Użytkownik kiedar dnia 17.04.2010, 9:29 napisał
Kiedyś rozum ludziom podpowiadał, że maszyny nie mogą latać, co nie przeszkadzało innym eksperymentować mimo krytyki i podejrzeń o upośledzenie umysłowe! Teraz dzięki temu możesz bez żadnych problemów zwiedzać świat (no chyba, że wulkan dymi).
Uważam, że jeśli ktoś nie zetknął się z homeopatią na poważnie i wyobraża sobie ją tylko jako pójście do apteki po jakieś granulki, to nic o niej nie wie i nie ma pojęcia co mówi! Bez względu na to co mu rozum podpowiada!
P.S.
W akupunkturze stężenia substancji leczniczych nie ma nawet w granicy błędu statystycznego i czy to jest również argument, że ona nie może działać?
Nie wiem ktorym ludziom rozum podpowiadal, ze maszyny nie moga latac. Na pewno nie np. Leonardo da Vinci. Dosc dobrze znam historie aviacji, polecam swietna ksiazke "Samolot dzielo czlowieka" Edwarda Malaka. Niektore historie zwiazane z lotnictwem, zwlaszcza z jego poczatkami, sa zupelnie nieprawdopodobne. Np. pierwszy przelot czlowieka nad kanalem La Manche (niejaki Bleriot). Przelecial tylko dlatego, ze w odpowiednim momencie zaczal padal deszczyk, i to 2-3 razy, by schlodzic silnik, ktory za moment by eksplodowal.
Akupunktura to zupelnie niefarmakologiczna metoda i porownanie jest niezasadne.
A z homeopatia sie zetknalem, a jakze. I to kilkakrotnir. Ja sam i moi znajomi. Jak sie domyslasz, z wiadomym skutkiem. Mysle, ze homeopatia nie szkodzi i to tez nie jest bez znaczenia. Chyba ze traktowana jest jako jedynie sluszna metoda. Na szczescie homeopaci, o ktorych wiem podchodza do niej w sposob racjonalny i wiedza kiedy antybiotyk jest niezbedny.
Trudno jest dyskutowac na takie tematy na forum narciarskim. Zreszta nie czuje sie na tyle kompetentny. Choc z drugiej strony (prawie ze cytat z monologu Tewje Mleczarza ze "Skrzypka na dachu"), dlaczego nie. W koncu jestesmy przede wszystkim ludzmi, nie tylko narciarzami.

Na koniec pozwole sobie dokleic cytat z wikipedii (
http://pl.wikipedia....wiki/Homeopatia ), ktory dosc dobrze oddaje moje podejscie:
Twierdzenia o skuteczności homeopatii przekraczającej efekt placebo nie mają poparcia w przeważających dowodach naukowych i przeprowadzonych badaniach klinicznych nad jej skutecznością[9][10][11][12][13]. Chociaż niektóre badania dały pozytywne wyniki[14][15][16][17][18], to systematyczne przeglądy wszystkich opublikowanych badań klinicznych nie udowodniły skuteczności homeopatii[19][20][21][22][23]. Co więcej, badania kliniczne o wysokiej jakości wskazują na mniej pozytywne efekty[21][24], a większości badań z pozytywnymi wynikami nie udało się powtórzyć lub wykazano problemy metodologiczne, które nie pozwalają na uznanie ich za jednoznaczny dowód na skuteczność homeopatii[25][26][11][10]. Powyższe fakty oraz stosowanie w homeopatii leków, które nie zawierają aktywnych składników farmakologicznych są powodem tego, że homeopatię uznaje się też za pseudonaukę lub szarlatanerię[27][28][29][30][31].