Skocz do zawartości

Folklor - nowy polski film Freeski

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojar

• Użytkownik
  • 8 Postów:
  • Narty:Armada Alpha 1
  • Imię :Piotrek
Reputacja: 6
+

Napisano 21 maj 2010 - 09:07

Oto teaser nowego narciarskiego filmu freestylowego, nad którym pracujemy: http://blog.twotip.c...teaser/lang/pl/

Pełna wersja wyjdzie gdzieś w październiku - więcej informacji pod linkiem :-)

Generalnie osobom zainteresowanym freestylem polecam śledzić właśnie blog twotipa.

w razie jakiś pytań dotyczących freeskiingu możecie do mnie pisać na priv - chętnie pomogę

pozdrawiam

#2 Pit

• Administrator
  • 3436 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 21 maj 2010 - 09:12

cześć wojar,
a po co na priv, przecież można na forum. Inni też pewnie będą zainteresowani :houk:

Prolog, zajefajny.

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#3 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 268
+

Napisano 21 maj 2010 - 09:38

Cześć
BRAWO TO SĄ NARTY!!!!!
Pozdro

#4 jabol

• Moderator
  • 1790 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 375
+

Napisano 21 maj 2010 - 12:17

-Filmik jakich wiele na youtubie, tyle że w krajowym wykonaniu
-cyrkowe sztuczki z przypiętymi nartami na sztucznych objektach
-może być bardzo niebezpieczne dla przypadkowych naśladowców
z NARTAMI przez duże N ma niewiele wspólnego
Dołączona grafika
pozdrawiam narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jazioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun Janusz

#5 Pit

• Administrator
  • 3436 Postów:
+

Napisano 21 maj 2010 - 13:08

-Nie ma definicji nart przez wielkie N. W takim razie to co dla jednego jest przez wielkie, dla drugiego być nie musi :houk:

#6 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 21 maj 2010 - 13:37

Cześć

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 21.05.2010, 14:17 napisał

Zrobisz tak?:houk::beer: Wiesz jakie trzeba mieć czucie śniegu. Freestylerzy są zazwyczaj znakomitymi narciarzami pozatrasowymi właśnie dlatego że umieją jeździć ponadprzeciętnie.
Pozdro

#7 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 21 maj 2010 - 13:48

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 21.05.2010, 13:17 napisał

Bezpiecznie to jest siedzieć w domu - byle nie w strefie zalewowej.

Jeśli to cyrkowe sztuczki i niebezpieczne dla naśladowców, to pytanko - Mitka pytanko też słuszne - znów pojęcie stylu się wyłania? A kto ów styl zdefiniował i na podstawie jakich kryteriów?
Jak inaczej mają się nauczyć "naśladowcy", jak nie przez naśladowanie. Twoja krytyka Janie przypomina mi gderanie starej baby "znów poręcze niszczą wandale, lepiej by RM posłuchali i na msze poszli, bo chodnik ślizgają".
Niech młodzież ćwiczy, uczy się, niech poświęca się pasji i ma ku temu warunki! Najłatwiej jest zakazać, tylko co w zamian???
Żegnam!

#8 wojar

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 22 maj 2010 - 15:34

Pit - spoko, nie ma sprawy ;-)

Jabol - chyba jeszcze nidy nie spotkałem się z tak haterską wypowiedzią...

"Filmik jakich wiele na youtubie, tyle że w krajowym wykonaniu" - jeżeli tak to odbierasz to szkoda - właśnie chodziło o to żeby się odróżniał - praca kamery i edycja tenczysa jest na najwyższym poziomie, film ma tytuł "Folklor", ponieważ skupia się głównie na Polakach i pokazuje, że w PL też są osoby, które coś potrafią, ponadto będzie towarzyszyć mu Polska muzyka, której w większości filmików na YT raczej nie usłyszysz

"cyrkowe sztuczki z przypiętymi nartami na sztucznych objektach" - właśnie nie cyrkowe tylko stylowe - cyrkowe sztucki są w aerialsach i o co chodzi z tymi sztucznymi obiektami? równie sztuczna jest wyratrakowana trasa narciarska.

"może być bardzo niebezpieczne dla przypadkowych naśladowców" - nie wiem co rozumiesz przez przypadkowego naśladowcę, ale nikt z riderów występujących w filmie nie jest zawodowcem - nie ma specjalnych zajęć nauki freestylu na nartach, każdy uczy się nawzajem od siebie wspólnie jeżdżąc. Oczywiście, że może być niebezpieczne, ale przeceiż o to właśnie chodzi - to daje zasrzyk adrenaliny, dla której właśnie uprawiamy ten sport

"z NARTAMI przez duże N ma niewiele wspólnego" - heh - jak narty mogą być nie wspólne z nartami? w jakim momencie wg Ciebie jazda na nartach przestaje być jazdą na nartach? jak skoczysz z muldki, albo buli na stoku to są narty, a jak już z górki usypanej przez armatki to nie, czy dopiero jak muldka ma jakąś wielkość? Niestety Cie nie rozumiem, jak chyba większość użytkowników forum

Użytkownik wojar edytował ten post 22 maj 2010 - 15:37

#9 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 22 maj 2010 - 17:00

Dla mnie jest to narciarstwo przez bardzo duze N.Od pewnego czasu interesuje sie troche freestylem i gdyby nie 15kg nadwagi pewnie bym sprobowal swoich sil w parku.Wielka frajde sprawia mi obserwowanie tego typu zabawy,cieszy ze dzieciaki spedzaja w snowparku caly dzien naprawde ciezko cwiczac a nie biegaja po ulicach z nozami.Nowa szkola naprawde ma charakter i dusze.

