Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Nasze narty

42 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Wybór rodzaju nart (17 użytkowników oddało głos)

Rodzae

1. Slalom (3 głosów [17.65%])

Procent z głosów: 17.65%

2. Gigant slalom (2 głosów [11.76%])

Procent z głosów: 11.76%

3. All Mountain (10 głosów [58.82%])

Procent z głosów: 58.82%

4. Freeride (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. Freestyle (1 głosów [5.88%])

Procent z głosów: 5.88%

6. Ski-touring (0 głosów [0.00%])

7. Telemark (0 głosów [0.00%])

8. Short Skis (0 głosów [0.00%])

9. Inne, napisz w temacie jakie. (1 głosów [5.88%])

Procent z głosów: 5.88%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Pit

• Administrator
  • 3809 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 888
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 07:18

Który model nart jest dla Ciebie najbardziej odpowiedni i dlaczego.... w dwóch słowach. Nie chodzi mi o producenta, a raczej o styl jazdy.

Dzięki :hysterical:

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#2 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 08:41

Cześć

Każdy. W dobie specjalizacji nart ideałem byłoby miec ze soba trzy cztery pary minimum i brać w danej chwili te, które są najbardziej odpowiednie do tego co w danej chwili masz ochotę na nich robić z uwzglednieniem warunków. Z doświadczenia wiem (a zawsze mam ze soba dwie lub trzy pary) że to jest raczej nierealne i stosuje się raczej model z cyklu biore takie, które w danej chwili mi pasują a w wypadku jakichs zmian (pogoda, warunki itd) po prostu dostosowuje sie technike.
Najczęściej uzywam gigantek i jasnym jest że np. na muldach nie jeździ sie na nicg zbyt komfortowo (zalezy od muld jeszcze) i dlatego raczej je omijam albo jade na zasadzie dojechac spokojnie i bezpiecznie. Ale juz na przykład wyjazd w głęboki snieg jest fajny i daje dużo przyjemności. Mam kolegów, którzy jeżdża na slalomkach i jeżdża na nich praktycznie wszędzie bo je po prostu lubią.
Sprawa jest bardzo indywidualna. Miałem okres gdy jeździłem duzo na slalomkach ale teraz gdy sie przesiadam z narty rzędu 182-188 na 165 to po prostu brakuje mi długości. Myśle, że sprawa miałaby sie inaczej gdyby narta była w miarę nowa i bardzo dobrze przygotowana - wtedy znacznie szybciej można sie przestawić z pełnym zaufaniem do sprzętu.
O modelu cięzko mi sie wypowiedzieć Piotrek bo sie po prostu nie znam, nie mam obiektywnego porównania.
Pozdrawiam

Użytkownik Mitek edytował ten post 04 sierpień 2010 - 08:42

#3 Ewa

• Użytkownik
  • 585 Postów:
Reputacja: 25
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 08:44

Ja zagłosowałam na all mountain...bo innych w życiu nie miałam :hysterical:
Jestem w pełni zadowolona z Volkli, obawiam się, że jeśli dojdzie do zakupu nowych, to też będę maczać palce w tej marce...

O moim stylu się nie wypowiadam gdyż go nie posiadam ;) Wciąż się uczę...

#4 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 10:05

Wyświetl postUżytkownik Ewa dnia 4.08.2010, 10:44 napisał

Ja zagłosowałam na all mountain..

ja też, wszystke do tej pory były allmountain nawet jak miałem polsporty to też jeździłem po wszystkim
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#5 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 10:55

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 4.08.2010, 8:18 napisał

Który model nart jest dla Ciebie najbardziej odpowiedni...

Dzięki :hysterical:

Witam
Janusz

Cytat

wszystke do tej pory były...
tu nie chodzi o modele jakie miałeś, ale jakie byłyby odpowiednie dla Ciebie i dla mnie i ...
...odpowiednie dla mnie i dla każdego... byłyby:Bentley-Zai Supersport Skis- "limitowana edycja nart, które dzięki zastosowaniu wielu nowych materiałów mają być idealne dla każdego"-zapewnia producent.

... i dlaczego.... w dwóch słowach.

Dzięki ;)

...w dwóch: bom wart...

