Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Katschberg - Aineck (1650 - 2220 m n.p.m.)

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 23 luty 2010 - 11:42

Katschberg - Aineck (1650 - 2220 m n.p.m.)

Strona internetowa ośrodka narciarskiego w Austrii:
http://www.katschberg.at/de/

Trasy: 70 km, czarne – 10, czerwone – 50, niebieskie – 10

Byliśmy tam w piątkę podczas tygodniowego pobytu narciarskiego. Wyjazd w sobotę około godziny 11. Przyjazd na miejsce około 19.
Jechaliśmy przez Czechy, nie przez Słowację. Następnie St. Polten, Linz, Salzburg i kolejno autostradą A 10 na St. Michael. Tam też mieszkaliśmy na pierwszym piętrze. Okazało się pózniej że nasi dobroczyńcy są rolnikami i prowadzą BIO-gospodarstwo. . Coś niesamowitego.
Jedliśmy im jajka ( tak żółte ostatni raz widziałem w 1979 roku, jeszcze za tych dobrych czasów).
Wszystko BIO-EKO.
Jedliśmy też biały ser z mleka krowiego, posypany szczypiorkiem i z czosnkiem. Piliśmy zsiadłe mleko od krów które mieszkały na dole zaraz obok nas.
Generalnie były tam kury, świnki i krowy. Podczas naszego pobytu jedna z nich się ocieliła i dzieci mogły zobaczyć pierwszy raz noworodka, cielaka :okulary:
Warunki mieszkaniowe idealnie, każdy pokój ze swoją łazienką, wspólna kuchnia, tv, zmywarka. Full opcja jednym słowem.
Jak nadmieniłem mieszkaliśmy w St .Michael. Miejscowość jest położona około 4 kilometrów od stoków : Aineck (2 220 m n.p.m.) i Tschaneck (2 030 m n.p.m.)
Oraz 50 kroków od ośrodka Grosseck-Speiereck, który opiszę w innym temacie, a który jest kilkanaście razy ciekawszy niż Katschi.

Zresztą bardzo dużo jest dziwnych opinii na temat Katschberga w naszej sieci. Postaram się kilka spraw wyjaśnić i naprostować, bo wydaje mi się że kilka osób z kilku osób robi sobie balona, w sensie naciąga ich.

W tym temacie skupię się jak pisałem na ośrodku Katschi, ale na wstępie zaznaczam że o niebo lepiej jest tuż obok tj. w Grosseck-Speiereck.
Dlaczego tego wcześniej się z sieci nie dowiedziałem, nie wiem. Mniejsza z tym.
Wracam do tematu.
Naszą jazdę rozpoczęliśmy tradycyjnie w niedzielę. Tak około 4 godzin, klasyczny rozruch. Oczywiście inni chcieli więcej hahahaha.
Startowaliśmy od góry Tschaneck, nie wiem dlaczego , ale uznaliśmy że tak będzie lepiej.
Dużo narciarskich samochodów, ale po godzinie 12 wszyscy się "rojechali" na stokach i kolejek zero. Słonko, piękne trasy, mrozik i bardzo dobry śnieg, rewelacyjny.
W poniedziałek również zaliczyliśmy tę stronę ośrodka czasami spoglądając na druga stronę czyli na Anieck, który zostawiliśmy sobie na czwartek.
Jedna uwaga: najlepiej jest mieszkać dokładnie w miejscowości St. Michael. I to pod każdym względem, również cenowym.
Nie polecam(jak sugerują ludzie w internecie) mieszkania ani w St. Margarethen ani w Katschberghöhe. Lipa, słabe połączenia oraz strasznie drogo i nic ciekawego.
Wszędzie blisko jest natomiast z St. Michael.
Stoki od strony Tschaneck są przede wszystkim czerwone, krótkie, łagodne w miarę, wręcz czasem niebieskie. Są dwie kanapy, z tym że 90 % ludzi startuje z tej przy jednej czarnej trasie i rano jest tam tłok. Pózniej już jest luzik. Czarna trasa, jest czerwoną trasą, dość łatwą i nie wiem dlaczego, ale najwięcej tam jest narciarzy którzy jadą pługiem lub leżą. Dziwne.
Oprócz dwóch kanap są orczyki które są usytuowane po lewej stronie stojąc twarzą do stoku.
Tam są najlepsze warunki narciarskie i najlepszy śnieg. Wiadomo dlaczego.
Nikt nie chce jezdzić orczykami. I bardzo dobrze !!! Dla mnie tam był raj i tyle :thumbsup:
Trasy zadbane, wyratrakowane, krótkie bardzo. U góry jest jedna knajpa z bardzo dobrym jedzeniem. Z parkingów pod sam stok dostaniemy się darmowym transportem: ciągnik plus wagonik dla narciarzy. Jezdzi non-stop więc można stawać bardzo daleko od samego wyciągu.
Powrót też bajka, ciągnikiem :thumbsup:
Jest też jazda nocna w poniedziałki i czwartki od godziny 19-22. Po dość płaskiej trasie, dwójce. Odradzam, szkoda czasu. Sprawdziliśmy z ciekawości i tyle.

Teraz zapraszam Was na drugi stok tego ośrodka, czyli Anieck.
Można się na niego dostać z dwóch stron, od strony Katschberghöhe, wjazd kanapą 3 osobową lub od strony St. Margarethen, co jest jedną wielką masakrą. Niestety znowu ściema w sieci pokutuje.
I ja się naciąłem, przeczytałem że na Anieck dostanę się najłatwiej od strony właśnie St. Margarethen. Podjechaliśmy około 9.
Startuje się kanapą 2 osobową. Kolejka na około 35 min. Masakra!! Podobno tak tylko rano, jednak masakra.
To dopiero początek. Okazuje się że dalej na górę jest orczyk :thumbsup: I kolejka do niego taka że aż boli. Nie mamy wyjścia, jak chcemy poznać, to musimy jechać. Kolejne 25 min. i jesteśmy u góry. Ale co to ? To jeszcze nie koniec jazdy do góry hahahaha :thumbsup: Teraz mamy gondolę która jest totalnym bezsensem w tym miejscu.
Totalna paranoja, poczułem się jak w Polsce. Jadę godzinę by wsiąść do gondoli, która jedzie 8 min.
Ona powinna być na dole, a nie na samej górze. Dobra nic to. Jesteśmy na Anieck, sam szczyt. Zmęczony jestem strasznie, choć ani razu jeszcze nie zjechałem :thumbsup: Odpoczywamy !
Podczas wjazdu widzimy cały czas słynną nartostradę 6 kilometrów, niebieska, szeroka. Ale nie zdecydowaliśmy się zjechać z niej teraz, bo na dole czeka oczywiście kanapa, a pózniej orczyk. O zgrozo.
Jezdzimy więc w górnej części Aniecka na czerwono, całkiem miło. Ale nudno jak nie wiem co. W tym momencie dochodzi do mnie że ten cały Anieck to wielka, marketingowa lipa :thumbsup:
Wpadamy na pomysł by zjechać w drugą stronę trasą numer 11 gdzie ?? Tak tak dokładnie z powrotem do Tschaneck , by sobie pojezdzić normalnie jak ludzie. Czyli wracamy tam gdzie zaczęliśmy. Oczywiście i tak musimy się dostać do Aniecka bo po jego stronie mamy KochamnartyBus.

Wracamy na kanapie 3 osobowej na szczyt Aniecka by zjechać sobie nartostradą już do auta i do domu.
A że to jest nartostrada, szeroka, długa i niebieska , to na niej byli :
-wszystkie szkółki,
-sami początkujący narciarze,
-członkowie bitwy pod Grunwaldem,
-powracający niemieccy żołnierze z pod Moskwy,
-Alibaba i 40 zbójów,
-siedmiu wspaniałych,
-kot w butach i sam nie wiem kto jeszcze !

Po tym zjezdzie wskoczyłem do samochodu w zapiętych nartach, odpaliłem go i szybko i odjechaliśmy. Tyle nas tam widziano.

Nie polecam tej strony ośrodka, zdecydowanie. Za to druga strona jest całkiem ok. Bardzo mi się podobała. Natomiast cały ośrodek pod nazwą
Katschberg nie umywa się do ośrodka o którym u nas się nie wspomina, a mianowicie Grosseck-Speiereck który jest położony jakieś 4 km obok a który opiszę w następnej części.
Zdjęcia dodam gdy powrócę do domu. Na tę chwilkę wrzucę troszkę obrazków pomocniczych.

Załączony plik  jazda_nocna.jpg (86,91 KB)
Ilość pobrań: 64 jazda nocna, dokładnie ta trasa niebieska

Załączony plik  karnet_1.jpg (282,96 KB)
Ilość pobrań: 62 karnecik

Załączony plik  karnert_2.jpg (213,7 KB)
Ilość pobrań: 56 karnecik rewers

Załączone pliki

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#2 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 23 luty 2010 - 14:59

dorzucę się....

wjazd na górę Ainecka, to faktycznie była maskara, bo do tej dwuosobowej kanapy stała kupa ludzi, dosłownie kupa. Kolejka nie zwężała się do czegoś w formie kanału, tylko była wielka bryła i do kanapy ludzie chcieli się dostać z każdej strony. Dodatkowo szkółki zawsze wjeżdżają bez kolejek, czyli ile szkółek zjechało już lub startowało tyle dzieciaków trzeba była przepuścić. Często też proszą, aby zabierać po maluchu na górę, czyli skład dorosły plus dziecko. Sama wwoziłam 6 letnią angielkę Ewę :thumbsup:
Orczyk równie długi, co wolny.... i znowu masa dzieci, które spadają po drodze i wracają na start...

Trasy są bardzo przyjemne. Do nauki poleciłabym nartostradę, ale nie zrobię tego, z jednego powodu. Trasa ma 6 km i nic po drodze. Dla kogoś kto zaczyna, myślę, że urozmaicenie być powinno. Czyli jakaś przerwa, wjazd, zjazd itp. Tam, ktoś, kto zaczyna warunki, czyli nachylenie stoku itp ma idealne, ale dłuuuugą drogę przed sobą, siku w lesie, a picie i kanapki w plecaku.

Na Tschanecku, czarna 3 jest bardziej czerwona, ale okupowana niemiłosiernie.... i to przez tych początkujących (już było). Czerwone trasy 9,8, 7a w sam raz do nauki. 5 i 4 bardzo oblegana, z błahego powodu zjeżdżając nimi ląduje się przy samej kanapie z pozstałaych trzeba kawałeczek łyżwą, co nie każdy lubi lub potrafi. Ja syna holowałam na kijku :thumbsup: , choć nie był bardzo chętny, ale żal mi go było....

Te przy orczyku jak napisał Piotr są genialne i do nauki i do zabawy i jazdy!

Aineck i Tschaneck łączy most z taśmą... czyli nie trzeba nosić nart lub ciąć łyżwą. Jak my przechodziliśmy.... nie działała hahahaha :thumbsup:

Kanapa 3, która staruje od strony Katschberga na Aineck, może przerażać, bo trochę do pokonania ma. Zmierzyliśmy jej czas. Jedzie 7-8 minut. Nie wiem, jak przy wietrze i śniegu, bo nam dane było w słońcu, ale niestety nie ma osłony....

Jak coś wspomnę sobie, to dopiszę!

Ola

#3 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 24 luty 2010 - 09:43

Miłego oglądania :thumbsup:

Załączone pliki

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 24 luty 2010 - 09:46

I jeszcze jedna porcja fot z Austrii :thumbsup:

Załączone pliki

Giełda narciarska

#5 magi67

• Użytkownik
  • 1 Postów:
  • Narty:Progresor9+
  • Imię :jarek
Reputacja: 0
+

Napisano 09 marzec 2010 - 22:32

Mimo narzekań czarna direttisima z Ainecka jest jedną z najsympatyczniejszych tras w Karyntii.Pozdrawiam...

#6 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 10 marzec 2010 - 06:32

Wyświetl postUżytkownik magi67 dnia 9.03.2010, 22:32 napisał

Mimo narzekań czarna direttisima z Ainecka jest jedną z najsympatyczniejszych tras w Karyntii.Pozdrawiam...

Jarek na Ainecku jest super! Tylko wjazd na niego jest okropny! W piękny dzień (bez wiatru, śniegu) kanapą z Katchberga można wjechać, ale z drugiej strony... dużo przesiadek... :thumbsup:

Pozdrawiam, Ola

#7 RobertM

• Użytkownik
  • 32 Postów:
  • Imię :Robert
Reputacja: 27
+

Napisano 18 październik 2010 - 22:49

Witam, mógłbym prosić o namiary na tą kwaterę, w której mieszkaliście? Wybieramy się w tamte rejony w marcu ze znajomymi. Mamy, co prawda kwaterę w miejscowości Steindorf, ale ta może okazać się lepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam

#8 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 19 październik 2010 - 07:54

Poszukam i dam znak. Nie ma jej w sieci, ale z tego co pamiętam mam maila do Pani właścicielki. Smiało możesz pisać, sympatyczna. Zna angielski, niemiecki, łatwo się porozumieć. Miejsce wypadowe idealne, praktycznie wszędzie masz blisko.

Giełda narciarska

#9 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 19 październik 2010 - 13:39

Bardzo dobrze opisane i wyjaśnione - No z tymi żołnierzami to sie uśmiałem.
Mam nadzieje, że przyda się na przyszłość :crazy_pilot:

pozdrawiam
mgr
Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________

#10 psmoku

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 09 listopad 2011 - 10:38

kolego chcialbym sie w tym roku wybrac albo do Dachstein albo do miejsca gdzie czytalem ze byles tzn Aineck ale po przeczytaniu Twojej opinii troszke sie zmartwilem ze to nie miejsce dla mnie...czy warto zatem wybrac Grosseck albo wziasc karnet na obertauern ? Jezdze 28 lat i troszke jestem wymagajacy dlatego nie chcialbym sie sparzyc tym miejscem ....z gory wielkie dzieki za info pozdrawiam Piotr

#11 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 09 listopad 2011 - 15:45

Wyświetl postUżytkownik psmoku dnia 09 listopad 2011 - 10:38 napisał

Jezdze 28 lat i troszke jestem wymagajacy

jeśli tak jest, to znaczy że nie ma sensu jechać na Aineck, bo to jest miejsce które Cię zwyczajnie nie zadowoli. W sumie jest to jedna trasa, na którą wjazd trwa pół godziny oprócz stania w wielkiej kolejce u dołu do wyciągu. I jest to tak naprawdę trasa niebieska, jak nie zielona. Z masą uczących się narciarzy. Szkółki etc.
Aineck jest częścią góry która tworzy całość z górką Katschberg. Leżą na przeciw siebie. Oczywiście jeden karnet obowiązuje. Na tej drugiej górce nazwijmy ją KB masz już większe pole do popisuje. Masz więcej tras czerwonych, bardziej zróżnicowanych narciarsko. Tak na dwa dni wystarczy, biorąc oczywiście pod uwagę Twoje doświadczenie narciarskie.
Ale wiesz co? jest tam jeszcze jeden ośrodek, dokładnie ten:
http://www.kochamnar...2066-m-i-2411m/
na który również obowiązuje ten sam karnet!!
To jest miejsce gdzie spędzisz pozostałe 4 dni na nartach i będziesz zadowolony. Jest tam wszystko co potrzeba narciarzowi. Zmęczysz się, pośmigasz i będziesz z pewnością zadowolony.
Stoki są od siebie oddalone o jakieś 8 km więc poruszanie się między nimi nie stanowi problemu.
Reasumując: sam Aineck to wielka lipa, stok na pół dnia, natomiast w połączeniu z pozostałymi ośrodkami będziesz w pełni zadowolony. Na tydzień masz jazdy do obsmarkania się ;)
Jeśli nie, zwracam koszty :)

ps.
jeśli masz jeszcze jakieś pytania, wal śmiało !

Giełda narciarska

#12 psmoku

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 12 listopad 2011 - 18:05

Kolego teraz juz na Aineck chyba nie bedzie tych kolejek od tego roku bowiem rusza nowy wyciag z mapki wynika ze prawie na sam szczyt :)

#13 psmoku

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 12 listopad 2011 - 18:05

A czy ten karnecik obejmuje takze miejscowosc Obertauern ?

#14 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 65
+

Napisano 12 listopad 2011 - 19:28

Wyświetl postUżytkownik psmoku dnia 12 listopad 2011 - 18:05 napisał

A czy ten karnecik obejmuje takze miejscowosc Obertauern ?

Zależy jaki karnet :) Akurat tam można jeździć na kilku różnych, w skrócie:
1 Top Ski (Karyntia i Osttirol)
2 SSSC - Salzburgerland z przyległościami
3 Oberlungau: Katschi + Grosseck-Speiereck + Fanningbeg
4 Lungo: jw. + Obertauern

2 i 4 obejmuje Obertauern - ale... choć to oczywiście kolejny fajny ośrodek, to ten akurat lekko mnie rozczarował, przy czym wynikało to z konfrontacji z wyobrażeniami :) chyba liczyłem na więcej ...co nie zmienia faktu że miejsce jest warte odwiedzin

Ja Katschi b. lubię - z częścią powyższej krytyki się zgadzam, z częścią zupełnie nie :) ale to jakby nie mój wątek, nie moja relacja więc za bardzo rozwijał nie będę :)

Istotne uwagi tymczasem tylko takie - istniejąca od 3 lat gondola jest 1. etapem przebudowy tej strony ośrodka - tam układ komunikacyjny się zmieni. Na ten sezon ma być gotowa kolejna druga gondola, niżej - chyba będzie miała wspólny peron z krzesełkiem z St. Margareten a stacja górna wypadnie na początku stromszego odcinka trasy A1 - czyli nie przy dolnej stacji najwyższej gondoli. Można w ten sposób łatwo ominąć szczytowy płaski jej kawałek. Do tego przy tych 2 gondolach nie ma potrzeby korzystania z żadnego orczyka po tej stronie. Tu aktualna mapka.

Podejrzewam, że krzesło z przełęczy Katschberghoche na Aineck musi być takie jakie jest - czyli bez bąbla. Wyciąg jest na samej przełęczy między Karyntią a Salzburgerlandem i jest bardzo mocno narażony na wiatr. Zdarza się, że on jeden nie chodzi w całym ośrodku. Bąble (osłony) dają bardzo duży opór - więc byłoby jeszcze gorzej. Sensownym rozwiązaniem tam może być tylko gondola i to najlepiej typu Funitel (czy jakoś tak), czyli zawieszona na 2 linach. Ale to oznacza oczywiście kasę, inwestycje itd. - widocznie nie uznali tego za najpilniejszą potrzebę.
Ja osobiście jakoś nie czułem dyskomfortu jeżdżąc tym krzesłem wiele razy ale dla odmiany parę razy widziałem jak stoi ze względu na wiatr. Jakimś rozwiązaniem zastępczym w takim wypadku jest skibus z przełęczy na dół do St. Margareten - oczywiście po to, żeby koniecznie zaliczyć świetną czarną z Ainecka, czyli Diretissimę w drodze powrotnej :) Ten skibus jest też niezłym wyjściem, żeby ominąć wąskie gardło na dole w St. Margareten, przy krześle - tam zdarzają się poranne zatory, w jakiś okresach feryjnych itp. Bywałem tam w różnych terminach - i czasem było trochę ludzi, a czasem jeździliśmy w kilka osób na całym terenie :)

**
Na sąsiednim Grossku wymieniają (wymienili) jedna z gondol - tę od strony St. Michael.
Swoistą perełką w rejonie Oberlungau jest Fanningberg - zupełnie niepozorny ośrodek, z 2-3 istotnymi wyciągami - za to pusty z fajnymi trasami, zwłaszcza jedną - wzdłuż głównego krzesełka w ośrodku (Samsonbahn?). Wielkie długie boisko - a własciwie kilkadziesiąt boisk z rzędu - 3200 długości i bardzo szeroko :)

Użytkownik gajowy01 edytował ten post 12 listopad 2011 - 19:43

#15 psmoku

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 13 listopad 2011 - 17:10

Czyli podsumowujac koledzy warto zwiedzic te tereny...ja bede jechal teraz na 4 dni...gdzie warto poszukac kwaterki ?

#16 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 04:34

Wyświetl postUżytkownik psmoku dnia 13 listopad 2011 - 17:10 napisał

Czyli podsumowujac koledzy warto zwiedzic te tereny...ja bede jechal teraz na 4 dni...gdzie warto poszukac kwaterki ?

Warto, ale w sumie to wszędzie warto :)
...i ja mam raczej tak że mnie się wszędzie podoba - w dużych systemach wielość wyciągów, tras itp. a w małych cenię kameralność ;) czyli np. mało ludzi na stokach itp. :)

Kiedy jedziesz?
Jeśli teraz to szukać gdziekolwiek - zależnie co chcesz zwiedzić - bo w 4 dni tych wszystkich ww. nie objedziesz i tak :)
Najprościej, najtaniej - Katschberg, Grosseck, Fanningberg - na 4 dni w sam raz.