#10 marecki

• Użytkownik
  • 463 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 138
+

Napisano 22 maj 2010 - 17:25

Jabol :)

Wojar - fajny zwiastun, zawsze podobały mi się wszelkiego rodzaju skoki i trochę żałuję że za moich młodzieńczych lat nie było możliwości do korzystania z takich skoczni. Pewenikiem brałbym w tym udział a dzisiaj pozostaje tylko podziwiać młodzież :) bo choć umiejętności narciarskich chyba nie brakuje :beer: to już nie ta odwaga a i kości już deczko nadwyręzone :houk:
Powodzenia w tej zabawie i w realizacji filmu.

PS. nie zapomnij podać terminu premiery, już mam kilku chętnych do obejrzenia :)

Pozdrawiam Marek

#11 wojar

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 22 maj 2010 - 19:16

OK - Termin jeszcze nie znany bo chcemy dograć jeszcze ze 4 miejscówki i czekamy na dobrą pogodę, żeby siadły ładne ujęcia...
a co do zaczęcia zabawy we freeski można chyba w każdym wieku - przy dobrych umiejętnościach jazdy przychodzi to dość łatwo - tu jest edit z takiego freestylowego szkolenia w Livigno: , gdzie było kilka osób powyżej 40ki :-)

#12 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 23 maj 2010 - 09:50

Cześć

Wyświetl postUżytkownik wojar dnia 22.05.2010, 21:16 napisał

OK - Termin jeszcze nie znany bo chcemy dograć jeszcze ze 4 miejscówki i czekamy na dobrą pogodę, żeby siadły ładne ujęcia...
a co do zaczęcia zabawy we freeski można chyba w każdym wieku - przy dobrych umiejętnościach jazdy przychodzi to dość łatwo - tu jest edit z takiego freestylowego szkolenia w Livigno: , gdzie było kilka osób powyżej 40ki :-)

Filmiki kręcowne prze z naszych są na najwyższym poziomie. Powala zwłąszcza oryginalność ujęć o co naprawdę trudno przy gęstym rynku. Widzłąem jakieś dwa i pół roku temu jakieś demówki i już wtedy był to fantastyczny materiał.
Jeździć podstawowe figury na śniegu - obroty, przkładanki, skoki można mając nawet 70 lat - czucia śniegu się nie zapomina. Co innego ze skokami na hopach. Przy pokasowanych kolanach każde złe lądowanie to praktycznie po sezonie niestety.
Pozdro

#13 marecki

• Użytkownik
  • 463 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 138
+

Napisano 23 maj 2010 - 19:49

Wojar pewno masz rację że po 40-tce można się i w takie rzeczy bawić, tylko że ja myślałem o hopach tych naprawdę dużych które pokazałeś w zwiastunie filmu :beer: Zabawę na tych małych skoczniach mamy już za sobą i nadal się od czasu do czasu do nich wraca :houk: bo skoki na nartach to jest coś co dodaje temu sportowi dodatkowej frajdy i adrenaliny :) Tak jak pisze Mitek, skoków na tych dużych to już mogą nie wytrzymać nie tylko kolana ale i kręgosłupy, dlatego pozostaje patrzeć i z nutką zazdrości podziwiać Wasze wyczyny :)

Pozdrawiam

#14 isia123

• Użytkownik
  • 294 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 39
+

Napisano 24 maj 2010 - 19:24

Co tu komentować!?
WOW! :houk:

#15 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 161
+

Napisano 26 maj 2010 - 06:54

Wyświetl postUżytkownik wojar dnia 21.05.2010, 10:07 napisał

Oto teaser nowego narciarskiego filmu freestylowego, nad którym pracujemy: [url="http://blog.twotip.com/2010/05/20/folklor-

zajebiste!!! gdyby były potrzebne jakieś dziewczyny do ... no nie wiem... tańczenia, piszczenia itp. to jest nas tu kilka... Ja i Isia 123 na pewno, a reszta niech się sama wkręca :houk:

Ola :beer: :)

#16 isia123

• Użytkownik
  • 294 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 39
+

Napisano 26 maj 2010 - 07:15

To już jest nas dwie :houk: A może i nawet więcej.
Olu, podoba mi się ten pomysł!!!
Jak tylko będzie okazja...

#17 wojar

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 26 maj 2010 - 20:57

YEAH! tańce na pewno będą na afterparty po premierze :-)

#18 Pit

• Administrator
  • 3436 Postów:
+

Napisano 27 maj 2010 - 07:52

To ja proszę o 4 bilety w pierwszym rzędzie. Rezerwacja dokonana :houk:

#19 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 28 maj 2010 - 19:00

Piotrze (Wojar), a czy w Polsce macie gdzieś ciekawe miejsca, w których są warunki, do takich "baletów"? Oczywiście chodzi mi o stoki, na których ćwiczycie, nie o barierki w parkach :houk:
Żegnam!

#20 wojar

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 29 maj 2010 - 09:22

no niestety w Polsce jest ciężko i jest to związane chyba tylko i wyłącznie z tym, że to po prostu Polska, bo wystraczy wyjechać kilka kilometrów za granicę (do Czech, czy Słowacji) i mamy do wyboru już masę parków.
na zwykłym stoku też można coś popróbować - nose i tail pressy i buttery, ale niestety żadna ze szkoczni w teaserze nie stała w Polsce. Jedyna dobra duża skocznia w PL była na PFO:

Jest niby w PL kilka snowparków (białka, witów, ciche, możliwe że coś jeszcze), ale w tym sezonie były nie zadbane, a http://www.parkowadolina.pl/ w Istebnej nie dostała wystarczającej ilości śniegu.

Mam nadzieję, że ponieważ sport się rozwija i coraz więcej osób się w to bawi coś się w krótce zmieni :-)