Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Mosorny Groń - Zawoja

18 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceń Mosorny Groń (4 użytkowników oddało głos)

Jakie wrażenie wywiera na Tobie Mosorny Groń

1. dobre (3 głosów [75.00%])

Procent z głosów: 75.00%

2. złe (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. mam mieszane uczucia (1 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Michał
Reputacja: 4
+

Napisano 27 lipiec 2010 - 11:37

Witam,
chciałem napisać kilka słów o stoku, który znajduje się w Zawoi, a mianowicie Mosorny Groń. Może na początku, krótki opis:

Mosorny Groń (1045 m n.p.m. )
Trasy:
1 x czerwona (FIS) - dł. 1 420 m
1 x niebieska - dł. 400 m
1 x zielona - dł. 50 m
Wyciągi:
4-os kolej krzesełkowa,
mały wyciąg do nauki jazdy.
Dostępne jest również zaplecze gastronomiczne, serwis i wypożyczalnia sprzętu narciarskiego.

Opinia:
Mi osobiście stok ten przypadł do gustu. Jest dość zróżnicowany, na początku stromy, po środku trochę bardziej płaski (można odpocząć) i na końcu znowu bardziej stromy. Początkujący narciarze mogą mieć na nim problemy, w szczególności w początkowej i końcowej fazie. Do stoku przekonują mnie również znośne kolejki do wyciągu. Do dyspozycji mamy przyjemny bar i dobre jedzenie. Polecam oscypki, które sprzedaje góral prosto z auta przy parkingu. Góral nie wygląda zachęcająco, ale oscypki pierwsza klasa :thumbsup:

Pozdrawiam,
majkd

A oto kilka fotek z zimy 2009/2010

Załączone pliki

Użytkownik ski-portal.pl edytował ten post 27 lipiec 2010 - 12:06

www.ski-portal.pl

#2 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 27 lipiec 2010 - 11:56

z tego co słyszałem to niestety mają często problem ze śniegiem
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#3 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 27 lipiec 2010 - 17:06

Wyświetl postUżytkownik ski-portal.pl dnia 27.07.2010, 11:37 napisał

Witam,
chciałem napisać kilka słów o stoku, który znajduje się w Zawoi, a mianowicie Mosorny Groń. Może na początku, krótki opis:

Mosorny Groń (1045 m n.p.m. )
Trasy:
1 x czerwona (FIS) - dł. 1 420 m
1 x niebieska - dł. 400 m
1 x zielona - dł. 50 m
Wyciągi:
4-os kolej krzesełkowa,
mały wyciąg do nauki jazdy.
Dostępne jest również zaplecze gastronomiczne, serwis i wypożyczalnia sprzętu narciarskiego.

Opinia:
Mi osobiście stok ten przypadł do gustu. Jest dość zróżnicowany, na początku stromy, po środku trochę bardziej płaski (można odpocząć) i na końcu znowu bardziej stromy. Początkujący narciarze mogą mieć na nim problemy, w szczególności w początkowej i końcowej fazie. Do stoku przekonują mnie również znośne kolejki do wyciągu. Do dyspozycji mamy przyjemny bar i dobre jedzenie. Polecam oscypki, które sprzedaje góral prosto z auta przy parkingu. Góral nie wygląda zachęcająco, ale oscypki pierwsza klasa :thumbsup:

Pozdrawiam,
majkd

A oto kilka fotek z zimy 2009/2010

Już kiedyś pisałem o tym stoku , ale odniosę się do postu kolegi .

Moim zdaniem jest to jeden z piękniejszych stoków z klasyfikacją FIS w Polsce , niestety i tego stoku nie omijają ciągłe problemy , a to zmieniający się właściciele , a to brak śniegu jak to słusznie zauważył Jabol , mocno operujące słońce na stoku , które niestety rozmywa stok , często zalegające grudy lodu na stoku związane z nie umiejętnym ratrakowaniem , aha według mnie ten stok za cholery nie nadaje się dla początkujących narciarzy zbyt ostry i zbyt długi . Plusem tego stoku jest na pewno to , że nie ma tam tłoków i jeśli są mrozne dni to można tam świetnie pośmigać , oczywiście warunek to mieć w miarę przygotowane nogi bo stok , ani do krótkich ani do łatwych nie należy .

#4 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 27 lipiec 2010 - 21:09

Mnie tez przypadl do gustu. Troche stromo, wasko i muldziasto na poczatku. Srodek za plaski, dol znowu dosc stromy, ale szeroki. Faktycznie, podobno mniej oblezony od innych. Mam nadzieje, ze problemy finansowe wlascicieli, nowych czy starych, rozwiaza sie pozytywnie.

#5 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
+

Napisano 27 lipiec 2010 - 21:15

Zlodowacenie tego stoku faktycznie jest na minus i muldy tak samo. Ja kiedyś odczułem muldy i lód na własnej skórze. Po skoku z wysokiej muldy nie wyszedł telemark :thumbsup:, wynikiem tego był pęknięty kciuk i ponaciągane barki. Ale bardzo chętnie wracam na ten stok. Pozdrawiam
www.ski-portal.pl

#6 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 65
+

Napisano 28 lipiec 2010 - 11:23

Tytułem uzupełnienia - nowym właścicielem wyciągu został PKL.
Zaczęło się od info: http://z-ne.pl/s,doc,42530,1,1721.html
Potem pojawiły się b. ciekawe plany: http://z-ne.pl/s,docid,42574.html
W końcu się dogadali, jest info na stronie PKL: http://tinyurl.com/3xbvxxl

Mam nadzieję, że coś z tych planów rozbudowy/przebudowy wyjdzie:
"Przede wszystkim potrzebna jest trasa narciarska o mniejszym stopniu trudności, dla narciarzy, którzy są początkujący.
Ponadto zmodernizowany musi być system sztucznego śnieżenia, który - jak zaznacza prezes Laszczyk - nie do końca jest dobrze wykonany. Ponadto PKL chcą od strony północnej stworzyć nową trasę, na której stanie kolejna kolej krzesełkowa. To są plany na kilka lat do przodu.
"

#7 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 28 lipiec 2010 - 11:49

Jeśli PKL.... to boję się powtórki z Gubałówki itd. Nie wiem dlaczego ale jakoś tak do prywatnej własności większy zaufanie mam, jeśli chodzi o stacje narciarskie tym bardziej, choć nie chce źle prorokować i życzę Groniowi jak najlepiej, bo to kawał pięknej góry!

Użytkownik AdamSlask edytował ten post 28 lipiec 2010 - 12:20

#8 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 28 lipiec 2010 - 12:06

Wyświetl postUżytkownik AdamSlask dnia 28.07.2010, 12:49 napisał

Jeśli PKL.... to boję się powtórki z Gubałówki itd. Nie wiem dla czego ale jakoś tak do prywatnej własności większy zaufanie mam, jeśli chodzi o stacje narciarskie tym bardziej, choć nie chce źle prorokować i życzę Groniowi jak najlepiej, bo to kawał pięknej góry!

Patrząc jak funkcjonuje np; Palenica w Szczawnicy , której to właścicielem jest właśnie PKL , to jestem pewien obaw co do ponownego zaistnienia Mosornego Gronia :thumbsup: drożyzna , słabe przygotowanie stoku , chamska obsługa oto całe PKL .

#9 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
+

Napisano 28 lipiec 2010 - 20:19

Ale myślę, że Góra Żar ( tutaj krótki opis: http://ski-portal.pl/?content=atlas&kr...tok&stok=48 ), jest akurat pozytywnym przykładem organizacji (przynajmniej ja nie miałem jakiś ciężkich przeżyć, a jeżdżę tam często). Bo nawet przy dużym natężeniu ruchu, idzie to jakoś do przodu. A potrafi tam dużo ludzi przyjechać. Ale reszta stoków PKL faktycznie pozostawia wiele do życzenia.

