Skocz do zawartości

Pierwsza przygoda z freeride'em,

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 161
+

Napisano 16 marzec 2010 - 12:45

Podczas ostatniego zlotu forumowego (IV) popełniłam zjazd poza trasą. Do tej pory jeżdżąc gdzieś tam na narty i oglądając trasę i co poza nią jest myślałam o naszych wszystkich forumowiczach, którzy wiem, że TO robią. Szukałam miejsc, żeby potem móc napisać czy tak owe są. Już wiem, że te informacje będę różnicować, precyzować i pewnie też ich doświadczać.
Opisy Peregrina z kolejnych wypadów zaszczepiły chęć spróbowania wejścia i zjechania gdzieś indziej niż wszyscy. Sam wypad chłopaków na hałdę (hołdę) tylko to potęgował, ale nie wiedziałam do końca po co? Przygoda? Na raz? Na więcej? I co w tym fajnego oprócz samego towarzystwa i zabawy. Teraz wiem!

Obok trasy w Jaworkach było jak to określił Pit - pole z ziemniakami chłopa. Był z nami Pytek, który popełnia zjazd poza. Korciło mnie i czekała, aż gdzieś pójdzie :thumbsup: . Zagaiłam, że chciałabym i ja i zabrała mnie na pole ;) Sprzęt miałam nie do tego, bo zwykłe/niezwykłe slalomki o długości 155 cm, przy moich 175 cm wzrostu :thumbsup:

I pojechaliśmy! Bawiłam się przednio. Przez kilkanaście pierwszych metrów jechałam zafascynowana, że moje narty znikają i pojawiają się i jadę. Potem pod okiem Prezesa zorientowałam się, że zostawiam za sobą ślady! I to było TO! Najchętniej wsadziłabym sobie oko w tylną część ciała, żeby je widzieć i tworzyć nowe!
Tak mnie porwało, że nie chciałam stamtąd wyleźć! :thumbsup: Mało tego, byłam zła na innych, którzy wpadli na chwilę zobaczyć jak to jest, że zabierają mi miejsca do tworzenia nowych śladów :thumbsup:
Jest to genialne! Pełen :thumbsup:
Zaliczyłam glebę, wpadłam w śnieżek i byłam posikana z radości. Szukałam nowych miejsc i namawiałam Prezesa na jeszcze i jeszcze... odpuściłam, kiedy już śnieg był wyjeżdżony!

Tak było! Teraz wiem, jak to jest i z całą pewnością powtórzę, ale z kimś doświadczonym i na innym sprzęcie, żeby jeszcze bardziej poczuć to, o czym opowiadał mi Prezes, czyli o poczuciu unoszenia się, latania!

Straciłam cnotę i to nie z byle kim, bo z samym Prezesem :zab: . Mój Prezesie kochany :D :D

Chcę zostawiać ślady, zatrzymywać się i patrzeć na nie, robić nowe, coraz bardziej pokręcone i fantazyje i najchętniej nie przecinać śladów innych.
Dziękuję!

Pozdrawiam, Ola

#2 deczko inny

• Użytkownik
  • 1119 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 805
+

Napisano 16 marzec 2010 - 13:47

Załączony plik  frijaga_01.jpg (67,4 KB)
Ilość pobrań: 40Załączony plik  frijaga_02.jpg (94,02 KB)
Ilość pobrań: 43
Załączony plik  frijaga_03.jpg (179,9 KB)
Ilość pobrań: 35

#3 marecki

• Użytkownik
  • 463 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 138
+

Napisano 16 marzec 2010 - 13:59

Osetia -GRATULUJĘ odkrycia w nartach czegoś, co jest naprawdę najlepsze w dwóch deskach, teraz już wiesz po co się jeździ na nartkach :thumbsup: :thumbsup: :zab: nie dla sztruksu-choć też fajny, nie dla muldek - choć też zabawa przednia :thumbsup: ;) ale właśnie dla tego puszku poza trasami i radochy zostawiania fajnych śladów, bryzgajacego śniegu w twarz i tych milusich upadków :thumbsup: :D

PS. to jest właśnie to, co lekarz przepisuje mi co roku ze specjalnym zaleceniem :thumbsup:

Pozdrawiam Marek

Użytkownik marecki edytował ten post 16 marzec 2010 - 14:03

#4 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
+

Napisano 16 marzec 2010 - 14:24

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 16.03.2010, 13:59 napisał

Osetia -GRATULUJĘ odkrycia w nartach czegoś, co jest naprawdę najlepsze w dwóch deskach, teraz już wiesz po co się jeździ na nartkach :thumbsup: ... ale właśnie dla tego puszku poza trasami i radochy zostawiania fajnych śladów, bryzgajacego śniegu w twarz i tych milusich upadków :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam Marek

Dzięki Mareczku ;)
czy ja dobrze rozumiem, że Ty też TO robisz :D i ja wcześniej o tym nie wiedziałam? tajemniczy taki jesteś? Oj TY :zab: Pisz mi tu szybko, co Ty ta TO wyprawiasz!

Pozdrawiam, Ola

P.S. D_I dzięki za dowody... teraz nikt mi nie powie, że nie byłam w puszystym śnieżku :thumbsup: , choć jechałam jak na koniu... :thumbsup:

#5 Pit

• Administrator
  • 3436 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 824
+

Napisano 16 marzec 2010 - 14:27

Osetia,
jazda mogła być trudna, bo masz narty zupełnie do czegoś innego przeznaczone. Na nowy sezon pomyśl sobie o odpowiednich deskach z odpowiednią talią.

Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój...

#6 marecki

• Użytkownik
  • 463 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 138
+

Napisano 16 marzec 2010 - 14:48

Ola nie jestem typowym freerideowcem tak jak Peregrini, robię to na nartach takich jak mam czyli do jazdy raczej po trasach niż poza nimi. Sprawia mi to jednak tyle radości że gdy tylko nadarzają się warunki to szoruję prosto poza trasę, wtedy trasy mało mnie obchodzą :thumbsup: Takie warunki były w zeszłym roku i można było bezpiecznie pojeździć poza trasami lub poprostu po lesie - a to już mniej bezpiecznie :thumbsup: no ale zalecenia lekarza trza respektować :thumbsup:

PS. faktycznie jednak tak jak mówi Pit, narty to podstawa dobrej takiej zabawy ale w tym temacie to chyba większą wiedzę będzie miał Peregrini. Na "zwykłych" nartach trzeba w to wkładać więcej siły, kosztuje to poprostu więcej zdrowia :thumbsup:

Pozdrawiam Marek

#7 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
+

Napisano 16 marzec 2010 - 14:51

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 16.03.2010, 14:27 napisał

Osetia,
jazda mogła być trudna, bo masz narty zupełnie do czegoś innego przeznaczone. Na nowy sezon pomyśl sobie o odpowiednich deskach z odpowiednią talią.

talię odpowiednią to ja mam :thumbsup: :thumbsup: , ale wiem, wiem, pomyślę... ja pomyślę... mąż pomyśli... Pytek pomyśli... i Maniqa podpytam, od Pytka wiem, że mam tam jakieś cacka :thumbsup:

Narty to ja już nie wiem, jakie mam, bo nawet nie klaszczą :thumbsup: , ale był taki fajny zjazd, miedzy drzewkami, z górki i pod nią, ale ta górka była dość stroma i krótka. Bałam się z niej zjechać, bo bałam się, że czubki mi się wbiją i zawisnę na głowie :thumbsup: , a Prezes mnie zostawił i by było znikąd pomocy :zab:

Ola

#8 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 16 marzec 2010 - 17:26

Moje ręce i język nie pozwalają mi przejść obojętnie koło tego tematu

Patrząc z opisu free coś tam :thumbsup: to znaczy, że ja dziewictwo straciłem mając jakieś 12 lat :thumbsup:
Bo tak gdzieś w tym wieku zacząłem jeździć na nartach.

