Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Marznie stopa w bucie narciarskim...

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 13:02

Witam!

mam problem... podczas ostatniego wyjazdu na narty przy stosunkowo niskich temperaturach zmarzły mi stopy, konkretnie palce u stóp! Najzwyczajniej odmroziłam paluchy! Ale tylko ja, nikt z grupy nie miał takiego problemu...

Miałam na sobie rajstopy i skarpety narciarskie! Nie stałam, a jeździłam! Faktem jestem, że jest z grupy ludzi, którzy maja bardzo niskie ciśnienie... 90/50 lub 100/60, przy maksymalnych nerwach osiągam 120/80 :thumbsup:

Buty moje maja 5 lat. Czy jest to kwestia, że but już się zestarzał?

Jak wiecie mam plan na nowe buty, który nabierze tempa, jeżeli faktycznie mam "zimne" buty, ale w takim razie czy są buty, które maja jakieś futro w środku??? W tamtym roku oglądałam buty Technica z czymś włochatym w środku... Może powinnam szukać czegoś takiego? A może jeszcze jakieś inne sposoby? Proszę o pomoc.

Ola

#2 deczko inny

• Użytkownik
  • 1263 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 13:37

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 25.01.2010, 14:02 napisał

Czy jest to kwestia, że but już się zestarzał?

Mam złą wiadomość. To nie but się zestarzał... :thumbsup:

Olu, chyba nie ma na to rady. Wiem po sobie i innych. Zdarza się, że przy zdecydowanie wyższych temperaturach w jednym i tym samym bucie przy intensywnej jeździe palce potrafią zmarznąć do bólu, a w temperaturowym extremum nawet długo stojąc nic się nie dzieje.
Może następują jakieś zmiany w krążeniu? Nie wiem.

#3 bacteria

• Użytkownik
  • 226 Postów:
  • Narty:ELAN SL 09/10
  • Imię :Justyna
  • Ulubiony stok:ten na którym jest pusto
  • Instruktor:po prostu nie lubię instruktorów
Reputacja: 123
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 13:57

Mi zawsze zamarzają paluszki niezależnie od tego czy jest duży czy mały mróz. Buty mam stare, ale jak były nowe było to samo.
W zeszłym roku co najmiej raz w tygodniu byłam na saunie. 15 min sauny !suchej! (nie mniej niż 100 stopni) potem 3 min w bali (około 5 stopni)-takie trzy serie. BARDZO POMAGAŁO!!!

Natomiast jeśli ktoś nie lubi sauny to dobrym patetntem jest poddanie się :thumbsup: i po prostu przyzwyczajenie się do marznących stupek.

#4 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 15:31

Ola, dodatkowo sprawdź ( szczególnie ważne przy takich mrozach ) czy "kapeć" po jeździe jest suchy i w skorupie nie zostaje woda. Jeśli mokro, to musisz to rozłożyć i osobno wysuszyć. Ja w moich zuważyłem że mimo wszystko śnieg jakoś dostaje się do środka i jeśli ich dobrze po jeździe nie wysuszę to niestety ale paluchy mi również marzną, szczególnie jeśli jest to jazda dzień po dniu :thumbsup:

Pozdrowionka

Użytkownik marecki edytował ten post 25 styczeń 2010 - 16:47

#5 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
Reputacja: 243
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 16:21

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 25.01.2010, 13:02 napisał

Miałam na sobie rajstopy i skarpety narciarskie! Nie stałam, a jeździłam! Faktem jestem, że jest z grupy ludzi, którzy maja bardzo niskie ciśnienie... 90/50 lub 100/60, przy maksymalnych nerwach osiągam 120/80 :thumbsup:

Buty moje maja 5 lat. Czy jest to kwestia, że but już się zestarzał?

Jak wiecie mam plan na nowe buty, który nabierze tempa, jeżeli faktycznie mam "zimne" buty, ale w takim razie czy są buty, które maja jakieś futro w środku??? W tamtym roku oglądałam buty Technica z czymś włochatym w środku... Może powinnam szukać czegoś takiego? A może jeszcze jakieś inne sposoby? Proszę o pomoc.

Ola

Ja mam na to genialną radę :D Kupić, tak jak ja, buty ciut duże ( niby przez przypadek i złe mierzenie) i jak się okazuje to nie z niedopatrzenia, tylko opatrzność wiedziała, że marznę w stopy i buciki mam większe, by obligatoryjnie zakładać dwie skarpety narciarskie nie jedną! I jako zmarźluch powiem, że nie marznę wcale :), nawet w Poniwcu nie mogłem sie uskarżać na zimno w stopy.

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 25.01.2010, 13:37 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 25.01.2010, 14:02 napisał

Czy jest to kwestia, że but już się zestarzał?

Mam złą wiadomość. To nie but się zestarzał... ;)

Hehe Mirek sadzę, że następnym razem Ola ci nie odpuści i będziesz z nią jeździć, aż i tobie będzie zimno w palec :) :)

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 25.01.2010, 15:31 napisał

Ola, dodatkowo sprawdź ( szczególnie ważne przy takich mrozach ) czy "kapeć" po jeździe jest suchy i w skorupie nie zostaje woda. Jeśli tak, musisz to rozłożyć i osobno wysuszyć. Ja w moich zuważyłem że mimo wszystko śnieg jakoś dostaje się do środka i jeśli ich dobrze po jeździe nie wysuszę to niestety ale paluchy mi również marzną, szczególnie jeśli jest to jazda dzień po dniu ;)

Pozdrowionka

Ja to właśnie wczoraj zauważyłem i wieczorem powyciągałem wkładki bo okazało się ( pierwszy raz) ze mam zaparowaną skorupę. Jak wyciągnąłem wkładki okazało się, że one też mokre ale nie w środku tylko na zewnątrz (chyba je zaimpregnuje teraz preparatem zapobiegającym wchłanianiu wilgoci, jak buty zamszowe)
P.S.
Z filmu JOB:
- Ładne ma ksiądz buty. Zamszowe?!
- Nie za swoje!!!
Żegnam!

#6 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 16:53

Darek, nie wiem czy impregnacja coś da :thumbsup: ale sprawdź czy w samej skorupie nie zostaje woda ( Ola tak samo ) ja ze swoich wczoraj troszkę poprostu wylałem.

Pozdrawiam

Użytkownik marecki edytował ten post 25 styczeń 2010 - 16:54

#7 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 17:01

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 25.01.2010, 16:53 napisał

Darek, nie wiem czy impregnacja coś da :thumbsup: ale sprawdź czy w samej skorupie nie zostaje woda ( Ola tak samo ) ja ze swoich wczoraj troszkę poprostu wylałem.

Pozdrawiam

Chce zaimpregnować tylko wierzch kapcia samego, by nie wchłaniał wrazie czego wody tylko po to.
Woda się nie wylała, bo ja nie jeździłem tyle co wy wiec śniegu nie było za wiele, ale wzdłuż języka skorupa cała zaparowana była i wilgotna - wytarłem buty w środku a kapcie wysuszyłem tak jak buty przy kaloryferze
Żegnam!

#8 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 18:50

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 25.01.2010, 15:31 napisał

Ola, dodatkowo sprawdź ( szczególnie ważne przy takich mrozach ) czy "kapeć" po jeździe jest suchy i w skorupie nie zostaje woda. Jeśli mokro, to musisz to rozłożyć i osobno wysuszyć. Ja w moich zuważyłem że mimo wszystko śnieg jakoś dostaje się do środka i jeśli ich dobrze po jeździe nie wysuszę to niestety ale paluchy mi również marzną, szczególnie jeśli jest to jazda dzień po dniu ;)
Pozdrowionka

Marku nie mam mokrego buta w środku... niestety, bo była by rada...., ale i tak dziękuję!!!!

Deczko Ty sobie uważaj, bo się zemszczę i będzie jazda na maksa od rana do wieczora! Podepnę Cie do siebie i to nie na 5 zjazdów, ale na więcej ;) bez zatrzymywanie... dopiero przed wyciągiem, a wiemy o czym mówię prawda? :D Darek mnie wyczuł.... :thumbsup:

Bacteria saunę uwielbiam.... wypróbuję! dzięki!!!!

Ola

Użytkownik Osetia edytował ten post 25 styczeń 2010 - 18:51

#9 deczko inny

• Użytkownik
  • 1263 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 20:25

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 25.01.2010, 19:50 napisał

Deczko Ty sobie uważaj, bo się zemszczę i będzie jazda na maksa od rana do wieczora!

Cała przyjemność po mojej stronie :thumbsup:

#10 kiedar

..i..

• Użytkownik
  • 1771 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2010 - 20:32

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 25.01.2010, 20:25 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 25.01.2010, 19:50 napisał

Deczko Ty sobie uważaj, bo się zemszczę i będzie jazda na maksa od rana do wieczora!

Cała przyjemność po mojej stronie :D

Oj Mirek, ja już widzę jak następnym razem Olka przyczepi się do ciebie przy pomocy smyczy i szelek i będziesz miał prze...... :thumbsup: ;) ;)
Żegnam!

#11 Pit

• Administrator
  • 3809 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 888
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 12:16

Zdecydowanie winę za to ponosi niskie ciśnienie które Cię między innymi cechuje.

Znakomitym ćwiczeniem przyspieszającym obieg krwi jest toczenie stopą gumowej kolczastej piłeczki lub drewnianego wałka z wypustkami do masażu stóp. Ważne jest, by ćwiczyć systematycznie. Jeśli zaś brakuje nam czasu na codzienne zabawy z jeżykiem, możemy zamiast tego nosić specjalne zdrowotne klapki "najeżone" gumowymi kolcami. Chodząc- masujemy nogi, a to świetny sposób na zimne stopy.

Załączone pliki

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#12 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 12:55

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 26.01.2010, 12:16 napisał

Zdecydowanie winę za to ponosi niskie ciśnienie które Cię między innymi cechuje.

