Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Wasza wina

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 02 lipiec 2010 - 15:30

To jak anarchia, podoba mi się :)

Załączone pliki

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#22 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 03 lipiec 2010 - 22:50

Adamie, zupełnie Cię nie rozumiem. Piszesz:

Cytat

... a jeśli działki są jego, to może je grodzić z uwagą, by płot nie był wyższy niż 2 metry...

Czy trasa narciarska może być poprzedzielana płotami????
Skoro nie, to pan B, tak samo jak Ty wiedział, że nie wolno jej grodzić. Nawet jak działka na trasie jest już jego.

Skoro dalej wspominasz o lesie, to idźmy tym tropem. Prywatny, czy państwowy właściciel lasu nie ma prawa go grodzić. Bo uniemożliwia swobodne przemieszczanie się zwierząt. (Oczywiście są wyjątki typu szkółki, czy odgrodzenie od autostrady). A las ma być ekosystemem, a nie tylko plantacją drzew.
Czy to źle????
I jak ktoś kupuje las to musi się z tym pogodzić, albo go sprzedać. Jeśli grodzi to łamie prawo, dokładnie tak, jak bezczelnie łamie prawo pan B. Bo kupując działkę przeznaczoną na trasę i z istniejącą trasą, wiedział, że nie ma prawa jej grodzić. Tak jak kupując las też nie można go grodzić. Nikt pana B nie zmuszał do kupowania tych działek. Mógł kupić inne, o innym przeznaczeniu i swobodnie, zgodnie z prawem je grodzić.

Pytasz:

Cytat

...a gdybyś miał las setletni,, gdzie modrzewie stoją jak maszty a dęby przeogromne pamiętają Grunwald, ...

Adamie, taki las to fragment puszczy pradawnej. On może być tylko rezerwatem ścisłym. .
I pod żadnym warunkiem nie może być mój czy twój, a nawet Lasów Państwowych.
On ma być bezwzględnie chroniony prawem, a nie kaprysem właściciela !!!!!!

Wiesz dlaczego? Bo 99,99% prywatnych właścicieli gdyby mogło, natychmiast wycięłoby go równo z trawą. Lasy Państwowe wycinałyby go stopniowo, poczynając od drzew najstarszych (patrz Puszcza Białowieska, a dawniej Augustowska, o której rabunkowej wycince już prawie wszyscy zapomnieli).

Zwróć uwagę na mój zwrot:

Cytat

gdyby mogło, natychmiast wycięłoby go równo z trawą

I to następne ograniczenie prywatnej własności. Jak masz prywatny "normalny" las, tak naprawdę plantację drzew, to nawet wtedy nie możesz go sobie ot tak wyciąć. Musisz poczekać, aż drzewa osiągną odpowiedni wiek. Jak wytniesz wcześniej, to złamiesz prawo. Mimo że jesteś jego właścicielem.
Czy to źle ????

Pozdrawiam serdecznie.
Tadek

Użytkownik Tadeusz T edytował ten post 03 lipiec 2010 - 23:34

Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#23 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 04 lipiec 2010 - 19:11

By nie było tylko źle, to jest i dobrze. No prawie dobrze, ale choć część widzi, że jest źle :) :)

http://www.gazetakrakowska.pl/podhale/zako...ntuje,id,t.html
Żegnam!

#24 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
Reputacja: 32
+

Napisano 05 lipiec 2010 - 14:14

Sama idea "prawa śniegu" jest podobna do... przepisów dotyczących dostępu do brzgów rzek i jezior.
Spływ kajakowy pod tytułem:" skok przez płotki" - orginalna propozycja turystyczna.
A prawo dostępu do brzegu jakoś nie wykończyło właścicieli.
A z innej beczki.
Skimennie, lubisz poruszać się autostradami, obwodnicami?
A może korzystasz z gazu?
I myślisz, że te autosrady i gazociągi powstały tak, przy dobrej woli właścicieli działek na trasie ich przebiegu?
To może by tak bez przesady o tych strasznych skutkach prawa śniegu?
Swoją drogą już kiedyś , jako naród, przerabiasliśmy nienaruszalne , święte prawa jednostki.
Ale cena za to była niewielka, nieprawdaż?

#25 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 05 lipiec 2010 - 21:31

Pouczanie- narodowa specjalność- ogórki do kiszenia najlepsze są gruntowe...

