Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Jedna sekunda :(

75 odpowiedzi w tym temacie

#41 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 11 marzec 2010 - 23:32

Cześć

Wyświetl postUżytkownik MirekN dnia 11.03.2010, 23:25 napisał

Pozdrów kolegę ...... niech się nie martwi da się wytrzymać (z własnego doswiadczenia)
mirek

Mirek Zdrowia dla kolegi!!!
Jazda po stoku skuterem jest jednak ogólnie przyjetym standartem najszybszego dotarcia do oczekujacego pomocy na stoku.
W jakim celu gośc jechał i dlaczego robił to środkiem nie wiem ale warto to dokładnie sprawdzić.
Natomiast jazda skuterem po stoku jest raczej czyms normalnym. W wypadku gdy jedzie się bez wezwania zazwyczaj skuter wyczekuje w miejscach niebezpiecznych na wolną drogę. W wypadku gdy chodzi o domniemane ratowanie zycia skuter porusza sie z maksymalną mozliwa predkością w kierunku poszkodowanego.
W wypadkach poważniejszych wysyła się ratrak ze specjalnym przedziałem ratunkowym, w którym kontuzjowany może być zaopatrzony do czasu przybycia heli.
Obowiązkiem wszystkich uzytkowników tras jest jechać w taki sposób aby w nikogo nie uderzyć i nie powodowac zagrożenia. Jazda z dużą prędkością lub na granicy umiejetności jest dozwolona tylko na trasa wyłączonych z ruchu i specjanie chronionych.
Pozdro

Użytkownik Mitek edytował ten post 11 marzec 2010 - 23:34

#42 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 12 marzec 2010 - 11:20

W dzisiejszej wyborczej w dodatku B.B. jest sprawa opisana cała .

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#43 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 12 marzec 2010 - 13:41

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 12.03.2010, 12:20 napisał

a możesz zeskanować?
bo normalnie nie do wiary,
jakm sposobem ten narciarz nie widział skutera na szerokim otwartym zboczu
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#44 deczko inny

• Użytkownik
  • 1263 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 14 marzec 2010 - 16:30

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 12.03.2010, 13:41 napisał

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 12.03.2010, 12:20 napisał

bo normalnie nie do wiary,
jakm sposobem ten narciarz nie widział skutera na szerokim otwartym zboczu

...skuter 200 m. wyżej wyjeżdża zza przełamania terenu i zderza się z moim kolegą...

Użytkownik deczko inny edytował ten post 14 marzec 2010 - 16:31

#45 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 15 marzec 2010 - 14:49

dzięki Deczko
znalazłem linka:
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019...mu_koledzy.html
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#46 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 15 marzec 2010 - 15:26

Dalej uważam, że to masakra oblana skandalem i nadal trzymam kciuki za Pana Artura! :thumbsup: , no ale nie byłabym sobą, gdybym nie napisałam, że dumna jestem, że mam tak medialnego straszego kolegę Pana Mirosława... dobrze, że nie "Ka" :thumbsup:

Może ten artykuł zmusi kogoś do myślenia! Myślę o kierowcach skuterów... :thumbsup:

Ola

#47 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 16 marzec 2010 - 00:13

Cześć

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 15.03.2010, 15:49 napisał

Relacja niewiele wnosi. Nie podoba mi się sensacyjny tytuł i ton opisu.
Sytuacja moim zdaniem powinna byc szczegółowo zbadana bo jest to wypadek wyjątkowo kuriozalny. Myslę, że zdanie - został staranowany przez skuter może być prawdziwe bo szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie aby narciarz wcześniej skutera nie zauważył. Przełamanie jest zdecydowanie na korzyść narciarza bo każdy przed nim hamuje (u niektórych to instynkt) a skuter musi dodać.
Bardzo wspólczuję Andrzejowi ale sytuacja - moim zdaniem wymaga szczegółowego dochodzenia a nie lekko snakdalizującego w wymowie prasowego opisu.
Pozdrowienia

#48 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 16 marzec 2010 - 07:02

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 16.03.2010, 0:13 napisał

Cześć

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 15.03.2010, 15:49 napisał

Relacja niewiele wnosi. Nie podoba mi się sensacyjny tytuł i ton opisu.
Sytuacja moim zdaniem powinna byc szczegółowo zbadana bo jest to wypadek wyjątkowo kuriozalny. Myslę, że zdanie - został staranowany przez skuter może być prawdziwe bo szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie aby narciarz wcześniej skutera nie zauważył. Przełamanie jest zdecydowanie na korzyść narciarza bo każdy przed nim hamuje (u niektórych to instynkt) a skuter musi dodać.
Bardzo wspólczuję Andrzejowi ale sytuacja - moim zdaniem wymaga szczegółowego dochodzenia a nie lekko snakdalizującego w wymowie prasowego opisu.
Pozdrowienia

Mitek, to jest zapis medialny. Czego się po nim spodziewałeś, zwłaszcza, że minęło raptem kilka dni od wypadku? Sytuacja będzie zbadana, ale przez policję i prokuraturę i to na co czekasz będzie na pewno w ich aktach i może jakiś dziennikarz będzie jeszcze pamiętał historię kuriozalnego wypadku i Pana Artura i napisze coś końcowego, mianowicie, co się okazało, po co ten Pan tam wjeżdżał i czy po tym zdarzeniu ktoś, gdzieś wyżej pomyślał i coś zrobił.

Myslę, że zdanie - został staranowany przez skuter może być prawdziwe bo szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie aby narciarz wcześniej skutera nie zauważył. Przełamanie jest zdecydowanie na korzyść narciarza bo każdy przed nim hamuje (u niektórych to instynkt) a skuter musi dodać.

Czy jak odejmę z mojej prędkości, a dołożę do skutera... czy nie wychodzi na to samo? Czy wyhamowuje każdy? Na przełamaniu nie musisz widzieć, możesz jedynie usłyszeć... zwłaszcza nie oświetlony i bez syreny.

Ola

#49 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 16 marzec 2010 - 07:44

Pozdrowienia

Ja proponuję powołać komisję śledczą !!! Mitku Tobie oczywiście stanowisko Przewodniczącego zarezerwowałem już.

A tak na poważnie, relacja jak zawsze w gazetach, tv, itp. środkach przekazu nastawiona na wzbudzenie emocji, ale po to się to pisze by wywołać dyskusję.
Co do odpowiedzialności, to moim zdaniem, powinno się poprostu zgłosić to na policję a później wytoczy sprawę w sądzie i wtedy narobić w prasie i nie tylko niezłego szumu, może to da komuś coś do myślenia!!!
Żegnam!

#50 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 16 marzec 2010 - 09:41

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 16.03.2010, 8:02 napisał

Mitek, to jest zapis medialny. Czego się po nim spodziewałeś, zwłaszcza, że minęło raptem kilka dni od wypadku? Sytuacja będzie zbadana, ale przez policję i prokuraturę i to na co czekasz będzie na pewno w ich aktach i może jakiś dziennikarz będzie jeszcze pamiętał historię kuriozalnego wypadku i Pana Artura i napisze coś końcowego, mianowicie, co się okazało, po co ten Pan tam wjeżdżał i czy po tym zdarzeniu ktoś, gdzieś wyżej pomyślał i coś zrobił.

Właśnie o tym myslę Olu. Wielokrotnie miałem możliwość czytac takie durne dziennikarskie opisy obliczone na sensację. Niestety bardzo niewielu dziennikarzy będzie starało sie kontynuować sprawę i przekazać nie tylko sensacje ale faktyczne ustalenia śledztwa.

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 16.03.2010, 8:02 napisał

Czy jak odejmę z mojej prędkości, a dołożę do skutera... czy nie wychodzi na to samo? Czy wyhamowuje każdy? Na przełamaniu nie musisz widzieć, możesz jedynie usłyszeć... zwłaszcza nie oświetlony i bez syreny.

Ola

Nie wychodzi na to samo. Jeżeli narciarz zachował sie jak należy czyli odjął przed przełamaniem to po prostu został staranowany przez skuter koniec. Jeżeli natomiastnie nie zachował ostrozności to może byc obarczony częścia winy za zdarzenie. Przy dośc szybkiej jeździe będąc w kasku i niespodziewając sie skutera nie musiał go wcale usłyszć ale przed przełamanie zwolnic powinien. Wyhamowac powinien każdy (chyba, że jedzie na zawodach lub na zamknietym stoku) inaczej jest po prostu wariatem.
Na przełamaniu nie musisz widzeić ale musisz jechac tak abyś był w stanie zareagowac na to co bedzie za nim. Zaden nomalny narciarz nie spodziewa się jednak że za przełamaniem pojawi sie pędzący pod górę skuter (pod górę musi dodać jak pisałem).
Bardzo jest ciekawy wyników tego sledztwa. Wypadke jest o tyle powazny, że może posłuzyc do stworzenia szczegółowych uregulowań dotyczących poruszania sie po stoku narciarskim a także - co chyba najwazniejsze - być elemenetem w dyskusji do wymuszenia na właścicielach stoków obowiązku organizacji posterunku ratowniczego.
Pozdrowienia

Użytkownik Mitek edytował ten post 16 marzec 2010 - 10:51

#51 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 41
+

Napisano 16 marzec 2010 - 10:08

Konkluzja z wypadku: "Durnota dziennikarska". Ciekawe, ciekawe :thumbsup:

#52 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 16 marzec 2010 - 10:57

Cześć

Wyświetl postUżytkownik isia123 dnia 16.03.2010, 11:08 napisał

Konkluzja z wypadku: "Durnota dziennikarska". Ciekawe, ciekawe :thumbsup:

To nie jest takie smieszne Isiu. Wielokrotnie miałem mozliwość konfrontowania zdarzenia z relacja dziennikarską oraz tym co ta relacja powodowała. Samo zdarzenie schodziło na drugi plan jeszcze przed opublikowaniem materiału a konstrukcja tegoz powodowała że opinia społeczna miała zupłenie inny obraz zdarzenia niz rzeczywiste fakty.
W efekcie winnymi zdarzeń czyniono ich ofiary a dyskusja była równie sensowna jak po wypadku Jana Mazocha.
Pozdrawiam

#53 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 41
+

Napisano 16 marzec 2010 - 11:21

Kto by pomyslał, a mi się zdawało, że sytuacje przedstawił D_I, bo tam był :thumbsup:
Komentarz dziennikarski może i jest tendencyjny, ale przecież Sir D_I przedstawił sytuacje wcześniej.

Z niczego się nie śmieje tym bardziej, że akcja poważna.

Pozdrawiam

P.S. Panu Arturowi życzę powrotu do zdrowia i aby lęk przed skuterami nie przesłonił mu pasji :thumbsup:

#54 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 16 marzec 2010 - 12:07

Cześć

Wyświetl postUżytkownik isia123 dnia 16.03.2010, 12:21 napisał

Kto by pomyslał, a mi się zdawało, że sytuacje przedstawił D_I, bo tam był :thumbsup:
Komentarz dziennikarski może i jest tendencyjny, ale przecież Sir D_I przedstawił sytuacje wcześniej.

Z niczego się nie śmieje tym bardziej, że akcja poważna.

Pozdrawiam

P.S. Panu Arturowi życzę powrotu do zdrowia i aby lęk przed skuterami nie przesłonił mu pasji :thumbsup:

DI opisał to co mógł. Nie widział samego zderzenia a mnie nurtuje jak do tego doszło - dokładnie. Na sniegu były pewnie slady, które moznaby przeanalizować - w takiej sytuacji jednak - co naturalne - sie o tym nie mysli dopiero później.
Na takich zdarzeniach człowiek sie uczy aby samemu nie ulec wypadkowi stąd moje dociekania. Pozdrowienia

#55 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 16 marzec 2010 - 14:21

Jak by na ten wypadek nie spojrzeć, to wina może być tylko po jednej stronie -prowadzącego skuter i kropka.
Pewno każdy z Was widział takie skutery różnych służb stokowych poruszających się po trasach w Polsce czy też za granicą. Staje się to w obecnych czasach normą, ale ja osobiście nigdy nie widziałem aby odbywało się to środkiem trasy. Zawsze gość jechał zupełnie z boku trasy, ostrożnie ( wolno ) i z dodatkowym migającym oświetleniem.
Dlatego gdybanie i próba obwiniania w jakimkolwiek stopniu narciarza za to zdarzenie wydaje się poprostu ( delikatnie mówiąc ) nie na miejscu!!!

Pozdrawiam

Użytkownik marecki edytował ten post 16 marzec 2010 - 14:24

#56 deczko inny

• Użytkownik
  • 1263 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 16 marzec 2010 - 16:00

W artykule nie widzę żadnych wątków sensacyjnych, a dziennikarka (z którą znamy się wiele lat) napisała o wypadku na moją prośbę i konsultowała się ze mną nawet w trakcie pisania tekstu. Rozmawiała również z Gatem i Goprem.
Co do wypadku.
Sprawa jest prosta jak drut. Kolega jechał po absolutnie pustym stoku, słońce miał za plecami, widoczność znakomitą. Nie jechał szybko i robił skręt w poprzek stoku, gdy zza odległego 20-25 metrów uskoku terenu pojawił się skuter. Uskok nie jest jakiś wielki, ale na tyle duży, że częściowo ogranicza widoczność w dół z poziomu wzroku narciarza, a człowiek siedzący nisko na skuterze w pewnym miejscu pod uskokiem prawdopodobnie nie widzi nic do góry. Poza tym czy jest ktoś kto robiąc skręt w prawo patrzy się w lewo czy z dołu nic nie nadjeżdża? Równie dobrze trzeba by się było patrzeć w górę, czy coś nie spada.
Kolega kątem oka zobaczył wyłaniający się skuter. Oczywiście nie mógł już nic zrobić. Dostał z lewej strony (lewa ręka i noga złamane). Sądąc po krwiaku na prawej łydce udało mu się odruchowo zacieśnić skręt w lekko w górę skoku, ale to tylko domysły. Pewne jest tylko to, że narciarz nie jechał pod górę, a skuter w dół.
Załączony plik  Zdj_cie_0005.jpg (129,68 KB)
Ilość pobrań: 31
Załączony plik  Zdj_cie_0007.jpg (159,06 KB)
Ilość pobrań: 32

#57 bacteria

• Użytkownik
  • 226 Postów:
  • Narty:ELAN SL 09/10
  • Imię :Justyna
  • Ulubiony stok:ten na którym jest pusto
  • Instruktor:po prostu nie lubię instruktorów
Reputacja: 123
+

Napisano 16 marzec 2010 - 18:25

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 16.03.2010, 10:41 napisał

Nie wychodzi na to samo. Jeżeli narciarz zachował sie jak należy czyli odjął przed przełamaniem to po prostu został staranowany przez skuter koniec. Jeżeli natomiastnie nie zachował ostrozności to może byc obarczony częścia winy za zdarzenie. Przy dośc szybkiej jeździe będąc w kasku i niespodziewając sie skutera nie musiał go wcale usłyszć ale przed przełamanie zwolnic powinien. Wyhamowac powinien każdy (chyba, że jedzie na zawodach lub na zamknietym stoku) inaczej jest po prostu wariatem.
Na przełamaniu nie musisz widzeić ale musisz jechac tak abyś był w stanie zareagowac na to co bedzie za nim. Zaden nomalny narciarz nie spodziewa się jednak że za przełamaniem pojawi sie pędzący pod górę skuter (pod górę musi dodać jak pisałem).
Bardzo jest ciekawy wyników tego sledztwa. Wypadke jest o tyle powazny, że może posłuzyc do stworzenia szczegółowych uregulowań dotyczących poruszania sie po stoku narciarskim a także - co chyba najwazniejsze - być elemenetem w dyskusji do wymuszenia na właścicielach stoków obowiązku organizacji posterunku ratowniczego.
Pozdrowienia

SORRY, ale jadąc stokiem WSZYSCY poruszają się w jednym kierunku W DÓŁ-do tego służy stok. Ja w życiu nie zwolniłabym za przełamaniem, bo w życiu nie spodziewałabym się, że COKOLWIEK MOŻE PORUSZAĆ SIĘ W PRZECIWNYM KIERUNKU i to jeszcze środkiem stoku.

To tak jakby na autostradzie, gdzie wszyscy poruszają się w jedną stronę pług zaczął np odśnierzać pod prąd.

Użytkownik bacteria edytował ten post 16 marzec 2010 - 18:30

#58 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 16 marzec 2010 - 19:05

Cześć
Dzieki DI. Włąsnie o tego typu relcję mi chodziło. Zdjęcia są ewidentne, sprawa światła itd. Pytanie tylko jak mozna być tak lekkomyślnym. Nie mam po prostu słów na okreslenie zahcowania kierowcy skutera.

Wyświetl postUżytkownik bacteria dnia 16.03.2010, 19:25 napisał

SORRY, ale jadąc stokiem WSZYSCY poruszają się w jednym kierunku W DÓŁ-do tego służy stok. Ja w życiu nie zwolniłabym za przełamaniem, bo w życiu nie spodziewałabym się, że COKOLWIEK MOŻE PORUSZAĆ SIĘ W PRZECIWNYM KIERUNKU i to jeszcze środkiem stoku.

To tak jakby na autostradzie, gdzie wszyscy poruszają się w jedną stronę pług zaczął np odśnierzać pod prąd.

Ja tam zawsze PRZED przełamaniem zwalniam - taki odruch - a nóż ktos tam leży albo jest jakaś dziura, nawet jak jestem w 100% pewny że stok pusty, ale ja jestem instruktorem a dobrych podobno nie ma.
Pozdrawiam

Użytkownik Mitek edytował ten post 16 marzec 2010 - 19:34

#59 bacteria

• Użytkownik
  • 226 Postów:
  • Narty:ELAN SL 09/10
  • Imię :Justyna
  • Ulubiony stok:ten na którym jest pusto
  • Instruktor:po prostu nie lubię instruktorów
Reputacja: 123
+

Napisano 16 marzec 2010 - 22:46

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 16.03.2010, 20:05 napisał

Cześć
Dzieki DI. Włąsnie o tego typu relcję mi chodziło. Zdjęcia są ewidentne, sprawa światła itd. Pytanie tylko jak mozna być tak lekkomyślnym. Nie mam po prostu słów na okreslenie zahcowania kierowcy skutera.

No ale w końcu nawet Pan Instruktor doszedł do tego o czym wszyscy od początku piszą, czyli że w wypadku do którego doszło nie było ani odrobiny winy narciarza (jadącego tak jak powinien i jak mu wolno). Jak napisał Marecki wina wypadku jest całkowicie po stronie kierowcy skutera, ale jeszcze gorszy był brak kogokolwiek mogącego udzielić pomocy.

Wypadki się zdarzają, niezależnie kogo to wina i jaki wypadek na stoku musi być wyszkolony GOPRowiec, bo czasem tylko taka osoba będzie potrafiła pomóc.

A relacja w wyborczej ze zdarzenia jest prawidłowa poza "wzdychającym panem Mirosławem" :thumbsup:. DI raczej rzadko wzdycha.

Użytkownik bacteria edytował ten post 16 marzec 2010 - 23:00

#60 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 17 marzec 2010 - 07:29

Cześć

Wyświetl postUżytkownik bacteria dnia 16.03.2010, 23:46 napisał

No ale w końcu nawet Pan Instruktor doszedł do tego o czym wszyscy od początku piszą, czyli że w wypadku do którego doszło nie było ani odrobiny winy narciarza (jadącego tak jak powinien i jak mu wolno). Jak napisał Marecki wina wypadku jest całkowicie po stronie kierowcy skutera, ale jeszcze gorszy był brak kogokolwiek mogącego udzielić pomocy.

Być może nie rozumiem co napisałem ale mnie zależało na poznaniu faktów w taki sposób jak to przedstawił Mirek w osttaniej relacji popartej zdjęciami. cześniejsze informcje były niepełne lub dla mnie niejasne. NIgdzie też nie twierdziłem, żę narciarz był winien a jedynie, że może zostać obarczony częścią winy - to raczej dośc solidna różnica.

Wypadki się zdarzają, niezależnie kogo to wina i jaki wypadek na stoku musi być wyszkolony GOPRowiec, bo czasem tylko taka osoba będzie potrafiła pomóc..

Między inni dlatego właśnie drązyłem temat o czym napisałem powyżej

A relacja w wyborczej ze zdarzenia jest prawidłowa poza "wzdychającym panem Mirosławem" :thumbsup:. DI raczej rzadko wzdycha.

Relcję każdy ocenia według własnego uznania. Ja tam wolę fakty przedstawione prze Mirka w sposób fachowy i bez egzaltacji niż sformułowania: "zapowiadało się tak pięknie" czy "będzie pamietal do końca życia jako koszmar" itd w prostej lini wywodzące się z ambitnych publikacji typu Superexpres.:thumbsup:.

I daruj sobie z łaski swojej "Pan Instruktora" bo staram się rozmawiać w sposób spokojny, rzeczowy i grzeczny.
Pozdro
Pozdrawiam