Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

SAALBACH 23-30.01.2010

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
Reputacja: 105
+

Napisano 07 luty 2010 - 19:46

Witam

Wyjazd rodzinny do tej austryjackiej huśtawki okazał sie bardzo udany.Podróż od punktu A do punktu B absolutnie po "czarnym" bez grama śniegu czy lodu :) .Kwatera w Hinterglemm z widokiem na świetną trasę 13a.W sumie 3 dni absolutna lampa ,2 dni mocny śnieg i 1 dzień pochmurny z przejaśnieniami...w sumie pogoda dobra lub bardzo dobra.

Zwiedziłem z synem większość ośrodka w tym 2 razy pokonująć trasę z Spieleckkogel do Leogangu i z Zwolferkogel poprzez trasę 2b i póżniej do Schonleitenbahn na Asitz i do naszych kobiet,które ćwiczyły jazdę na nartach w Leogangu w Leokinder.Trudno opisać każdy dzień z osobna bo sporo sie działo,szczególnie że celem przewodnim całej eskapady była nauka jazdy na nartach mojej córci 5-letniej....i cel został osiągnięty...w ciągu 4 dni nauki pod okiem 2 instuktorów,którzy mieli średnio 5-6 malców,na podstawie zabawy,powoli dzieciaki uczyły się jazdy od absolutnego zera.
Po 2 dniach córka jeżdziła pługiem,regularnie skręcając i pokonywała stok o długości 150 metrów i z dnia nadzień było coraz lepiej.Dla zainteresowanych ta szkółka w Leogangu jest bardzo fajna,bo płacąć za dzień nauki w zasadzie mamy pełną obsługę przez 5 godzin z lunchem i opieką typu WC,wytarcie noska pociechy itp :) ...cena takiego pakietu to 61 euro.

Wracając do jazdy na stokach to nie miałem odwagi pojechać z córką nawet na proste niebieskie trasy,choć niebieskie w zasadzie nie różnią się od czerwonych i chwilami zupełnie nie czułem różnicy na jakiej trasie jadę.Oczywiście infrastruktura jest lepiej niż dobra,połączenia z dwoma stronami areałów narciarskich doskonałe.

Warunki na stokach bardzo dobre,choć czuję się brak śniegu naturalnego i o godzinie 13-tej są już spore połacie szkła i śniegu zepchanego przez narciarzy,szczególnie na stromszych ściankach,ale typowych muld nie zaobserwowałem,szczególnie że śnieg sztuczny z armat nie potęgował tego zjawiska.....fajnie śmigało sie między kupkami śniegu i płatami lodu było chociaż trochę adrenaliny a nie taka ciągła nuda jakby powiedziała Olka :)

Dla mnie najciekawsze trasy to 13a gdzie codziennie były ustawione tyczki i mozna było sie sprawdzić,choć ja nie jestem fanem tyczek :) ,12,89,61,rodzinna 46, 2b widokowa, 68 trasa do "nikąd" gdzie ćwiczyła na orczyku moja córka na samym dole,81 fajna krótka,ale szybka ,89 fajna czarna,i wiele innych tras.
W jakimś sensie Saalbach dla mnie jest do powtórki,bo wyjazd rodzinny z założenia w pewnym sensie ogranicza całodzienną beztroską jazde na nartach,szczególnie jak się chce poswięcic więcej czasu dzieciom,a w tym przypadku córce,która się uczyła jazdy na nartach.
Jestem bardzo zadowolony z wyjazdu bo córka się nauczyła jeżdzić na nartach,oczywiście to są początki(pług,wolniutko,i jeszcze nie do końca pewnie)ale w domu mam już ze mną licząc 3 narciarzy i to jest NAJWAŻNIEJSZE :)

Powrót do kraju znów po "czarnym" nie licząc padającego rano śniegu w Saalbach

P.S Wracając do domu zachaczyliśmy na 4 dni do Wisły i w Istebnej jeżdziliśmy w trójkę z córka krzesłem i bardzo ta górka jej przypadła do gustu ;)

#2 Pazur

TOEG

• Użytkownik
  • 422 Postów:
Reputacja: 71
+

Napisano 07 luty 2010 - 20:14

Zmniejszono 88%
Załączony obrazek
800 x 600 (115.16K)
I to mówi o wszystkim.
Pazur

Kurcze, coś mi foto zniknęło !!!
Chodziło mi o 16 fotografię licząc od początku

Użytkownik Pazur edytował ten post 07 luty 2010 - 20:19

#3 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 07 luty 2010 - 20:37

FAn sądząc z opisu i uśmiechnętych twarzy na zdjęciach, wszystkim było ;) i o to właśnie chodzi by wszyscy byli zadowoleni, a ci najmniejsi najbardziej :)
Żegnam!

#4 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
+

Napisano 07 luty 2010 - 20:42

święta prawda.....wszyscy zadowoleni,bez przykrych niespodzianek....a tata dumny bo córcia złapała bakcyla i wciąż po powrocie pyta sie...... kiedy tato na narty ;)

#5 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 07 luty 2010 - 20:58

Wyświetl postUżytkownik funcarving dnia 7.02.2010, 20:42 napisał

święta prawda.....wszyscy zadowoleni,bez przykrych niespodzianek....a tata dumny bo córcia złapała bakcyla i wciąż po powrocie pyta sie...... kiedy tato na narty ;)

Fan to nie pozostaje nic innego, jak tylko zapisać się na IV zjazd KN :)
Żegnam!

#6 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 08 luty 2010 - 09:54

Nie ma to jak zadowolenie z pobytu na nartach. Cieszę się że Wam się udało i miło spędziliście czas.
Chciałem tylko zaznaczyć że nie wiem skąd wzięły się tam moje volki ?

ps. a leo jak stał tak stoi...

Załączone pliki

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#7 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
+

Napisano 08 luty 2010 - 17:56

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 8.02.2010, 10:54 napisał

Nie ma to jak zadowolenie z pobytu na nartach. Cieszę się że Wam się udało i miło spędziliście czas.
Chciałem tylko zaznaczyć że nie wiem skąd wzięły się tam moje volki ?

ps. a leo jak stał tak stoi...

dzięki Piotrze :lusterko:
jasne,to podstawa....zadowolenie z wyjazdu i powrót w całości....

no tak narty specjalnie pożyczyłem żeby Cię wkurzyć :hysterical:

#8 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 08 luty 2010 - 18:27

nuda, nuda, nuda :zab:

biało, śnieżnie, piękne trasy, kuszący sztruks, wszech obecne i otaczające góry :( przyjemność z jazdy na nartach, chce się jeździć i jeździć i wciąż mało i mało, nuda, nawet jak śnieg pada i wieje to i tak wieje nudą :( i jeszcze ta radość na twarzach... pozowana, wyuczona... :tease2: , ja już też trenuje te pozy i miny i uśmiechy numerowane :zab: , bo za tydzień.... i w moim życiu będzie .... nuda :hysterical:

Paweł jak mała się czuła w szkółce? Był jakiś polskojęzyczny instruktor czy młodość i dzieciństwo pokonało bariery językowe? na jakich zasadach przyjmują dzieciaki?

Syn ma piękny kask, jaki dokładnie jest na nim wzór, bo nie dowidzę... krzyżyki? iksy? co to...

no i wreszcie, nie to, żebym Ci żałowała, bo nie mam powodów, :lusterko: ale zwykła zawiść ludzka i ciekawość babska z domieszką zazdrości, która jest bezcenna, bo przesiąknięta egoizmem.... :zab: ile Ty masz kurtek/strojów narciarskich?

Ola

#9 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 08 luty 2010 - 20:50

Wyświetl postUżytkownik funcarving dnia 8.02.2010, 17:56 napisał

no tak narty specjalnie pożyczyłem żeby Cię wkurzyć :hysterical:

hahahahaa, wiem wiem :lusterko:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#10 fan

