Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

"Z nami jedzie dziecko"

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 29 październik 2010 - 08:46

Cześć
Gdy stałem jak codzień w korku na Łazienkowskiej uwage moja zwróciła nalepka w kształcie znaku ostrzegawczego z treścia jak w tytule tematu na samochodzie przede mną.
Zastanwia mnie jaki jest sens przyklejania tego typu nalepek. Co ja czytając ją mam zrobić - no bo jest chyba przeznaczona dla innych nie dla naklejającego skoro jest na zewnątrz. Czy ten akurat samochód z racji dzieci na pokładzie należy omijać inaczej go traktować na drodze, obowiążuja go inne przepisy, nie mozna w niego walic a w inne można bardziej?? Dla mnie bez sensu. Jedyna zastosowanie jakie ja widze to informacja w momencie poważnego wypadku, że na pokłądzie danego auta jest dziecko i żeby go nie zapomniec odszukać w sród pogiętych blach choc chyba fotelik bardziej rzuca sie w oczy niz nalepka na szybie, która prawdopodobnie i tak będzie zbita.
Może macie jakieś inne pomysły?
Jakie wogóle jest podłoże tych samochodowych manifestacji: wędkarskich rybek na przykład?
Pozdrawiam

#2 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 41
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:03

Wolnoć Tomku w swoim domku :thumbsup:
Nie ma nad czym sięzastanawaić i tak tego nie zmienisz.

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:07

Zastanawiam się nad naklejka dziecka od wielu lat i zadaje sobie podobne pytania więc nawet nie mam co się powtarzać.
Natomiast kwestia wędkarzy, koników, golfistów, ryb, to to akurat jestem w stanie zrozumieć. To jest informacja która w jakiś tam sposób zdradza zainteresowania kierowcy. Gram w golfa, może spotkam kogoś na parkingu, kto ma również naklejkę golfiarza i sobie pogadamy na temat naszego hobby,....
A naklejka bejby on de bord, to bez sensu dla mnie. a poza tym w razie wypadku nikt nie będzie dziecka szukał po naklejce przecież.... to ewentualnie takie zabezpieczenie własnego sumienia że zrobiłem wszystko by chronić swoje dziecko informując wszystkich że może ze mną jechać itd.......
Osobiście jezdzi ze mną dwoje dzieci i nie mam dwóch naklejek :thumbsup: A pamiętacie kiwającego się jamnika w co drugim samochodzie ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:10

Podobnym absurdem jest naklejka w kształcie listka, która oznaczać miała samochody młodych kierowców....Ale czy młody kierowca porusza się tylko jednym samochodem?

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:12

przeszkadza Tobie to w jakikolwiek sposób ?
na własnym aucie może sobie każdy
przykleić co mu się podoba
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#6 taki_sobie_narciarz

• Użytkownik
  • 84 Postów:
  • Narty:Kästle RX, Bogner Bamboo Bigmountain i inne niepopularne
Reputacja: 6
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:13

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 29.10.2010, 10:46 napisał

Cześć
Gdy stałem jak codzień w korku na Łazienkowskiej uwage moja zwróciła nalepka w kształcie znaku ostrzegawczego z treścia jak w tytule tematu na samochodzie przede mną.
Zastanwia mnie jaki jest sens przyklejania tego typu nalepek. Co ja czytając ją mam zrobić - no bo jest chyba przeznaczona dla innych nie dla naklejającego skoro jest na zewnątrz. Czy ten akurat samochód z racji dzieci na pokładzie należy omijać inaczej go traktować na drodze, obowiążuja go inne przepisy, nie mozna w niego walic a w inne można bardziej?? Dla mnie bez sensu. Jedyna zastosowanie jakie ja widze to informacja w momencie poważnego wypadku, że na pokłądzie danego auta jest dziecko i żeby go nie zapomniec odszukać w sród pogiętych blach choc chyba fotelik bardziej rzuca sie w oczy niz nalepka na szybie, która prawdopodobnie i tak będzie zbita.
Może macie jakieś inne pomysły?
Jakie wogóle jest podłoże tych samochodowych manifestacji: wędkarskich rybek na przykład?
Pozdrawiam

Jeśli masz na myśli taką rybkę, to raczej nie wędkarz, a "Rybak"...

