Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Grosseck-Speiereck (2066 m i 2411m)

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 23 luty 2010 - 12:29

Grosseck-Speiereck (2066 m i 2411m) – Mautendorf, St. Michael

http://www.bergbahne...dex_winter.html

Ośrodek narciarski który nas niesamowicie zaskoczył. Bardzo pozytywnie, szczególnie Olkie( czerwona trasa, bardziej czarna której nie ma na mapie), albo ja je nie widzę.
Mieliśmy go pod samym nosem, a dowiedzieliśmy się o nim na samym końcu, stąd jazda odbywała się tylko w piątek.
Na górę można się dostać z dwóch stron. Albo od strony St. Michael, albo od strony Mautendorf. My z racji tego iż mieszkaliśmy w Michale, 50 metrów od stoku, to postanowiliśmy wjechać właśnie od tej strony. Niestety, nie jest to super wyjście, bo jedzie kanapa, bardzo wolna i jedzie bardzo długo. Rano robią się kolejki, niestety. Natomiast od strony Mautendorf jedzie super elegancka gondola, nawet na 6 osób. Szybko, łatwo, ciepło i czysto. Taka właśnie powinno być na Aniecku. Bez kolejek praktycznie. I można sobie odpocząć rozmawiając z rodakami, których akurat nie wiem dlaczego na tym stoku nie brakuje :thumbsup:
Infrastruktura bardzo dobra, masa wyciągów i bardzo praktycznie są umieszczone na stoku, rozsądnie. Wszystko szybko i bez problemów.
Trasy czerwone przeważają, ale są też i niebieskie, dokładnie chyba dwie.
Trasy są zdecydowanie dłuższe niż na Katsim, bardziej urozmaicone. W niektórych momentach dla wymagających zawodników.
Tutaj jest interaktywna mapka, można sobie podglądnąć wszystko co nas interesuje. Wystarczy tylko najechać mychą :
http://www.bergbahne...ointeraktiv.htm
Polecam wszystkim, tym początkującym dla których są dwie niebieskie trasy, zupełnie puste oraz tym zaawansowanym, gdzie da się poszaleć.
Jeśli chodzi o gastronomię, to niesamowity wybór. Knajpa przy knajpie. Jedzenie bardzo dobre a ceny zróżnicowane.
I dla tych co lubią być obsługowani przez kelnerów i dla tych co sami sobie trafią do dzioba :thumbsup:
Co za tym idzie...ceny też są różne. Na dole przy gondoli piwko kosztowało 10E :thumbsup:
A na górze już o połowę taniej.
Załączony plik  infrastruktura.jpg (53,75 KB)
Ilość pobrań: 35 cała infrastruktura
Zupełnie nie ma się do czego doczepić, jest miodzio. Sam nie wiem dlaczego jest to tak mało popularne miejsce u nas, w naszym kraju.
Zastanawiam się dlaczego, ale nie umiem sobie na to pytanie odpowiedzieć.
Z samego szczytu gdzie wjechać można kanapą są 3 czarne trasy. Były za mgłą, ledwo je widać, ale straszne nie były.
Poniżej trasy:

Załączony plik  trasy.jpg (34,42 KB)
Ilość pobrań: 34 trasy narciarskie

Dobra, napisałem się dzisiaj, mam już dość i idę spać.
Fotki wrzucę wieczorem, fotki krówek i sera oraz mleka kwaśnego. A i jeszcze jedno: nie polecam dużego aparatu w lufą 40 cm zabierać na stok. Nie polecam.
Kupuję coś małego, albo nie....wygram konkurs :thumbsup:

Czołem :thumbsup:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#2 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
Reputacja: 105
+

Napisano 23 luty 2010 - 14:22

ładnie,składnie i rzeczowo Piotrze :thumbsup: ....a powiedz mi jak jest z tymi łatwymi trasami(teraz jestem w fazie bycia nauczycielem) mojej córci,stąd te pytanie....czy te czerwone są dużo trudniejsze od tych niebieskich czy tak jak w Saalbach...właściwie bez różnicy?....jak czytam tu i tam to ten ośrodek jest ciekawy i godny odwiedzenia i łatwo dostępny w sensie dojazdu...chyba że sie mylę?

fotki jak wrzucisz to sporo "powiedzą" jak wyglądaja trasy....choc zdjęcie niestety "spłaszcza" perspektywę...no ale zawsze :thumbsup:

fajnie że wróciliście CALI I ZDROWI I ZADOWOLENI...choć to trochę dla niektórych piernikowe gadanie,ale ja jestem właśnie piernik więc mi wolno :thumbsup:

#3 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 23 luty 2010 - 14:45

Dojazdu nie ma lepszego niż do tego ośrodka. Cały czas autostradą pod sam wyciąg i prosto do gondoli. No jeszcze jakiś bilet na bramkę.
Niebieskie są bardzo łagodne a czerwone dokładnie tak jak czerwone w Leo, oprócz jednej czerwonej która wg. mnie powinna być czarna. Jednak to wyjątek, bo pozostałe czerwone są bardzo delikatnie nachylone i możesz spokojnie nauczać. Niebieską zjedziesz do gondoli, co też w przypadku nauczania ma znaczenie. Dziecko odpocznie, posiedzi sobie w cieple jadąc do góry.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 23 luty 2010 - 15:13

Ta czerowna/ czarna, której doprawdy nie ma na mapach, a miała numer 2, z tego, co pamiętam była faktycznie genialna!!!! Pierwszy raz po chyba 15 latach poczułam uda jeżdżąc po niej! :thumbsup: nie piekły, ale czułam. Było bosko! Raz podpiął się pode mnie Holender, i spękał po 3 ściance.... :thumbsup: , normalnie przerwa i tyle a ja.... z górki na pazurki i heja na dół!!!! :thumbsup:

Ale tam początkującym mówię NIE!

Paweł, do nauki polecam górne trasy lub niebieską, w której zakochał się Piotr i wykonywał na niej namiętnie ćwiczenia :thumbsup:

Mnie ona nie pasowała, po pierwsze jak dla mnie za wąska, za płaska i podstawowy minus! Nie ma zabezpeiczeń, a ja mam lęk wysokości i jadąc tam mój błędnik fiksował!

Generalnie ich niebieskie trasy jak dla mnie są swego rodzaju podjazdówkami, wąskie gardła, aby gdzieś do jakiejś czerwonej dojechać i tyle!
A same czerwone są różne, dla Karoli jest park dla dzieci z żyrafami i innymi cudami do slalomu. Wjazd na orczyk, wydzielony teren tylko dla dzieci! Chyba do 11 roku życia....i 2 niebieska na Katschim też do nauki jest spoko. Reszta fajnych to już góra!!!!

Polecam!!!!

P.S. Ja tam wjechałam dwa dni wcześniej, kiedy moi Panowie spali, bo nie mogłam wytrzymać i pobiegłam tam rano w bucikach :thumbsup: :thumbsup: Potem ich namawiałam, a oni bez wiary.... bo nic o nim nie wiedzieli, a potem to już tylko niespodzianka!

Ola

#5 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 24 luty 2010 - 06:30

i jeszcze....

na dole od strony wjazdu kolejki z St. Michael jest mini wyciąg wyrwirączka, kawałek górki na sanki, na których można spokojnie jeździć bez kolizji narciarskich, cz wjazdu na trasę oraz..... tor do jazdy na oponach :thumbsup: Tor i wyciąg - taki typowych dla stających na nartach czynne są dopiero w godzinach popołudniowych. Często goszczą na torze kilkunastoosobowe grupy, ale jak się chwilę zaczeka, to i im sie nudzi, lądują w knajpie obok, a człowieki indywidualne mogą jeździć. Szefem jest Pan Olivier, bardzo sympatyczny i Pan....? Który pomaga spuszczać oponę z balastem z górki! :thumbsup: Zabawa przednia! A dzieciaki piszczały i szalały tam.... mamą też... :thumbsup: Ceny tej jazdy: 6,5 EUR za godzinę za osobę, 4 EUR za pół godziny/ per człowiek. Nam sie nawet zdarzyło jeździć za darmo, bo topniał śnieg w czwartek, a mieli grupę ustalona na wieczór. Tor był przygotowywany. Chcieliśmy pojeździć, ale powiedzieli, że dopiero ok. 20 skończą... Ślizganie na sankach też było średnie z uwagi na mokry śnieg i zaczęliśmy robić.... bałwana :thumbsup: Po chwili nas zawołali i zaprosili na ślizganie w celu wyślizgania toru przed grupą. I znowu zabawa była przednia. Polecam. :thumbsup:

Ola

#6 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 24 luty 2010 - 07:11

i jeszcze....

dla Pytka i innych z poza :thumbsup:

na tej górce macie sporo miejsca do jazdy poza trasą! :thumbsup: w każdą stronę!
Tschneck odpada, a na Ainecku mało..., ale jest. Natomiast na G-S najlepiej i najwięcej!

Ola

#7 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 24 luty 2010 - 10:02

To prawda, na Grosseck-Speiereck macie sporo miejsca poza trasami i bardzo ciekawe odcinki są. A tutaj kolejna porcja zdjęć. Tylko nie marudzić że za dużo :thumbsup:

Załączone pliki

Giełda narciarska

#8 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 24 luty 2010 - 10:05

I ostatnia paczka :thumbsup:

Załączone pliki

Giełda narciarska

#9 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
Reputacja: 105
+

Napisano 24 luty 2010 - 11:15

no super fotki...dla mnie nie ma za dużo :thumbsup:

P.S w pierwszej "paczce" ostatnia fotka....super traska!!!

Użytkownik funcarving edytował ten post 24 luty 2010 - 11:19

#10 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 24 luty 2010 - 11:23

A zapomniałem jeszcze dodać, że na dole stoku od strony St.Michael jest zajefajny tor do jazdy na oponach. Zabawa dla dzieci i nie tylko....rewelacyjna. Kosztuje grosze a radości jest wiele. Polecam serdecznie :thumbsup:

Załączone pliki

Giełda narciarska

#11 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 25 luty 2010 - 06:57

Wyświetl postUżytkownik funcarving dnia 24.02.2010, 11:15 napisał

no super fotki...dla mnie nie ma za dużo :thumbsup:

bo to jest Paweł tak, jak dwa osły, tzn. stary osioł i młoda oślica pomyślą o zdjęciach. Przed wyjazdem przygotowaliśmy cały sprzęt. Lufę wzięliśmy taką, że jak robiła fotki i leciał samolot, to pytałam czy podać numer silnika, bo mi luneta ściągała :thumbsup:
Natomiast na stok, nie było chętnego, żeby z całym sprzętem jeździć. Stąd postanowienie pogodzenia się z małym nikusiem, który robi ładne fotki i wchodzi w każda kieszeń, a nawet ja się na niego upadnie, to raczej też przeżyje, bo kolos to nie dałby rady.... Od i cała historia... smutna...

Ola

#12 isia123

• Użytkownik
  • 298 Postów:
  • Narty:FISCHER RC4 Competition Pro
  • Imię :Paulina
  • Ulubiony stok:wszędzie tam, gdzie bezpiecznie
Reputacja: 41
+

Napisano 25 luty 2010 - 08:11

Dzięki za relacje. Skarbnica, skarbnica :thumbsup:
Człowiek taki głupi był przed wstąpieniem do szacownego grona :thumbsup:

Paulina :thumbsup:

#13 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 25 luty 2010 - 08:32

Wyświetl postUżytkownik isia123 dnia 25.02.2010, 8:11 napisał

Dzięki za relacje. Skarbnica, skarbnica :thumbsup:
Człowiek taki głupi był przed wstąpieniem do szacownego grona :thumbsup:

Paulina :thumbsup:

Witaj,
bardzo proszę. A jeśli będziesz miała jakieś dodatkowe pytania, to oczywiście zapraszam. I polecam ośrodek, bardzo bardzo.

Giełda narciarska

#14 armar

• Użytkownik
  • 7 Postów:
  • Imię :Arkadiusz
Reputacja: 0
+

Napisano 05 grudzień 2010 - 10:43

Przydatna relacja :)

Tym bardziej że 15.01. 2011 wybieram się tam .... nocleg wstępnie mam zarezerwowany w Mauterndorf .

Mam pytanie , czy nie jeździłeś w ośrodku Fanningberg ?

Czy możesz polecić jakąś fajną knajpkę w okolicy z lokalnymi specjałami ?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

#15 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 05 grudzień 2010 - 11:41

Witaj Arku, co do knajpek, to Ci podpowiem tyle że każda ma specjały kuchni miejscowej, często, gęsto widoczne przed zakupem więc nawet nie musisz znać języka, na migi sobie poradzicie.
Jedna uwaga co do lokali na stoku w tamtym rejonie: jeśli nie chcesz płacić 10 euro za kufel piwa, to nie wchodz do knajpek stokowych z obsługą kelnerską ;)
Sprawdziłem to na sobie. Ceny 100% masz tam droższe i nie ma sensu przepłacać. Samoobsługowe odwiedzaj, tanio i również ze specjałami wszelakimi :)
Z Mauterndorf masz wszędzie blisko, jest to bardzo dobra lokalizacja, wręcz idealna.

Fanningberg, niestety tam nie jezdziłem, ale sprawdzając pobliskie ośrodki jestem przekonany że będziesz tam miał bardzo ciekawie i odpowiednio się najezdzicie na nartach.
ps.
po przyjezdzie proszę o foto-relację ;)

W razie pytań wal śmiało.

Giełda narciarska

#16 armar

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 05 grudzień 2010 - 14:42

Dziękuję Pit za szybką odpowiedź . :thumbsup:

Ok nie omieszkam się podzielić po przyjeździe swoimi wrażeniami .

Jakoś nie przywykłem do kelnerów na stoku i niech tak zostanie ;) więc mam nadzieję piwo za 10Eu mi nie grozi ,

#17 armar

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 31 grudzień 2010 - 11:12

Mam jeszcze jedno pytanie przed wyjazdem . Czy w tamtych okolicach są odcinki dróg z wymaganiem łańcuchów . Pytam bo mam zamiar kupić tekstylne nakładki na koła w razie śniegu na drodze , ale one jeszcze nie mogą zastępować łańcuchów w Austrii na odcinkach gdzie jest to prawnie wymagane . Pozdrawiam i życzę wszystkim Forumowiczom Udanego Nowego Roku i wspaniałego szusowania po stokach . :hi:

Użytkownik armar edytował ten post 31 grudzień 2010 - 11:28

#18 armar

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 28 styczeń 2011 - 11:32

Wróciłem w niedziele z super udanego tygodniowego wyjazdu z Doliny Lungau !! :thumbsup:
Od soboty do wtorku było cieplutko ( do -5) i piękne słoneczko , w środę w południe i wieczór troszkę poprószyło , podobnie w czwartek , w piątek trochę zimniej ( do -10) ale znowu zaczęło się przejaśniać .

Mieszkaliśmy w Mauterndorf , apartament 50m2 + śniadania na trzy osoby - 55Eu/noc , cena więcej niż okazyjna , ale o tej porze( styczeń) dużo było wolnych miejscówek - można jechać w ciemno
Przystanki skibusa - 50-100m od domu , do gondolki na Grosseck ok.1-1,5km , do centrum miasteczka - 1,0km
Gospodarze starsi ale sympatyczni , gospodarz nam przygrywał wieczorkami na gitarze , Facet ma 67lat ale jeszcze dorabia jako instruktor , a latem siada na motor i samotnie jeździ po Europie .