Użytkownik gajowy01 edytował ten post 14 listopad 2011 - 04:34

#17 psmoku

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 07:37

kolego chcemy jechac srodek grudnia a jak nie bedzie jeszcze sniegu poczatek, srodek stycznia

#18 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 10:44

Wyświetl postUżytkownik gajowy01 dnia 12 listopad 2011 - 19:28 napisał

** Na sąsiednim Grossku wymieniają (wymienili) jedna z gondol - tę od strony St. Michael. ***

Teraz zauważyłem że niezbyt precyzyjnie napisałem .. właściwie bzdurę :)
Gondolę od strony St. Michael budują owszem (wg lift-database), ale tam nie było dotąd gondoli tylko 2 stare krzesełka, w linii, jedno za drugim.
Na mapce http://www.skiregion.../panoramen.html nowa gondola już jest i zastąpiła te 2 krzesła.

Wyświetl postUżytkownik psmoku dnia 14 listopad 2011 - 07:37 napisał

kolego chcemy jechac srodek grudnia a jak nie bedzie jeszcze sniegu poczatek, srodek stycznia

Powinien być o ile będzie mróz - kojarzę, że gdzieś na stronie Katschberga jest informacja, że potrzebują 3 dni mrozu, żeby uruchomić wszystkie trasy :)
Wygląda na to, że w tym sezonie będę jeździł głównie do Salzburgerlandu z przyległościami, czyli m.in. tam - może się gdzieś spotkamy? :)

Użytkownik gajowy01 edytował ten post 14 listopad 2011 - 10:49

#19 psmoku

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 20:52

koledzy czyli teraz majac przed soba te osrodki widze ze moze tak naprawde nie ma sensu brac tego drozszego karnetu na obszar Obertauern bo majac jedynie 4 dni jazdy jak piszecie jeden spedze na Katschberg, jeden na Aineck trzeci na Grosseck-Spiereck a czwart zostanie na Fanningberg ....czy mysle dobrze ??? A gdzie warto szukac kwatery czy w samym srodku tych osrodku tj. Mauterndorf ? A czy Aineck jest polaczony z Katschbergiem ?

#20 RobertM

• Użytkownik
  • 32 Postów:
  • Imię :Robert
Reputacja: 27
+

Napisano 14 listopad 2011 - 23:22

Dla zobrazowania opisów wstawionych wyżej wstawiam parę fotek.
Aineck widok z Katschberga na trasę nr 11 czerwoną 3km bardzo sympatyczna (spędziłem na niej pół dnia) oraz czarna 11a Direttissima 2km. Robi wrażenie już jej widok z wyciągu a co dopiero stając na jej krawędzi. Odpuściłem sobie tą trasę stwierdzając, że za strome progi na moje nogi :) (umiejętności).

Załączony plik  Aineck.jpg (213,96 KB)
Ilość pobrań: 10

Katschberg widok z trasy 11 z Aineck . Jak pisali przedmówcy świetne trasy czerwone zwłaszcza przy orczykach.
Na fotce orczyki znajdują się po lewej stronie a po prawej przy kasach czarna trasa nr 3. U podnóża tej trasy (prostopadle do niej) jest raj dla dzieci czyli tak zwana "Łąka Królów" z jazdą nocną dwa razy w tygodniu.

Załączony plik  Katschberg.jpg (195,02 KB)
Ilość pobrań: 11

Wyświetl postUżytkownik gajowy01 dnia 12 listopad 2011 - 19:28 napisał

Swoistą perełką w rejonie Oberlungau jest Fanningberg - zupełnie niepozorny ośrodek, z 2-3 istotnymi wyciągami - za to pusty z fajnymi trasami, zwłaszcza jedną - wzdłuż głównego krzesełka w ośrodku (Samsonbahn?). Wielkie długie boisko - a własciwie kilkadziesiąt boisk z rzędu - 3200 długości i bardzo szeroko :)

Zgadzam się w 100% odwiedziliśmy ten ośrodek w trakcie tygodniowego pobytu dwukrotnie.