Skocz do zawartości

Czy warto kupić ?

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 jabol

• Moderator
  • 1776 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 366
+

Napisano 11 maj 2010 - 11:14

Wpadła mi w oko reklama książek na pewnym komercyjnym portalu
oto tytuły:
"śmiało na białym" Fehr - Kuchler
"technika i taktyka mistrzów" Sczafrański
"Carving - kurs jazdy...." Kuchler

może ktoś z szanownych koleżanek albo kolegów czytał ?

Użytkownik jabol edytował ten post 11 maj 2010 - 11:15

Dołączona grafika
pozdrawiam narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jazioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun Janusz

#2 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1202 Postów:
Reputacja: 342
+

Napisano 11 maj 2010 - 20:34

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 11.05.2010, 13:14 napisał

oto tytuły:

Nie czytalem, ale Kuchlera przegladalem. Darowalbym sobie. Napisane w czasach "karwigowego szalu", zwlaszcza fascynacji jego odmiana fan. Natomiast ksiazka Szafranskiego wydaje sie interesujaca. Jako dodatek do innych, bo zajmuje sie analiza i subtelnosciami skretow zawodnikow.

#3 Atena.Oswiecim

• Użytkownik
  • 43 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 19 sierpień 2010 - 16:49

tez wydaje mi się ze te ksiazki to juz takie nie z naszej epoki:)

#4 Alojz

• Użytkownik
  • 15 Postów:
Reputacja: 11
+

Napisano 15 listopad 2010 - 18:52

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 11 maj 2010 - 20:34 napisał

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 11.05.2010, 13:14 napisał

oto tytuły:

Nie czytalem, ale Kuchlera przegladalem. Darowalbym sobie. Napisane w czasach "karwigowego szalu", zwlaszcza fascynacji jego odmiana fan. Natomiast ksiazka Szafranskiego wydaje sie interesujaca. Jako dodatek do innych, bo zajmuje sie analiza i subtelnosciami skretow zawodnikow.

Cześć możesz mi w kilku słowach wyjaśnić co np. w "Carving-kurs jazdy...." jest już nieaktualne? Bo coś mi Twoje wyjaśnienia nie pasują...
Skimania

#5 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1202 Postów:
Reputacja: 342
+

Napisano 15 listopad 2010 - 20:03

Wyświetl postUżytkownik Alojz dnia 15 listopad 2010 - 18:52 napisał

Cześć możesz mi w kilku słowach wyjaśnić co np. w "Carving-kurs jazdy...." jest już nieaktualne? Bo coś mi Twoje wyjaśnienia nie pasują...

A co nie pasuje? Niewiele wyjasnie, bo zadnej z ksiazek Kuchlera nie czytalem. Przegladalem tylko i to jakis czas temu. Ksiazki byly wydane w poczatkach nowego tysiaclecia, w okresie fascynacji carvingiem w tym jego skrajnej odmiany - fun. Dzis z tej fascynacji niewiele zostalo. Przez ostatnich kilka lal, jezdzac tu i tam, nie widzialem zadnego funowca. Niemodny. Teraz w modzie jest freeride, a ten z carvingiem ma niewiele wspolnego. Mysle, ze wiele z tego co napisal Kuchler jest prawdziwe, ale przesadne i jednostronne. Dzis niektorzy, patrz Mitek, w ogole neguja carving jako trend rewolucyjny, wielu wrecz odwraca sie od niego szukajac innych technik i mozliwosci jezdzenia. Ja, tak mi sie wydaje, staram sie zachowac zdrowy umiar.

W zeszlym roku wpadla mi ksiazka Andrzeja Peszki "Narciarstwo, czyli jak poprawic technike...". MSZ calkiem niezla, choc dla umiejacych juz jezdzic. Z lekkim karwingowym odchyleniem. Napisalem autorowi kilka uwag i w nagrode dostane jego kolejne trzy nowe ksiazki. Zobacze. Mitek proponowal ksiazke Drzymaly "Narty". Jest co poczytac, niekoniecznie mocno demodee Kuchlera.

#6 Alojz

• Użytkownik
  • 15 Postów:
Reputacja: 11
+

Napisano 15 listopad 2010 - 22:39

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 15 listopad 2010 - 20:03 napisał

A co nie pasuje? Niewiele wyjasnie, bo zadnej z ksiazek Kuchlera nie czytalem. Przegladalem tylko i to jakis czas temu. Ksiazki byly wydane w poczatkach nowego tysiaclecia, w okresie fascynacji carvingiem w tym jego skrajnej odmiany - fun. Dzis z tej fascynacji niewiele zostalo. Przez ostatnich kilka lal, jezdzac tu i tam, nie widzialem zadnego funowca. Niemodny. Teraz w modzie jest freeride, a ten z carvingiem ma niewiele wspolnego. Mysle, ze wiele z tego co napisal Kuchler jest prawdziwe, ale przesadne i jednostronne. Dzis niektorzy, patrz Mitek, w ogole neguja carving jako trend rewolucyjny, wielu wrecz odwraca sie od niego szukajac innych technik i mozliwosci jezdzenia. Ja, tak mi sie wydaje, staram sie zachowac zdrowy umiar.

W zeszlym roku wpadla mi ksiazka Andrzeja Peszki "Narciarstwo, czyli jak poprawic technike...". MSZ calkiem niezla, choc dla umiejacych juz jezdzic. Z lekkim karwingowym odchyleniem. Napisalem autorowi kilka uwag i w nagrode dostane jego kolejne trzy nowe ksiazki. Zobacze. Mitek proponowal ksiazke Drzymaly "Narty". Jest co poczytac, niekoniecznie mocno demodee Kuchlera.

To że zmienia się moda nie upoważnia kogoś do negowania podstaw carvingu jako techniki jazdy. Bo popatrz na narty w sklepach, są proste? Nie w 99% są taliowane czy jak kto woli carvingowe. Nie można carvingu wykreślić jako techniki tylko dlatego że nie jest srendy. Nadal się uważa Pana Kuchlera w szerokich kręgach narciarskich jako wizjonera który pokazał że można jeździć inaczej. Mam tę książkę i do ludzi którzy się uczą podstaw carvingowej techniki jest wielce pomocna. Takie jest moje zdanie. Dziękuję.
Skimania

#7 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 268
+

Napisano 17 listopad 2010 - 12:43

Cześć

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 11 maj 2010 - 11:14 napisał

oto tytuły:

może ktoś z szanownych koleżanek albo kolegów czytał ?

Prawie każdą książke warto kupić. Z tych trzech akurat warto kupic wszystkie i dokładnie przeanalizowac treśc aby oddzielić ziarno od plew.
Pozdro

#8 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 275
+

Napisano 13 sierpień 2011 - 18:14

Wyświetl postUżytkownik Alojz dnia 15 listopad 2010 - 22:39 napisał

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 15 listopad 2010 - 20:03 napisał

To że zmienia się moda nie upoważnia kogoś do negowania podstaw carvingu jako techniki jazdy.

Alojz wyluzuj!!!! Technika pospolicie nazwana "carving" jest teraz na fali. Jeżdżą nią wszyscy zawodnicy i 5% amatorów. Tak więc nie masz się co obawiać o ona że zaniknie. Jest to najwydajniejsza i najbardziej skuteczna technika jazdy.
To że teraz medialnie staruszkowie z różnych śmiesznych ugrupowań namawiają do pędzlowania po stoku to nie znaczy że "carving" zamiera.