Folklor - nowy polski film Freeski
Napisano 21 maj 2010 - 09:07
Pełna wersja wyjdzie gdzieś w październiku - więcej informacji pod linkiem :-)
Generalnie osobom zainteresowanym freestylem polecam śledzić właśnie blog twotipa.
w razie jakiś pytań dotyczących freeskiingu możecie do mnie pisać na priv - chętnie pomogę
pozdrawiam
Napisano 21 maj 2010 - 12:17
-cyrkowe sztuczki z przypiętymi nartami na sztucznych objektach
-może być bardzo niebezpieczne dla przypadkowych naśladowców
z NARTAMI przez duże N ma niewiele wspólnego

pozdrawiam narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jazioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun Janusz
Napisano 21 maj 2010 - 13:37
Użytkownik jabol dnia 21.05.2010, 14:17 napisał
Zrobisz tak?
Pozdro
Napisano 21 maj 2010 - 13:48
Użytkownik jabol dnia 21.05.2010, 13:17 napisał
Bezpiecznie to jest siedzieć w domu - byle nie w strefie zalewowej.
Jeśli to cyrkowe sztuczki i niebezpieczne dla naśladowców, to pytanko - Mitka pytanko też słuszne - znów pojęcie stylu się wyłania? A kto ów styl zdefiniował i na podstawie jakich kryteriów?
Jak inaczej mają się nauczyć "naśladowcy", jak nie przez naśladowanie. Twoja krytyka Janie przypomina mi gderanie starej baby "znów poręcze niszczą wandale, lepiej by RM posłuchali i na msze poszli, bo chodnik ślizgają".
Niech młodzież ćwiczy, uczy się, niech poświęca się pasji i ma ku temu warunki! Najłatwiej jest zakazać, tylko co w zamian???
Napisano 22 maj 2010 - 15:34
Jabol - chyba jeszcze nidy nie spotkałem się z tak haterską wypowiedzią...
"Filmik jakich wiele na youtubie, tyle że w krajowym wykonaniu" - jeżeli tak to odbierasz to szkoda - właśnie chodziło o to żeby się odróżniał - praca kamery i edycja tenczysa jest na najwyższym poziomie, film ma tytuł "Folklor", ponieważ skupia się głównie na Polakach i pokazuje, że w PL też są osoby, które coś potrafią, ponadto będzie towarzyszyć mu Polska muzyka, której w większości filmików na YT raczej nie usłyszysz
"cyrkowe sztuczki z przypiętymi nartami na sztucznych objektach" - właśnie nie cyrkowe tylko stylowe - cyrkowe sztucki są w aerialsach i o co chodzi z tymi sztucznymi obiektami? równie sztuczna jest wyratrakowana trasa narciarska.
"może być bardzo niebezpieczne dla przypadkowych naśladowców" - nie wiem co rozumiesz przez przypadkowego naśladowcę, ale nikt z riderów występujących w filmie nie jest zawodowcem - nie ma specjalnych zajęć nauki freestylu na nartach, każdy uczy się nawzajem od siebie wspólnie jeżdżąc. Oczywiście, że może być niebezpieczne, ale przeceiż o to właśnie chodzi - to daje zasrzyk adrenaliny, dla której właśnie uprawiamy ten sport
"z NARTAMI przez duże N ma niewiele wspólnego" - heh - jak narty mogą być nie wspólne z nartami? w jakim momencie wg Ciebie jazda na nartach przestaje być jazdą na nartach? jak skoczysz z muldki, albo buli na stoku to są narty, a jak już z górki usypanej przez armatki to nie, czy dopiero jak muldka ma jakąś wielkość? Niestety Cie nie rozumiem, jak chyba większość użytkowników forum
Użytkownik wojar edytował ten post 22 maj 2010 - 15:37
#9 Guest_pytek 23_*
Napisano 22 maj 2010 - 17:00
Napisano 22 maj 2010 - 17:25
Wojar - fajny zwiastun, zawsze podobały mi się wszelkiego rodzaju skoki i trochę żałuję że za moich młodzieńczych lat nie było możliwości do korzystania z takich skoczni. Pewenikiem brałbym w tym udział a dzisiaj pozostaje tylko podziwiać młodzież
Powodzenia w tej zabawie i w realizacji filmu.
PS. nie zapomnij podać terminu premiery, już mam kilku chętnych do obejrzenia
Pozdrawiam Marek
Napisano 22 maj 2010 - 19:16
a co do zaczęcia zabawy we freeski można chyba w każdym wieku - przy dobrych umiejętnościach jazdy przychodzi to dość łatwo - tu jest edit z takiego freestylowego szkolenia w Livigno: , gdzie było kilka osób powyżej 40ki :-)
Napisano 23 maj 2010 - 09:50
Użytkownik wojar dnia 22.05.2010, 21:16 napisał
a co do zaczęcia zabawy we freeski można chyba w każdym wieku - przy dobrych umiejętnościach jazdy przychodzi to dość łatwo - tu jest edit z takiego freestylowego szkolenia w Livigno: , gdzie było kilka osób powyżej 40ki :-)
Filmiki kręcowne prze z naszych są na najwyższym poziomie. Powala zwłąszcza oryginalność ujęć o co naprawdę trudno przy gęstym rynku. Widzłąem jakieś dwa i pół roku temu jakieś demówki i już wtedy był to fantastyczny materiał.
Jeździć podstawowe figury na śniegu - obroty, przkładanki, skoki można mając nawet 70 lat - czucia śniegu się nie zapomina. Co innego ze skokami na hopach. Przy pokasowanych kolanach każde złe lądowanie to praktycznie po sezonie niestety.
Pozdro
Napisano 23 maj 2010 - 19:49
Pozdrawiam
Napisano 26 maj 2010 - 06:54
Użytkownik wojar dnia 21.05.2010, 10:07 napisał
zajebiste!!! gdyby były potrzebne jakieś dziewczyny do ... no nie wiem... tańczenia, piszczenia itp. to jest nas tu kilka... Ja i Isia 123 na pewno, a reszta niech się sama wkręca
Ola
Napisano 29 maj 2010 - 09:22
na zwykłym stoku też można coś popróbować - nose i tail pressy i buttery, ale niestety żadna ze szkoczni w teaserze nie stała w Polsce. Jedyna dobra duża skocznia w PL była na PFO:
Jest niby w PL kilka snowparków (białka, witów, ciche, możliwe że coś jeszcze), ale w tym sezonie były nie zadbane, a http://www.parkowadolina.pl/ w Istebnej nie dostała wystarczającej ilości śniegu.
Mam nadzieję, że ponieważ sport się rozwija i coraz więcej osób się w to bawi coś się w krótce zmieni :-)