Użytkownik Pit edytował ten post 04 październik 2011 - 18:42
Trening, pora zacząć!
#3 Guest_pytek 23_*
Napisano 08 wrzesień 2010 - 12:34
Osobiście od lat stosuję ten zestaw ćwiczeń i jestem bardzo zadowolony ! http://www.narty.g2g.pl/trening.htm polecam !
Pozdrawiam Łysy .
#7 Guest_pytek 23_*
Napisano 08 wrzesień 2010 - 13:09
Użytkownik Łysy dnia 8.09.2010, 14:34 napisał
Osobiście od lat stosuję ten zestaw ćwiczeń i jestem bardzo zadowolony ! http://www.narty.g2g.pl/trening.htm polecam !
Pozdrawiam Łysy .
Miesnie brzucha i dolne miesnie plecow to najwazniejsze miesnie dla narciarza.
#10 Guest_pytek 23_*
Napisano 08 wrzesień 2010 - 15:35
Napisano 08 wrzesień 2010 - 17:48
A tu link prosto do postu:
http://www.kochamnarty.pl/index.php?s=&...post&p=6697
Napisano 09 wrzesień 2010 - 14:02
Ola
Napisano 09 wrzesień 2010 - 23:00
Użytkownik pytek 23 dnia 8.09.2010, 12:56 napisał
Pytku drogi!
Masz oczywiście rację, że mięśnie brzucha i pleców na nartach pracują.
Też pracują i nie wolno o nich zapomnieć.
Ale ten zestaw to kliniczny przykład ćwiczeń "kaloryfera" i ABSu (Absolutnego Braku Szyi)
Co za koszmarnie jednostronne ćwiczenia!!
Przez 8 minut ćwiczyli leżąc na plecach i ani przez sekundę na brzuchu!!!! Mnie to się nie mieści w głowie!!!! A więc gdzie te ćwiczenia mięśni pleców???
A dla mających kłopoty z kręgosłupem, ćwiczenia na brzuchu i na rękach i kolanach to podstawa. Te w leżeniu na plecach tylko jako uzupełnienie!!!!
Nawet dla narciarzy nie mających żadnych kłopotów z kręgosłupem zestaw który podałeś ma sens tylko jeśli będzie stanowił maksimum 5% całości ćwiczeń.
Tak na marginesie. Wszystkie ćwiczenia typu półprzysiady na 2 i 1 nodze, skoki z odbicia z 2 nóg i lądowaniu na 2 nogi, po prostej i slalomem, oprócz nóg ćwiczą mięśnie brzucha i pleców. I to dokładnie te, które pracują na nartach.
Oczywiście warto poćwiczyć ekstra mięśnie pleców (przede wszystkim) i brzucha. Ale pomysł, żeby przed nartami ćwiczyć tylko kaloryfer i kark jest chyba nieporozumieniem!!!
Przynajmniej tak mi się wydaje...
Pozdrawiam.
Tadek
Użytkownik Tadeusz T edytował ten post 09 wrzesień 2010 - 23:12
Forum narciarskie kochamnarty :-))
Napisano 10 wrzesień 2010 - 07:06
Użytkownik pytek 23 dnia 9.09.2010, 16:37 napisał
Wróżka? Jasnowidz?
Napisano 11 wrzesień 2010 - 11:27
Użytkownik Osetia dnia 9.09.2010, 16:02 napisał
Hmmm... Tez kupilem jakis czas temu. W promocji Makro, jakis niezly Kettler (chyba Verso 307). Maszyna calkiem, calkiem, tylko ochoty nie starcza. Strasznie nudno sie po niej chodzi. W zasadzie dobry pomysl, ale na deszczowe, punure listopadowe wieczory. Mimo wszystko jazda na rowerze czy zwykly marsz jest o wiele bardziej pasjonujacy. Nie to bym Cie znichecal
A co do treningu. Mysle, ze najlepsze sa ogolnosprawnosciowe cwiczenia z wiekszym dodatkiem przysiadow. A wiec rower, plywanie, w miare intesywny marsz, moze byc nordycki. Do tego dziennie kilka serii brzuszkow, grzbietow i przysiadow (2-3 serie po 10-20). Regularne! Dla amatorow wystarczy. No i pourlopowe pilnowanie wagi. U mnie na razie z tym jest dobrze, ale jeszcze kilka konferencji (wlasnie z jednej wrocilem), gdzie dobrze daja jesc i zacznie byc niedobrze.
Użytkownik o_andrzej edytował ten post 11 wrzesień 2010 - 11:33
Napisano 13 wrzesień 2010 - 12:17
Mam go od wczoraj i dzisiaj rano zaliczyłam już trening
Pewnie Andrzeju, że na świeżym powietrzu jest lepiej, ale czas i logistyka mnie niestety ograniczają, dlatego otwieram okno i przy rześkim porannym powietrzu biegnę idąc i macham łapkami!
Może ktoś z Was zna się na opracowywaniu treningów i powie mi ile, jak często i przy jakich obciążeniach powinnam ćwiczyć, nie po to, aby stać się enerdowską
Pozdrawiam, Ola