Skocz do zawartości

W poszukiwaniu gogli

26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 04 sierpień 2010 - 19:25

W tym roku w Soll kupowalem gogle.Szukalem czegos na slaba widocznosc.Pani w Intersporcie(bardzo ladna z reszta) pokazala mi metalowa tabliczke i spytala sie co widze,wiec jej powiedzialem ze kawalek matalu.Wielkie zdumienie ogarnelo mnie gdy po zalozeniu gogli przez nia polecanych na kawalku metalu pojawila sie wyryta sylwetka narciarza.Niestety cena byla wygorowana i sobie odpuscilem.I teraz zaluje.Problem polega na tym,ze nie pamietam ani modelu ani firmy tych gogli.Moze ktos cos kojarzy spotkal sie z takim produktem wie cos co pomoze mi to znalezc?

#2 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 19:51

pewnie zwykła polaryzacja i specjalnie spreparowana sylwetka narciarza

#3 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 19:54

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 4.08.2010, 20:25 napisał

W tym roku w Soll kupowalem gogle.Szukalem czegos na slaba widocznosc.Pani w Intersporcie(bardzo ladna z reszta) pokazala mi metalowa tabliczke i spytala sie co widze,wiec jej powiedzialem ze kawalek matalu.Wielkie zdumienie ogarnelo mnie gdy po zalozeniu gogli przez nia polecanych na kawalku metalu pojawila sie wyryta sylwetka narciarza.Niestety cena byla wygorowana i sobie odpuscilem.I teraz zaluje.Problem polega na tym,ze nie pamietam ani modelu ani firmy tych gogli.Moze ktos cos kojarzy spotkal sie z takim produktem wie cos co pomoze mi to znalezc?

Ja tak z głupia zapytam - a na stronie sklepu internetowego intersportu patrzyłeś??
Żegnam!

#4 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 04 sierpień 2010 - 20:44

Tak bylem na stronie Intersportu nawet pisalem do sklepu w Soll.Bzyku to nie tylko polaryzacja i spreparowana sylwetka.Przy padajacym sniegu jestes w stanie zobaczyc dokladnie szasc ramion kazdej z opadajacych sniezynek,po prostu widzisz wszystko i ponoc 3sek szybciej niz w innych goglach.

#5 deczko inny

• Użytkownik
  • 1117 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 803
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 20:54

Wyświetl postUżytkownik Bzyk dnia 4.08.2010, 19:51 napisał

pewnie zwykła polaryzacja i specjalnie spreparowana sylwetka narciarza

Bzyk ma rację na 100%
Szukaj gogli z polaryzacją. Ceny wcale nie muszą być zabijające, a "szkła spolaryzowane" to super sprawa.

O sorki.Widzę, że byłeś szybszy. Kiedyś czytałem, że Uwex albo Carera (nie pamiętam która) robią jakieś specjalne szybki o nadprzyrodzonych właściwościach, ale szczerze mówiąc... albo już nic nie powiem :hysterical:

Użytkownik deczko inny edytował ten post 04 sierpień 2010 - 21:00

#6 Bzyk

• Użytkownik
  • 405 Postów:
  • Narty:Fischer RX Fire
  • Imię :Rysiek
Reputacja: 53
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 22:09

Czasami używam gogli z polaryzacją (jak muszę, bo nie lubię ) i w pewnych określonych warunkach oświetleniowych w tych goglach doskonale widać np. zlodowacone partię śniegu.
Wprowadzono "ostatnio" szkło o dużej przejrzystości tzw. OPTIWHITE, używane w budownictwie czy też np.akwarystyce. ale o zastosowaniu w narciarstwie nie słyszałem

Pozdrawiam Rysiek

#7 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 05 sierpień 2010 - 07:29

Zwróć uwagę na to że dobre gogle z dobrym szkłem polaryzacyjnym muszą kosztować bardzo dużo. Oczywiście jeśli ma to być szkło spełniające określone wymogi. Jeśli są to gogle z polaryzacją za 400 zł, to jest to badziew.....coś takiego musi kosztować zdecydowanie więcej.

