Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Leogang 2010

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 23 styczeń 2010 - 19:55

Każdy narciarz powinien raz w roku odbyć podróż w góry z profesjonalnie przygotowanymi trasami.
Takie trasy znajdziemy oczywiście w Austrii.
Ja w tym roku wybrałem się do miejscowości Leogang.
Co to za miejsce.
Ci którzy byli to niech dopiszą parę słów od siebie a Ci którzy chcą się wybrać i nie gonić na drugi koniec Austrii w poszukiwaniu wrażeń narciarskich to zapraszam po szczegóły na www.skicircus.at.
780 km od Katowic w ciągu 9h spokojnej jazdy dojeżdżamy do regionu trzech miejscowości połączonych ze sobą wyciągami.
Są to Leogang, Saalbach i Hinterglem.
Te dwie ostatnie miejscowości leżą obok siebie a Leogang jest po drugiej stronie góry.
Punktem łączącym te trzy miejscowości jest miasto Saalfelden.
W Saalfelden znajdziemy stacje benzynowe, duże markety spożywcze, sklepy sportowe itd.
Ja mieszkałem w miejscowości Hutten położonej 15km od Saalfeldendla jadąc w kierunku miejscowości Leogang.
Hutten jest miejscowością przeznaczoną dla tych narciarzy, którzy w spokoju i ciszy chcą kontemplować swoją obecność z nartami, górami itd. a wieczory spędzać w towarzystwie przyjaciół.
Brak w tej miejscowości większych atrakcji kulinarnych takich jak drink bary.
Jest jeden bar koło wyciągu, kilka restauracji hotelowych i jedna restauracja w miejscowym klimacie.
Zaletą tego miejsca było to, że miałem nocleg osiem domów od gondolki którą wybudowali 5 lat temu.
Gondolka leży na granicy Leogang i Hutten.
Pod gondolką znajdziemy duży sklep sportowy a po prawej stronie spory stok przeznaczony dla najmłodszych pociech oraz jeden talerzyk dla początkujących narciarzy.
Jeżeli szukacie klimatu i atrakcji kulinarnych to musicie wybrać się koniecznie do Saalbach.
Mnóstwo hoteli 4 i 5 gwiazdkowych sporo knajpek, drogich sklepów sportowych no i duża liczba narciarzy celebrująca spożywanie napoju chmielowego i nie tylko.
Naciarze w tychże przybytkach po całodniowym stresie jaki spotyka ich na stokach związanym z uprawianiem tej trudnej dyscypliny są skutecznie relaksowani przez miłe, sympatyczne, ładne i gorące barmanki również gorącymi drinkami z hucznymi toastami za zdrowie itd. itd.
Jest tam gwarno, wesoło i tanecznie.
Co do wyciągów i tras.
Wyciągi jakimi dysponuje ten region należą do nowych.
W przewadze są krzesełka w tym podgrzewane, gondole i dosłownie kilka wyciągów talerzykowych przeznaczonych dla najmłodszych lub początkujących narciarzy.
W sumie jest tego sprzętu do wywożenia narciarzy 55 sztuk a tras jest jak piszą 200km.
Jakie są trasy.
Według właścicieli duża liczba to trasy niebieskie i czerwone oraz kilka czarnych.
Wszystkie są ze sobą połączone.
Bez najmniejszego problemu możemy się przemieścić z Leogangu do Saalbach i Hinterglemm i wrócić do punktu startu innymi trasami i odwrotnie.
Dla mnie spora ilość tras niebieskich powinna mieć kolor raczej czerwono-niebieski.
Trasy te to nie są szerokie jak we Francji ale wystarczająco szerokie żeby poszaleć na krawędzi.
Codziennie armatki i ratraki pracowały bardzo ciężko.
Trasy były dobrze przygotowane choć zdarzyło mi się parę razy spotkać kilka drobnych kamyków na stoku a pod koniec dnia można było natrafić na przetarcia.
Ogólnie przygotowanie tras było dla mnie zadawalające.
Dla wytrwałych narciarzy jest możliwość poszaleć również wieczorem na podświetlanym wyciągu.
Ciekawostką z jaką spotkałem się w tym regionie jest to, że praktycznie przy każdej stacji raz na dole a raz u góry znajduje się toaleta.
Oczywiście na stokach znajduje się również duża ilość knajpek które skutecznie pozbawiają nas stresu związanego z załatwianiem oczywistych spraw, a do tego zachęcają nas swoimi kulinarnymi przysmakami do spędzenia dłuższej chwili przy stoliku gdzie w tle sączy się regionalna muzyka.
Dodatkową zaletą tego miejsca jest możliwość sprawdzenia przez każdego narciarza ile zrobił w ciągu dnia i całego pobytu km z dokładnym opisem miejsca, wysokości i ilości zjechanych razy na danej trasie oraz są wyznaczone miejsca w punktach widokowych gdzie można zrobić sobie zdjęcie. Wszystko oczywiście za darmo jest dostępne na stronie internetowej.

#2 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
  • Imię :Kasia
Reputacja: 5
+

Napisano 23 styczeń 2010 - 20:21

Wyświetl postUżytkownik Robert J dnia 23.01.2010, 20:55 napisał

Dodatkową zaletą tego miejsca jest możliwość sprawdzenia przez każdego narciarza ile zrobił w ciągu dnia i całego pobytu km z dokładnym opisem miejsca, wysokości i ilości zjechanych razy na danej trasie oraz są wyznaczone miejsca w punktach widokowych gdzie można zrobić sobie zdjęcie. Wszystko oczywiście za darmo jest dostępne na stronie internetowej.

Mogę prosić o adres tej strony?
Za tydzień jadę do Saalbach - chętnie sprawdzę swoje możliwości ;)

A może ten adres po prostu znajdę na karnecie i nie będę musiała wprowadzać danych, bo sczytane z moich przejazdów dane same się policzą? :thumbsup:

#3 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 24 styczeń 2010 - 13:13

Wyświetl postUżytkownik KaBeSz dnia 23.01.2010, 21:21 napisał

Mogę prosić o adres tej strony?
Za tydzień jadę do Saalbach - chętnie sprawdzę swoje możliwości ;)

A może ten adres po prostu znajdę na karnecie i nie będę musiała wprowadzać danych, bo sczytane z moich przejazdów dane same się policzą? :thumbsup:

Tu wpisujesz swój numer skipasu i już.
http://www.skiline.cc/ticket/skicircus

#4 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 24 styczeń 2010 - 15:42

Łomatko, wracają :) ;) :D ;)

Wyświetl postUżytkownik KaBeSz dnia 23.01.2010, 20:21 napisał

Adres już Robert podał.
Na karnecie jest numer, który trzeba sobie zapisać, żeby kart(y) do domu nie wozić. Sprawdziłem, zatrzymanie plastiku nie jest potrzebne :)
pozdrawiam
Jarek

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 28 styczeń 2010 - 09:33

Ja w tym roku wybrałem się do miejscowości Leogang.
...............
Ja mieszkałem w miejscowości Hutten położonej 15km od Saalfeldendla jadąc w kierunku miejscowości Leogang.

hej Robercie, dzięki za obszerną relację, może wkleiłbyś trochę obrazków w wolnej chwili?

wydawało mi się że Hutten leży za Leogang, jadąc od Saalfelden
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil