Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Tecnica Attiva Phoenix 90

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ewa

• Użytkownik
  • 585 Postów:
Reputacja: 25
+

Napisano 16 kwiecień 2010 - 13:22

Skoro już mowa o butach Tecnici, to kilka moich spostrzeżeń odnośnie Attiva Phoenix 90.
Załączony plik  attivaphoenix90u.jpg (55,32 KB)
Ilość pobrań: 16

Bałam się okrutnie tego zakupu, ale jak się później okazało - niepotrzebnie. But rzeczywiście jest wygodny (jeśli o bucie narciarskim można w ogóle tak powiedzieć), nie wyczuwam żadnego luzu (klamry zapinam najwyżej na 2 stopień), ucisku nie stwierdziłam również. Jak dla mnie jest to wybór dobry, chociaż w początkowej fazie kilka sensacji było: lekkie drętwienie dużego palca u prawej nogi. I to tyle. Może dla niektórych aż tyle… Ja jednak muszę zaznaczyć, że mój miniony sezon był słaby(ok. 8 dni po 4h), nie jeździłam dużo ze względu na to stłuczenie barku, więc i buta za bardzo nie rozjeździłam. Może za rok te objawy całkowicie znikną. Oby…
To co zauważyłam po sobie dzięki lepiej dopasowanym butom, to też na pewno bardziej precyzyjna kontrola nad nartami. Poprzednie Atomic Balanze 70 miałam o 2,5 numeru za duże, co wiadomo jaki wpływ ma na jazdę. Męczyłam się w nich, próbowałam różnych wynalazków (wkładki, 2 pary skarpet), ale prawie nic się nie poprawiło. Gdy stawałam w nich zapięta do pozycji narciarskiej, w palcach miałam masakrystyczne luzy. Nie do przyjęcia sytuacja, gdyż dopinałam skorupę w nieludzki sposób czasami, co doprowadzało do sensacji z krążeniem krwi. Także decyzja była szybka o zakupie nowego buta. Nie było to łatwe, zresztą zakup akurat tej części ekwipunku narciarza uważam za najistotniejszy i jednocześnie najtrudniejszy. Ale trzeba przez to przejść z jak najlepszym skutkiem jeśli chce się czerpać z tego sportu jak najwięcej przyjemności, bez zbędnych kontuzji…
Polecam ten but!
Poza tym jest...ładny :hysterical:
Ewa.

#2 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 16 kwiecień 2010 - 13:32

Widzę że fan klub firmy tecnica na forum jest silny i prężny. Same praktycznie pozytywne opinie, co daje dużo do myślenia. Nic tylko się cieszyć i polecać innym, szczególnie tym początkującym narciarzom. Jednak marka, to marka :hysterical:

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 16 kwiecień 2010 - 14:22

Tak to jest już PIT .

Większość osób zaczynających przygodę z nartami bardzo lekceważy zakup butów tłumacząc to sobie a to nie potrzebuję nic dobrego bo jestem początkujący , a to cena duża itd. każdy szuka powodu by kupić buta w miarę tanio i szybko , a to niestety okazuję się nie lada wyzwaniem . Po kilku latach większej lub mniejszej męczarni z butami ,dochodzimy do wniosku , że niestety trzeba zainwestować w dobrego buta i tutaj pojawia się właśnie Tecnica , owszem wybór nie jest łatwy dość spora kolekcja i co gorsze bardzo drogie , ale jak się już zdecydujemy na zakup rzekomych butów , to nagle przychodzi olśnienie na stoku , jak to możliwe że ja mogłem(am) tyle czasu męczyć się w innych butach . Ja zdaję sobie sprawę z tego ,że jak staniemy przed półką z butami i zobaczymy dość podobne do siebie buty z tym że jedne kosztują w granicach 600-800zl , a popatrzymy na cenę Tecnici za 1200-1500zl to wniosek jest oczywisty , nie no bez przesady tyle za buty nie dam ! przecież narty kosztowały mnie niespełna 1000zl , wiele razy słyszałem takie właśnie opinie w sklepie i nie trudno się tutaj nie zgodzić z klientem . Niestety śmiem twierdzić że w produkowaniu butów Tecnica doszła do perfekcji .
Życzę udanych i przemyślanych zakupów i naprawdę moi drodzy nie oszczędzajcie na butach to się odwraca przeciwko wam !!! .

