Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

OrawaSnow

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ewa

• Użytkownik
  • 585 Postów:
Reputacja: 25
+

Napisano 16 marzec 2010 - 19:35

Niedawno odwiedziłam ośrodek Orawa Snow na Słowacji. Z Bytomia wyjechaliśmy o godzinie 6:15, podróż trwała ok. 2,5h 160km, całkiem przyjemnie bez większych problemów. Pod stokiem znaleźliśmy się tuż przed 9:00 i pierwsze zaskoczenie…kompletny brak ludzi! Pomyślałam, że może wyciąg nie działa, awaria jakaś, a może śniegu nie ma… :zab: ? Na szczęście wszystko było w porządku co nastroiło nas megapozytywnie. Oczywiście kilkanaście minut później pojawiło się więcej samochodów ale i tak było wyjątkowo luźno przez cały dzień.
Krzesło Doppelmayr czterosobowe (w komplecie z ruchomą matą) jest wprawdzie dość powolne, ale można przeżyć. A teraz co do samych tras… Mam mieszane dość odczucia, ponieważ według mnie nie do końca oznaczenia są prawdziwe. Trasa czerwona (Lehotska2) tylko w dwóch miejscach przypomina czerwoną, pozostałe odcinki są dość płaskie. Trasa niebieska natomiast (Lehotska3) w środkowym odcinku powinna być raczej zielona, ktoś kto z natury nie używa kijków może mieć problem z dotarciem do dolnego odcinka… :thumbsup: Przygotowanie oceniam na czwórkę, ostrego sztruksika niestety nie zauważyłam, w niektórych miejscach nawet przetarcia, w innych zaś głęboki puch...
Baza gastronomiczna bardzo przyjemna, przy dolnej stacji znajduje się dość sporych rozmiarów karczma z cenami przyzwoitymi: herbata 0,80E, zestaw obiadowy 3E, jakieś ciastka do kawy 1,20E. Trudno mi ocenić walory smakowe gdyż poza napojami nic nie kupowałam… No może poza marlenką :thumbsup:
Generalnie ośrodek fajny, ale nie polecam osobom, które szukają większej adrenaliny. Nie odwiedziłam jednak drugiej części (Kohutik), na mapie widać czerwono-czarne kolory, być może jest tam ciekawiej pod względem nachylenia…
A tutaj stronka http://www.oravasnow.sk/mapy.php
…i kilka autorskich fotek…

Załączony plik  DSC_5203.jpg (922,96 KB)
Ilość pobrań: 19 .... dolna stacja wyciągu, jak widać luzik :thumbsup:

Załączony plik  DSC_5208.jpg (761,64 KB)
Ilość pobrań: 16 .... a tu jeszcze luźniej

Załączony plik  DSC_5207.jpg (730,49 KB)
Ilość pobrań: 21 .... strzał aparatem na czerwoną trasę

Załączony plik  DSC_5204.jpg (763,71 KB)
Ilość pobrań: 25 .... koniec niebieskiej trasy, można powiedzieć najbardziej stromy odcinek

Załączony plik  DSC_5221.jpg (710,85 KB)
Ilość pobrań: 19 .... końcówka drugiego zjazdu z niebieskiej, trzeba uważać na przelatujące sanki :thumbsup:

Załączony plik  DSC_5219.jpg (640,25 KB)
Ilość pobrań: 24 ... w tle trasa czerwona i czarna (nie sprawdzone przeze mnie organoleptycznie)

Załączony plik  DSC_5225.jpg (517,17 KB)
Ilość pobrań: 18 .... taki sobie widoczek z knajpki

Załączony plik  DSC_5228.jpg (769,06 KB)
Ilość pobrań: 18 .... wspomniana knajpka

Załączony plik  DSC_5230.jpg (735,52 KB)
Ilość pobrań: 15 .... psie zaprzęgi

Załączony plik  DSC_5214.jpg (554,29 KB)
Ilość pobrań: 16 .... dwa najładniejsze chyba

Załączony plik  DSC_5216.jpg (745,01 KB)
Ilość pobrań: 18 .... ratrak się do mnie uśmiechał więc mu cyknęłam fotkę

.... po czym aparat mi wysiadł i fotorelacji nadszedł kres :thumbsup:

Pozdrawiam,
Ewa

#2 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 17 marzec 2010 - 01:25

Wyświetl postUżytkownik Ewa dnia 16.03.2010, 20:35 napisał

...........................
Generalnie ośrodek fajny, ale nie polecam osobom, które szukają większej adrenaliny...............................

Pozdrawiam,
Ewa

I takich ośrodków mi szukaj :thumbsup: bo zmieniło mi się podejście do narciarstwa.
mirek

#3 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 17 marzec 2010 - 10:19

Mirek,
adrenalina wróci jak wyzdrowiejesz zupełnie. I zaczniesz szukać innych stoków :thumbsup:

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,