Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Praz sur Arly 17-22 styczeń

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
  • Narty:Salomon
  • Imię :Janusz
Reputacja: 16
+

Napisano 30 styczeń 2010 - 14:43

Malownicza stacja Praz sur Arly na wys. 1035 m n.p.m., otoczona górskimi szczytami i oferująca fantastyczne widoki m.in. najładniejszy na Mont Blanc. Oddalona 4 km od snobistycznego Megeve, 30 km od sławnego Chamonix i 35 km od Albertville.
Dotarcie na miejsce z Katowic to tylko :) 24-25 godzin jazdy autokarem - zależy od warunków drogowych - da się wytrzymać - co 4 godz. większy postój :)
Styczeń jest tam zaliczany do okresu promocyjnego - w wielu francuskich stacjach alpejskich, dlatego z wielu ofert wyjazdów w tym okresie można skorzystać po naprawdę atrakcyjnych cenach. Tak było i w przypadku Praz sur Arly, niewielkiego miasteczka o miłym alpejskim klimacie a jednocześnie stacji narciarskiej, która posiada połączenie z pięknym obszarem narciarskim "Espace Diamant".
Wszystko to sprawia, że dodatkowym atutem styczniowego wyjazdu narciarskiego jest brak tłumów narciarzy na trasach i wyciągach a zawsze pewny śnieg na stokach.
Stacja ta posiada świetną lokalizację gwarantującą połączenie z ogromną siecią wyciągów regionu Espace Diamant (1000m-2069m), położonego w sąsiedztwie Mont Blanc i Chamonix. Gwarantuje to wielką różnorodność tras od bardzo łatwych dla początkujących, do trudnych dla zaawansowanych narciarzy. Reasumując: 175 km tras!!!
Mój 6-dniowy karnet narciarski obejmował obszar Espace Val d'Arly (120 km tras) - i tak nie objezdziłem wszystkich ;)
poniżej link do mapki tras narciarskich
http://www.valdarly-labellemontagne.com/PD...0decouverte.pdf

Co tu będę dale pisał - powiem tylko tyle - super ekipa - super trasy - szerokie doskonale wyratrakowane (sztruksik) - super pogoda (słońce przez 6 dni)
nie chciało się wracać
:)
Polecam - naprawdę warto się tam wybrać !!!
Kilka fotek z wyjazdu:

Załączony plik  Praz_010.jpg (1,12 MB)
Ilość pobrań: 43 Załączony plik  Praz_014.jpg (1,06 MB)
Ilość pobrań: 39 Załączony plik  Praz_016.jpg (1,4 MB)
Ilość pobrań: 30 Załączony plik  Praz_018.jpg (1,55 MB)
Ilość pobrań: 25
Załączony plik  Praz_024.jpg (1,38 MB)
Ilość pobrań: 24 Załączony plik  Praz_032.jpg (1,38 MB)
Ilość pobrań: 22 Załączony plik  Praz_038.jpg (1,41 MB)
Ilość pobrań: 24 Załączony plik  Praz_079.jpg (1,56 MB)
Ilość pobrań: 19
Załączony plik  Praz_083.jpg (1,29 MB)
Ilość pobrań: 21 Załączony plik  Praz_094.jpg (1,48 MB)
Ilość pobrań: 30 Załączony plik  Praz_098.jpg (1,48 MB)
Ilość pobrań: 26 Załączony plik  Praz_166.jpg (1,56 MB)
Ilość pobrań: 23
Załączony plik  Praz_169.jpg (1,57 MB)
Ilość pobrań: 16 Załączony plik  Praz_179.jpg (1,44 MB)
Ilość pobrań: 14 Załączony plik  Praz_180.jpg (1,28 MB)
Ilość pobrań: 14 Załączony plik  Praz_181.jpg (1,44 MB)
Ilość pobrań: 15
Załączony plik  Praz_184.jpg (1,67 MB)
Ilość pobrań: 16 Załączony plik  Praz_198.jpg (1,56 MB)
Ilość pobrań: 16 Załączony plik  Praz_202.jpg (1,48 MB)
Ilość pobrań: 15 Załączony plik  Praz_208.jpg (1,59 MB)
Ilość pobrań: 14
Załączony plik  Praz_217.jpg (1,54 MB)
Ilość pobrań: 24 Załączony plik  Praz_224.jpg (1,23 MB)
Ilość pobrań: 21 Załączony plik  Praz_222.jpg (1,44 MB)
Ilość pobrań: 24 Załączony plik  F_203.jpg (1,16 MB)
Ilość pobrań: 16
Załączony plik  F_205.jpg (995,07 KB)
Ilość pobrań: 20 Załączony plik  F_227.jpg (1,02 MB)
Ilość pobrań: 19 Załączony plik  F_229.jpg (1,38 MB)
Ilość pobrań: 15 Załączony plik  F_235.jpg (1,31 MB)
Ilość pobrań: 15
Załączony plik  Praz_015.jpg (1,49 MB)
Ilość pobrań: 18 Załączony plik  Praz_017.jpg (1,53 MB)
Ilość pobrań: 16 Załączony plik  Praz_068.jpg (1,5 MB)
Ilość pobrań: 25 Załączony plik  Praz_112.jpg (1,66 MB)

#2 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 30 styczeń 2010 - 16:04

Wicio a powiedz sa tam dobre tereny poza trasa?

#3 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 30 styczeń 2010 - 20:49

Są - i to sporo - śmigają pod wyciągami i poza trasami - skałki i puszek
Sami parę razy poza wyznaczoną trasą śmigaliśmy - dobra zabawa ;) - ale trzeba uważać - niestety ubezpieczenie nie obejmuje jazdy poza trasami !
pozdrawiam

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 30.01.2010, 17:04 napisał

#4 Pit

• Administrator
  • 3809 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 888
+

Napisano 30 styczeń 2010 - 21:08

Janusz,
dzięki za relację. Mieliście tam super warunki, tylko podziwiać ;)

Czy możesz określić koszty takiego wyjazdu ? Podać ceny skipasów, noclegów ? Myślę że to będzie bardzo przydatne.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 30 styczeń 2010 - 22:40

Wyświetl postUżytkownik wicio dnia 30.01.2010, 21:49 napisał

Są - i to sporo - śmigają pod wyciągami i poza trasami - skałki i puszek
Sami parę razy poza wyznaczoną trasą śmigaliśmy - dobra zabawa ;) - ale trzeba uważać - niestety ubezpieczenie nie obejmuje jazdy poza trasami !
pozdrawiam

Wyświetl postUżytkownik pytek 23 dnia 30.01.2010, 17:04 napisał

Cos dziwnego z tym ubezpieczeniem ja korzystam z brytyjskiego i ono pokrywa kazdy rodzaj jazdy.

#6 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 31 styczeń 2010 - 09:30

Cytat

Cos dziwnego z tym ubezpieczeniem ja korzystam z brytyjskiego i ono pokrywa kazdy rodzaj jazdy.

Jeśli masz ubezpieczenie na jazdę poza trasami - to spoko można śmigać. Często zwykłe ubezpieczenie nie pokrywa tego rodzaju przygód, a koszty akcji ratunkowej w razie wypadku są niebotyczne !!! - Trzeba sobie dokładnie poczytać - od czego jesteśmy ubezpieczeni !

#7 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 31 styczeń 2010 - 11:06

Jasne że mogę :)
Wyjazd kosztował mnie 1180 zł. + pakiet żywnościowy 150 zł. (lodówka pełna jedzenia na cały pobyt - sami przygotowywaliśmy sobie posiłki) + 50 zł. ubezpieczenie. (w tej cenie mieliśmy zakwaterowanie - skipass na 6 dni jazdy - 120 km tras, dojazd autokarem)
Mieszkaliśmy w apartamęcie 6 - osobowym (3- pokoje, aneks kuchenny,zmywarka itd, łazienka i toaleta osobno, taras)
http://www.madamevacances.co.uk/praz-sur-a...es-ecrins.html#

ceny karnetów: Załączony plik  cennik_karnet_w_2009_2010.pdf (459,01 KB)

Naprawdę za tą cenę warto się tam wybrać - w Polsce zapłaciłbym na tydzień chyba więcej :)
nie mówiąc już o warunkach narciarskich ;) jakich mamy w Polsce a jakie są we Francji - nie ma co porównywać !!!
Ja śmigam już od 3 lat do Francji - i zawsze wracam zadowolony i wyjeżdżony na maxa :)
to tyle
zapraszam do Francji

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 30.01.2010, 22:08 napisał

Janusz,
dzięki za relację. Mieliście tam super warunki, tylko podziwiać :)

Czy możesz określić koszty takiego wyjazdu ? Podać ceny skipasów, noclegów ? Myślę że to będzie bardzo przydatne.

#8 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 31 styczeń 2010 - 17:41

Wicio, a Ty tak bez czapeczki? Bez kasku? nawet bez włosów? ;) i jeszcze w krótkim rękawku! :)

Tam było tak ciepło? Słoneczko na zdjęciach rewelacyjne i widać, że ekipa tez super!!! :)

Ola

#9 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 31 styczeń 2010 - 20:47

Dobre :)
Czapeczka oczywiście była :) - a w kasku mi za gorąco było :)
A co do moich włosów na głowie :) - to mi ich już nie dużo zostało - takie życie - jedni maja ich za dużo, jedni za mało - ja niestety mieszczę się w tej drugiej grupie :)
A fotka z koszulką to dla reklamy była :)
A co do ekipy z którą miałem przyjemność być - życzyłbym każdemu spragnionemu białego szaleństwa takiej ekipy jaką ja miałem :)
Naprawdę ciepło było (-3 do-5) w słoneczku - widać na fotkach

