Skocz do zawartości

[narty] do średniozaawansowane/zaawansowane do 900zł

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 gremson

• Użytkownik
  • 3 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 08 wrzesień 2010 - 19:57

Witam!

Jestem na etapie kupna nowych nart (długie na 156 lub 158cm) jak w temacie do 900zł. Na nartach jeżdżę jeden sezon - jeździłem głównie w Paczółtowicach koło Krakowa oraz Rzyki Praciaki - Czarny Groń na ROSSIGNOL PMC 3000. W Rzykach moje narty zachowywały się już niesfornie tj w czasie jazdy narty wpadały w mocne drgania, dlatego szukam czegoś sztywniejszego i bardziej zaawansowanego.

Poważnie rozważam zakup Salomon X-wing 8 158cm +wiązania Z12Ti - LINK . Mój tata od sezonu korzysta z tych nart i sobie chwali, ale to opinia osoby również bez większego doświadczenia.

Czy warto zainwestować w ten sprzęt czy może jakaś inna alternatywa?

Dziękuję i pozdrawiam.

Użytkownik gremson edytował ten post 08 wrzesień 2010 - 20:04

Dołączona grafikaDołączona grafika

#2 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 wrzesień 2010 - 20:40

Sama narta jest ok ale napisz cos wiecej o sobie jak jezdzisz,ile masz wzrostu i wagi.

#3 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 08 wrzesień 2010 - 20:48

Wyświetl postUżytkownik gremson dnia 8.09.2010, 20:57 napisał

Witam!

Na nartach jeżdżę jeden sezon
W Rzykach moje narty zachowywały się już niesfornie tj w czasie jazdy narty wpadały w mocne drgania, dlatego szukam czegoś sztywniejszego i bardziej zaawansowanego.

Dziękuję i pozdrawiam.

naprawdę sadzisz, że to wina nart? czy tylko szukasz wymówki aby kupić nowy sprzęt

#4 gremson

• Użytkownik
  • 3 Postów:
+

Napisano 08 wrzesień 2010 - 21:52

Mierze 176cm, przy wadzę 73-4kg.

Cytat

naprawdę sadzisz, że to wina nart? czy tylko szukasz wymówki aby kupić nowy sprzęt

Moje narty ROSSIGNOLa dostały mi się od taty, który uczył się jeździć na tych deskach i z czasem miał podobne wrażenia jak ja, że narta zaczyna drgać przy większych prędkościach. Zmienił deski na Salomona i problem się rozwiązał. Poza tym moje ROSSIGNOLe są adresowane dla osób początkujących, które zaczynają swoją przygodę z nartami, wybaczają błędy itd. W porównaniu do Salomonów są znacząco lżejsze (moim zdaniem salomony są o 1 i 1,5kg cięższe pewnie ze względu na budowę rdzenia desek), dlatego przypuszczam że przy większych prędkościach narta traci stabilność.

#5 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 wrzesień 2010 - 22:34

I przy takich wymiarach chcesz kupic narte o dlugosci 158?Wspomniany przez Ciebie Salomon to all-round dla mniej zaawansowanych jezeli Tobie sie podoba to go kup ale przynajmniej 170cm.Choc ja bym uderzal w model wyzej czyli X-wing 10.
P.S.Mialem przyjemnosc dostac z wypozyczalni ROSSIGNOL PMC 3000 po pierwszym zjezdzie go oddalem.Nawet dla poczatkujacych to narta do bani.Zero trzymania krawedzi i zero inicjacji skretu.Taki uginajacy sie plastik no ale wazylem wtedy ponad 90kg wiec miala prawo nie spelniac wymagan.

Użytkownik pytek 23 edytował ten post 08 wrzesień 2010 - 22:36

#6 gremson

• Użytkownik
  • 3 Postów:
+

Napisano 08 wrzesień 2010 - 22:46

Kiedy wypożyczałem narty wskazano mi właśnie taką długość, a te ROSSIGNOL PMC 3000 na których jeździłem do tej pory były 156cm. Czyli dla mnie odpowiednia długość to 170cm?

#7 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 wrzesień 2010 - 23:14

Jesli chodzi o narte allroundowa to dobieramy ja w przedziale +- 5cm do wzrostu.Podejrzewam,ze zle dobrana dlugosc byla powodem drgan i braku stabilnosci w wypozyczanych przez Ciebie nartach,rownie dobrze mogli ubrac Cie w lyzwy.

#8 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 30
+

Napisano 09 wrzesień 2010 - 09:04

Wyświetl postUżytkownik gremson dnia 8.09.2010, 22:52 napisał

Moje narty ROSSIGNOLa dostały mi się od taty, który uczył się jeździć na tych deskach i z czasem miał podobne wrażenia jak ja, że narta zaczyna drgać przy większych prędkościach. Poza tym moje ROSSIGNOLe są adresowane dla osób początkujących, które zaczynają swoją przygodę z nartami, wybaczają błędy itd.

Witaj
...prawdopodobnym powodem drgania, a raczej kłapania dziobami, była zła, niezrównoważona pozycja/od pozycji specjalistą jest tu Mitek/...Przeniesienie ciężaru ciała na tyły nart w obronnej pozycji, częsty błąd nawet dłużej jeżdżących, powoduje odciążenie przodów, stąd efekt drgania, kłapania dziobów...
W sezonie poproś instruktora aby "ustawił"Cię na nartach...Może instruktor pomoże też dobrać Ci narty, proponowałbym je jednak wypożyczyć i spróbować jazdy na różnych nartach i wybrać optymalne dla siebie...
A personifikacja sprzętu to zabieg reklamowy, na pewno współczesne narty ułatwiają jazdę, ale żeby miały wybaczać...chyba, że Bentley'e/cena by na to wskazywała/ale prędzej uwierzę, że mogą współczuć...
Pozdr.- adam
Dołączona grafika