Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Trening, pora zacząć!

109 odpowiedzi w tym temacie

#41 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 10 październik 2010 - 15:12

Z jakieg blizej niewyjasnionego powodu wiedzialem,ze kolo zwroci na siebie najwieksza uwage.W tym roku uzywam juz worka z piaskiem a samo cwiczenie robi cuda z miesniami brzucha i dolnych plecow.

#42 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 10 październik 2010 - 23:50

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 9.10.2010, 23:44 napisał

Zgodnie z obietnica relacja z przygotowan chyba do poprzedniego sezonu,czesc tych cwiczen wykonuje i teraz.Taka domowa adaptacja treningow zawodowcow.
P.S.Zlosliwe komentarze w pelni zrozumiale :D

No i to jest wspaniały zestaw ćwiczeń narciarskich!!!
No ładnie... To ty koleżankom i kolegom proponowałeś jakieś koszmarne ćwiczenia dla ABSów, a sam robiłeś doskonałe ćwiczenia narciarskie???!!! :crazy_pilot:
No ale się zrehabilitowałeś tym filmem... :D
Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#43 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 11 październik 2010 - 07:00

szacun Prezesie! :D

robi wrażenie... sama nie wiem, co bardziej kreatywność czy zestaw ćwiczeń :crazy_pilot:

#44 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 11 październik 2010 - 15:47

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 11.10.2010, 1:50 napisał

No ładnie... To ty koleżankom i kolegom proponowałeś jakieś koszmarne ćwiczenia dla ABSów, a sam robiłeś doskonałe ćwiczenia narciarskie???!!! :crazy_pilot:

Bo wiesz Tadziu jakby jakies forumowe zawody czy cos to mala przewaga jest juz na starcie :D

#45 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 11 październik 2010 - 19:48

Ja mogę się pochwalić, bo mam nowego W-F'istę. Bardzo wymaga, wcześniej miałem innego i było inaczej .... ; )
Od początku roku było koszmarnie ale teraz już tak tego nie odczuwam, jest coraz lepiej no i to co najważniejsze nóżki pozostają moim b.mocnym punktem : )

Lekkoatletyka, niedługo zaczynamy gry zespołowe ale to też więcej treningu niż grania : )
Myślę, że będzie fajnie w tym sezonie.

Pozdrawiam : )
Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________

#46 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 13 listopad 2010 - 09:59

Polecam świetny artykuł ze strony skiinfo na temat treningu przed nartami :) http://www.skiinfo.p...html?aic=195099

#47 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2010 - 13:43

Tak krótko dodając, to pomijając długi trening przedsezonowy, bardzo ważne jest aby nie zacząć jazdy na nartach bez wstępnej rozgrzewki.
Musimy pamiętać o tym, że rozgrzewka właśnie taka zabezpiecza nas przy bardzo mocnym naciągnięciu mięśnia przed zerwaniem jego(Tak samo ścięgna, więzadła)
Też jeszcze 2 miesiące myślałem, że jak się zmęczę na rozgrzewce to potem nie mam szans na dalszą pracę ;d
Więc pamiętajmy o tym, można nie zabrać gogli z zapomnienia, czapki, skarpet ale o tym musimy pamiętać

Pozdrawiam, Rafał :)
Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________

#48 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 13 listopad 2010 - 13:57

best two hour of my life :hysterical:

i mówiąca opona stop it :) musisz być bardziej delikatny

że Ci się tak chce pełen podziw

Pozdrawiam

Użytkownik decent edytował ten post 13 listopad 2010 - 13:58

#49 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2010 - 14:36

Cytat

że Ci się tak chce pełen podziw

No dla mnie to najnormalniejsza rzecz, i chciałem uświadomić to innym. W moim poście niema ani grama nieprawdy :)

No troche epicko napisałem xD
Przyznam xD

Użytkownik mgr edytował ten post 13 listopad 2010 - 14:38

Dołączona grafika

#50 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 13 listopad 2010 - 17:20

Wyświetl postUżytkownik mgr dnia 13 listopad 2010 - 13:43 napisał

Tak krótko dodając, to pomijając długi trening przedsezonowy, bardzo ważne jest aby nie zacząć jazdy na nartach bez wstępnej rozgrzewki.

Teoretycznie tak, ale... Nigdy w zyciu nie robilem zadnej rozgrzewki przed jazda ani nie widzialem kogos, ktory by to robil, choc to jeszcze o niczym nie swiadczy - nie zauwazamy czegos lub kogos dopoki sie tym nie zainteresujemy. Piszac nigdy troche poklamalem, bo faktycznie pamietam krotkie rozgrzewki na jedynym kursie, w ktorym uczestniczylem jako uczen (nie liczac instruktorskich). Ale to dawne czasy. Niezla rozgrzewka jest podejscie, nawet krotkie, do wyciagu. Natomiast zawsze pierwszy zjazd traktuje bardzo rekreacyjnie. Zadnych gwaltownosci, niewielka predkosc, lagodne ruchy.

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 13 listopad 2010 - 17:21

#51 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 13 listopad 2010 - 18:11

Andrzeju jak mnie cieszy ten powyższy post.
Już myślałem, że znów jakąś zbrodnie popełniam, nie rozgrzewając się, a tu się okazuje, że jednak nie :)
Żegnam!

#52 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 13 listopad 2010 - 19:12

A ja bede sztywniakiem i rozgrzewke goraco polecam i do niej namawiam.A ostania osoba jak widzialem sie rozgrzewajaca byl Pazur na nocnej jezdzie(chyba,ze tak dziwnie chodzi albo tracil rownowage).Ja mam taktyke nie forsowania sie pierwszego dnia pierwszy zjazd to wogole lajt.Pierwszy dzien poswiecam na zapoznaniu sie z trasami "obczajka" ciekawych terenow off-piste.

Użytkownik pytek 23 edytował ten post 13 listopad 2010 - 20:03

#53 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 13 listopad 2010 - 19:25

Ja będę trzymał z Rafałem i Prezesem, rozgrzewkę praktykuję zawsze, choćby miało to być kilka przysiadów i rozciągnięć.
Nie wiem jak Wy, ale rozgrzewka daje mi pewien komfort.
Czy za rozgrzewkę możemy uznać np. 300m w butach narciarskich?

#54 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2010 - 19:30

A czy podejście do kasy w butach i powrót do reszty wycieczki, oraz dojście do krzesła lub orczyka to też rozgrzewka? Jeśli tak to ja rozgrzewam się zawsze :D
Żegnam!

#55 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 13 listopad 2010 - 20:02

To zalezy jaka to kolejka.Bo jesli do niej dojdziesz i potem musisz stac 45min za karnetem to po efekcie.

#56 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 13 listopad 2010 - 20:04

Ja się nie rozgrzewam i to pewnie błąd :aaaaa: czasami dla jaj robię "naciągnięcia". Nie panuję nad sobą przy pierwszym zjeździe, ciężko mi się zatrzymać, ciężko mi zachować zdrowy rozsądek, minimalizm pierwszego zjazdu rozpoznawczego. Ratuje mnie mój mąż, który praktykuje pierwszą jazdę w wersji lajt :) zmusza mnie do wolniejszej jazdy poprzez czekanie na niego. Nie mam umiaru, ale obiecuję poprawę. Pewnie dlatego ani mąż ani syn nie lubią ze mną jeździć :( i pewnie dlatego między innymi na zlotach wykorzystuję innych :dziekuje: :crazy_pilot:
Ola

P.S. ale staram się regularnie ćwiczyć na orbitreku :goraco:

#57 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2010 - 20:10

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 13 listopad 2010 - 20:02 napisał

To zalezy jaka to kolejka.Bo jesli do niej dojdziesz i potem musisz stac 45min za karnetem to po efekcie.

Prezesie takie kolejki omijam z daleka - jako dziecko ostałem się w sklepach w kolejkach i to mi wystarcza na całe życie :)

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 13 listopad 2010 - 20:04 napisał

Nie mam umiaru, ale obiecuję poprawę. Pewnie dlatego ani mąż ani syn nie lubią ze mną jeździć :( i pewnie dlatego między innymi na zlotach wykorzystuję innych :dziekuje: :crazy_pilot:

Ha ha to teraz już wiemy czemu Marecki po zlocie na Poniwcu więcej się nie pokazał - Ola go zajeździła :hysterical:, ale to pozwala wyciągnąć wniosek, że Deczko_inny ma niezłą kondycję, był na następnym zjeździe niezrażony wykorzystywaniem :hysterical:
Żegnam!

#58 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 13 listopad 2010 - 21:49

Już trzeci dzień się rozgrzewam. Przy remoncie, a końca nie widać.
A wracając do tematu - rozgrzewka to podstawa aby sobie samemu krzywdy nie zrobić.

#59 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 13 listopad 2010 - 22:24

I rozgrzewka i mały trening przed nartami jest wskazany ale podejrzewam, że na razie organizm jakoś znosi stawiane przed nim wyzwania i dlatego część z nas nie przywiązujemy do tego tak dużej wagi.

Choć przekonuje mnie do tego wywiad z dr. Robertem Śmigielskim gdzie można przeczytać

"57 proc. pacjentów stanowili mężczyźni, średnio 40-letni, z dużą skłonnością do ryzyka. Jak to opisał jeden z lekarzy - podniecały ich przeszkody (no chyba nie tylko), muldy, trudności."

i tu jest pies pogrzebany na razie dajemy radę (młodość rządzi) :hysterical: ale podejrzewam że z biegiem lat albo nasze jeżdżenie zmieni się w zwożenie ślizgowo-śmigowe albo aby utrzymać formę i dalej mieć radochę trzeba będzie zacząć traktować sprawę kondycji bardziej serio czyli ćwiczyć i nie dać się :D

Pozdrawiam

#60 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 19 maj 2011 - 23:15

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 9.09.2010, 16:37 napisał

A ta maszyna pewnie byl cross-trainer w Polsce chyba zwany orbitrek?

Tak wygląda wersja u mnie.

.Załączony plik  asder 021.JPG (66,52 KB)
Ilość pobrań: 2 Załączony plik  asder 022.JPG (66,79 KB)
Ilość pobrań: 2

Ale prawdziwym "workiem treningowym" jest batuta. Fenomenalnie rozgrzewa, wyrabia zmysł równowagi, a przede wszystkim można ćwiczyć jazdę na nartach. Bardzo lubię ćwiczyć na batucie "jazdę po muldach".
Jak macie możliwość to sprawdźcie to w jakimś parku rozrywki.

.
Załączony plik  moto_0452.jpg (499,44 KB)
Ilość pobrań: 2 Załączony plik  moto_0453.jpg (476,63 KB)
Ilość pobrań: 5 Załączony plik  batutomania.jpg (164,46 KB)
Ilość pobrań: 4