Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Poczucie rytmu

24 odpowiedzi w tym temacie

#1 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 04 listopad 2010 - 09:19

Witam,

Zastanawiam mnie czy osoby mające dobre poczucie rytmu łatwiej uczą się jazdy na nartach i łatwiej im przyswoić technikę - sam nie należę do takich wiem czego chcę od nart tylko zawszę czuje się na nich taki sztywny :D czy może są jakieś ćwiczenia na gibkość czasami nachodzą mnie głupie myśli a może strzelić trzy browary i spróbować :) człowiek staje się wtedy taki hmmm elastyczny ???

Pozdrawiam

#2 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 04 listopad 2010 - 10:58

Zapewne jest to sposób na gibkość ! :) , te 3 piwka .....
Co do poczucia rytmu to zdecydowanie szybciej uczy się człowiek który to posiada i nie koniecznie jazdy na nartach a można z dużą dozą prawdopodobieństwa rzec , że chyba wszystkiego , jeśli jesteś usztywniony nie koniecznie fizycznie , bo może to być również spowodowane blokadą psychiczną , pamiętaj zawsze o 1 zasadzie przed rozpoczęciem nartowania zawsze zrobić około 10-15 min rozgrzewkę na stoku , bardzo pomaga na rozluznienie :D

troszeczkę nie składnie napisałem ten post , ale chyba wiadomo o co chodzi :D

Pozdrawiam Łysy.

Użytkownik Łysy edytował ten post 04 listopad 2010 - 11:05

#3 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 04 listopad 2010 - 11:15

O rozgrzewce pamiętam choć nie zawsze jest na nią ochota :D

Wtedy zwiozę się kilka razy i jestem rozgrzany a mi raczej chodzi o taką lekkość w jeździe czasami widzi się na stoku osoby tak jak by były zrośnięte z nartami tworzą całość, widać jak pracuje całe ciało ruchy są płynne nie takie mechaniczne twarde i jestem ciekaw czy te osoby mają tzw. poczucie rytmu czy może wyćwiczyły tą technikę czy da się coś takiego wypracować czy może jest tak że urodziliśmy się z pewnymi cechami które są nie do pokonania.

Może ja stawiam sobie za wysoko poprzeczkę i już nie mam szans nic zmienić ...

Pozdrawiam

#4 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 04 listopad 2010 - 11:19

Trening , trening i walka z własnymi słabościami ! :D

#5 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
Reputacja: 105
+

Napisano 04 listopad 2010 - 14:34

ciężko to opisać słowami,ale to nie tylko Twój problem...ale pifka to najgorsze rozwiązanie,bo wtedy spada czas reakcji na dana ewolucję i wtedy gibkość przeradza się w sztywność na temblaku :)

mój idol :D

#6 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 04 listopad 2010 - 14:41

I wszystko jasne. Chodzi o tej kawałek. Ciekawe jakby mu muzykę wyłączyć ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#7 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 04 listopad 2010 - 16:05

Chciałbym go zobaczyć przy muzyce śp. Foka :D

#8 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 05 listopad 2010 - 08:19

A z drugiej strony to poczucie czegokolwiek raczej pomaga niż szkodzi.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#9 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 09 listopad 2010 - 19:19

Cześć

Wyświetl postUżytkownik decent dnia 4.11.2010, 10:19 napisał

Witam,

Zastanawiam mnie czy osoby mające dobre poczucie rytmu łatwiej uczą się jazdy na nartach i łatwiej im przyswoić technikę - sam nie należę do takich wiem czego chcę od nart tylko zawszę czuje się na nich taki sztywny :D czy może są jakieś ćwiczenia na gibkość czasami nachodzą mnie głupie myśli a może strzelić trzy browary i spróbować :) człowiek staje się wtedy taki hmmm elastyczny ???

Pozdrawiam

Napewno tak. Rytm to podstawapraktycznie wszystkich ewolucji. Przecież jeździmy skretami łączonymi i robimy je w jakimś rytmie. Poza tym rytm ruchu, rytm kolejnych ruchów itd.
Rytm w narcisrtwie to podstawa. Mowi się, ze dobrze ustawiony slalom czy gigant powinien byc rytmiczny.
Moim zdaniem Ci z poczuciem rytmu mają zdecydowanie łatwiej.
Pozdro

#10 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 09 listopad 2010 - 20:52

Rytmiczny.......z podkręceniem :D

Giełda narciarska

#11 Niko130

• Użytkownik
  • 89 Postów:
  • Narty:heady 163
  • Imię :Jerzy
Reputacja: 72
+

Napisano 10 listopad 2010 - 16:15

Rytm nie jest niezbędny. Dobry narciarz jeżdzi sytuacyjnie , więc często różnie.
Ale w celu poprawy techniki , a w szczególności nauce jazdy wskazane jest aby robić wszystko rytmicznie. Popełnia sie wtedy mniej błędów , więcej mobilizuje się ciało ( och te dyskoteki), unika się usztywnień.
Ponadto każdy ma swoją własną częstotliwosc na której najlepiej "odbiera".
Slalom jeżdże na raz-dwa (tj 1,5-2 skrętów na sec) długie skrety dowolnie (np raz-dwa-trzy-cztery-pieć). A tak naprawdę to powinno się jezdzić na "słuch" , bo dzwięki nart tnących stok bardzo dużo mówią o technice narciarza.
To naprawdę działa.