...dlaczego uparliście się by na siłę zrobić Byrcynowi dobrze, dlaczego chcecie mu zrobić interes jeżdżąc po jego łące, wbrew jego woli...a może on woli śnieg biały bez śladów...nie znam woli Byrcyna, ale ją szanuję...
...usilne uszczęśliwianie, to traktowanie uszczęśliwianych jak idiotów i osoby niepoczytalne, nierozumiejące co dla nich jest dobre, najlepsze...
...posłużę się przykładem panny, dziewicy, rzadki przykład, choć możliwy, otóż dla tej panny najlepiej byłoby wyjść za mąż za człowieka zamożnego, statecznego, domatora, lubiącego dzieci, człowieka, który "obsypałby ją złotem" ale panna nie chce, zrozum pannę ...choć część odprawionych rajfurów powie, że pewnie panna mierzy wyżej i chce więcej... ale może ta panna chce zupełnie czegoś innego... ale głupia panna ta...
...a robienie komuś dobrze przeważnie wynika z chęci zrobienia dobrze sobie...

Tadeuszu, ja to piszę w obronie drzew właśnie.../a Byrcyn dopóki nie zostanie wywłaszczony z nieruchomości, może grodzić swoją działkę, choćby w planie przestrzennego zagospodarowania i lotnisko było/
Kajro- gazu używam, nawet bywam na gazie...

Pozdrawiam- adam
Dołączona grafika

#26 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 06 lipiec 2010 - 08:28

"Prawo szlaku"......wczoraj w trójce słyszałem szefa komisji który stał na jej czele, powiedział że komisja przestała pracować, a co za tym idzie, temat przepisów prawnych dotyczących "prawa szlaku" umarł !
Wprawdzie jakiś minister jeszcze chce powalczyć, ale jest za krótki na Bakcyla. A sam Bakcyl to cwaniak, w złym znaczeniu tego słowa !

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#27 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
Reputacja: 32
+

Napisano 06 lipiec 2010 - 08:29

I tu , Skimenie, trafiłeś w sedno.
W d... mam robienie dobrze Byrcynowi czy innym jemu podobnym.
Chodzi o moje dobre samopoczucie. Chciałbym, z pobudek lokano- patryjotycznych, na narty jeździć w polskie góry, ciężko zarobiony grosz zostawić w Polsce. Tylko moje pojęcie patryjotyzmu nie wyłącza zdrowego rozsądku.
I tak jedyne moje marzenie związane Zakopanym to Kasprowy.
A co do gazu. Taka anegdotka.
Ile kosztuje metr kwadratowy nieużytku rolnego? Przyjmijmy 15 czy 20 zł. Ile kosztuje ten sam metr tego samego nieużytku ,gdy przjść prze niego ma gazocią? Tak proporcjonalnie 400 do 500 zł.
Pazerność czasem nie ma granic i tu tkwi pewnie przyczyna działań Byrcyna a nie chęć patrzenia z okna na nieskalaną śladem nart zaśnieżoną łąkę. Chociaż może go tym stwierdzeniem krzywdzę?
Sposobów rozwiązania tej patowej sytuacji jest kilka, a każda zaczyna się od... rozmowy i słuchania . Jeszcze szczypta skłonności do kompromisu i ... kto wie?

#28 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 06 lipiec 2010 - 09:42

Temat prawa gorskiego czy prawa sniegu byl juz wielokrotnie poruszany i przedyskutowany. Nie pamietam na ktorym forum, tu czy na skiforum, dyskutowalem z KubaR, ktory byl raczej przeciwko wprowadzeniu owego prawa. Ja jestem umiarkowanym zwolennikiem wprowadzenia regulacji, ale wiele argumentow Kuby mnie przekonalo. Pamietam, ze nawet przeczytalem i przetlumaczylem fragmenty francuskiego prawa gorskiego (Loi de Montagne czy jakos tak), na ktorym w swoim czasie chcial sie oprzec Giertych z LPR, gdy jeszcze byl w koalicji z Kaczynskimi. Regulacje francuski wydaly mi sie wtedy madre i stonowane. Na pewno Byrcyn w ich swietle lamie prawo. Pamietajmy jednak, ze Francja to Francja, inne zaszlosci historyczne, inne gory. O ile pamietam powierzchni gorskiej (powyzej 500 m) u nich jest ponad 20%, u nas - cos ok. 3%. A i kraj u nich wiekszy. Mozna sobie pozwolic na inne podejscie. Zreszta Francja to kraj z silna ingerencja panstwa w kazda dziedzine zycia. Ma to swoje zalety, ale i wady. Podobne rozwiazania do Francuzow stosuja Szwajcarzy i Wlosi. Austriacy dzialaja bardziej w oparciu o lokalne ustalenia.