Plan jazdy : :crazy_pilot:
niedziela - poniedziałek - Grosseck
wtorek - Fanninberg
środa i piątek - Aineck
czwartek - dzień wolny ( skipasy zakupione w opcji 5 z 7 ) , objazd krajoznawczy - Obertauern , i baseny w Tamsweg
Wszędzie trasy super przygotowane , co prawda śnieg ciut zlodowaciały - ostatni opad był tu przed sylwestrem ale od środy jazda na puchu .
Wszędzie brak kolejek , mało ludzi , czasem można było samotnie przejechać cała trasę powiedzmy 3km bez spotkania kogokolwiek . Wszystkie wyciągi działały za wyjątkiem jednego orczyka w Fanninbergu .

Wszystkie trasy oprócz czarnych i zjazdu do St. Michael zaliczyłem ;)
Ceny na stokach i w Mauterndorf wszędzie podobne ( może na Faninnbergu 10% taniej ) - piwo , grzane winko - 3-3,8Eu , kiełbasa z frytkami - 6-7 Eu , zupy 3-4 Eu , pizza 7-8 Eu

W tym wątku opiszę Grosseck i Faninnberg

Na Grosseck wjeżdżaliśmy gondolką od strony Mauterndorf .

Wjazd szybki i bezproblemowy .
Przy stacji końcowej jest Alm z tarasem widokowym .
Stad jest parę opcji jazdy :
1)zjazd ciut do dołu pod kanapę i wjazd na sam szczyt Grossecka
2) zjazd niebieska trasą pod kanapę na Speiereck
3) zjazd niebieska lub czerwona trasa pod kanapę obsługująca te trasy

Z szczytu Groseccka można zjechać aż na sam dół pod Gondolę - trasa przyjemna niebieska , w dużej cześci prowadzi przez las czasem wąska ( nam nie przeszkadzało to bo nie było ludzi poza godzina około 15 kiedy wszyscy zaczynali zjeżdżać na parkingi ) ok. 4-4,5km, w części dolnej można pojechać stromiej po czerwonej ,

Podobnie ze Speierecka można zjechać do St. Michael - łącznie ok 10km ciągłej jazdy !! W górnej części Speierecka na czerwonej są dość strome ścianki ale skoro ja tam dałem rade .... za to widoki bardzo fajne .

Fotki :
Najpierw Grosseck
Widok na końcową stacje gondolki i ... żonę :ukryty:
Załączony plik  DSC_2835.JPG (2,46 MB)
Ilość pobrań: 13
na tarasie w Almie przy gondolce na górze
Załączony plik  DSC_2841.JPG (2,38 MB)
Ilość pobrań: 8
Skrzyżowanie gondolki z kanapa na szczyt Grossecka
Załączony plik  DSC_2860.JPG (2,58 MB)
Ilość pobrań: 6
Załączony plik  DSC_2843.JPG (2,46 MB)
Ilość pobrań: 7
Na szczycie Grossecka
Załączony plik  DSC_2867.JPG (2,6 MB)
Ilość pobrań: 6
Na trasie na dół do stacji początkowej gondoli
Załączony plik  DSC_2895.JPG (2,71 MB)
Ilość pobrań: 12
Poczatek zjazdu z Grossecka
Załączony plik  DSC_2886.JPG (2,38 MB)
Ilość pobrań: 11

A teraz przejdźmy w kierunku Speierecka na początek fotki z "siodła" między górami
Załączony plik  P170111_13.26.jpg (693,89 KB)
Ilość pobrań: 11
Załączony plik  DSC_2817.JPG (2,75 MB)
Ilość pobrań: 5

po grzebiecie leci główna zjazdowka ze Speierecka
Załączony plik  DSC_2816.JPG (2,64 MB)
Ilość pobrań: 8
Pod krzesełkiem czerwona trasa do kanapy na Speiereck
Załączony plik  DSC_2818.JPG (2,25 MB)
Ilość pobrań: 4

Fotki ze Speierecka może jutro .

A czy ja aby nie powinienem w jakiś sposób ich sformatować na mniejszą rozdzielczość ? :)