Załączone pliki

Użytkownik taki_sobie_narciarz edytował ten post 29 październik 2010 - 09:15

Dołączona grafika

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:15

Wyświetl postUżytkownik AdamSlask dnia 29.10.2010, 10:10 napisał

Podobnym absurdem jest naklejka w kształcie listka, która oznaczać miała samochody młodych kierowców....Ale czy młody kierowca porusza się tylko jednym samochodem?

Te listki to jeszcze do mnie przemawiały, ostrzegały że Tobie może grozić coś/ktoś......
Dostajesz info że ktoś z większym prawdopodobieństwem może wykonać coś dziwnego na drodze. To jeszcze potrafię zrozumieć. Tylko że to już z tego co wiem i widzę na drodze.....straciło sens w tych " wolnych" czasach demokratycznych, ble.........

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#8 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:25

Wyświetl postUżytkownik AdamSlask dnia 29.10.2010, 11:10 napisał

Podobnym absurdem jest naklejka w kształcie listka, która oznaczać miała samochody młodych kierowców..

wcale nie takim absurdem, w Niemczech przykładowo
bardzo popularna jest nalepka dla kobiet
" uwaga początkująca "
Dołączona grafika
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#9 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:31

Cześć
Rozumiem, masz rację - to naklejka ogólna ędkarzy i rybaków, może hodowców ryb również. Widuje sie tez nalepki uszczegóławiające rodzaj zainteresowania: wędkarz muchowy lub spiningista - taka pare razy widziałem.
Pozdro

Użytkownik Mitek edytował ten post 29 październik 2010 - 09:34

#10 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:33

Wyświetl postUżytkownik taki_sobie_narciarz dnia 29.10.2010, 10:13 napisał

Jeśli masz na myśli taką rybkę, to raczej nie wędkarz, a "Rybak"...

tzn z wioski rybackiej :thumbsup: jak ona się nazywa a Kafarnaum
czyli są z zagranicy

Pozdrawiam

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:37

Widziałem też fanów Karyntii z tego co pamiętam, tyż ładnie jest. Na tylnej klapie....

Giełda narciarska

#12 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:44

Ja myślę że dzięki taj naklejce ktoś nam daje znać że może jechać wolniej niż byśmy się tego spodziewali jak by nie miał naklejki, może rozpocząć hamowanie wcześniej niż zwykle aby było bardziej płynne co by się maleństwo nie polało piciem co gorsza zakrztusiło lub nie obudziło, że ma na pokładzie urwisa i musi skupić się na jeździe i dziecku jeżeli jedzie sam więc należy wziąć poprawkę na takiego kierowcę dać mu takiej jak by delikatnej dyspensy ...

Pozdrawiam

Ps.
Ja mam naklejkę pewnego forum :thumbsup: jak by co ....

Użytkownik decent edytował ten post 29 październik 2010 - 09:46

#13 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 41
+

Napisano 29 październik 2010 - 09:58

Akurat zielonemu listkowi mówię, tak! Poza tym, forumowe naklejki też 'fajna sprawa', bo przecież wielu z nas nie widziało się na oczy, a tak możemy na parkingu rzucić się sobie w ramona :)
Chyba chodzi o to, że są naklejki, które mają uzasadnienie i są tekie którym mówimy stanowcze bez sensu!
Moda kochani, to moda! :thumbsup:

Pozdrawiam. Paulina

Użytkownik isia123 edytował ten post 29 październik 2010 - 10:22

#14 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 29 październik 2010 - 10:16

Cześć

Wyświetl postUżytkownik decent dnia 29.10.2010, 11:44 napisał

Ja myślę że dzięki taj naklejce ktoś nam daje znać że może jechać wolniej niż byśmy się tego spodziewali jak by nie miał naklejki, może rozpocząć hamowanie wcześniej niż zwykle aby było bardziej płynne co by się maleństwo nie polało piciem co gorsza zakrztusiło lub nie obudziło, że ma na pokładzie urwisa i musi skupić się na jeździe i dziecku jeżeli jedzie sam więc należy wziąć poprawkę na takiego kierowcę dać mu takiej jak by delikatnej dyspensy ...

Pozdrawiam

Ps.
Ja mam naklejkę pewnego forum :thumbsup: jak by co ....

Pierwsza próba jakiegoś sensownego wyjasnienia i myslę, że niezła. Dla mnie sposób myslenia dośc dziwny bo przecież i tak podstawową zasadą jest zasada ograniczonego zaufania a tu mielibysmy podwójnie ograniczone tak jakby. W każdym razie coś może w tym być co pisze Decent.
Pozdro

#15 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 29 październik 2010 - 10:28

I tak forumowa naklejka najlepiej się prezentuje :thumbsup:

#16 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 29 październik 2010 - 11:47

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 29.10.2010, 10:16 napisał

Pierwsza próba jakiegoś sensownego wyjasnienia i myslę, że niezła. Dla mnie sposób myslenia dośc dziwny bo przecież i tak podstawową zasadą jest zasada ograniczonego zaufania a tu mielibysmy podwójnie ograniczone tak jakby. W każdym razie coś może w tym być co pisze Decent.
Pozdro

ograniczone zaufanie zawsze ale może taka osoba oczekuje trochę więcej wyrozumiałości - od innych użytkowników drogi. Powiedzmy stoi przed światłami światło zielona a tu nic tylko widać jak ktoś się mota w kabinie a dzięki naklejce wiemy że może jest jakaś szkrabowa awaria dziecko się polało zsikało czy rybka wie co jeszcze wtedy część kierowców może nie zacznie trąbić tylko ze zrozumieniem wyminie a chodzi chyba tylko o wyrozumiałość dla takich osób tych z listkiem dzieckiem czy wózkiem

Pozdrawiam

#17 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 29 październik 2010 - 14:47

No. Dokładnie. Wyrozumiałość dla kierowców którzy muszą mieć rozdwojoną albo roztrojoną uwagę. Małe dzieci to małe dzieci.

A rybka KLIK Nie oznacza tego, że ktoś jest wędkarzem tylko jest symbolem chrześcijaństwa. Każdy ksiądz chyba ma taką rybkę (kiedyś był jakiś zlot księży u mnie to 90 % wozów "księżencych" miało).

Może tylko nam nie o tą samą rybkę chodzi ? ;D
Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________

#18 tour de france

• Użytkownik
  • 18 Postów:
  • Narty:Dynastar Omeglass
Reputacja: 0
+

Napisano 29 październik 2010 - 22:22

Myślę że taka naklejka, informująca o tym że na pokładzie samochodu jest dziecko, ma podłoże psychologiczne, ostrzega nas żebyśmy zachowali ostrożność, chyba nikt nie chciałby skrzywdzić małe niewinne dziecko, cytując kabaret Ani Mru Mru "To taki chłyt marketingowy"(nie wiem czy marketingowy, ale według mnie w pewnym stopniu działa.

Drugie wytłumaczenie bardziej humorystyczne:ktoś chce się pochwalić że ma własną pociechę<lol>

#19 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 30 październik 2010 - 00:22

Cześć
Dzięki za opinie.
Ja myślre, że taka naklejka jest wyrazem często spotykanej postawy:
- jestem z dziedkiem przpuście mnie
- mam małe dziecko proszę to zrobic ...]
- ja mogę ale to dziecko nie może czekac itd...
Czyli często spotykanej postawy: z dzieckiem jestem nietykalny, przezroczysty, bez kolejki i generalnie wycieńczony/na macierzyństwem.
A co Wy na to?
Pozdro

#20 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
Reputacja: 32
+

Napisano 02 listopad 2010 - 08:44

A może to taki krzyk rospaczy: bądź uprzejmy, nawet nie jeśli wobec mnie to chociaż, pedagogicznie, wobec dziecka?
I nie chodzi mi tu o postawę, że z dzieckiem mi wszystko wolno. :thumbsup: