Witam serdecznie wszystkich ski-tourowców!
mam pytanie, a w zasadzie kilka pytań... Mam chęć spróbować. Co poza tym i jakimiś tam umiejętnościami jazdy jest mi potrzebne? Od czego się zaczyna: od wejścia na niski stok i potem zjazd? Gdzieś wyżej to pewnie już z kimś z Was...
Poproszę info dla kompletnej zieleniny w tym temacie!
Dziękuję i pozdrawiam, Ola
Ski-toury od początku dla poczatkujących
Rozpoczęty przez Osetia, 26 lut 2010 14:39
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 luty 2010 - 21:25
Użytkownik Osetia dnia 26.02.2010, 15:39 napisał
Witam serdecznie wszystkich ski-tourowców!
mam pytanie, a w zasadzie kilka pytań... Mam chęć spróbować. Co poza tym i jakimiś tam umiejętnościami jazdy jest mi potrzebne? Od czego się zaczyna: od wejścia na niski stok i potem zjazd? Gdzieś wyżej to pewnie już z kimś z Was...
Cześć Ola,
na początek proponuję Ci (jeżeli nie posiadasz swojego - a zakładam, że skoro pytasz - to nie posiadasz) wypożyczenie sprzętu skiturowego z wypożyczalni; jeżeli w Tatrach to wypożyczyć można np w Kuźnicach lub przy Rondzie Kuźnickim (ceny ok 60-80zł za komplet/dobę). Jeżeli gdzieś indziej to musiałabyś popytać.
Na pierwsze wycieczki niezłe są rejony gdzie można w razie czego podeprzeć się infrastrukturą, np. Pilsko, Skrzyczne, a w Tatrach np. Kasprowy. Na Pilsku możesz np. wjechać krzesełkiem na Halę Szczawiny i dalej już na turach zrobić sobie wycieczkę na szczyt Pilska. Możesz spróbować pozjeźdżać poza trasą, jeżeli masz z tym kłopot możesz zjeżdżać nartostradą.
Polecam Ci również porozglądanie się za jakimś skiturowym towarzystwem; pomijając fakt, że wiele można podpatrzyć i się nauczyć, to w grupie jest zawsze raźniej
Zerknij też na forum www.skitury.fora.pl - skarbnica wiedzy skiturowej i masa sympatycznych ludzi - na pewno wiele się dowiesz na temat tras, sprzętu, bezpieczeństwa, etyki etc. i być może znajdziesz znajomych skiturowców z Twojej okolicy. Większość moich relacji wyjazdowych, które tu wrzucam - pisałem z myślą o tym forum
W razie pytań - pytaj. Postaram się pomóc w miarę mojej skromnej wiedzy i możliwości
pozdrawiam
Maciej
Napisano 02 grudzień 2010 - 08:41
Generalnie tak jak mowi peregrin - warto zaczac w miejscach, w ktorych w razie czego mozna bezpiecznie zjechac trasa narciarska, lub w razie braku sil wyjechac na gore 
Pilsko wydaje mi sie bardzo fajnym miejscem na start, gdyz mozna spokojnie wyfoczyc na sam szczyt a pozniej spokojnie zjechac trasa zjazdowa (zahaczac moze czasem o jakies nieruszane tereny). Polecam rowniez Beskid Slaski i Soszow. Pierwsza ture zrobilem wlasnie - Wisla Jawornik - Soszow - Stozek - Soszow - Wisla Jawornik. Duzo chodzenia po plaskim, ladne widoki, mysle, ze warto
A jak juz sie troche wciagniesz to szukaj sprzetu na skitury.fora.pl lub allegro. Polecam jednak przez foru, gdyz ludzie sa tam raczej pewni i zawsze chetnie cos doradza
Pilsko wydaje mi sie bardzo fajnym miejscem na start, gdyz mozna spokojnie wyfoczyc na sam szczyt a pozniej spokojnie zjechac trasa zjazdowa (zahaczac moze czasem o jakies nieruszane tereny). Polecam rowniez Beskid Slaski i Soszow. Pierwsza ture zrobilem wlasnie - Wisla Jawornik - Soszow - Stozek - Soszow - Wisla Jawornik. Duzo chodzenia po plaskim, ladne widoki, mysle, ze warto
A jak juz sie troche wciagniesz to szukaj sprzetu na skitury.fora.pl lub allegro. Polecam jednak przez foru, gdyz ludzie sa tam raczej pewni i zawsze chetnie cos doradza
Napisano 14 grudzień 2010 - 18:21
Użytkownik AvantaR dnia 02 grudzień 2010 - 08:41 napisał
Generalnie tak jak mowi peregrin - warto zaczac w miejscach, w ktorych w razie czego mozna bezpiecznie zjechac trasa narciarska, lub w razie braku sil wyjechac na gore 
A czy jak się wejdzie w skitury, to coraz mniej lub już wcale jeździ się na trasie? Jak długo turujesz i czy jeszcze masz kontakt z trasą?
Dzięki za info!
Pozdrawiam, Ola
Napisano 21 grudzień 2010 - 10:14
To juz zalezy od czlowieka. Ja turuje dopiero drugi sezon. Na pewno mniej czasu spedza sie na wyciagach, ale czasem zdarzaja sie wypady. Czasem juz tylko na wyciagach idzie pojezdzic 
Zdarza mi sie tez poturowac po lasach w okolicach jakiegos wyciagu, a na koniec dnia wyjechac kilka razy kolejka i zjechac. No, ale wiadomo, ze jak wyda sie czesto niemale pieniazki na sprzet to jednak ciagnie "poza trase"
Inna sprawa, ze jezdzenie w Polsce na wyciagach nie jest dla mnie zadna przyjemnoscia. Wyjazd na narty w alpy czy dolomity to co innego
Zdarza mi sie tez poturowac po lasach w okolicach jakiegos wyciagu, a na koniec dnia wyjechac kilka razy kolejka i zjechac. No, ale wiadomo, ze jak wyda sie czesto niemale pieniazki na sprzet to jednak ciagnie "poza trase"
Inna sprawa, ze jezdzenie w Polsce na wyciagach nie jest dla mnie zadna przyjemnoscia. Wyjazd na narty w alpy czy dolomity to co innego