TOEG

• Użytkownik
  • 447 Postów:
+

Napisano 09 luty 2010 - 14:46

już Ci Olu odpowiadam :zab:

szkółka w Leogangu nie robi żadnej selekcji dzieci,ani wiekowych,ani pod względem umiejętności....poprostu idzie sie do biura Skischule ok 100 m od wyciągu dziecinnego i opłaca się 61 euro(opieka,nauka i lunch) w godzinach 10-15-sta dziecko jest pod opieką 2 lub 3 instruktorów płci damskiej lub męskiej i wsio :zab: ....bariera językowa jest,ale dzieciaki uczą się na zasadzie naśladownictwa....i jak mają założone na czuby nart takie ograniczniki żeby im się nartki nie rozjeżdzały to nie buntują się,bo myślą że tak trzeba i już....a ci instruktorzy to raczej posługują się językiem migowym,bo w grupie mojej Karoli były 2 czeszki,2 niemki i mały słowak i wszystkie dzieciaki kumały komendy....polecam tą formę nauki bo ta szkółka jest super przygotowana do postępów dzieci....pierwszy stoczek jest obsolutnie płaski tak może ze 15 metrów długości,następny jest dłuższy i ten 4-ty ma tak z 50 metrów,chociaż można pojechać dalej w dół do barków,jak czyniła to moja córa,ale trzeba ją było na końcu asekurować żeby nie było zderzenia z budynkiem :tease2: .....można było wykupić inny pakiet np.2 godziny za 40 euro juz bardziej indywidualnie,ale my doszlismy do wniosku że córka na początek powinna jeżdzić w grupie żeby podglądać innych co za tym idzie mieć lepsze postępy,szczególnie że jest dość rozkojarzona i w połączeniu z obcojęzycznym nauczycielem było by to bez sensu....tak czy siak w 4 dni nauczyła się jeżdzić pługiem i nim skręcać i hamować a jak zaczęła jechać na nartach równoległych to nabierała większych prędkości i wracała do pługu....więc spokojnie musi dojść sama do tego że kontrola prędkości to sprawa podstawowa i chyba to rozumie,a reszta technik i ewolucji przyjdzie z czasem...tak więc polecam takie rozwiązanie nauki bo są spore postępy i ja we własnym zakresie myślę że nie nauczyłbym jej bo pewnie pominąłbym ważne rzeczy na początku przechodząc do innych intuicyjnie co dla małego dziecka nie byłoby dobre....uffff ale sie rozpisałem,proszę wybaczyć mój wywód trochę rozciągnąłem :lusterko:

P.S Olu mam kilka kurtek i dlatego na wyjazdy biorę tylko te ulubione :( ....żart oczywiście :hysterical:

co do kasku młodego to Carerra z tego sezonu,a grafika na nim to czerwono -białe trupie czaszki w kształcie krzyżyków,trochę freeraidowy,ale następny sezon i narty będą freeraidowe :zab:

poniżej link do szkółki.....

http://www.leoganger....php?id=102&L=1

Użytkownik funcarving edytował ten post 09 luty 2010 - 14:52

#11 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 11 luty 2010 - 07:25

Cześć Paweł!

Bardzo Ci dziękuję za opis! Mnie w przeciwieństwie do Ciebie nie wydała się za długi... :zab: Szkółki znałam, a w zasadzie kojarzyłam z ubiegłego roku. Pytaliśmy instruktorów, ale jakoś tak "po polsku" :hysterical: uznaliśmy, że skoro nie ma polskiego instruktora, to w zasadzie po co tam Igora zostawiać. Uznaliśmy, że bariera językowa, nie spowoduje poprawy umiejętności jazdy, a na tym nam zależało, bo jest już jeżdżący. Też uważam, że zabawa w grupie jest lepsza niż praca nad swoim egoizmem :zab: też.

W tym roku jednak coś przetestujemy (szkółkę mianowicie jakąś ). Które z dzieci w niej wyląduje i na ile dam znać po powrocie. Anka wiek 2 lata i 3 m-ce, od kilku dni ambitnie i wszystkim opowiada, że jedzie na narty, a mało tego, że będzie na nich jeździć :lusterko: Się okaże na miejscu. Nie wiemy nawet, czy jest taki mały bucik...

Kurtki masz wszystkie ładne :( , ja sobie kilka dokupię, co by na zlocie IV ( na który się jeszcze nie zapisałeś ! ) móc poszpanować, polansować się, poprzebierać, podobierać, fotografować i między innymi tez z tego powodu zapaść w pamięci :( :zab: :( :tease2: (żart)

I tak myślałam, że to są czachy na kasku.... zdjęcie je rozmyło! Super! Jak spotkam, to Igorowi taki kupię!!!! Super!!!!

Pozdrawiam, Ola