Skocz do zawartości

Tatrzańska przygoda w stylu retro

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 peregrin

• Użytkownik
  • 138 Postów:
  • Imię :Maciek
Reputacja: 177
+

Napisano 26 luty 2010 - 19:16

Cześć,

krótka relacja z jednego z majowych, tatrzańskich dni, który bardzo utkwił w mojej pamięci. Piękna pogoda, miłe towarzystwo, dużo chodzenia, świetne zjazdy i drobne kłopoty - wszystko to zbliżyło ten dzień do mojego ideału narciarskiej przygody...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Razem z Kwaśnym i dwójką Zacnych Przewodników Tatrzańskich (w skrócie ZPT) wybraliśmy się z okazji pochodu pierwszomajowego na piękną turę szlakiem przedwojennych, oppenhaimowych wyryp narciarskich (kto czytał "W stronę Pysznej" ten wie o co chodzi).
Trasa nasza wiodła na Kasprowy Wierch – zjazd do Doliny Cichej – w górę do Doliny Wierchcichej – na przełęcz Zawory – podejście na Gładką Przełęcz – zjazd do Dolinki pod Kołem – podejście na Zawrat – zjazd nad Czarny Staw – na colę do Murowańca – z buta przy świetle księżyca przez Boczań - i o 23.30 meldujemy się w Kuźnicach… Bardzo fajna wycieczka tatrzańska ze słońcem, wiatrem, mrozem i popsutymi nartami w tle… Krótka fotorelacja:

Po sforsowaniu Kasprowego (który to już raz w tym sezonie…) pędzimy w stronę Skrajnej Przełęczy

Dołączona grafika

i po chwili rozpoczynamy zjazd do Doliny Cichej

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

czasem trzeba kluczyć pomiędzy kamieniami i zjeżdżać dość wąskimi płatami śniegu w żlebach

Dołączona grafika

śniegu jak widać coraz mniej; widać jak schodzą niebezpieczne lawinki gruntowe...

Dołączona grafika

w stronę Doliny Wierchcichej prowadzą nas świeże ślady misia...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

dochodzimy do Wierchcichej

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kopy Liptowskie; Józef Nyka pisał w przewodniku, że bardzo lawiniaste. Jak widać, nie kłamał...

Dołączona grafika

Przełęcz Zawory

Dołączona grafika

Dołączona grafika

podejście na Gładką

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Gładka Przełęcz - kilka dni wcześniej byłem tutaj z drugiej strony. Hmmm, nawet Fogg potrzebował na to 80 dni... :thumbsup:

Dołączona grafika

Kostur kusi ośnieżoną ścianą... Zjazd za 1 wg W/Ż

Dołączona grafika

Szybki zjazd do Dolinki pod Kołem i pędzimy na Zawrat

Dołączona grafika

Na Zawracie wieje, zimno, zlodowaciały śnieg i najgorsze ze wszystkiego; awaria wiązania. Cholerna żółłta Silvretta po prostu się rozleciała. Chcąc ją reanimować poprawiłem jej w złości "z buta", no i oprócz piętki odpadła cała reszta... Hmmm, fuck, fuck, fuck. Kwaśny i ZPT zjeżdżają, a ja zmuszony jestem zjeźdżać w niekonwencjonalny sposób...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Do Murowańca docieramy o zmroku. Szybka cola, bigosik, takie tam różne i przy księżycu i czołówce przebijamy się przez Boczań...

Dołączona grafika

...by przed północą dotrzeć do Kuźnic.

Udział wzięli: Trzej Amigos i Magda, która to nizin nie lubi i na Hali pozostała...

Dołączona grafika

pozdrowionka!

#2 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 26 luty 2010 - 19:23

Nie no, jesteście niesamowici!!!!! :thumbsup:

Mowę mi odjęło. Wielki :thumbsup:
Żegnam!

#3 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 27 luty 2010 - 13:00

Cześć! :thumbsup:
To dwa głupie pytania: :thumbsup:
Czy do skiturów można użyć normalnych butów narciarskich? Czy pożyczać też buty razem z nartami?
O ile podejście na fokach jest mniej męczące od podejścia "z buta". Wiadomo, że to zależy od śniegu, ale tak od - do??

Piękna wycieczka... Rzeczywiście prosto z "Pysznej" :thumbsup:
Wierchcichą znam z widoków "z góry", z październikowych wycieczek granią Liptowskich Murów. Dla mnie to chyba najpiękniejszy "szlak" i najpiękniejsza dolina w Tatrach.
Serdecznie pozdrawiam.
Tadek
Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#4 peregrin

• Użytkownik
  • 138 Postów:
  • Imię :Maciek
Reputacja: 177
+

Napisano 28 luty 2010 - 00:56

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 27.02.2010, 14:00 napisał

Cześć! :thumbsup:
To dwa głupie pytania: :thumbsup:
Czy do skiturów można użyć normalnych butów narciarskich? Czy pożyczać też buty razem z nartami?
O ile podejście na fokach jest mniej męczące od podejścia "z buta". Wiadomo, że to zależy od śniegu, ale tak od - do??

Cześć

generalnie używanie do skiturów normalnych butów narciarskich to średni pomysł. Na krótkie podejścia da jeszcze radę ale trochę dłuższe to będzie męczarnia. Spróbuj zresztą pochodzić w butach narciarskich po chodniku... Ideą butów skiturowych jest ich ruchomość w stawie skokowym. Buty (przynajmniej w Tatrach) możesz najczęściej wypożyczyć jako komplet z nartami i fokami.

Jak zauważyłeś podejście na fokach mniej męczy - szczególnie w głębokim śniegu. To co z buta jest nie do przejścia, na fokach nie stanowi problemu. W twardym lub zmrożonym śniegu, w którym chodząc na butach nie zapadasz się - czasy podejścia "z buta" i na fokach są moim zdaniem porównywalne. Sam czasem podchodząc po twardym lub stromym zdejmuję narty i podchodzę na butach lub w rakach - mniej się wtedy męczę.

Generalnie, jak już pisałem na tym forum - uważam, że narty i foki to właściwy środek lokomocji w górach :thumbsup:

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 27.02.2010, 14:00 napisał

Piękna wycieczka... Rzeczywiście prosto z "Pysznej" :thumbsup:
Wierchcichą znam z widoków "z góry", z październikowych wycieczek granią Liptowskich Murów. Dla mnie to chyba najpiękniejszy "szlak" i najpiękniejsza dolina w Tatrach.
Serdecznie pozdrawiam.
Tadek

Ja również bardzo lubię majestatycznie rozłożoną Dol. Cichą i jej górną część, czyli Wierchcichą. W tym roku, o ile będzie wystarczająco śniegu, planuję powtórzyć wycieczkę Wierchcichą na Zawory, z tym że później zjazd do Ciemnych Smreczyn i powrót przez Wrota Chałubińskiego do Moka.

Zobaczymy jak będzie ze śniegiem; póki co właśnie wróciłem z Kasprowego i jestem optymistą - 20cm świeżego :thumbsup:

pozdrawiam

Użytkownik peregrin edytował ten post 28 luty 2010 - 01:00