Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Piesendorf - okolice Kaprun/Zell am See

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Peny

• Użytkownik
  • 6 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 21 styczeń 2010 - 22:49

witam

Tak jak w temacie po debatach padło na najbliższy Polsce lodowiec. Jedziemy tam z 7 miesięcznym dzidziusiem więc musimy przygotować taką podróż i
jako, że jestem tu nowy, w Austrii na nartach nigdy nie byłem więc sie Was pytam kochani o parę podstawowych rzeczy.

1. Jak tam dojechać? z centrum (radom) przez Czechy czy Zgorzelec dalej Monachium - nadrabiam 180 km ale za to mam wolne od opłat niemieckie autostrady na których ustawiam tempomat na 180 km/h i po chwili jestem na miejscu.

2. Czy tam na miejscu karnet jest na wszystkie wyciągi w okolicy? (Lodowiec Kitzsteinhorn i smittenhohoe)
3. Jakie tam są drogi? ogarnięte jakoś czy tak jak u nas zima ich zaskoczyła
4. Czy są tam gdzieś gorące źródła? jakieś miejsca gdzie można jechać z 7 miesięcznym dzidziusiem?
5. Jak z pogodą w lutym, czy jest jakaś reguła, czy pogoda może sie zmieniać co 30 minut?

z góry dziękuję za pomoc

#2 Pit

• Administrator
  • 3813 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 22 styczeń 2010 - 11:50

ad1

Jeśli bierzesz pod uwagę koszt winiety( który jest wg. mnie niewielki) to jedz przez DDR
Dla mnie 180 km górką jest za dużo. Przez Czechy i Austrię jak dla mnie zdecydowanie( drogi też super)

ad2
tak jest, jeden karnet dłuższy chyba z tego co pamiętam niż jeden dzień

ad3

Jeśli ich zima zaskoczy( a bywają tam też zaskakiwani tak jak my, identycznie), to łańcuchy trzeba mieć. Ale to tylko jak zaskoczy.

---------

Co do pozostałych, to szkoda że nie ma jednego naszego znajomego który mieszka w tym regionie, mógłby pomóc w odpowiedziach.

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 siejest

• Użytkownik
  • 142 Postów:
  • Skąd:Austria - Bruck an der Grossglocknerstrasse przy Zell am See i Kaprun
Reputacja: 2
+

Napisano 24 styczeń 2010 - 11:53

1. Jak tam dojechać? z centrum (radom) przez Czechy czy Zgorzelec dalej Monachium - nadrabiam 180 km ale za to mam wolne od opłat niemieckie autostrady na których ustawiam tempomat na 180 km/h i po chwili jestem na miejscu.

Witam.
Ja preferuję przejazd "przez" Monachium

2. Czy tam na miejscu karnet jest na wszystkie wyciągi w okolicy? (Lodowiec Kitzsteinhorn i smittenhohoe)

Jasne, do tego Maiskogel w samym Kaprun.

3. Jakie tam są drogi? ogarnięte jakoś czy tak jak u nas zima ich zaskoczyła

Normalnie przejezdne, spokojnie, z tym, że w weekend są mniej odśnieżane.

4. Czy są tam gdzieś gorące źródła? jakieś miejsca gdzie można jechać z 7 miesięcznym dzidziusiem?

Pobliski Gastein.

5. Jak z pogodą w lutym, czy jest jakaś reguła, czy pogoda może sie zmieniać co 30 minut?

Nie ma regóły jednak to czasy mrozów czyli raczej niebieskie niebo. Deszcze zero, mgły z powodu mrozów raczej rzadko (nie mówię tu o chmurach).

Udanego pobytu.
Pozdrawiam, Wasz korespondent forum kochamnarty.pl na miejscu.
Zell am See, Kaprun Bruck an der Grossglocknerstrasse. Kitzsteinhorn, Schmittenhohe, Maiskogel.