Grosseck-Speiereck (2066 m i 2411m) – Mautendorf, St. Michael
http://www.bergbahne...dex_winter.html
Ośrodek narciarski który nas niesamowicie zaskoczył. Bardzo pozytywnie, szczególnie Olkie( czerwona trasa, bardziej czarna której nie ma na mapie), albo ja je nie widzę.
Mieliśmy go pod samym nosem, a dowiedzieliśmy się o nim na samym końcu, stąd jazda odbywała się tylko w piątek.
Na górę można się dostać z dwóch stron. Albo od strony St. Michael, albo od strony Mautendorf. My z racji tego iż mieszkaliśmy w Michale, 50 metrów od stoku, to postanowiliśmy wjechać właśnie od tej strony. Niestety, nie jest to super wyjście, bo jedzie kanapa, bardzo wolna i jedzie bardzo długo. Rano robią się kolejki, niestety. Natomiast od strony Mautendorf jedzie super elegancka gondola, nawet na 6 osób. Szybko, łatwo, ciepło i czysto. Taka właśnie powinno być na Aniecku. Bez kolejek praktycznie. I można sobie odpocząć rozmawiając z rodakami, których akurat nie wiem dlaczego na tym stoku nie brakuje
Infrastruktura bardzo dobra, masa wyciągów i bardzo praktycznie są umieszczone na stoku, rozsądnie. Wszystko szybko i bez problemów.
Trasy czerwone przeważają, ale są też i niebieskie, dokładnie chyba dwie.
Trasy są zdecydowanie dłuższe niż na Katsim, bardziej urozmaicone. W niektórych momentach dla wymagających zawodników.
Tutaj jest interaktywna mapka, można sobie podglądnąć wszystko co nas interesuje. Wystarczy tylko najechać mychą :
http://www.bergbahne...ointeraktiv.htm
Polecam wszystkim, tym początkującym dla których są dwie niebieskie trasy, zupełnie puste oraz tym zaawansowanym, gdzie da się poszaleć.
Jeśli chodzi o gastronomię, to niesamowity wybór. Knajpa przy knajpie. Jedzenie bardzo dobre a ceny zróżnicowane.
I dla tych co lubią być obsługowani przez kelnerów i dla tych co sami sobie trafią do dzioba
Co za tym idzie...ceny też są różne. Na dole przy gondoli piwko kosztowało 10E
A na górze już o połowę taniej.
infrastruktura.jpg (53,75 KB)
Ilość pobrań: 35 cała infrastruktura
Zupełnie nie ma się do czego doczepić, jest miodzio. Sam nie wiem dlaczego jest to tak mało popularne miejsce u nas, w naszym kraju.
Zastanawiam się dlaczego, ale nie umiem sobie na to pytanie odpowiedzieć.
Z samego szczytu gdzie wjechać można kanapą są 3 czarne trasy. Były za mgłą, ledwo je widać, ale straszne nie były.
Poniżej trasy:
trasy.jpg (34,42 KB)
Ilość pobrań: 34 trasy narciarskie
Dobra, napisałem się dzisiaj, mam już dość i idę spać.
Fotki wrzucę wieczorem, fotki krówek i sera oraz mleka kwaśnego. A i jeszcze jedno: nie polecam dużego aparatu w lufą 40 cm zabierać na stok. Nie polecam.
Kupuję coś małego, albo nie....wygram konkurs
Czołem