Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Za, czy przeciw takim narciarzom ?

26 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ankieta (14 użytkowników oddało głos)

Za, czy przeciw ?

1. Jestem przeciw, powinni płacić, bo właściciele mają na chleb (7 głosów [50.00%])

Procent z głosów: 50.00%

2. Jestem za, niech sobie wchodzą i za darmo zjeżdżają (7 głosów [50.00%])

Procent z głosów: 50.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 11:34

Jesteś za czy przeciw ?
Proszę o zagłosowanie w sondzie.

Pytanie:
Czy jesteś za tym, by narciarze mogli wchodzić sobie sami na stok bez korzystania z wyciągu, czy jednak muszą i powinni zapłacić za to by móc sobie z tego stoku zjechać ?

Mile widziane kilka słów na poparcie swojego głosu w ankiecie.

Użytkownik Pit edytował ten post 23 sierpień 2010 - 11:35

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#2 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 12:24

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 23.08.2010, 12:34 napisał

Jesteś za czy przeciw ?
Proszę o zagłosowanie w sondzie.

Pytanie:
Czy jesteś za tym, by narciarze mogli wchodzić sobie sami na stok bez korzystania z wyciągu, czy jednak muszą i powinni zapłacić za to by móc sobie z tego stoku zjechać ?

Mile widziane kilka słów na poparcie swojego głosu w ankiecie.

Osobiście jestem za , wydaje mi się , że jeśli kilku narciarzy zada sobie tyle trudu by wyjść do góry stoku , to niech sobie zjadą za Free , ale znając pazerność naszych wielmoży to na pewno będzie to jakieś wyzwanie by zjechać bez jakichś komplikacji na dole :lol:

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 12:29

Ja zaznaczyłem opcję nr jeden. Ta jest mi bliższa, choć z drugiej strony jedna czy dwie osoby krzywdy nie zrobią. Powstaje pytanie: co w momencie 40, 80 osób dziennie? czego wykluczyć przecież nie można. Dodatkowo jakieś kanapki w plecaku z termosem i koszt ratraka się nie zwraca.....hm

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 12:36

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 23.08.2010, 12:29 napisał

Ja zaznaczyłem opcję nr jeden. Ta jest mi bliższa, choć z drugiej strony jedna czy dwie osoby krzywdy nie zrobią. Powstaje pytanie: co w momencie 40, 80 osób dziennie? czego wykluczyć przecież nie można. Dodatkowo jakieś kanapki w plecaku z termosem i koszt ratraka się nie zwraca.....hm

Pit Ty po prostu chytry jesteś :lol: , a gdzie wyrozumiałość i ludzkie uczucia :hysterical: .

A tak po prawdzie , to przez te kilka dni co spędziłem w życiu na nartach , to na dłoni jednej reki mógłbym policzyć osobników którzy z buta dawali pod górkę :hysterical:

#5 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 12:41

Jestem, jestem. Choć przecież nie o chytrość tutaj chodzi i niestety nie o moją. Możesz być janosikiem, ale myślę że z pełną świadomością cała ta sytuacja prowadzi raczej do destrukcji. Podpierając się choćby samym rachunkiem ekonomicznym.
Zapewne takich osób nie ma dużo, ale gdyby zrobić statystyki roczne z samych tylko Alp, to małe miasteczko by się uzbierało.

ps.
łatwo mieć ludzkie odczucia kosztem cudzego wyciągu :lol:

Użytkownik Pit edytował ten post 23 sierpień 2010 - 12:42

Giełda narciarska

#6 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 12:42

Jedna czy dwie osoby szkody nie czynią i będąc właścicielem nie miałbym nic przeciw. Ale gdyby zjawisko to stało się modą idąca w dziesiątki czy setki ludzi dziennie, to nie ma zmiłuj, płacić trzeba - stok sam się nie wyratrakuje. Sądzę jednak, że w skali jaką teraz prezentuje to zjawisko w Polsce problemów nie ma.

Zaznaczyłem pierwszą odpowiedź. Za darmo mamy tylko to co zrobimy sami - mówi to Państwu coś??? :lol:
Żegnam!

#7 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 23 sierpień 2010 - 14:31

Myslimy chyba o dwoch roznych rzeczach.Mnie chodzilo o narciarzy ktorzy podchodza ubita trasa tylko po to by dostac sie na jakas miejscowke poza nia z dala od wyciagu i tacy narciarze placic nie powinni.Natomiast jezeli ktos podchodzi i zjezdza po wyratrakowanym to nie ma zmiluj bulic trzeba.

#8 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 15:10

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 23.08.2010, 15:31 napisał

Natomiast jezeli ktos podchodzi i zjezdza po wyratrakowanym to nie ma zmiluj bulic trzeba.

Temat dotyczy takiej wersji, takich dokładnie okoliczności.

I jest łeb w łeb.

Użytkownik Pit edytował ten post 23 sierpień 2010 - 15:11

Giełda narciarska

#9 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 23 sierpień 2010 - 15:19

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 23.08.2010, 17:10 napisał

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 23.08.2010, 15:31 napisał

Natomiast jezeli ktos podchodzi i zjezdza po wyratrakowanym to nie ma zmiluj bulic trzeba.

Temat dotyczy takiej wersji, takich dokładnie okoliczności.

I jest łeb w łeb.

To w takim razie pospieszylem sie z glosem.Moj blad.

#10 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 15:32

Płacić? Ale ile??? Tyle co Ci jadący kolejką???? :lol:
Powiedzmy 10 procent - pewnie tak. Ale jak to wyegzekwować?
Postawić strażników? Więcej będzie kosztowało, niż zarobek na podchodzących....
Tadek
Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#11 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 16:11

Nam chyba nie wypada mysleć za właścicieli jak zarabiać pieniądze :lol:
Żegnam!

#12 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 17:08

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 23.08.2010, 17:11 napisał

To po co ten temat, skoro nie wypada?

Wbrew pozorom chyba potrzebny.

Co prawda w mniejszym stopniu dotyczy nart turowych, a w dużo większym parków śnieżnych i głównie deskarzy. Ośrodek bardzo dużym nakładem kosztów buduje park, a użytkownicy w większości dreptają pod górkę pieszo. :hysterical: :hysterical:.
I to chyba nie jest kwestia teoretyczna, a zupełnie praktyczna i aktualna, a nie zagrożenie za ileś lat.
Ale to tylko moje obserwacje, może zupełnie nietrafne. Sam z parków nie korzystam.

Pozdrawiam.
Tadek

Użytkownik Tadeusz T edytował ten post 23 sierpień 2010 - 17:19

Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#13 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 23 sierpień 2010 - 17:46

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 23.08.2010, 19:08 napisał

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 23.08.2010, 17:11 napisał

To po co ten temat, skoro nie wypada?

Wbrew pozorom chyba potrzebny.

Co prawda w mniejszym stopniu dotyczy nart turowych, a w dużo większym parków śnieżnych i głównie deskarzy. Ośrodek bardzo dużym nakładem kosztów buduje park, a użytkownicy w większości dreptają pod górkę pieszo. :hysterical: :hysterical:.
I to chyba nie jest kwestia teoretyczna, a zupełnie praktyczna i aktualna, a nie zagrożenie za ileś lat.
Ale to tylko moje obserwacje, może zupełnie nietrafne. Sam z parków nie korzystam.

Pozdrawiam.
Tadek

Ze skiparku korzystalem raz i zeby z niego skorzystac skipass byl koniecznoscia.W wiekszych osrodkach gdzie skiparki maja po powiedzmy 1km dlugosci wybudowane sa osobne wyciagi obslugujace ich uzytkownikow.Oczywiscie wszystko w ramach skipassu na region.Gorzej sytuacja ma sie w malych osrodkach gdzie budowa takiego wyciagu(chocby wyrwiraczki) nie ma sensu.Moge sie podeprzec przykladem ze Swieradowa Zdr. gdzie za wstep do parku pobierana jest osobna oplata(chyba 25zl) ot i po problemie.

Użytkownik pytek 23 edytował ten post 23 sierpień 2010 - 17:47

#14 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 19:12

Cześć
Pytanie dla mnie idiotyczne.
Pozdrawiam

#15 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 23 sierpień 2010 - 19:56

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 23.08.2010, 21:12 napisał

Cześć
Pytanie dla mnie idiotyczne.
Pozdrawiam

Mitek tak bez uzasadnienia?Skrobnij cos wiecej.

#16 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Michał
Reputacja: 4
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 20:04

Czemu mają płacić. To dlaczego nie płacić dodatkowo za zjazd, skoro jakbyśmy chcieli zjechać wyciągiem w dół też musimy zapłacić.
www.ski-portal.pl

#17 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 23 sierpień 2010 - 21:30

Wyświetl postUżytkownik majkd dnia 23.08.2010, 22:04 napisał

Czemu mają płacić. To dlaczego nie płacić dodatkowo za zjazd, skoro jakbyśmy chcieli zjechać wyciągiem w dół też musimy zapłacić.

Bo kupujac karnet na wyciag placimy rownez za korzystanie ze stoku.Podchodzac i zjezdzajac po przygotowanej trasie tez jestesmy uzytkownikami stoku a ratraki na wode nie jezdza.

#18 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
+

Napisano 23 sierpień 2010 - 22:27

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 23.08.2010, 22:30 napisał

Wyświetl postUżytkownik majkd dnia 23.08.2010, 22:04 napisał

Bo kupujac karnet na wyciag placimy rownez za korzystanie ze stoku.Podchodzac i zjezdzajac po przygotowanej trasie tez jestesmy uzytkownikami stoku a ratraki na wode nie jezdza.

A jeśli stok nie był ratrakowany , to za co płacimy ?

#19 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 24 sierpień 2010 - 07:39

Płacić. Jak ma być za darmo, to podchodzimy po nieubitym i zjeżdżamy też.
pozdrawiam
Jarek

#20 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 24 sierpień 2010 - 10:28

no, ale Ci co podchodzą, co to chyba według jakiejś filozofii życia...

mnie osobiście nie przeszkadzają, pod warunkiem, że nie wchodzą po trasie, bo i takich widziałam :lol: , ale boczkiem proszę bardzo!
oczywiście nie przeszkadza mi to, bo nie jestem właścicielem wyciągu :hysterical: i nie będzie mi to przeszkadzało dopóki w mój bilet nie będzie wliczone ich podejście i zjazd :hysterical: , bo za cudzą filozofie życia nie chcę płacić, chyba, że oni za moją też... :hysterical:

Ola