#12 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 10 listopad 2010 - 16:40

Jurku
bardzo miło widzieć Cię ponownie na forum i jak zawsze miło poczytać :)
Pozdrawiam
Żegnam!

#13 Niko130

• Użytkownik
  • 89 Postów:
  • Narty:heady 163
  • Imię :Jerzy
Reputacja: 72
+

Napisano 11 listopad 2010 - 12:48

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 10 listopad 2010 - 16:40 napisał

Jurku
bardzo miło widzieć Cię ponownie na forum i jak zawsze miło poczytać :)
Pozdrawiam

Dziekuję za miłe powitanie. :witaj: Zapraszam do oglądnięcia filmu :thumbsup: Coś w melodii i rytmie.

#14 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 11 listopad 2010 - 13:32

Również witam banitę, dzięki za wstawkę YT :)

Giełda narciarska

#15 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 19 grudzień 2010 - 11:13

Wracając do tematu zeszło na rytm jazdy a mi bardziej chodziło o gibkość i taką elastyczność którą z tego co wyczytałem da się wyćwiczyć tylko wymaga to ogromnych nakładów pracy i obawiam się że dla wielu z nas po prostu jest nie osiągalna i z powodu naszej ogólnej słabej koordynacji oraz niezdolności do odpowiedniego rozluźnienia mięśni antagonistycznych.

"RODZAJE GIBKOŚCI

Wyróżnia się dwa rodzaje gibkości: gibkość ogólna i gibkość specjalna.

Gibkość ogólna oznacza dużą ruchomość we wszystkich stawach niezależnie od specyficznych wymagań dyscypliny. Jest podstawową sprawnością umożliwiającą podejmowanie różnych zadań treningowych, w ty dużej ilości ćwiczeń ogólnych i specjalnych.

Gibkość specjalna to sprawność wymagana przez daną dyscyplinę do określonych ćwiczeń.

Istnieje drugi podział gibkości ze względu na aktywność ćwiczącego. Są to: gibkość aktywna i gibkość pasywna.

Gibkość aktywna (czynna) to umiejętność uzyskiwania dużej amplitudy ruchów w efekcie działalności mięśni ćwiczącego. Biorą tu udział grupy mięśniowe przechodzące nad danym stawem. Z gibkością aktywną mamy do czynienia podczas wykonywania ćwiczeń indywidualnych. W nich prace zaczynają mięśnie antagonistyczne do rozciąganych. Praca dana jest kontynuowana dzięki sile bezwładności aż do momentu włączenia się do akcji mięśni hamujących. Dla gibkości aktywnej ważne znaczenie ma tzw. czynna niewydolność mięśniowa, tj. spadek siły mięśnia przy jego znacznym skróceniu.

Gibkość pasywna (bierna) to zdolność do uzyskania dużej amplitudy ruchów w efekcie działania sil zewnętrznych: siły bezwładności własnego ciała, pomocy współćwiczącego, specjalnych urządzeń. "

Więcej na ten temat można poczytać tu

Jak na razie to dla mnie jest jeden wniosek więcej ruchu pływanie, gra w piłkę itp.

Pozdrawiam

Użytkownik decent edytował ten post 19 grudzień 2010 - 11:13

#16 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 23 grudzień 2011 - 21:02

Wyświetl postUżytkownik Niko130 dnia 11 listopad 2010 - 12:48 napisał

Zapraszam do oglądnięcia filmu Dołączona grafika Coś w melodii i rytmie.

Witam ale to Jurku muzyka jest "pogrzebowa".
Tutaj masz przykład idealnego przejazdu pod muzykę. Narciarka mało znana ale technika perfekcyjna.

#17 pytek45

• Moderator
  • 1028 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 23 grudzień 2011 - 21:20

Ilu narciarzy tyle opini bo dla mnie idealna jazda pod muze to:

Użytkownik pytek45 edytował ten post 23 grudzień 2011 - 21:24

#18 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 23 grudzień 2011 - 21:43

Dokładnie Pytek tak jest. Gdzie dwóch narciarzy tam 3 zdania.

Wasze filmy (Nico i Twój) pokazują tylko jazdę a raczej starannie wyselekcjonowane kadry przejazdów. Muzyka jest tylko tłem.

Na moim filmie muzyka wytwarza ruch narciarki. Jak zobaczysz mój film 50 razy utrwalisz w głowie to tak samo pojedziesz na stoku.

Tutaj drugi film który zawsze kojarzy mi się ze świętami.

Polecam bo to najlepsza technika ostatniego dziesięciolecia.

#19 pytek45

• Moderator
  • 1028 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 24 grudzień 2011 - 11:08

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 23 grudzień 2011 - 21:43 napisał

Na moim filmie muzyka wytwarza ruch narciarki

Czy to znaczy,ze Kostelic jedzie do tej muzyki?

#20 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 24 grudzień 2011 - 11:43

Pytek to Ty masz tak pojechać. W takt tej muzyki. "Kostelicową" i muzykę masz mieć w "głowie" i nogach. :)
To bardzo prosta i dająca wiele radości nauka jazdy.
Ja najbardziej lubię przejazd od 57 sekundy do vertikala. (mniam)