Najlepsze ośrodki narciarskie 2010 w Polsce
Napisano 05 marzec 2010 - 07:44
Moje zaskoczenie jest pełne - JAWORKI są na pierwszym miejscu!!! Oj Panie i Panowie, byle by śnieg był to może zawitamy tam w trakcie zlotu???
Napisano 05 marzec 2010 - 08:49
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 05 marzec 2010 - 09:31
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 05 marzec 2010 - 22:37
- w zeszłym roku wygrała Białka z oceną łączną 3,91 a w tym mając 4,17 zajęła ledwo 6 miejsce (co znamienne i zastanawiające - dla właścicieli zwłaszcza - w takich łatwych kryteriach, jak kultura obsługi, Białki nie ma w pierwszej 10!!!)
- Jaworki, które zajęły w tym roku 1 miejsce ze średnią oceną 4,49 w zeszłym roku w ogóle ich nie były w TOP 20 (w tym roku, jak podaje Onet, głosowało 2 razy tyle ludzi co w zeszłym - 19tyś głosów)!!!
- kategoria "stosunek ceny do jakości" też jest bardzo ciekawa - Białka, która ma najwięcej tras za, moim zdaniem dobrą cenę, nie znalazła się i w tej kategorii w pierwszej 10!
- kategoria "Przyjemność z jazdy" Jaworki pierwsze miejsce z oceną 4,68
- Jaworki wygrały w sumie w 6 z 10 kategorii ("Przyjemność z jazdy", "Bezpieczeństwo na stoku", "Dzieci na nartach", "Gastronomia", "Kultura obsługi", "Stosunek ceny do jakości").
Jak widać małe ośrodki zdecydowanie górą, wyraźnie rysuje się odwrót od dużych stacji - tak jak pisał KubaRK. Ludzie wolą jeździć krótszymi trasami, ale bez kolejek i niesłychanego tłoku! I co chyba równie ważne, tam gdzie czujemy się dobrze i bezpiecznie, gdzie widzimy, że naszym pociechom stworzone są bezpieczne warunki, tam gdzie jest miła obsługa, ceniąca klienta, a nie traktująca go jak zło konieczne, tam ludzie chętnie wracają, są lojalni i głosują na taki ośrodek, a co ważne, wybaczą pewne uchybienia, których nie wybaczą choćby Białce.
Mam tylko nadzieję, że np. Białka wyciągnie wnioski - zwłaszcza z kategorii "Kultura obsługi" - bo jak widać, szybkim krokiem kroczy w stronę postrzegania jej jako drugiego Zakopca, a na lansie i opinii można pociągnąć parę lat, ale kiedyś ludzie zagłosują nogami i nawet nowe baseny termalne mogą nie pomóc w pozyskaniu klienta – po prostu cena noclegu w połączeniu z kultura obsługi, może go skuteczniej zniechęcić.
Panu Lucjanowi i Arenie Narciarskiej Jaworki, po raz kolejny, serdecznie gratuluję!!! Jak widać podejście do klienta - Pan Lucjan potrafi na maila odpowiedzieć nawet w piątek przed 24 – kultura, a przede wszystkim dbanie by narciarze czuli się bezpiecznie, procentuje bardziej niż lans!!!
Gratuluję
Napisano 15 marzec 2010 - 18:15
Stacja narciarska Hawrań w Jurgowie na Podhalu wygrała w tegorocznym plebiscycie na Najlepszą Stację Narciarską Małopolski 2009/2010.
Nagrody zostały przyznane w trzech kategoriach: duże stacje narciarskie, małe stacje narciarskie oraz pojedyncze wyciągi. W plebiscycie trwającym od grudnia do końca lutego głosowali narciarze i snowboardziści.
Napisano 15 marzec 2010 - 18:46
Kategoria: duże stacje narciarskie
Hawrań w Jurgowie - laureat
Centrum Narciarskie Azoty w Krynicy - Słotwinach
Śnieżnica w Kasinie Wielkiej
Kategoria: małe stacje narciarskie
Jurasówka w Siemiechowie - laureat
Henryk w Krynicy-Zdroju
Czarny Groń w Rzykach
Kategoria: pojedynczy wyciąg
Lubinka - laureat
Zadział w Nowym Targu
Chabówka - U Żura
Arena Narciarska Jaworki Homole - specjalne wyróżnienie kapituły !!!
Limanowa Ski - specjalne wyróżnienie kapituły dla stacji najlepiej dbającej o bezpieczeństwo na stoku
Co do jasności, to nie wiem za co Limanowa Ski tą nagrodę otrzymała, bo ile razy popatrzę tam na kamerki i widok tuż przy końcu stoku, to raczej nie widzę tam bezpieczeństwa, a wręcz przeciwnie niebezpieczeństwo - zresztą gdy tam jeździłem na nartach te same sceny widziałem na własne oczy!
Ale gratuluje szczególnie tym ośrodkom które wybrali ludzie nie kapituły, bo takie kapituły trącą mi zawsze kółkiem wzajemnej adoracji.
Laureatom jeszcze raz gratuluję!
P.S.
O niektórych pisaliśmy na forum - mnie miło, że i moje niemal rodzinne strony doceniono (myślę tu o Jurasówce w Siemiechowie).
Użytkownik kiedar edytował ten post 15 marzec 2010 - 18:54
Napisano 16 marzec 2010 - 11:11
Użytkownik isia123 dnia 16.03.2010, 11:05 napisał
Zgadza sie tylko że:
W Jurgowie masz dwa wyciagi i 3km tras 7dni dla dziecka do 12 roku zycia 285 PLN
W takim na przykład, odległym o 500km Hochkar masz 6 wyciągów 18 km tras a dziecko do 7 roku zycia jeździ za darmo a do 15 lat za 240PLN - dlatego własnie te "DUŻE" stacje mnie bawią.
Pozdrowienia
Napisano 16 marzec 2010 - 11:23
I to jest w nich dla mnie najważniejsze. A jakie one są w stosunku do Austrii, to każdy wie. Ważne że są
Napisano 16 marzec 2010 - 12:02
Użytkownik Pit dnia 16.03.2010, 12:23 napisał
I to jest w nich dla mnie najważniejsze. A jakie one są w stosunku do Austrii, to każdy wie. Ważne że są
Piotrek, ja tez bardzo lubie nasze góry i strasznie żałuje że mnie na nie nie stać. To nie jest żart - naprawdę.
Pozdrowionka
Napisano 16 marzec 2010 - 12:08
Napisano 21 maj 2010 - 09:12
Moim zdaniem jest to nic innego jak reklama upadających stacji im wyżej tym gorsze np:
Szczawnica Palenica - bardzo wysokie miejsce hahahaha , ele kur.....a , kto ją tam wstawił , tak się składa że w tym sezonie miałem okazję tam przebywać 24 dni , i oświadczam wszem i wobec , że ludzi można było tam na ręce policzyć , to samo dzieje się na Mosornym groniu . Owszem są to piękne stacje, ale brak dobrego przygotowania i ceny skutecznie odstraszają ludzi ,co do innych stacji opisanych tutaj tych małych , nawet nie będę się rozpisywał ,to zestawienie to totalna ściema , mająca zachęcić ludzi do odwiedzenia upadających stacji !!!!
Użytkownik Łysy edytował ten post 21 maj 2010 - 09:14
Napisano 21 maj 2010 - 12:28
Użytkownik kiedar dnia 15.03.2010, 18:46 napisał
Hawrań w Jurgowie - laureat
Centrum Narciarskie Azoty w Krynicy - Słotwinach
Śnieżnica w Kasinie Wielkiej
Jurasówka w Siemiechowie - laureat
Henryk w Krynicy-Zdroju
Czarny Groń w Rzykach
Lubinka - laureat
Zadział w Nowym Targu
Chabówka - U Żura
Arena Narciarska Jaworki Homole - specjalne wyróżnienie kapituły !!!
Limanowa Ski - specjalne wyróżnienie kapituły dla stacji najlepiej dbającej o bezpieczeństwo na stoku
Co do jasności, to nie wiem za co Limanowa Ski tą nagrodę otrzymała, bo ile razy popatrzę tam na kamerki i widok tuż przy końcu stoku, to raczej nie widzę tam bezpieczeństwa, a wręcz przeciwnie niebezpieczeństwo - zresztą gdy tam jeździłem na nartach te same sceny widziałem na własne oczy!
Ale gratuluje szczególnie tym ośrodkom które wybrali ludzie nie kapituły, bo takie kapituły trącą mi zawsze kółkiem wzajemnej adoracji.
Laureatom jeszcze raz gratuluję!
P.S.
O niektórych pisaliśmy na forum - mnie miło, że i moje niemal rodzinne strony doceniono (myślę tu o Jurasówce w Siemiechowie).
Jeśli mogę się podpiąć pod ten post i oczywiście kiedar mnie nie zlinczuje za to , to pozwolę sobie wtrącić kilka moich uwag ....
Jurgów
Popieram Laureata , zresztą jest to moja ulubiona stacja pisałem już o tym , nie wiem tylko dlaczego wylądowały w tym zestawieniu Centrum Narciarskie Azoty w Krynicy - Słotwinach , to jest już wiekowa stacja , chyba że autor tego zestawienia miał na myśli długość tras to fakt porównywalne z Jurgowem .
Jurasówka w Siemiechowie - laureat , bardzo miła stacja , świetna dla początkujących , bardzo dobrze przygotowana , jedyny minus to ten orczyk i długie czekanie do wyjazdu , ceny też nie małe jak na taką stacyjkę .
Lubinka - Na pewno świetna stacja dla Tarnowian z racji położenia 16km na miejsce . Sam stok świetny , dobrze przygotowany powiem więcej nawet dość wymagający . Niestety wielkim minusem jest około 30 letni wyciąg orczykowy który ma okropną tendencje do urywania się przy linie i spadania przed nosem narciarza jak i niestety na głowę . Osobiście w tym roku byłem sprawca około 45 min przestoju ponieważ przed nosem poleciał mi cały zaczep i ściągnął linę z koła prowadzącego , szczęście dla mnie i chyba większe dla nich że wyszedłem z tego bez szwanku , dość długi czas oczekiwania do wyciągu , ceny karnetów czasowych bardzo drogie .
Bardzo miłe zaskoczenie , miałem okazję w tym sezonie 2 razy jezdzić w tej stacji i tutaj nie mogę się zgodzić z opinią Kiedara . Jakość przygotowania trasy powaliła mnie , nie pamiętam kiedy ostatnio jezdziłem na tafli lodu i nie mylić proszę z oblodzeniami , trasa po prostu równiutka jak szyba , aż chwilami głupio się czułem , jeśli chodzi o bezpieczeństwo to sądzę że ta ocena jest za siatki ochraniające słupy wyciągu , jak również kilka szkółek z instruktorami , którzy poruszali się tylko prawą stroną stoku do połowy , a lewa strona ta szybsza (FIS) była wolna tylko dla tych lepiej jeżdżących , i tutaj wielki szacun dla instruktorów za rozsądek , szkoda że tak rzadko się to praktykuje .
Ogólnie rzecz biorąc jest to nowa i bardzo piękna stacja oczywiście rozwijająca się , szczerze polecam , aha zapomniałbym ceny karnetów bardzo ładne , jeśli dobrze pamiętam to od 9-16 był to koszt 45zl.
Użytkownik Łysy edytował ten post 21 maj 2010 - 12:33