Znakomitym ćwiczeniem przyspieszającym obieg krwi jest toczenie stopą gumowej kolczastej piłeczki lub drewnianego wałka z wypustkami do masażu stóp. Ważne jest, by ćwiczyć systematycznie. Jeśli zaś brakuje nam czasu na codzienne zabawy z jeżykiem, możemy zamiast tego nosić specjalne zdrowotne klapki "najeżone" gumowymi kolcami. Chodząc- masujemy nogi, a to świetny sposób na zimne stopy.

Piękne te kapciochy!!! :thumbsup: ;) a czy taka wersja, że mąż masuje stópki żonki, na poprawę krążenia.... jest? ;)

Ola

#13 Pit

• Administrator
  • 3809 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 13:06

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 26.01.2010, 12:55 napisał

Piękne te kapciochy!!! :thumbsup: ;) a czy taka wersja, że mąż masuje stópki żonki, na poprawę krążenia.... jest? ;)

Ola

...ma być.....

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#14 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 13:10

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 26.01.2010, 13:06 napisał

Wyświetl postUżytkownik Osetia dnia 26.01.2010, 12:55 napisał

Piękne te kapciochy!!! :thumbsup: ;) a czy taka wersja, że mąż masuje stópki żonki, na poprawę krążenia.... jest? :D

Ola

...ma być.....

:) to ja.... zaczekam... ;)

#15 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 13:36

Wyświetl postUżytkownik kiedar dnia 25.01.2010, 17:21 napisał

Ja mam na to genialną radę :thumbsup: Kupić, tak jak ja, buty ciut duże ( niby przez przypadek i złe mierzenie) i jak się okazuje to nie z niedopatrzenia, tylko opatrzność wiedziała, że marznę w stopy i buciki mam większe, by obligatoryjnie zakładać dwie skarpety narciarskie nie jedną! I jako zmarźluch powiem, że nie marznę wcale ;) , nawet w Poniwcu nie mogłem sie uskarżać na zimno w stopy.

Witam
...uważam, że 2 pary narciarskich skarpet jak i ciut za duże buty, to złe rozwiązanie, nie mówiąc o tym, że i skarpety musiałyby być w 2 rozmiarach, jedne ciut większe...
... zawsze po użyciu wkładam do butów suszarkę/żaden wydatek/ i suszę buty nawet jak nie są całkiem mokre, choć ważniejszym się wydaje dbanie o to, by zakładać ciepłe buty, o ile to możliwe- to prosto z suszarki...
Pozdrawiam
Dołączona grafika

#16 Pit

• Administrator
  • 3809 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 13:58

A może tak sobie pomyślałem kiedy mnie skiman natchnął....warto sprawdzić czy są jakieś suszarki w miarę pasujące do buta i działające na zasadzie ładowarki do telefonu :thumbsup: Podpinasz suszarkę do zapalniczki, wkładasz do buta na 5 min. i masz od samego początku ciepło.
Spotkaliście coś takiego ? Kurczę po ostatnich przygodach przy -15 to mogłoby się sprawdzić na stoku....

Giełda narciarska

#17 Janior

• Użytkownik
  • 182 Postów:
  • Narty:VOLKL UNLIMITED AC2
  • Imię :Waldek
  • Ulubiony stok:Wierchomla
Reputacja: 10
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 14:53

Krótki rzut oka na allegro i...
http://www.allegro.pl/item895970717_suszar...i_zasilacz.html
wprawdzie nie pod zapalniczkę, ale można bateryjki włożyć i grzeje :thumbsup:

#18 Pit

• Administrator
  • 3809 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 15:01

poszperałem i jest, sami zobaczcie

Suszarka do butów ELEKTROWARM SB-2

Suszarka SB-2 przeznaczona jest szczególnie do podgrzewania obuwia narciarskiego w samochodzie w trakcie przejazdu pod stok narciarski. Suszarka w kształcie zamkniętej rurki o średnicy 25 mm i długości 130 mm. Umieszczony wewnątrz element grzejny o mocy 6 W w każdym grocie nagrzewa powierzchnię rurki do temperatury nieprzekraczającej 50 st.C. Elementy grzejne obydwu grotów połączone są równolegle i wyposażone w miniaturowe termostaty, które sterujący pracą urządzenia. Napięcie zasilania 12 V z gniazda zapalniczki samochodowej. Moc 12 W

Osetia, może coś takiego ?

Załączone pliki

Giełda narciarska

#19 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 17:43

Ola, to rozwiązanie z grzałkami proponowane przez Pit-a może być naprawdę niezłe. Nie wiem czy skuteczne w 100% na cały dzień jazdy i to przy tak dużych mrozach, ale pewnikiem dość znacznie powinien Ci się przesunać czas kiedy paluszki zaczną marznąć :thumbsup:

Pozdrawiam

#20 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 26 styczeń 2010 - 18:29

A na dalsze przedłużenie można zabierać takie podgrzewałki, co się w nich płytkę przełamuje :thumbsup:

O, coś takiego:
https://ssl.allegro.pl/item871816533_ogrzew...o_od_zaraz.html

Użytkownik JarekS edytował ten post 26 styczeń 2010 - 18:33

pozdrawiam
Jarek