Pozdrawiam- adam

Załączone pliki

Dołączona grafika

#6 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 04 sierpień 2010 - 14:31

Szkoda ze nie mozna wybrac wiecej niz jednej opcji.Na ubite slalomka koniecznie dl 165,bo lubie krotki skret i dobrze sie na nich czuje.All mountain nie bardzo mi podchodza ale jesli mialbym wybierac bylby to Progressor 9.Do calej reszty narta rodzaju twin-tip.Jak na razie jezdzilem na trzech modelach tych nart i kazda byla swietna.Potrafia wszystko a i na trasie sprawuja sie swietnie.Idealna bylaby z wiazaniami Duke badz Baron do poczatkow turowania.

Użytkownik pytek 23 edytował ten post 04 sierpień 2010 - 14:32

#7 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 15:17

Ja zaznaczyłem All mountain, bo:

-takie mi polecono;
-na nartach nie znam się wcale

:hysterical:
Żegnam!

#8 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 04 sierpień 2010 - 18:03

Slalomki oczywiście.
Bo takie mam :hysterical:
pozdrawiam
Jarek

#9 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 05 sierpień 2010 - 09:40

Wyświetl postUżytkownik skiman6 dnia 4.08.2010, 12:55 napisał

Który model nart jest dla Ciebie najbardziej odpowiedni...

Dzięki ;)

Witam
Janusz

Cytat

wszystke do tej pory były...
tu nie chodzi o modele jakie miałeś, ale jakie byłyby odpowiednie dla Ciebie i dla mnie i ...
...odpowiednie dla mnie i dla każdego... byłyby:Bentley-Zai Supersport Skis- "limitowana edycja nart, które dzięki zastosowaniu wielu nowych materiałów mają być idealne dla każdego"-zapewnia producent.

... i dlaczego.... w dwóch słowach.

Dzięki :)

...w dwóch: bom wart...

Pozdrawiam- adam

I to jest odpowiedni wybór nart model Bentley Szwajcarskiej firmy ZAI.
Jak będziesz zainteresowany to dla Ciebie specjalny rabat na te narty lub inne
modele firmy ZAI. :hysterical:
Będzie również okazja odpłatnie przetestować dwa modele z firmy ZAI.

A dla mnie najlepsza grupa nart to oczywiście All mountain bo są naprawdę mocno uniwersalne.
Dla przykładu
Duel XL:
-176 R14,5
-170 R13,5
-164 R12,5
A talia 131-77-111.
Pełny komfort na stoku. ;)

#10 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 09 sierpień 2010 - 00:51

Wyświetl postUżytkownik Robert J dnia 5.08.2010, 10:40 napisał

A dla mnie najlepsza grupa nart to oczywiście All mountain bo są naprawdę mocno uniwersalne.
Dla przykładu
Duel XL:
-176 R14,5
-170 R13,5
-164 R12,5
A talia 131-77-111.
Pełny komfort na stoku. :hysterical:

Oj mam wielką ochotę na te 170...
Chyba to są narty specjalnie dla mnie robione... ;)
Można je gdzieś wypróbować???
Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#11 Somedude

• Użytkownik
  • 110 Postów:
  • Narty:Kneissl,Duel, Zai, Kessler ..
  • Imię :Piotrek
  • Ulubiony stok:Patriotycznie lubię Wisłę i Ustroń ..
Reputacja: 18
+

Napisano 09 sierpień 2010 - 07:29

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 9.08.2010, 0:51 napisał

Dla przykładu
Duel XL:
-176 R14,5
-170 R13,5
-164 R12,5
A talia 131-77-111.

No ba.. ;)
Co nas nie zabije to nas wzmocni ..

#12 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 09 sierpień 2010 - 08:46

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 9.08.2010, 2:51 napisał

Dla przykładu
Duel XL:
-176 R14,5
-170 R13,5
-164 R12,5
A talia 131-77-111.

Czy ja mam głośno pisać, że te narty można przetestować i kupić umie w bardzo dobrej cenie.
To takie nie zręczne dla mnie! ;)

#13 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 12 sierpień 2010 - 07:38

Wyświetl postUżytkownik Robert J dnia 9.08.2010, 9:46 napisał

Czy ja mam głośno pisać, że te narty można przetestować i kupić umie w bardzo dobrej cenie.
To takie nie zręczne dla mnie! :)

Robert,
A jak wygląda testowanie nart u Ciebie?