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#8 deczko inny

• Użytkownik
  • 1117 Postów:
+

Napisano 05 sierpień 2010 - 09:09

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 5.08.2010, 7:29 napisał

Zwróć uwagę na to że dobre gogle z dobrym szkłem polaryzacyjnym muszą kosztować bardzo dużo. Oczywiście jeśli ma to być szkło spełniające określone wymogi. Jeśli są to gogle z polaryzacją za 400 zł, to jest to badziew.....coś takiego musi kosztować zdecydowanie więcej.

Też tak sądzę, a że trudno znaleźć coś ciekawego w normalnej cenie między 500 a 600, więc dałem se na wstrzymanie i używam czasem (jak pada, albo mróz daje po pyszczysku) zwykłej kichy za 150. Jak świeci słońce zakładam polaryzowane Arktiki.
Ostatnio mnie naszło pragnienie stania się posiadaczem pożądnych okularów przeciwsłonecznych, takich na lata. Wybór padł oczywiście na Raybany, konkretnie model 3364 i oczywiście w Stanach (ceny :hysterical: )... 100 papiera bez polaryzacji ;)
Dziś dzięki tej dyskusji oświeciło mnie. Polaroid i sprawa załatwiona.

#9 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 05 sierpień 2010 - 09:24

Po prawie dwoch tygodniach oczekiwania dostalem dzisiaj odpowiedz z Intersportu w Soll ze byly to prawdopodobnie gogle z polaryzacja firmy Alpina.Kosztowaly wtedy 120euro teraz na ebayu mozna je dostac za 80.Czyli co badziew?

Użytkownik pytek 23 edytował ten post 05 sierpień 2010 - 09:27

#10 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
+

Napisano 05 sierpień 2010 - 09:36

Spoko, bierz. Nic nie mówiłem. Nic nie napiszę o ray-banach z polaryzacją, bo się nie znam, nie mam, nie miałem. Bo mnie "elektorat" znów zaj......e :hysterical:
Polaroid bierz ;)
Szukam dalej kogoś, kto mi zrobi tę zupę, na kościach wołowych które mają się gotować 6 godzin mniam ;)

#11 deczko inny

• Użytkownik
  • 1117 Postów:
+

Napisano 05 sierpień 2010 - 09:44

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 5.08.2010, 9:24 napisał

Po prawie dwoch tygodniach oczekiwania dostalem dzisiaj odpowiedz z Intersportu w Soll ze byly to prawdopodobnie gogle z polaryzacja firmy Alpina.Kosztowaly wtedy 120euro teraz na ebayu mozna je dostac za 80.Czyli co badziew?

No to się spóźniłeś. 120 było w pożo. Teraz już niestety... :hysterical:
Może faktycznie to o czym czytałem to były Alpiny. Myślałem, że znajdę tego ntna z opisem, ale już go wyciepłem do surowców wtórnych.

#12 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 06 sierpień 2010 - 17:40

Zakup dokonany wybor padl na ten model:
http://www.alpina-eyewear.com/index.php?op...069&spId=22
Nawet jak nie okaza sie rewelka to kosztowaly mnie grosze wiec nic traconego.

#13 Pit

• Administrator
  • 3431 Postów:
+

Napisano 07 sierpień 2010 - 07:33

Sprawdzimy na Stubaju :hysterical:

#14 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 07 sierpień 2010 - 07:40

W ostatnim sezonie miałem okazje jezdzic w tych okularach http://www.sportness...naj/741/81/500/ supersonic 2 laser S1 .wcześniej jezdziłem w Arcticach , i muszę stwierdzić , że jest spora różnica , jak dla mnie widoczność w tych okularach jest perfekcyjna w dzień jak i w nocy , świetnie leżą na oczach są kompatybilne z kaskiem Uvex , nigdy nie zaparowały pomimo jazdy w temperaturach dodatnich , minusem jest na pewno cena teraz chyba kosztują w granicach 300 zł więc znacznie taniej niż byłą cena wyjściowa , osobiście zdecydowanie polecam te szkiełka .:hysterical:

#15 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 07 sierpień 2010 - 09:58

Wyświetl postUżytkownik ?ysy dnia 7.08.2010, 8:40 napisał

W ostatnim sezonie mia?em okazje jezdzic w tych okularach http://www.sportness...naj/741/81/500/ supersonic 2 laser S1 .wcze?niej jezdzi?em w Arcticach , i musz? stwierdzi? , ?e jest spora ró?nica , jak dla mnie widoczno?? w tych okularach jest perfekcyjna w dzie? jak i w nocy , ?wietnie le?? na oczach s? kompatybilne z kaskiem Uvex , nigdy nie zaparowa?y pomimo jazdy w temperaturach dodatnich , minusem jest na pewno cena teraz chyba kosztuj? w granicach 300 z? wi?c znacznie taniej ni? by?? cena wyj?ciowa , osobi?cie zdecydowanie polecam te szkie?ka .:hysterical:

Mam gogle Uvexa I jestem z nich zadowolony.Niestety nie bardzo wspolpracuja z moim kaskiem dlatego szukalem innych bo kasku nie wymienie za nic.

#16 Narciarz

• Użytkownik
  • 458 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 92
+

Napisano 13 sierpień 2010 - 09:48

Uvexa eksploatowałem 5lat i już dziękuję. :hysterical:
Myślałem, że skoro znana marka to nic lepszego nie ma i oczywiście się pomyliłem.
Na tą chwilę polecam gogle firmy Casco, Kneissl by Casco lub Włoskiej firmy Limar, która ma ciekawy Designe i przyzwoite parametry. ;)
Gogle tych firmy, które wcześniej wymieniłem osobiście testowałem przez cały zeszły sezon na różnych stokach i w różnych warunkach we Włoszech, Austrii i w kraju.

#17 Somedude

• Użytkownik
  • 110 Postów:
  • Narty:Kneissl,Duel, Zai, Kessler ..
  • Imię :Piotrek
  • Ulubiony stok:Patriotycznie lubię Wisłę i Ustroń ..
Reputacja: 18
+

Napisano 25 sierpień 2010 - 21:00

Gogle ZAI`a (wiem wiem luksusowa firma itp) na ironię losu nie są aż takie drogie w detalu :lol: a posiadają kilka dobrych systemów. Szybka okularów jest kolorze szarym , staje się ciemniejsza lub jaśniejsza w zależności od kąta padania światła. Nie tylko ma to znaczenie dla wyglądu ale także daje bardzo duży komfort i jest przyjemne dla Twoich oczu. System ten nosi nazwę Variomatic Lens. Do tego perfekcyjna wentylacja i jeszcze lepszy wygląd. Cena .. ok 520 zł co za parę uniwersalnych goggli nie jest wygórowana kwotą przyjmując że ja np biorę ze sobą 2 pary zawsze.
Co nas nie zabije to nas wzmocni ..

#18 LewyTom

• Użytkownik
  • 11 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 23 wrzesień 2010 - 15:41

Potwierdzam- masz 100% rację. Jeśli chodzi o google to ostatnio mam wrażenie,ze coraz więcej osób zamienia je na zwykłe okulary przeciwsłoneczne, szczególnie kobiety. Co szósta na stoku wygląda mniej więcej tak http://www.facebook.com/DOBRENARTY?ref=ts#...133928763289026 :) Modny kombinezon, goła głowa( oczywiście) i fikuśne oprawki okularów.

#19 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1204 Postów:
Reputacja: 342
+

Napisano 23 wrzesień 2010 - 17:49

Wyświetl postUżytkownik LewyTom dnia 23.09.2010, 17:41 napisał

Potwierdzam- masz 100% rację. Jeśli chodzi o google to ostatnio mam wrażenie,ze coraz więcej osób zamienia je na zwykłe okulary przeciwsłoneczne, szczególnie kobiety. Co szósta na stoku wygląda mniej więcej tak http://www.facebook.com/DOBRENARTY?ref=ts#...133928763289026 ;) Modny kombinezon, goła głowa( oczywiście) i fikuśne oprawki okularów.

Trudno zauwazyc te fikusne okulary, bo wzrok sie skupia na innych... szczegolach. :) Mam oczywiscie na mysli narty. Interesujace jest tez zdjecie http://www.facebook.com/photo.php?pid=6022...133928763289026 choc troche NTG, bo dotyczy "stroju" snowboardowego.

Tez niekiedy w sloneczne dni przechodze na okulary sloneczne, a scisle takie male gogle przeciwsloneczne. Nie potrafie jezdzic w zwyklych okularach, bo bardzo mi lzawia oczy.

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 23 wrzesień 2010 - 17:53

#20 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 23 wrzesień 2010 - 19:29

Co prawda okularów brak, ale malunek ładny:
malunek