Pozdrawiam,
majkd
www.ski-portal.pl

#10 koch

• Użytkownik
  • 11 Postów:
  • Narty:Fisher RX4
  • Imię :Kuba
  • Ulubiony stok:Sesto
Reputacja: 6
+

Napisano 01 grudzień 2010 - 13:48

Rzeczywiście właściciel się zmienił.
Mam nadzieję, że poprawi to sytuację śniegową tego ośrodka.

Mówili latem o nowych inwestycjach w tym ośrodku ale chyba na mówieniu się skończyło. Chyba, że ktoś wie coś tajnego?
Sprawdzałem info na Otwartym Przewodniku Krajoznawczym (moje podstawowe źródło wiedzy turystycznej) :) i info o zmianie właściciela owszem ale o inwestycjach już nie. Link do opisu: http://www.krajoznaw...Groniu-a915.php

Strasznie im kibicowałem bo obok magury małastowskiej to chyba ośrodek, który najbardziej woła o kolejną trasę.

#11 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 16 grudzień 2010 - 19:04

W internecie znalazłem taką informację:

W sobotę w Zawoi na Mosornym Groniu odbędzie się inauguracja sezonu narciarskiego 2010/2011 w województwie małopolskim. - Cieszymy się, że Polskie Koleje Linowe będą w tym roku gospodarzem uroczystości, tym bardziej, że w ciągu około czterech miesięcy udało nam się całkowicie zmodernizować tę stację" - podkreślił prezes Laszczyk.

PKL na zakup i modernizację wybudowanej w 2003 roku stacji narciarskiej na Mosornym Groniu wydały około 15 milionów złotych. Licząca około 1500 metrów długości i szerokości od 80 do 100 metrów trasa jest sztucznie śnieżona i oświetlona. Kolej krzesełkowa w ciągu godziny może przewieźć 2000 osób.

Więcej

Jednak na stronie http://www.zawoja-ski.com.pl/ najświeższa informacja dotyczy końca sezonu 2009/2010 :blink::wacko:

Mało tego jak widać na zdjęciu mają odwilż :zab:

Czy ktoś wie, co się tam dzieje naprawdę?
Żegnam!

#12 Zawoja

• Użytkownik
  • 4 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 16 styczeń 2012 - 22:59

Warunki są aktualnie fenomenalne. Stok świetnie przygotowany. Zapraszam do Zawoi, ja do wyciągu mam 15 km :) W Zawoi warto zatrzymać się na noc i zwiedzać przyrodę...

http://zawoja.co

#13 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 16 styczeń 2012 - 23:08

A jak sie skonczyly potyczki prawne? Wiesz cos o tym?

#14 Zawoja

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 17 styczeń 2012 - 11:47

Które dokładnie? Wyciąg i hotel Lajkonik nadal należą do PKL. Nie podoba się to miejscowym, bo ponoć interes ten jest bardzo dochodowy, a inwestycje prawie zerowe. Wszystko idzie na PKP, a nie na rozwój wyciągów. Był jakiś pomysł, żeby to sprzedać jakiemuś Słowakowi... powinni to sprywatyzować, czyli oddać pracownikom, ale jak dzisiaj się "prywatyzuje" chyba każdy wie - najlepiej sprzedać zagraniczniakom zamiast oddać tym, którym się to należy.

#15 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 17 styczeń 2012 - 12:08

Wyświetl postUżytkownik Zawoja dnia 17 styczeń 2012 - 11:47 napisał

Które dokładnie? Wyciąg i hotel Lajkonik nadal należą do PKL. Nie podoba się to miejscowym, bo ponoć interes ten jest bardzo dochodowy, a inwestycje prawie zerowe.

Pamietam, ze co roku przed sezonem pojawialy sie informacje, ze przyszlosc glowego wyciagu jest zagrozona. Jakies problemy z dzierzawa. Mosorny Gron jest OK z wielu wzgledow. Troche zniechecal fatalny stan drogi w poblizu stacji. Poprawili cos? No i dojazd z Krakowa jest taki sobie. Mosorny ma jeszcze te zalete, ze lezy w podobnej odleglosci od Krakowa i szeroko pojetego Slaska. Mozna sobie organizowac slasko-krakowskie spotkania.

#16 Zawoja

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 17 styczeń 2012 - 12:59

Drogę w okolicy wyciągu robili w zeszłym roku. Od strony Suchej nawierzchnia jest ładna :) Na wysokości samej Suchej też cały czas trwają remonty, robią jakąś obwodnicę w związku z budowaniem tego zbiornika retencyjnego. Możliwe, że już niedługo czas podróży troszkę się skróci...

O problemach z dzierżawą nie słyszałem... możliwe, że to jeden z elementów tej wojny miejscowi vs PKL. Wiem, że współpracy na linii samorząd - PKL nie ma w ogóle, co roku są plany, żeby zrobić tam sylwestra, ale PKL ma to gdzieś.

#17 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 17 styczeń 2012 - 13:27

Wyświetl postUżytkownik Zawoja dnia 17 styczeń 2012 - 12:59 napisał

O problemach z dzierżawą nie słyszałem... możliwe, że to jeden z elementów tej wojny miejscowi vs PKL. Wiem, że współpracy na linii samorząd - PKL nie ma w ogóle, co roku są plany, żeby zrobić tam sylwestra, ale PKL ma to gdzieś.

Bylo, bylo. Co roku zastanawialismy sie czy Mosorny bedzie jezdzil czy nie. Znalazlem np. to: http://www.sucha24.p...ja-mosorny-gron

Losy krzesełkowego wyciągu w Zawoi od samego początku są zawiłe. Spółka Mosorny Groń, która wybudowała obiekt szybko jednak zbankrutowała, pieczę nad wyciągiem zaczął sprawować zarządca przymusowy, który usiłował spółkę postawić w stan upadłości.

Było to trudne z braku na to pieniędzy, wyciąg był wydzierżawiany, a gdy w końcu ogłoszono jego upadłość trzeba było rozpisać kilka przetargów, aby go ktoś. Były to Polskie Koleje Linowe z końcem kwietnia 2010 roku.

#18 web

• Użytkownik
  • 520 Postów:
  • Narty:RACETIGER SL RACING 165
  • Imię :Majka
  • Ulubiony stok:gdzieś w Alpach
  • Właściciel:+
  • Instruktor:kiedyś
Reputacja: 141
+

Napisano 17 styczeń 2012 - 20:12

Wyświetl postUżytkownik Zawoja dnia 17 styczeń 2012 - 11:47 napisał

.... powinni to sprywatyzować, czyli oddać pracownikom, ale jak dzisiaj się "prywatyzuje" chyba każdy wie - najlepiej sprzedać zagraniczniakom zamiast oddać tym, którym się to należy.

a komu sie należy? i za co?

#19 Zawoja

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 18 styczeń 2012 - 00:01

Andrzej wyciąg był zbudowany przez jakiegoś pana, którego nazwisko zaczynało się na S. Wyciąg działał tak, że jak przyjeżdżali kumple to wyciąg był zamykany, rozkładali koce na krzesełka i robili sobie imprezę. Potem to zabrał komornik, bo pan S. popadł w długi. Nie wiem kto jest obecnie właścicielem, wydwało mi się, że właśnie PKl, ale mogę się mylić, może za młody jestem i nie wiem wszystkiego. :D

web - pracownikom, mieszkańcom gminy - obojętne. Tylko to chroni przed lobingiem.