Droga młodzieży forumowa, dawniej takie cóś to nie był, żaden lans a codzienność. By pojeździć na nartach (które rodzice wraz z butami – jakie się trafiły to były – pożyczali na sezon w zakładzie pracy!!!), brało się takowe na plecy, szło pod górkę (nie byłem nigdy wcześniej, tzn. przed zeszłym sezonem, na stoku z wyciągiem) na czubku zakładało się narty na nogi i jazda w dół - po puszku of kors :thumbsup:. By mieć stok w sztruksik, całe towarzystwo jeżdżące na nartach podchodziło pod stok jodełką, lub równolegle, mozolnie ów sztruksik wyklepując swoimi własnymi nartami!!!

Ech to były piękne i beztroskie dni, super przygoda i niezapomniane, do końca mojego życia, atrakcje.

A teraz??? Nuda, nuda, nuda, ułatwienia, wyciągi i nuda :thumbsup: :thumbsup:
Żegnam!

#9 peregrin

• Użytkownik
  • 138 Postów:
  • Imię :Maciek
Reputacja: 177
+

Napisano 16 marzec 2010 - 18:16

Cześć,

Ola - gratuluję inicjacji :thumbsup:

Kiedar ładnie napisał - kiedyś jazda na wyciągu to było coś; dzisiaj na odwrót - wydarzeniem jest jazda poza trasą (załapałem się jeszcze mimo młodego(?) wieku chyba na końcówkę tych czasów o których pisze Kiedar...)

Kilka dni temu frirajdowałem w okolicach Kasprowego - Ola, oj podobałoby Ci się! :thumbsup:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

białego do zakładania śladów było sporo - tu kolega Kwaśny coś tam pisze na śniegu:

Dołączona grafika

mam niedosyt; trochę za wąskie narty miałem na ten śnieg....

talia nie ta :thumbsup:

pozdrawiam

m

Użytkownik peregrin edytował ten post 16 marzec 2010 - 18:30

#10 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
+

Napisano 17 marzec 2010 - 12:10

fiu, fiu!
Nie ma to tamto, prokurator ma tu, co robić! :thumbsup: Według Twojej definicji, jakże trafnej, to moje wejście na górką koło sklepu w Sosnowcu i na górkę blisko przedszkola nr 15 (tamże) i jazda na moich pięknych żółtych nartach Pieninach, miało miejsce, gdy miałam 7 lat!!! Wyciągu na oczy nie widziałam, bo wywodzę się z rodziny beznartnej! :thumbsup:
A teraz pieję jak dzieciak, bo zabawiłam się na nowo!!

Maciek, czyli to, co mnie tak cieszyło, zarówno robienie jak i oglądanie, to fachowo nazywa się : zakładanie śladów! Pięknie! Znowu się czegoś nauczyłam! :thumbsup: :thumbsup:

Chcę zakładać ślady i zostawiać ślady... Chcę połacie białego puchu dla siebie, plus kogoś, bo bojaźliwość i brak doświadczenia, każą się dzielić... jeszcze... :thumbsup:

FR jest boski!

Ola

#11 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 18 marzec 2010 - 22:50

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 17.03.2010, 13:10 napisał

fiu, fiu!
Nie ma to tamto, prokurator ma tu, co robić! :D Według Twojej definicji, jakże trafnej, to moje wejście na górką koło sklepu w Sosnowcu i na górkę blisko przedszkola nr 15 (tamże) i jazda na moich pięknych żółtych nartach Pieninach, miało miejsce, gdy miałam 7 lat!!! Wyciągu na oczy nie widziałam, bo wywodzę się z rodziny beznartnej! :)
A teraz pieję jak dzieciak, bo zabawiłam się na nowo!!

Maciek, czyli to, co mnie tak cieszyło, zarówno robienie jak i oglądanie, to fachowo nazywa się : zakładanie śladów! Pięknie! Znowu się czegoś nauczyłam! :) :)

Chcę zakładać ślady i zostawiać ślady... Chcę połacie białego puchu dla siebie, plus kogoś, bo bojaźliwość i brak doświadczenia, każą się dzielić... jeszcze... :zab:

FR jest boski!

