Wybrałem się tam w piątek 29.01 rano. Stacja jest czynna od godz. 8.00 i na tą godzinę miałem zamiar dotrzeć aby zażyć świeżego „sztruksu” spod ratraków. Niestety „zakopianka” i padający gęsty śnieg pokrzyżowały plany – dojechałem na godz. 9.20.
Obsługa porządkująca parking (darmowy) wskazała miejsce postoju w związku z czym pierwszy plus dla ośrodka, pomimo niewielkiego parkingu właściwie gospodarują miejscem. Nie wiem jak to wygląda w weekendy, wydaje się, że w piątek wszyscy chętni się zmieścili.
Czas na przygotowanie do jazdy i przejście do kasy po karnety. Cennik moim zdaniem mało elastyczny – niestety typowy dla wielu ośrodków. Stawiając się pod stokiem około 10’tej nie ma wielkiego wyboru, kupowanie karnetu od 8-11 już się nie opłaca a karnet od 8 do 13 wychodzi za drogo (50 zł za 3h jazdy). W niedalekiej Białce od tej samej godziny (10.00) w tej cenie mam 4h jazdy (50 zł od 9.00 – 14.00). Wspominam o tym gdyż łatwo zauważyć, że około 10tej pojawia się zwykle najwięcej narciarzy przy kasach. Zakupiłem za 60 zł karnet od 9.00 do 16.00. Brakuje w cenniku opcji 4 lub 5 godzinnej od chwili pierwszego przejazdu. Poza tym jak na stację mającą w nazwie „rodzinna „ cennik zakupom rodzinnym nie sprzyja.
Jeszcze drobna dygresja. Stacja czynna jest według rozkładu do 21.00, niemniej przy bramkach wyciągów, informują nas iż ostatni wjazd jest o 20.55!
Ośrodek daje możliwość szusowania na trzech głównych trasach, z których najdłuższa mająca 1200m jest najłatwiejsza. Pozostałe dwie „ czerwone” trasy mają według mapki 1000 m. Najnowsza , jeszcze nie była przygotowana dla narciarzy – trwało naśnieżanie.
Trudo rozpoczynając jazdę o godz. 10.00 stwierdzić czy trasy były dobrze przygotowane. Nie wiem też czy to jest praktyka wszystkich stacji narciarskich - ratrakowania tylko wieczorem - w związku z czym świeży opad nocny nie zostaje ubity przed poranną jazdą.
W każdym razie w odróżnieniu od pobliskich polan, na stoku śniegu nie brakowało a podczas jazdy nie zaskakiwały dziury czy też lodowe grudy jako efekt zbrylania sztucznego śniegu.
Do wyboru mamy trasy o różnej skali trudności chociaż określanie w opisie na stronie internetowej tras czerwonych jako trudne jest przesadą. Niewielką co prawda ale jednak wadą głównej i najdłuższej trasy (czerwono – niebieskiej) jest jej lejkowaty charakter zwężający się ku dołowi. Górna część trasy jest bardzo szeroka i daje poczucie komfortu np. jeżdżącym klasycznym carvingiem, dolna część zwęża się coraz bardziej w stronę bramki orczyka w związku z czym można zaobserwować sporo drobnych zderzeń. Na szczęście końcówka trasy jest łagodna co mniej wprawnym pozwala na wyhamowanie. Jak często bywa trasa łatwiejsza jest bardziej oblegana. Z czerwonej nie korzystało wielu zjeżdżających w związku z czym moim zdaniem jazda tam była bezpieczniejsza.
Aby wjechać na górę możemy korzystać z kilku wyciągów. Dwuosobowe krzesełko i dwa orczyki: krótki do połowy stoku i długi łamany konkurencyjny dla krzesełka.
Wyciąg krzesełkowy jest wiekowy i sprawia wrażenie rozklekotanego. Jest wolny i przy porównywalnej długości kolejek do wyciągów, orczyk jest szybszym rozwiązaniem a dla jeżdżących na punkty z pewnością bardziej ekonomicznym.
Kilka słów o gastronomii. Ceny i menu bez rewelacji. Szczególnie dotyczy menu, które nie poraża ilością pozycji. Zawiodłem się na jakości gorącej czekolady a szczególnie na bitej śmietanie (dopłata w cenniku) którą trudno było zauważyć na czekoladzie (mało i roztopiła się nim doniosłem do stołu). Troszkę lepiej z dostępnością. Karczma na górze, w połowie stoku oraz na dole . Nie było problemów ze znalezieniem miejsca siedzącego.
Patrząc na całokształt moja ocena ośrodka jest pozytywna, ocena dobra jednak może z małym minusikiem. Nie powinni się licytować z narciarzami o te ostatnie 5 min wjazdów.
Pozdrawiam
Robert
strona stacji:
http://www.czorsztyn....com.pl/pl/2076
DSCF0234.jpg (144,16 KB)
Ilość pobrań: 38
DSCF0209.jpg (126,25 KB)
Ilość pobrań: 41
DSCF0228.jpg (168,41 KB)
Ilość pobrań: 39
DSCF0226.jpg (157,89 KB)
Ilość pobrań: 39