Ja wybrałam SL! Od ubiegłego roku, od ferii nie wyobrażam sobie bez nich życia! :hysterical: Dogadałyśmy się idealnie ja i moje narty ;) i te kocie ruchy, prędkość ;)

#14 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 13 sierpień 2010 - 09:36

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 12.08.2010, 9:38 napisał

Wyświetl postUżytkownik Robert J dnia 9.08.2010, 9:46 napisał

To takie nie zręczne dla mnie! ;)

Robert,
A jak wygląda testowanie nart u Ciebie?

Ja wybrałam SL! Od ubiegłego roku, od ferii nie wyobrażam sobie bez nich życia! :hysterical: Dogadałyśmy się idealnie ja i moje narty :) i te kocie ruchy, prędkość ;)

Ja dla Ciebie i wszystkich kobiet dobrze jeżdżących polecam narty
Duel Only 4 woman clasic. :)
Śmiem twierdzić, że jest to najlepsza komórka damska na rynku!
A SL to jak dla mnie przereklamowany produkt, przeżytek i to bez różnicy na firmę!
SL ma sens według mnie tylko wtedy gdy jeździmy na tyczkach w innym przypadku szkoda zdrowia i nóg.
Testować narty moje można.
Niestety jest to od tego sezonu odpłatne bo w zeszłym sezonie kilka par musiałem wyrzucić do kosza a to nie są tanie narty.
Ale żeby nie było tak tragicznie to jeżeli ktoś zdecyduje się na zakup nart to kwotę za wypożyczenie nart odliczam od ceny zakupu nowych nart.
Testowanie nart nie dłużej niż 3 dni, potem traktuje to jak zwykłe wypożyczenie nart.
Oczywiście trzeba przynajmniej z 2 tygodnie wcześniej narty zarezerwować tak, żebym miał czas na ściągniecie tych nart od klienta.
Muszę mieć również czas na naostrzenie i nasmarować.
W innym przypadku testowanie nie ma sensu!
Na szczęście od tego sezonu będę miał trochę taniej bo już do smarowania będę używał smary które mam w swojej ofercie! ;)

#15 deczko inny

• Użytkownik
  • 1263 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 13 sierpień 2010 - 12:07

Wyświetl postUżytkownik Robert J dnia 13.08.2010, 9:36 napisał

SL ma sens według mnie tylko wtedy gdy jeździmy na tyczkach w innym przypadku szkoda zdrowia i nóg.

:hysterical: Czy mógłbyś rozwinąć myśl?

#16 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 13 sierpień 2010 - 13:08

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 13.08.2010, 14:07 napisał

;) Czy mógłbyś rozwinąć myśl?

Wiedziałem. ;)
Na dzień dzisiejszy każdy z producentów ma tak dużą i wyspecjalizowaną grupę nart, że narty SL należy traktować według mnie jak samochód sportowy.
Fajnie jest mieć takie narty ale trzeba jeszcze umieć na nich jeździć.
Tak samo jest w przypadku posiadania samochodu sportowego.
Trzeba jeszcze umieć wykorzystać jego parametry techniczne.
A to nie wszystkim wychodzi a uparcie kupują narty SL i męczą się na stoku.
Żeby dobrze wykorzystać narty SL na stoku to tak naprawdę możemy zrobić to przez pierwsze 2h a potem to już jest kasza na stoku.
To po co się męczyć.
Tak samo dobrze pojeździmy na nartach z grupy Crose Carve, All Mountain lub tak mało przez narciarzy doceniana grupa nart Allround.
Jak proponuję narty Allround to każdy myśli, że to narty dla początkujących a wystarczy poczytać o modelu Duel X-Round.
Kawał solidnej narty komórkowej.
Z tego co zauważyłem wolimy zapytać na forum jakie narty dla mnie proponujecie niż wysilić się odrobinę, wypożyczyć narty i samemu dokonać wyboru. :hysterical:

Użytkownik Robert J edytował ten post 13 sierpień 2010 - 13:09

#17 deczko inny

• Użytkownik
  • 1263 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 13 sierpień 2010 - 17:27

Wyświetl postUżytkownik Robert J dnia 13.08.2010, 13:08 napisał

Wiedziałem. ;)

a miałem wyżej jeszcze napisać: no toś se teraz narobił, będzie niezła jatka :hysterical:
Tymczasem jestem max wściekły, już sobie ostrzyłem (przepraszam właściciela za wyrażenie) Pazury :)
a tu co? a tu nic kurna. Zgadzam się z tym co napisałeś..................... aczkolwiek oczywiście nie do końca, ponieważ slalomka to raczej gokart, a sportowe auto to gigantka. Jest jeszcze wyścigówka w postaci SG, ale kto jeździ na Julianie czy w innej Białce wyścigówką.
Ostatnie zdanie: wszystkie trzy narty przynoszą takie same straty w zdrowiu, natomiast czym narta dłuższa o większym promieniu i wykorzystywana zgodnie z przeznaczeniem, tym bardziej mięśnie dostają w kość. Po prostu G-force działa ;)
Dobra, bo miało być o damskich nartach. Ciepłego łikendu ;)

#18 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 14 sierpień 2010 - 08:29

Wyświetl postUżytkownik Robert J dnia 13.08.2010, 14:08 napisał

Z tego co zauważyłem wolimy zapytać na forum jakie narty dla mnie proponujecie niż wysilić się odrobinę, wypożyczyć narty i samemu dokonać wyboru. :hysterical:

Wolimy? To przyłóż swoją propozycję do moich warunków: jeden. przy dobrych układach dwa tygodniowe wyjazdy na narty w sezonie, ze Szczecina w Alpy. Poziom jazdy - powiedzmy - skuteczny. Masz dla mnie sensowną ofertę? Bo do wypożyczalni nawet zaglądałem, chciałem sobie jakieś narty na głęboki śnieg wypróbować - ale żadnych nie było... ;)
pozdrawiam
Jarek

#19 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 15 sierpień 2010 - 10:26

Wyświetl postUżytkownik Robert J dnia 13.08.2010, 14:08 napisał

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 13.08.2010, 14:07 napisał

;) Czy mógłbyś rozwinąć myśl?

Wiedziałem. ;)
Na dzień dzisiejszy każdy z producentów ma tak dużą i wyspecjalizowaną grupę nart, że narty SL należy traktować według mnie jak samochód sportowy.
Fajnie jest mieć takie narty ale trzeba jeszcze umieć na nich jeździć.
Tak samo jest w przypadku posiadania samochodu sportowego.
Trzeba jeszcze umieć wykorzystać jego parametry techniczne.
A to nie wszystkim wychodzi a uparcie kupują narty SL i męczą się na stoku.
Żeby dobrze wykorzystać narty SL na stoku to tak naprawdę możemy zrobić to przez pierwsze 2h a potem to już jest kasza na stoku.
To po co się męczyć.
Tak samo dobrze pojeździmy na nartach z grupy Crose Carve, All Mountain lub tak mało przez narciarzy doceniana grupa nart Allround.
Jak proponuję narty Allround to każdy myśli, że to narty dla początkujących a wystarczy poczytać o modelu Duel X-Round.
Kawał solidnej narty komórkowej.

Witam .

Widzę Robercie J , że poruszyłeś fajny temat nart Allroundowych ,w pełni popieram Twoje zdanie co do tych nart , po co się męczyć na typowej slalomce jeśli można mieć według mnie całkiem przyzwoity kompromis w postaci narty Allround , która pięknie pojedzie w slalomie jak i w długim skręcie , można na niej pojechać również na wprost i to bardzo szybko więc jest dość uniwersalną nartą , oczywiście nie może ona konkurować z nartą gigantową i ma swoje ograniczenie w prędkości , ale na pewno można z tą nartą spędzić cały dzień na stoku i pojeżdzić w każdych warunkach , czego niestety nie da się zrobić z nartą GS czy SL , gdzie miałem przyjemność jezdzić i na takich nartach , ale osobiście najbardziej do mnie przemawia narta Allround , jest i będzie to dla mnie zawsze podstawowa narta :) .

Użytkownik Łysy edytował ten post 15 sierpień 2010 - 10:31

#20 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Michał
Reputacja: 4
+

Napisano 15 sierpień 2010 - 11:02

Myślę, że najlepsza narta to taka, na której narciarz czuje się najlepiej. I nie ma tutaj określonej jednej grupy, każdy ma inne wymagania i predyspozycje.

Pozdrawiam,
majkd
www.ski-portal.pl