Ola

Poniekad stworzylem potwora :)

#12 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 18 marzec 2010 - 23:06

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 18.03.2010, 22:50 napisał

Prezesie nie stworzyłeś, ale poprostu dojrzałeś wreszcie w Pięknej Bestię :) :) :zab:
Żegnam!

#13 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
+

Napisano 19 marzec 2010 - 09:14

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 18.03.2010, 23:06 napisał

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 18.03.2010, 22:50 napisał

Prezesie nie stworzyłeś, ale poprostu dojrzałeś wreszcie w Pięknej Bestię :) :) :zab:

Prezes na swoje podobieństwo! :D

Dareczku.... nuda! :) , to cudowne połączenie mam w sobie od prawie 34 lat :) , a świadomie z tego korzystam od kilkunastu... :) , tak czy tak pięknie to napisałeś... kolejność bardzo dobra... :D :)

Ola

#14 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 10 maj 2010 - 20:11

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 19.03.2010, 10:14 napisał

Dareczku.... nuda! :)

Olu choć cytat wyrwany z kontekstu to poniższy film, dedykuję Tobie na tą/tę :napoje10: nudę i czekam na podobny, z Twoim udziałem w przyszłym roku!!! :taniec2:

Jeden z komentarzy na YT do tego filmu jest taki: " this- is life !!!"

Użytkownik kiedar edytował ten post 10 maj 2010 - 21:18

Żegnam!

#15 jabol

• Moderator
  • 1789 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 375
+

Napisano 11 maj 2010 - 11:19

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 10.05.2010, 22:11 napisał

czekam na podobny, z Twoim udziałem w przyszłym roku!!!

to raczej pasuje do nowego tematu " Ostatnia przygoda z freeridem" :)
Dołączona grafika
pozdrawiam narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jazioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun Janusz

#16 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
+

Napisano 11 maj 2010 - 14:46

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 10.05.2010, 21:11 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 19.03.2010, 10:14 napisał

Dareczku.... nuda! :asado:

Olu choć cytat wyrwany z kontekstu to poniższy film, dedykuję Tobie na tą/tę :luz: nudę i czekam na podobny, z Twoim udziałem w przyszłym roku!!! :)

fiu, fiu! Dzięki Dareczku za taka nudę! :o_tu: ja chętnie, ale w wersji light :) , odważna jestem, ale nie aż tak :napoje10: ja wolę z Pytkiem, boczkiem, rzeźbić ślady, a potem je z dumą oglądać! :cheers:

Ola

P.S. ładna fotka :taniec2:

#17 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 11 maj 2010 - 15:17

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 11.05.2010, 15:46 napisał

Ola

P.S. ładna fotka :napoje10:

Twarzowa - nie prawdaż??? :)
Żegnam!

#18 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 901 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 54
+

Napisano 19 maj 2010 - 12:27

Coś specjalnie dla Oli:
http://www.pbase.com...kone/hurrangane
Fotki z ostatniego weekendu od legendarnej Gosi z Północy :houk:
pozdrawiam
Jarek

#19 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1971 Postów:
+

Napisano 20 maj 2010 - 09:15

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 19.05.2010, 13:27 napisał

Coś specjalnie dla Oli:
Fotki z ostatniego weekendu od legendarnej Gosi z Północy :)

chcesz mnie zabić???? :houk: :beer:

zajefajne fotki!!!!!! cudo! :)

Ola

#20 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 20 maj 2010 - 11:15

Wyświetl postUżytkownik JarekS dnia 19.05.2010, 14:27 napisał

Coś specjalnie dla Oli:
Fotki z ostatniego weekendu od legendarnej Gosi z Północy :houk:

Jarku a widziales Jej relacje z 1-2 maja?Niezle swieto puchu mieli,tylko zazdroscic.