Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

pocałunek na stoku

26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 12:34

Hahaha, miałem ostatnio bardzo ciekawą sytuację . Dokładnie tak jak poniżej narysowałem ( beztalencie), spotkaliśmy się na stoku z jednym instruktorem. Dosłownie w puncie X
Facet jak dla mnie nie wiedzieć czemu zrobił grozną minę i powiedział bym uważał.
Ze miałem dobry nastrój, byłem najedzony to tylko się uśmiechnąłem, ale na głodniaka, to nie wiem czy by sie to tylko tak skończyło.
Proszę o ocenę sytuacji. czy to tzw. pat, czy może jednak ktoś winny jest.
Zaznaczam że nie wjechaliśmy w siebie, a tylko dotknęły się nasze przody desek
Może te informacje przydadzą się potomnym.

Fotka

Załączone pliki

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#2 deczko inny

• Użytkownik
  • 1263 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 13:51

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 26.01.2010, 13:34 napisał

Hahaha, miałem ostatnio bardzo ciekawą sytuację . Dokładnie tak jak poniżej narysowałem ( beztalencie), spotkaliśmy się na stoku z jednym instruktorem. Dosłownie w puncie X
Facet jak dla mnie nie wiedzieć czemu zrobił grozną minę i powiedział bym uważał.
Ze miałem dobry nastrój, byłem najedzony to tylko się uśmiechnąłem, ale na głodniaka, to nie wiem czy by sie to tylko tak skończyło.
Proszę o ocenę sytuacji. czy to tzw. pat, czy może jednak ktoś winny jest.
Zaznaczam że nie wjechaliśmy w siebie, a tylko dotknęły się nasze przody desek
Może te informacje przydadzą się potomnym.

Fotka

Pewnie że jest winny instruktor i raczej wiadomo dlaczego. To samo miałem z córką i wiem, że to była moja wina.

Użytkownik deczko inny edytował ten post 26 styczeń 2010 - 13:52

#3 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 14:17

Więcej światła......

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 Janior

• Użytkownik
  • 182 Postów:
  • Narty:VOLKL UNLIMITED AC2
  • Imię :Waldek
  • Ulubiony stok:Wierchomla
Reputacja: 10
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 14:31

Teoretycznie instruktor powinien posiadać większą wiedzę z zakresu bezpieczeństwa na stoku i dostosowania swojej jazdy do warunków. Teoretycznie powinien mieć również większe możliwości techniczne aby nad takimi sytuacjami panować, tudzież je przewidywać. A zatem w moim przekonaniu sytuacja patowa a ponieważ to instruktor, to jego wina, bo on tym bardziej powinien uważać i nie zaraz z ryjem, tylko kulturalnie wyjaśnić co i jak powinno być na stoku. Jeśli się mylę to poprawcie mnie proszę :thumbsup:

Użytkownik Janior edytował ten post 26 styczeń 2010 - 14:31

#5 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 08:08

U nic nowego, a więc w takim razie teoria Waldka i podpowiedz Mirka są ostateczne. Dobrze wiedzieć, dzięki.

Giełda narciarska

#6 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 09:38

Pit - w tak przedstawionej konkretnej sytuacji ja również podtrzymię wersję kolegów czyli "wina" po obu stronach a w tym konkretnym przypadku ze wskazaniem na instruktora ( ale tylko dlatego ) w innym przypadku 50/50.

PS. Dobrze że nic się nie stało ;)

Pozdrawiam :)

Użytkownik marecki edytował ten post 27 styczeń 2010 - 09:42

#7 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 10:45

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Giełda narciarska

#8 Niko130

• Użytkownik
  • 89 Postów:
  • Narty:heady 163
  • Imię :Jerzy
Reputacja: 72
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 11:24

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 27.01.2010, 11:45 napisał

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Jest jeszcze cos ! A prędkosc? z rysunku widać ,ze jada z tą samą prędkoscia, wiec co sytuacja patowa? Niekoniecznie . Panowie obserwuja przedpole i oceniaja mozliwosc manewru.Jesli kiepscy ,to teoretycznie stukna sie. Jesli mają prawo jazdy zadziała zasada "prawa wolna".

Przy róznych prędkościach to wiadomo ktoś był wyżej. Jest jeszcze jedena mozliwość, narciarze jadą równolegle i informacja, ze moga sobie zaszkodzić, dociera bardzo wczesnie. Wtedy włącza się "pozor" ,na ruchy sąsiada.
Wyobrazam sobie też że oboje są początkujący, mocno zaabsorbowani, rozpoczęli jazdę równoczesnie, zjezdzajac patrzą sobie pod nogi. ;)

#9 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 13:52

i dostało się chłopu.... ;) a wszystko przez napis na kurtce :INSTRUKTOR :) , jaki z tego morał? zanim wyjdziesz z domu, na stok, do szkoły, do pracy gdziekolwiek... sprawdź, co masz napisane na ciuchach :)

Ola

#10 deczko inny

• Użytkownik
  • 1263 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 14:08

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 27.01.2010, 14:52 napisał

i dostało się chłopu.... :) a wszystko przez napis na kurtce :INSTRUKTOR :) , jaki z tego morał? zanim wyjdziesz z domu, na stok, do szkoły, do pracy gdziekolwiek... sprawdź, co masz napisane na ciuchach :)

Ola

;) :)

#11 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 14:37

Cześć

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 27.01.2010, 15:08 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 27.01.2010, 14:52 napisał

i dostało się chłopu.... :) a wszystko przez napis na kurtce :INSTRUKTOR :) , jaki z tego morał? zanim wyjdziesz z domu, na stok, do szkoły, do pracy gdziekolwiek... sprawdź, co masz napisane na ciuchach :)

Ola

;) :)

W którymś momencie w interpreacji dekologu pojawiła sie informacja aby w takich przypadkac h stosowac regułe pierwszeństwa dla nadjeżdżającego z prawej strony (czyli lewym skrętem). Nie jestm pewien czy czegos nie mye ale postaram się w sdomu to odnaleźć.
W zedstawionej sytuacji instruktor winien jak byk z oczywistych powodów.
Pozdro

#12 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 14:43

Chyba to nic nie zmienia, ale jakby co, to instruktor był z mojej prawej strony.

Giełda narciarska

#13 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2010 - 14:46

Cześc

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 27.01.2010, 15:43 napisał

Chyba to nic nie zmienia, ale jakby co, to instruktor był z mojej prawej strony.

Nie wiem dlaczego załozyłem, że Ty jechałeś lewym a On prawym skretem. W moich oczach nic to nie zmienia bo zasada o której pisałem nie jest praktycznie znana - nawet nie pamietam gdzie to wyczytałem.
rzeba mieć oczy dookoła głowy jak sie jedzie płanym skretem a kto jak kto ale instruktor powinien miec tych oczu dwa razy więcej niż każdy inny.
Pozdro

#14 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 65
+

Napisano 28 styczeń 2010 - 04:16

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 27.01.2010, 15:37 napisał

W którymś momencie w interpreacji dekologu pojawiła sie informacja aby w takich przypadkac h stosowac regułe pierwszeństwa dla nadjeżdżającego z prawej strony (czyli lewym skrętem). Nie jestm pewien czy czegos nie mye ale postaram się w sdomu to odnaleźć.

W zasadzie tak jest we Wloszech a moze bylo - rozne zrodla roznie podaja a i tak o tym wlasciwie nikt chyba nie wie/nie wiedzial :)

Tu jest 12 (wloskich) zasad FIS - nie ma slowa o "prawej stronie":
http://www.dolomitisuperski.com/en-US/ski-...ml?idBlock=1573
i na tym samym portalu - akcja dot. bezpieczenistwa:
http://www.dolomitisuperski.com/en-US/114-...ml?idBlock=4020
Jest tam ulotka w pdf do sciagniecia - a tam pkt. 4 jest rozszerzony wlasnie o zdanie:
"Moreover, in Italy the same principle applies on the slopes as on the roads, that those coming from the right have the right of way at a crossing."
I tyle wiadomo, ze sa 2 punkty wiecej, a co do zasady "prawej reki" to sami Wlosi nie wiedza chyba jak jest skoro ich najwiekszy portal nie wie :) Przy czym tak czy siak to "crossing" moze oznaczac skrzyzowanie a niekoniecznie sasiada na stoku czy "prawy hals" ;)

Użytkownik gajowy01 edytował ten post 28 styczeń 2010 - 04:18

#15 bacteria

• Użytkownik
  • 226 Postów:
  • Narty:ELAN SL 09/10
  • Imię :Justyna
  • Ulubiony stok:ten na którym jest pusto
  • Instruktor:po prostu nie lubię instruktorów
Reputacja: 123
+

Napisano 28 styczeń 2010 - 12:09

Nieważne co się stało i tak winny jest instruktor. Można stosować zasady i pierwszeństwo, ale to chyba instruktor powinien potrafić uniknąć zderzenia. Zresztą bez urazy dla nikoga, ale jakoś nie spotkałam jeszcze dobrego instruktora.

#16 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
+

Napisano 11 kwiecień 2010 - 12:57

A ja powiem tylko tyle , że Instruktor to tylko człowiek i bądzmy obiektywni nie znam narciarza który nie popełnia błedów !!! , a co do techniki jazdy instruktora , to wy przeceniacie ich możliwości , to że on posiada napis na plecach nie oznacza że jest mistrzem w swoim zawodzie , świadczy tylko o tym że może udzielać lekcji ponieważ został w tym kierunku wyszkolony i odbył specjalne szkolenie , ale nijak ma się to do perfekcyjnej jazdy z jego strony , ot takie moja zdanie i wnioski wyciągnięte z obserwacji .

#17 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
+

Napisano 12 kwiecień 2010 - 07:25

Wyświetl postUżytkownik Łysy dnia 11.04.2010, 13:57 napisał

A ja powiem tylko tyle , że Instruktor to tylko człowiek i bądzmy obiektywni nie znam narciarza który nie popełnia błedów !!! , a co do techniki jazdy instruktora , to wy przeceniacie ich możliwości , to że on posiada napis na plecach nie oznacza że jest mistrzem w swoim zawodzie , świadczy tylko o tym że może udzielać lekcji ponieważ został w tym kierunku wyszkolony i odbył specjalne szkolenie , ale nijak ma się to do perfekcyjnej jazdy z jego strony , ot takie moja zdanie i wnioski wyciągnięte z obserwacji .

Ale tutaj nie chodzi do końca o perfekcyjność samej jazdy. Istotna jest też wiedza teoretyczna, zasady wpojone podczas nauki, reguły na stoku.
O tym też należy pamiętać. A te okoliczności raczej negatywnie wpływają na sytuację instruktora podczas takiego zdarzenia.

Giełda narciarska

#18 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 12 kwiecień 2010 - 09:08

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Łysy dnia 11.04.2010, 14:57 napisał

Niestety nie moge się zgodzić. Oczywiście w dobie dualizmu przyznawania uprawnień i bałaganu z ich kontrolą są rózni instruktorzy i miejmy nadzieje że ci o których piszesz szybko zostana wyeliminowani przez rynek lub wyeliminuja się sami.:thumbsup:
Zgadza sie, żę nie każdy instruktor jeździ jak zawodnik - mysle o zawodniku z wieloletnim stażem a nie o amatorskiej zabawie - bo to są narciarze bardzo dobrze jeżdżący. Instruktor jednak powinien prezentowac określony poziom jazdy technicznej - weryfikuje to egzamin i kolejne unifikacje (które powinien przechodzic KAŻDY instruktor) - i jest to poziom ktory nie pozwala na doprowadzenie do sytuacji zagrożenia w normalnej jeździe rekreacyjnej.
Kolejna równie ważan jeżęli nie ważniejsza sprawa to doświadczenie, znajomośc taktyki jazdy, sprzetu, pogody, gór i wielu innych rzeczy, która to zoobowiązuje instruktora do bycia w pewnym sensie odpowiedzialnym za to co dzieje się na stoku.
Instruktor, który powoduje sytuacje zagrożenia to d..... a nie instruktor i zawsze będzie winien.
POzdrawiam serdecznie

Użytkownik Mitek edytował ten post 12 kwiecień 2010 - 13:29

#19 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
+

Napisano 12 kwiecień 2010 - 13:18

Niestety nie moge się zgodzić. Oczywiście w dobie sualizmu przynawania uprawnień i bałaganu z ich kontrolą są rózni instruktorzy i miejmy nadzieje że Co o których piszesz szybko zostana wyeliminowani przez rynek lub wyeliminuja się sami.wink.gif
Zgadza sie, żę nie każdy instruktor jeździ jak zawodnik - mysle o zawodniku z wieloletnim stażem a nie o amatorskiej zabawie - bo to są narciarze bardzo dobrze jeżdżący. Instruktor jednak powinien prezentowac określony poziom jazdy technicznej - weryfikuje to egzamin i kolejne unifikacje (które powinien przechodzic KAŻDY instruktor) - i jest to poziom ktory nie pozwala na doprowadzenie do sytuacji zagrożenia w normalnej jeździe rekreacyjnej.
Kolejna równie ważan jeżęli nie ważniejsza sprawa to doświadczenie, znajomośc taktyki jazdy, sprzetu, pogody, gór i wielu innych rzeczy, która to zoobowiązuje instruktora do bycia w pewnym sensie odpowiedzialnym za to co dzieje się na stoku.
Instruktor, który powoduje sytuacje zagrożenia to d..... a nie instruktor i zawsze będzie winien.
POzdrawiam serdecznie

:thumbsup: Wiesz Twoje prawo się nie zgodzić , jak widzę jesteśmy w podobnym wieku i jak sądzę spędziliśmy oboje sporo czasu na stokach , ale tak jak napisałem Instruktor to tylko człowiek więc ( Humanum errare est ) a pamiętaj że najwięcej kolizji na stokach powodują paradoksalnie nie Ci którzy jeżdżą słabo , tylko właśnie Ci uważający się za ekspertów ....

#20 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 12 kwiecień 2010 - 13:31

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Łysy dnia 12.04.2010, 15:18 napisał

:taniec2: Wiesz Twoje prawo się nie zgodzić , jak widzę jesteśmy w podobnym wieku i jak sądzę spędziliśmy oboje sporo czasu na stokach , ale tak jak napisałem Instruktor to tylko człowiek więc ( Humanum errare est ) a pamiętaj że najwięcej kolizji na stokach powodują paradoksalnie nie Ci którzy jeżdżą słabo , tylko właśnie Ci uważający się za ekspertów ....

Racja, racja z naciskiem na "uważający się za":thumbsup: :zab:
Instruktor zazwyczja jeździ z uczniami - jednym lub grupą. Cóz to byłby za instruktor, który sam jest niebezpieczny, jak może wogóle myslećo zadbaniu o bezpieczeństwo grupy - oby takich jak najmniej.
Pozdro

Użytkownik Mitek edytował ten post 12 kwiecień 2010 - 13:33