Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Zakup Butów

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 06 wrzesień 2010 - 13:16

Witam, jestem średnio zaawansowanym narciarzem, na ten sezon chcę kupić własne buty narciarskie, używane lecz w dobrym stanie.
Chciałbym aby cena nie przekraczała 200zł - widać na allegro troszkę takich lecz niema mojego rozmiaru...

Na co dzień noszę buty 45.5 - są na mnie w sam raz nawet mogłyby być minimalnie mniejsze.

Proszę wasze opinie, wskazówki - na co patrzeć kupując buty w internecie i ewentualnie proszę o wasze propozycje jakiegoś sklepu, komisu internetowego :zemdlal:

Będę wdzięczny
Pozdrawiam mgr
Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________

#2 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 06 wrzesień 2010 - 13:51

Cześć

Wyświetl postUżytkownik mgr dnia 6.09.2010, 15:16 napisał

Witam, jestem średnio zaawansowanym narciarzem, na ten sezon chcę kupić własne buty narciarskie, używane lecz w dobrym stanie.
Chciałbym aby cena nie przekraczała 200zł - widać na allegro troszkę takich lecz niema mojego rozmiaru...

Na co dzień noszę buty 45.5 - są na mnie w sam raz nawet mogłyby być minimalnie mniejsze.

Proszę wasze opinie, wskazówki - na co patrzeć kupując buty w internecie i ewentualnie proszę o wasze propozycje jakiegoś sklepu, komisu internetowego :zemdlal:

Będę wdzięczny
Pozdrawiam mgr

Drogi Rafale nistety ale kupno uzywanego buta nie jest najlepszym pomysłem. Takie buty zazwyczaj nie spełniają swojej funkcji tak w kwestii wygody, przekazywania siły na narty jak i ochrony. Buty narciarskie, tak jak każde inne dostosowują się do stopy użytkownika trwale a wygniecione buty będą mało komfortowe i nie będą dobrze trzymały stopy co odbije się na skuteczności jazdy.
Polecam:
Po pierwsze poszukac na forach wszystkiego co dotyczy sposobu dobierania butów narciarskich.
Po drugie udac sie do sklepu i porztymierzac buty, zorientowac sie w cenach - wcale nie muszą byc powalająće i mozna kupic wartościowy nowy but za niewiele więcej niż proponowane prze Ciebie 200 PLN.
Po trzecie - w wypadku gdy nie znajdziesz butów nowych w satysfakcjonująćej Cie cenie oprzeć sie jednak jeszcze na wypożyczeniu - koszt wypożyczenia butów gdy pożyczasz narty jest minimalny - i uskladac większą kwote na kupno buta, który posłuzy pare lat.
Pozdarwiam serdecznie
W razie pytań jeste do dyspozycji na priv.
Mitek

#3 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 06 wrzesień 2010 - 14:57

Wlasciwie Mitek napisal wszystko.Mgr uwierz mi,nic nie psuje radosci z jazdy tak,jak zle dobrane buty.

#4 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 06 wrzesień 2010 - 16:30

W zasadzie moi czcigodni koledzy napisali już wszystko , zaufaj im bo wiedzą co piszą , od siebie dodam , ze po sezonie można śmiało kupić nowego dobrego buta za 300-400 zł .

Aha wiedz , że prawidłowe dobranie buta jest najważniejszą rzeczą w narciarstwie , możesz próbować się oszukiwać przy kupnie nart , ubrania czy innych gadżetów narciarskich ale nigdy nie próbuj tego z butami !

Pozdrawiam Łysy .

P.s Jak poszukasz na forum to znajdziesz opis kolegi Mitka jak prawidłowo dobrać buta .

#5 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 06 wrzesień 2010 - 17:43

Cześc
W tym temacie masz sporo o doborze butów. Zwróc uwagę na post Deczko innego a i moje też nie są absolutnie durne.
Pozdrawiam

#6 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 06 wrzesień 2010 - 21:26

Rozumiem was, jest jeden problem, że nie mieszkam w zbyt dużym mieście i nie mam możliwości pochodzić po sklepach i poszukać butów. Buty z wypożyczalni żenują mnie swoim zapachem i czasem są również mało wygodne. Chciałbym na ten sezon mieć już swoje buciki... : <

Buty z wypożyczalni na pewno są bardziej "zdeformowane" jeżeli chodzi o dokształtowanie do stopy niż buty po pierwszym właścicielu i to często można spotkać jednosezonowe ;<
Jedno coś co mnie "mdli" to brak mojego rozmiaru bynajmniej teraz. Wiecie, jeżeli się dogadam ze sprzedającym można odesłać jak będą uwierały czy wadziły stopę.

Co wy o tym sądzicie ? nie mam po prostu warunków do wybrania czegoś na miejscu ;<
Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________

#7 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1281 Postów:
Reputacja: 387
+

Napisano 06 wrzesień 2010 - 22:36

Wyświetl postUżytkownik mgr dnia 6.09.2010, 23:26 napisał

Rozumiem was, jest jeden problem, że nie mieszkam w zbyt dużym mieście i nie mam możliwości pochodzić po sklepach i poszukać butów. Buty z wypożyczalni żenują mnie swoim zapachem i czasem są również mało wygodne. Chciałbym na ten sezon mieć już swoje buciki... : <

Sluchaj rad doswiadczonych. Absolutnie nie kupuj w ciemno. Dobor buta to naprawde trudne zadanie. Owszem, buty z wypozyczalni moga sie okazac niewygodne, ale wtedy je szybko wymieniasz na inne. Mozesz kupic uzywane, ale na gieldzie, gdzie masz mozliwosc przymierzenia wielu roznych par. Przez internet mozesz kupic nowe, ale wczesniej przymierzajac, i akcepujac je, identyczne w jakims sklepie.

Uzywajac niedopasowanych butow mozna sobie zafundowac deformacje stopy na cale zycie. Nie mam pewnosci, ale moja nadmiernie wystajaca kostka w prawej nodze prawdopodobnie pochodzi ze zle dobranego buta narciarskiego.

#8 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Michał
Reputacja: 4
+

Napisano 07 wrzesień 2010 - 17:59

Myślę, że tutaj nie ma tematu. Prawda jest tak, jak to powiedzieli przedmówcy, że podstawą jest dobrze dopasowane do stopy obuwie. Niestety jak nasze stopy odczują dyskomfort to i my również. Też nie zalecam używanych, bądź nowych, a nie dopasowanych butów narciarskich.
www.ski-portal.pl

#9 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 07 wrzesień 2010 - 18:26

Wyświetl postUżytkownik mgr dnia 6.09.2010, 22:26 napisał

jeżeli się dogadam ze sprzedającym można odesłać jak będą uwierały czy wadziły stopę.

Co wy o tym sądzicie ? nie mam po prostu warunków do wybrania czegoś na miejscu ;<

I będziesz tak odsyłał do skutku? Moim zdaniem nie ma sensu w ogóle się zastanawiać nad kupowaniem używanych butów na odległość. Naprawdę masz aż tak daleko do najbliższego sklepu z jakimś wyborem, że nie da się raz pojechać? Według mnie warto. Zadzwoń, dowiedz się, kiedy zaczną wyprzedawać przed sezonem ubiegłoroczne modele (pewnie gdzieś na początku listopada). U mnie na wsi rok temu można było dostać fajne nowe buty poniżej 200 zł - tyle że albo w okolicach rozmiaru 37, albo kajaki od 45 w górę. A ja mam 42 :zemdlal:
Gdybyś nawet nic nie kupił, to i tak się opłaci. W szanującym się sklepie zmierzą Ci dokładnie stopę i będziesz wiedział, jakiego rozmiaru potrzebujesz.
pozdrawiam
Jarek

#10 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 07 wrzesień 2010 - 18:59

Pamietaj ze rozmiar jednej firmy nie rowna sie czesto temu samemu rozmiarowi u drugiego producenta.Rozmiar 43 u Atomica nie zawsze musi sie rownac 43 u Salomona.nie wspominajac o szerokosci buta,prowadzeniach szwow etc.To jest kolejny powod zeby mierzyc,mierzyc,mierzyc.