Pozdrawiam :hysterical:

#4 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 16 kwiecień 2010 - 15:23

Wyświetl postUżytkownik Łysy dnia 16.04.2010, 16:22 napisał

Ja zdaję sobie sprawę z tego ,że jak staniemy przed półką z butami i zobaczymy dość podobne do siebie buty z tym że jedne kosztują w granicach 600-800zl , a popatrzymy na cenę Tecnici za 1200-1500zl to wniosek jest oczywisty , nie no bez przesady tyle za buty nie dam ! przecież narty kosztowały mnie niespełna 1000zl , wiele razy słyszałem takie właśnie opinie w sklepie i nie trudno się tutaj nie zgodzić z klientem . Niestety śmiem twierdzić że w produkowaniu butów Tecnica doszła do perfekcji .

Przesadzasz. Sam polecam wielu osobom buty tej firmy. Jezdza w nich z powodzeniem moje panie, choc na nieco bardziej flexible odpowiednikach (Attiva 70 i 80). Po wielu przymiarkach wyszlo, ze najlepiej pasuje (jakis wyzszy model Tecnici) na stopy mojego przyszlego ziecia, ale tak sie po prostu sklada. Te buty im najlepiej leza, co nie znaczy, ze odnosi sie to innych. Sam mierzylem jakies Diablo 2-3 lata temu i zachwycony nie bylem. Jakas kobieta na skiforum mierzyla Pheonixy 90 (albo 100) i nie kupila, bo jej nie trzymaly dobrze piety. Ceny butow Tecnici nie odstaja od innych w tej samej klasie. Dla corki i zony kupowalem te buty po przecenach za 700 - 800 zl. Ale w tej samej cenie, a nawet drozsze - przy porownywalnej klasie - byly buty innych firm.

Buty roznia sie nie tylko flexem, buzerami, patentami czy wygladem. Maja rozne charakterystyki. Procz roznych katow pochylenia cholewki i tzw. kata rampowego, na pewno roznia sie ruchomoscia cholewki przod tyl i to bez wzgledu na twardosc skorupy. Wg. moich malych doswiadczen, buty Tecnici umozliwiaja dosc duza ruchomosc przod-tyl w stosunku do ich odpowiednikow u Salomona. Na pewno ma to przelozenie na preferowany sposob jazdy. Probowalem rozkrecic taki temat na skiforum, ale wyraznie brak u forumowiczy wiedzy.

#5 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 16 kwiecień 2010 - 16:16

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 16.04.2010, 16:23 napisał

Wyświetl postUżytkownik Łysy dnia 16.04.2010, 16:22 napisał

Ja zdaję sobie sprawę z tego ,że jak staniemy przed półką z butami i zobaczymy dość podobne do siebie buty z tym że jedne kosztują w granicach 600-800zl , a popatrzymy na cenę Tecnici za 1200-1500zl to wniosek jest oczywisty , nie no bez przesady tyle za buty nie dam ! przecież narty kosztowały mnie niespełna 1000zl , wiele razy słyszałem takie właśnie opinie w sklepie i nie trudno się tutaj nie zgodzić z klientem . Niestety śmiem twierdzić że w produkowaniu butów Tecnica doszła do perfekcji .

Przesadzasz. Sam polecam wielu osobom buty tej firmy. Jezdza w nich z powodzeniem moje panie, choc na nieco bardziej flexible odpowiednikach (Attiva 70 i 80). Po wielu przymiarkach wyszlo, ze najlepiej pasuje (jakis wyzszy model Tecnici) na stopy mojego przyszlego ziecia, ale tak sie po prostu sklada. Te buty im najlepiej leza, co nie znaczy, ze odnosi sie to innych. Sam mierzylem jakies Diablo 2-3 lata temu i zachwycony nie bylem. Jakas kobieta na skiforum mierzyla Pheonixy 90 (albo 100) i nie kupila, bo jej nie trzymaly dobrze piety. Ceny butow Tecnici nie odstaja od innych w tej samej klasie. Dla corki i zony kupowalem te buty po przecenach za 700 - 800 zl. Ale w tej samej cenie, a nawet drozsze - przy porownywalnej klasie - byly buty innych firm.

Buty roznia sie nie tylko flexem, buzerami, patentami czy wygladem. Maja rozne charakterystyki. Procz roznych katow pochylenia cholewki i tzw. kata rampowego, na pewno roznia sie ruchomoscia cholewki przod tyl i to bez wzgledu na twardosc skorupy. Wg. moich malych doswiadczen, buty Tecnici umozliwiaja dosc duza ruchomosc przod-tyl w stosunku do ich odpowiednikow u Salomona. Na pewno ma to przelozenie na preferowany sposob jazdy. Probowalem rozkrecic taki temat na skiforum, ale wyraznie brak u forumowiczy wiedzy.

Nie sądzę bym przesadzał w czymkolwiek , oczywiście nie każdemu musi Tecnica pasować , ale nie zaprzeczysz faktom że jest to górna pólka w rodzinie butów .

Pozdrawiam :hysterical: