no może podczas zakupu a zapinanie tu każdy ma swój własny system i też chyba pozostanie indywidualne podejście i nasza wygoda.

Pozdrawiam

Ciekaw jestem jak te grzałeczki samochodowe robią robotę , czy w ogóle dają spodziewany efekt ? stosował to ktoś ?