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 31.01.2010, 18:41 napisał

Wicio, a Ty tak bez czapeczki? Bez kasku? nawet bez włosów? :) i jeszcze w krótkim rękawku! ;)

Tam było tak ciepło? Słoneczko na zdjęciach rewelacyjne i widać, że ekipa tez super!!! :)

Ola

Użytkownik wicio edytował ten post 31 styczeń 2010 - 20:50

#10 Pit

• Administrator
  • 3809 Postów:
+

Napisano 31 styczeń 2010 - 20:48

Cytat

Naprawdę za tą cenę warto się tam wybrać - w Polsce zapłaciłbym na tydzień chyba więcej

Bez...chyba!

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#11 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 31 styczeń 2010 - 20:52

masz rację - pomińmy wyraz CHYBA ;)

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 31.01.2010, 21:48 napisał

Cytat

Naprawdę za tą cenę warto się tam wybrać - w Polsce zapłaciłbym na tydzień chyba więcej

Bez...chyba!

#12 Pit

• Administrator
  • 3809 Postów:
+

Napisano 31 styczeń 2010 - 20:59

Rewelacyjna foto- relacja. Widać że zabawę mieliście przednią. Wicio może dacie się zaprosić na zlot ?

Giełda narciarska

#13 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 01 luty 2010 - 07:23

Wyświetl postUżytkownik wicio dnia 31.01.2010, 20:47 napisał

...A co do moich włosów na głowie :) - to mi ich już nie dużo zostało - takie życie - jedni maja ich za dużo, jedni za mało - ja niestety mieszczę się w tej drugiej grupie :)
A co do ekipy z którą miałem przyjemność być - życzyłbym każdemu spragnionemu białego szaleństwa takiej ekipy jaką ja miałem :)
Naprawdę ciepło było (-3 do-5) w słoneczku - widać na fotkach

Wicio relaks! :) podobno, za brak włosów odpowiada wysoki poziom testosteronu :)
Reklamy czego? Koszulki, deski? Wicia...? ;) na jakiś inny typowo zapoznawczy portal? :)

Powtórzę raz jeszcze... z samych zdjęć... widać, że totalny odjazd, pod wieloma względami....

Ola

#14 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 01 luty 2010 - 08:25

super relacja, kolejny dowód na to że warto trochę dłużej posiedzieć w autobusie lub za kierownicą
vive la france
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#15 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 01 luty 2010 - 19:54

Hej Ola
Co do mojego poziom testosteronu - nie będę się wypowiadał - zostawię to dla siebie :)
Reklama - oczywiście miałem na myśli reklamę firmy na mojej koszulce :)
Totalny odjazd ekipy tak jak napisałaś :) do tej pory nas trzyma / pisząc i dzwoniąc do siebie - dzieli nas duża odległość od siebie - ja z południa, 3 osoby z centralnej i 2 osoby z północy
Ale na pewno nie był to ostatni wyjazd z tą ekipą :)
pozdrawiam

[quote name='Osetia' date='1.02.2010, 8:23' post='12992']
[quote name='wicio' post='12974' date='31.01.2010, 20:47']...A co do moich włosów na głowie :) - to mi ich już nie dużo zostało - takie życie - jedni maja ich za dużo, jedni za mało - ja niestety mieszczę się w tej drugiej grupie :
A co do ekipy z którą miałem przyjemność być - życzyłbym każdemu spragnionemu białego szaleństwa takiej ekipy jaką ja miałem :
Naprawdę ciepło było (-3 do-5) w słoneczku - widać na fotkach[

Wicio relaks! :) podobno, za brak włosów odpowiada wysoki poziom testosteronu :
Reklamy czego? Koszulki, deski? Wicia...? ;) na jakiś inny typowo zapoznawczy portal? :)

Powtórzę raz jeszcze... z samych zdjęć... widać, że totalny odjazd, pod wieloma względami....

Ola

#16 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 01 luty 2010 - 19:59

Popieram jabol - dobrze napisałeś-;)

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 1.02.2010, 9:25 napisał

super relacja, kolejny dowód na to że warto trochę dłużej posiedzieć w autobusie lub za kierownicą
vive la france

#17 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 01 luty 2010 - 20:08

Dzięki za zaproszenie - ale niestety nie będę mógł - może następnym razem spotkamy się na kolejnym zlocie ;) - plan na marzec (jak mój szef da mi urlop)- mam jeszcze zamiar pośmigać 12-21 marca w Les Deux Alpes

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 31.01.2010, 21:59 napisał

Rewelacyjna foto- relacja. Widać że zabawę mieliście przednią. Wicio może dacie się zaprosić na zlot ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych